"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460
Ketu mund të diskutoni per artin e gatimit, mund të shkëmbeni receta të ndryshme gatimi, të tregoni rëndësinë e mënyrës së të ushqyerit dhe lloji i ushqimeve qe konsumojmë në cilësinë e jetës që bëjmë dhe në zgjatjen e saj.
....te mira*, te lira**, te shpejta***.... tingellon pak si e pabesueshme, por per mendimin tim ne te vertet egziton:
*-te mira, sepse cdo gje e gatuar ne shtepi eshte me e shishme
**-te lira, sepse pothuajse 80% te perbersit i kemi gjithmon ne shtepi ( qumesht,sheqer,gjalp,biskota,cokollata,fruta, etj, etj ).
***-te shpejta, mungesa e kohes qe mund te kemi ne dispozicion eshte nje nga arsyjet qe shpesh here na detyron ti marrim te gatshme, ose ti perdorim vetem ne dite festash, por nje fet-embelsire ( sidomos per femijet ) eshte gjithmon nje kenaqesi.
Mos ju trembni sheqerit... cdo gje e perdorur me limit nuk kalon kurre limitet e saj, sic kemi dhe shprehjen '' gjella me krip e kripa me karar'', pra me shume mundohuni te mbani limit ne cdo lloj ushqimi, qofte ne sheqer, krip, indyr, etj, etj... se sa te mbani nje ''diet'' qe mbase me kalimin e kohes do tju sjelle me shume probleme. ( perjashtoj ketu te gjitha ata qe ndjekin nje diet-mjeksore ). /Adriana/
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!
Shume e shpejt, dhe e thjesht, vetem me 3-perbers: Biskota, gjalp kikiriku, dhe cokollate.
Gjalpi i kikirikut eshte nje ushqim shume i shendetshem dhe i shijshem, permban yndyrna esenciale dhe te dobishme per zemren dhe trurin. Eshte nje menyre e mire per te shtuar proteinat e dites, sidomos per femijet qe jane ''perbindeshit i embelsirave'' /Adriana/
Gjalpi i kikirikut: ne treg mund te permbaje yndyrna "trans" te shtuara artificialisht, te cilat jane te demshme per zemren sepse rrisin kolesterolin. Pervec kesaj mund te permbaje edhe shume kripe qe mund te rrise tensionin arterial. Kur blini gjalpe kikiriku lexoni me kujdes etiketen nese thote "natyral"!... ( edhe pse une personalisht etiketave sot per sot nuk u besoj dhe aq shume )
Me e mira eshte qe ta pergatisim vete. Eshte mjaft e thjeshte, nevojiten vetem:
-4 kupa kikirika (pa kripe)
-3 luge vaj ulliri ( te mire )
- dhe pak kripe (nje maj luge kafe)
Piqini pak kikirikat dhe thjeshte bluajini, isc i shihni ne foto:
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!