Sallata te ndryshme.
Sallate me kastravece
3 kastravece,
leng limoni,
3luge supe krem qumshti,
1luge supe majdanos i grire dhe kripe e piper.
1.Kastravecet qerohen e priten ne copa te medha.Pastaj futen per 1 min ne uje qe valon.Nxirren dhe lihen menjane te ftohen.
2.Kur te jene ftohur,priten ne copa me te vogla dhe siper tyre shtohet kremi i qumshtit,lengu i limonit,kripa dhe piperi.Perzihen mire dhe pastaj sperkaten me majdanozin e grire.Ftohen ne frigorifer per 30 min.Mund te shtohen edhe qepe te njoma te grira holle.
Sallate me laker te grire
1laker mesatare(vetem zemra),
2dege selino
4qepe te njoma,
2luge supe majoneze,
kripe dhe piper i kuq.
1.Zemra e lakres futet ne uje qe valon per 5 min:nxirret dhe lihet te ftohet.
2.Grihen holle te gjitha zarzavatet dhe perzihen mire.
3.Hidhet siper tyre kripa,piperi i kuq dhe majoneza.Perzihen me kujdes.
Sallate me panxhar te bardhe
1panxhar i bardhe,
sardele,
hudhra,
vaj kripe e piper.
1.Zgjidhet nje panxhar qe te mos kete fije ne brendesi dhe piqet ne furre.
2.Qerohet,pritet ne copa te holla dhe te vogla dhe vendoset ne nje sallatiere.
3.Hidhen siper sardele te prera ne copa te vogla dhe hudhra te grira.Shtohet kripe vaj e piper sipas deshires.
Sallate me mashurka te njoma
1/2kg mashurka te njoma,
1patate e madhe,
2qepe te njoma,
2luge supe vaj 1luge supe uthull,
3thelpinj hudhra,50g proshute,
majdanoz dhe kripe e piper.
1.Mashurkat e pastruara dhe patatja e qeruar hidhen te ziejne bashke ne nje tenxhere me uje te ftohte.
2.Mashurkat e ziera vendosen mbi nje sallatiere dhe mbi to patatja e copetuar.
3.Pergatitet salca:Shtypen mire hudhrat me kripen,shtohet piperi,uthulla dhe perzihen mire.Pastaj shtohet vaji dhe vazhdon perzierja derisa salca te behet kremoze.Ne fund shtohen qepet e grira holle dhe perzihen.
4.Salca e pergatitur hidhet me luge mbi sallate,pastaj hidhet majdanozi i grire holle dhe nese deshirohet shtohet proshuta e prere ne copa te vogla.
Sallate me oriz
125g oriz,
3 domate,
1/2kavanozi bizele,
4luge supe vaj,
1luge supe mustarde,
karkaleca deti te qeruar,
ullinj te zinj,1spec,2veze,
50g rrush i thate,
1e1/2 uthullkripe piper dhe majdanoz
1.Orizi hidhet ne nje tenxhere me uje me kripe qe valon dhe lihet te zieje per 15-20min sipas llojitte orizit.Pas zierjes,shperlahet me uje te ftohte dhe kullohet.
2.Zihen vezet fort dhe qerohen.
3.Qerohet speci dhe pritet ne feta te holla per se gjeri.
4.Priten domatet me katersh.
5.Ne nje sallatiere te madhe pergatitet salcaerzihen uthulla me kripen dhe piperin derisa te tretet kripa.Shtohet mustarda dhe rrihen bashke me to,pastaj edhe vaji dhe vazhdohet derisa salca te behet kremoze.
6.Mbi salce hidhen me radhe rizi,karkalecat,rrushi i thate,speci,bizelet e kulluara,dhe te gjitha keto perzihen mire.
7.Siper sallates vendosen vezet e prera me katersh,domatet,ullinjte dhe majdanozi.
Sallate e kuqe
150g oriz,
nje panxhar,
nje molle,
50g kackavall,
10 kokra arra,
1 grusht stafidhe dhe uthull dhe kripe.
1.Vihet orizi te zieje ne uje te kripur.
2.Pasi kullohet mire orizi,vendoset ne nje sallatiere me panxharin e kuq,mollen e prere ne copa te vogla,kackavallin e prere e kuba te vegjel,arrat e qeruara dhe stafidhet e lara.
3.Hidhet uthull dhe kripe.