"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Perplasje civilizimesh.

Ky është forumi ku mund të diskutoni per historinë e gjithë kontinteve, racave që kanë jetuar në to, luftrat, dinastitë, pushtimet, perandorite, organizimet sociale politike etj.
Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Perplasje civilizimesh.

#1

Post by Zeus10 » Wed Jun 09, 2010 5:22 pm

Samuel Huntington ne librin e tij "Perplasje civilizimesh", mendon se qe nga kohet e lashta, jane dy civilizime qe vazhdimisht perplasen mes tyre: ai Europian dhe ai semitiko-arab. Po te shikosh me vemendje kemi kete rrjedhe:

Persia kunder ""Grekeve""
Turqia kunder Evropes
Lindja e Mesme(bota arabe) kunder EuroAmerikes

A ka te drejte ai? Ne kuadrin e kesaj, gazeta amerikane "The Wall street Journal”, botoi nje artikull, i cili i perkthyer ne shqip mban titullin: "Përplasja e civilizimeve të Turqisë"
Nga koha kur Partia për Drejtësi dhe Zhvillim mori pushtetin në vitin 2002, politika e jashtme e Turqisë ka ndryshuar
për 180 shkallë lidhjet e fuqishme të këtij vendi me Shtetet e Bashkuara dhe Izraelin janë dobësuar, bisedimet për anëtarësim, me Bashkimin Evropian janë bllokuar, ndërsa Ankaraja ka dalë në mbrojtje të programit bërthamor të Iranit.
Shkaku i kësaj kthese është shumë i thjeshtë: kryeministri Rexhep Taip Erdogan dhe qeveria e tij, besojnë se Samuel Huntington ka pasur të drejtë dhe se kemi të bëjmë me përplasjen e civilizimeve. Por, ata janë në anën e islamikëve, jo të Perëndimit. Për Partinë e Drejtësisë “lidhjet tradicionalisht të fuqishme me Perëndimin paraqesin një proces të tjetërsimit”. Ky është një citat nga analiza “Thellësia strategjike” e ministrit të Jashtëm turk, Ahmet Davutoglu.
Perëndimi mund të bëjë pak për të ndryshuar politikën e jashtme të Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim. Në fakt disa politikëbërës në Uashington dhe në qendrat evropiane, pa vetëdije kanë ndikuar në ngritjen e kësaj politike.
Duke besuar se partia, e reformuar islamike, për Drejtësi dhe Zhvillim, mund të bëhej urë lidhëse ndërmjet Perëndimit dhe vendeve myslimane, ata kanë promovuar qeverinë e Turqisë si ndërmjetësuese speciale në rajon dhe e kanë kursyer nga kritikët, që ishin të shqetësuar për orientimin e saj në planin e politikës së jashtme. Të lejosh një katalizator të tillë islamik në konfliktin e Lindjes së Mesme, prodhon rezultate shkatërruese. Për faktin që Partia për Drejtësi dhe Zhvillim sheh kudo përplasje civilizimesh, ajo nuk mund të jetë ndërmjetësuese e paanshme.
Kur Partia për Drejtësi dhe Zhvillim ishte lejuar të ndërmjetësonte ndërmjet “Hamas”-it dhe autoriteteve palestineze ose Shteteve të Bashkuara dhe Iranit, ajo ishte bërë tribunë për palën islamike duke dalë në mbrojtje të tyre. Tetë vjet pas pushtetit dominant dhe autoritar të Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim, shumë turq tash botën e shohin nën prizmin e islamikëve dhe përplasjes së civilizimeve. Perëndimi duhet të ballafaqohet me realitetin, sepse me gjithë anëtarësinë në NATO, Turqia nën udhëheqjen e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim nuk mund të konsiderohet edhe më tej, aleat i Perëndimit.
Në përpjekjen për të frenuar ndikimin islamik të Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim, jo vetëm në Turqi, por edhe në rajon, Perëndimi duhet t’i mohojë qeverisë së Erdoganit, ndikimin dhe prestigjin që vjen si pasojë e promovimit të saj si ndërmjetësuese rajonale. Është koha që liderët perëndimorë ta distancojnë vetveten nga Ankaraja.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Perplasje civilizimesh.

#2

Post by alfeko sukaraku » Wed Jun 09, 2010 8:53 pm

tregimet e herodotit per vrasjen e "priftrinjve" edhe zevendesimin e tyre me prifterinj te ardhur, tregojn fare qarte per lufte civilizimesh.

nuk munde te flasim per nje gje te tille per kohen e homerit te pakten
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Post Reply

Return to “Histori e përgjithshme botërore”