Page 1 of 3

Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sat Jan 15, 2011 7:12 pm
by Lynkest
Berber languages are quite suitable for comparison with the Albanian because among the Berbers E haplogroup (similar subgroup as Albanians) is prevalent,they belong to North Africa and have preserved their distinctiveness despite the influence of Arabic and French.

I give the example of comparing Albanian words with languages Berbers of Morocco and Algeria (first part) and the language of the Tuareg (part two), the Tuareg language seems more suitable because it had less Arab and French influence, due to the greater isolation of the population.

It is worth exploring, and non-Arab languages, Somalia, Sudan and Egypt.


English, Berbers, Albanian


1. Tamazight and Taqbaylit

say (eng.), timena (berb.), them (alb.)

my (eng.), inu (berb.), im, ime (alb.)

we (eng.), nekni (berb.), ne (alb.)

than (eng.), zi (berb.), se (alb.)

meat (eng.), aksum (berb.), ushqim (alb.) (q no pronounciation in English, as soft ch)

fat (eng.), lidam (berb.), dhjam (alb.)

father (eng.), baba (berb.), baba (alb

thread (eng.), ifili, ifilu (berb.), fill (alb.) (ll pronounced as english l)

elephant (eng.), ifil (berb.), fil (alb.) (l no pronounciation in English, as ly)2. Tamasheq

black (eng.), әzzәf (berb.), e zezë (alb.) (ë pronounced as english ә, the: δә)

do (eng.), ja (berb.), a (alb.)

rotate (eng.), kәrukәr (berb.), qarkulloj (alb.)

boast (eng.), baraj (berb.), mburrje (alb.)

want (eng.), durhәn (berb.), dua (alb.)

carry (eng.), babb (berb.), mbaj (alb.)

eat (eng.), әkshen (berb.), ushqehem (alb.)

fly (eng.), ffurrәt (berb.), fluturoj (alb.)

health (eng.), sehet (berb.), shëndet (alb.)

Albanian national costume from Northern Albania

Image

and Berber costume

Image

SOURCE: Forum eupedia.com: http://www.eupedia.com/forum/showthread ... post363472

Re: Propagand reth Prejardhjes Shqiptare!!!

Posted: Sat Jan 15, 2011 7:33 pm
by Zeus10
Nga ana gjuhesore, shume argumentim i dobet, vetem disa fjale te perkthyera dhe zgjedhur keq, lidheza dhe terma onomatopeike per krahasim. Perdoret dhe termi elefant ne fund, qe i ve vulen diletantizmit te personit qe ka parashtruar ngjashmerine.
Persa i perket ngjashmerise midis, mbeshtjelljes se kokes, ajo sperben asnje argument, sepse mbeshtjellja e kokes me fasha(ndaj te ftohtit apo te ngrohtit dhe ererave te dheut), eshte ajo qe perdorej nga gjithe njerezimi, para se te perdoreshin metodat moderne:

Image

Per me teper, shqiptaret kane qene ushtare te Perandorise Otomane per shekuj, keshtu qe nuk eshte cudi qe ajo mbeshtjellje te jete huazuar gjate viteve te gjata te sherbimit, ne hapesirat e pafundme te shkretetirave.

Image

Albanian Prayer in the Desert 1864
by Gerome Jean Leon Oil on cradled panel


Image
Egyptian recruits crossing the Desert and Albanian Officers in the front 1857 oil on panel

Re: Propagand reth Prejardhjes Shqiptare!!!

Posted: Sat Jan 15, 2011 10:51 pm
by erix77
edhe duke u lutur me arme ne brez,po deshi zoti le te mos e degjoje lutjen se pastaj e di vete ai!

Re: Propagand reth Prejardhjes Shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 1:46 am
by Patush
Lynkest wrote:Berber languages are quite suitable for comparison with the Albanian because among the Berbers E haplogroup (similar subgroup as Albanians) is prevalent,they belong to North Africa and have preserved their distinctiveness despite the influence of Arabic and French.

I give the example of comparing Albanian words with languages Berbers of Morocco and Algeria (first part) and the language of the Tuareg (part two), the Tuareg language seems more suitable because it had less Arab and French influence, due to the greater isolation of the population.

It is worth exploring, and non-Arab languages, Somalia, Sudan and Egypt.


English, Berbers, Albanian


1. Tamazight and Taqbaylit

say (eng.), timena (berb.), them (alb.)

my (eng.), inu (berb.), im, ime (alb.)

we (eng.), nekni (berb.), ne (alb.)

than (eng.), zi (berb.), se (alb.)

meat (eng.), aksum (berb.), ushqim (alb.) (q no pronounciation in English, as soft ch)

fat (eng.), lidam (berb.), dhjam (alb.)

father (eng.), baba (berb.), baba (alb

thread (eng.), ifili, ifilu (berb.), fill (alb.) (ll pronounced as english l)

elephant (eng.), ifil (berb.), fil (alb.) (l no pronounciation in English, as ly)2. Tamasheq

black (eng.), әzzәf (berb.), e zezë (alb.) (ë pronounced as english ә, the: δә)

do (eng.), ja (berb.), a (alb.)

rotate (eng.), kәrukәr (berb.), qarkulloj (alb.)

boast (eng.), baraj (berb.), mburrje (alb.)

want (eng.), durhәn (berb.), dua (alb.)

carry (eng.), babb (berb.), mbaj (alb.)

eat (eng.), әkshen (berb.), ushqehem (alb.)

fly (eng.), ffurrәt (berb.), fluturoj (alb.)

health (eng.), sehet (berb.), shëndet (alb.)

Albanian national costume from Northern Albania

Image

and Berber costume

Image

SOURCE: Forum eupedia.com: http://www.eupedia.com/forum/showthread ... post363472

Can some one who compares those pictures and claim to have similarities be taken serious?

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 11:34 am
by land
Lynkest wrote:Berber languages are quite suitable for comparison with the Albanian because among the Berbers E haplogroup (similar subgroup as Albanians) is prevalent,they belong to North Africa and have preserved their distinctiveness despite the influence of Arabic and French.

I give the example of comparing Albanian words with languages Berbers of Morocco and Algeria (first part) and the language of the Tuareg (part two), the Tuareg language seems more suitable because it had less Arab and French influence, due to the greater isolation of the population.

It is worth exploring, and non-Arab languages, Somalia, Sudan and Egypt.


English, Berbers, Albanianwe (eng.), nekni (berb.), ne (alb.)
noi (it) dhe italianet berbere jane hahahaha
than (eng.), zi (berb.), se (alb.)
se (it)= se (alb) prefiks qe perdoret ne shqip, ne latinisht, italisht etc...perseri italianet berbere...than( engl)=sesa (alb)....kurse zi ne shqip eshte fjala per ngjyren, psh ky racmuti(jo ti qe ke ke postuar ketu, ai i forumit tjeter) qe ka shkruar kete postim eshte i zi...pra nuk eshte berberisht hahahahahahahaha

thread (eng.), ifili, ifilu (berb.), fill (alb.) (ll pronounced as english l)
filum(lat), filo (it) dhe romaket dhe italianet, po ashtu dhe shqiptaret jane berbere hahahahahaha ca trapi ky qe e ka shkruar.
elephant (eng.), ifil (berb.), fil (alb.) (l no pronounciation in English, as ly)


e !@#$% elefanti kte qe e ka shkruar hahahahaha, ky paska ikur per lesh fare, ca debilash ka kjo bote....me fjalet e tjera s'po merrem, te harxhoj kohe kot me kta rac muter.

sa per haplogroup-et, i di mir haplogroup-et e shqiptareve ky palla mer

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 4:27 pm
by Patush
Landi kujdes fjalorin t'lutem.

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 6:20 pm
by land
Te kerkoj ndjese Patush, ke te drejte.

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:16 pm
by Lynkest
Land. prandaj e cela ket teme qe dikush ti demantoje keto argumente jo per gje tjeter :)

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:34 pm
by land
E kuptova Lynkest, nuk ishin per ty sharjet, e cilesova mire qe ishin per ate qe e ka shkruar, por sharja ashtu si e bej une eshte gabim. mjafton vetem hedhja poshte me fakte e pacavureve qe shkruajne.

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:35 pm
by Hellassoldier
It looks like your language is anything but Illyrian who were speaking Greek. If you don't trust me watch their inscriptions on the coins and elsewhere.

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:38 pm
by land
Illyrian who were speaking Greek????!!!
damn it's so funny

go bed lil kid

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:41 pm
by Hellassoldier
land wrote:Illyrian who were speaking Greek????!!!
damn it's so funny

go bed lil kid
That's correct sir, watch the video.


Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:44 pm
by land
helikranon kete video qe sollle ketu e postove dhe tek forumi i albo bythqirit..Che palle,ma perche non te ne vai a fanculo.....fuckin' gayreek...your origin is fuckin' sirian

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:46 pm
by Mallakastrioti
Hellassoldier wrote:
land wrote:Illyrian who were speaking Greek????!!!
damn it's so funny

go bed lil kid
That's correct sir, watch the video.

Can you translate some of them, sir. So ,what's the meaning of the scripts in those coins?
Thank's

Re: Propagande rreth prejardhjes shqiptare!!!

Posted: Sun Jan 16, 2011 7:51 pm
by Arbëri
Your language Hellassoldier


Turkish and Greek words