"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Cfar u tha Zefi tre Cermënikasve

Ky nenforum, me diskutimet ne te, synon te inkurajoje tolerancen fetare midis njerezve.

Moderator: ALBPelasgian

Post Reply
User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Cfar u tha Zefi tre Cermënikasve

#1

Post by CERMENIKASI » Thu Sep 15, 2011 12:44 am

Kjo që do tregoj ka ndodhun para 60 e ca vjetëve.
Në atë kohë turbullinash,tre Cermënikas ishin largue prej vendit tyne dhe mik pas miku përfunduen në Milot në nji familje shqiptare të besimit katolik.I zoti asaj shtëpije quheshte Zef (mbiemnin nuk e mbaj mend).
Herën e parë që asht shtrue sofra me bukë Zefi u tha musafirve:
-Ndigjoni burra ,prifti ynë na ka thonë qï kur t'keni Shqiptar musliman musafir të keni kujdes se çka vini n'sofër se ata nuk e hanë mishin e derrit.Pra po u tregoj qi të hani pa merak sepse n'sofër s'keni gja që ju nuk e hani dhe gratë e tona 7 herë i kanë la me hinj enët para se me i shti në përdorim e tash hajde urdhnoni.
Ma i vjetri prej Cermënikasve tha:
-O Zef qofsh faqe bardhë dhe të ruejt Zoti me gjithë ç'ke.
....
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Toleranca fetare”