"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

Në këtë forum, mund të diskutoni për gjenetikën e popujve dhe njerëzve dhe lidhjen e saj me historinë dhe kulturën. Mund të diskutoni për gjenezën e racave nga pikëpamja gjenetike dhe afërinë me raca të tjera.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
skerdilaidas
Member
Member
Posts: 42
Joined: Tue Sep 23, 2014 12:48 am
Gender: Male

The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#1

Post by skerdilaidas » Tue Nov 18, 2014 3:12 am

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v1.pdf
Interesant konkluzioni per Shqiptaret, dhe perputhet me historin, kisha me than:
The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller effects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly influenced by Latin
or Greek. The “origin” of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with otherpopulations
(although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect
more recent migration.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#2

Post by rrëqebull » Tue Nov 18, 2014 2:05 pm

Furthermore, our Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller effects of the Slavic expansion in these populations.
Gabim.
Arsyeja është sepse ata që quan "Greek" dhe "Macedonian", janë racialisht shqiptarë por kulturorisht të bullgaro(IRJM)-izuar dhe greqizuar.

skerdilaidas
Member
Member
Posts: 42
Joined: Tue Sep 23, 2014 12:48 am
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#3

Post by skerdilaidas » Tue Nov 18, 2014 4:04 pm

rrëqebull wrote:
Furthermore, our Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller effects of the Slavic expansion in these populations.
Gabim.
Arsyeja është sepse ata që quan "Greek" dhe "Macedonian", janë racialisht shqiptarë por kulturorisht të bullgaro(IRJM)-izuar dhe greqizuar.
Mire e ke, po pak mund te jet edhe ashtu. Nuk e di arsyen pse ka ardh ne at konkluzion kur dihet mire qe Fyromians jan ma shum vendas se Sllav ne perberjen e tyne. Plus, t'ishte ashtu ne do e kishim t'njejten ngjajshmeri edhe me Serbet....

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#4

Post by rrëqebull » Tue Nov 18, 2014 5:07 pm

skerdilaidas wrote:
rrëqebull wrote:
Furthermore, our Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller effects of the Slavic expansion in these populations.
Gabim.
Arsyeja është sepse ata që quan "Greek" dhe "Macedonian", janë racialisht shqiptarë por kulturorisht të bullgaro(IRJM)-izuar dhe greqizuar.
Mire e ke, po pak mund te jet edhe ashtu. Nuk e di arsyen pse ka ardh ne at konkluzion kur dihet mire qe Fyromians jan ma shum vendas se Sllav ne perberjen e tyne. Plus, t'ishte ashtu ne do e kishim t'njejten ngjajshmeri edhe me Serbet....
Për mendimin tim shkruajnë ashtu sepse natyrisht përshkrimi i tyre është nga një pikëpamje ngushtësisht gjenetike, jo edhe historike apo etnografike. Për shembull është e njëjta paqartësi që gjendet edhe tek Kuni (K. Coon) kur flet për "grekë" dinarikë, pa saktësuar që ata janë çamë e arbërorë të Greqisë. Pra është një gabim i ndikuar nga mungesa e bashkërendimit të gjenetikës me fushat e tjera, që fundja s'ka përse të pritet nga gjenetistët.
Ata thjesht paraqesin të dhëna me rëndësi në fushën e tyre, por përpunimi dhe interpretimi bashkërisht me të dhëna të tjera etnohistorike mund të bëhet lehtë edhe nga të tretë.

skerdilaidas
Member
Member
Posts: 42
Joined: Tue Sep 23, 2014 12:48 am
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#5

Post by skerdilaidas » Wed Nov 19, 2014 2:58 am

Pajtohem, dhe sic thash ni perqindje e vogel mundet te jet ashtu sic thot ai, po duke e dit historin e rajonit per mendimin tim eshte e qart pse ato dy grupe kan ma shum ngjajshmeri me ne se me popullatat tjera (sidoms Greqia).


Ta shikojsh Greqin ne gjentik, del shum kjart qe ka ndodhur nje perzirje e popullatav atu. Ke Greek qe jan shum te ngjashum me ne, tani me Sllav, dhe me lindjen e mesme si me Anadollin dhe Levantin (ishujt mas shumti).


Fenotipi Dinarid ne Greqi eshte ma e komplikune kisha me than, se ni perqindje e mire qe gjindet sot ne Grek daton edhe me pushtimin e Dorianeve te Greqis. Plus, per mendimin tim nuk do i kisha dha kti elementi rracor emer etniteti, se shumica e Arvaniteve qe vershun Greqin gjat mesjetes ishin n'fakt Tosk ne origjin, dhe Tosket nuk njihen per ket fenotip aq shum sa Geget.

User avatar
Kastrioti1443
Regular Member
Regular Member
Posts: 65
Joined: Thu Jan 03, 2013 10:35 pm
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#6

Post by Kastrioti1443 » Wed Nov 19, 2014 8:44 am

Padyshim qe ky studim genetik eshte nje shembull shume i mire i pastertise rraciale te Shqiptareve Etnike, por duhet shtuar se te gjithe njerezit e studiuar keti jane nga Malsite shqiptare te veriut ose prej kosove, pra jane gege ne shumice.

Sidoqofte numri i njerezve te studiuar eshte i vogel dhe nuk mund te japim ende nje perfudim se kush popullate ka ngjashmeri me te larte genetike me ne apo se me ke popullate ne kemi me shume paraardhes te ngjashem, por eshte padyshim e vertete qe kemi shume paraardhes te ngjashem me te ashtequajturit '' greke'' per shaka te popullates se madhe Arvanitase atje, camet ortodokse dhe vllenjte asimiluar ( te cilet jane asimilaur edhe ne kosoven lindore dhe pjese te Myzeqese dhe Shqiperise se jugut.

Mendoj se ne kemi ngjashmeri te madhe genetike edhe me '' malazezet'' per shaka se dihet se kush jane ata dhe nga vijne, por besoj se Malsoret shqiptare do kishin me shume pasardhes me ta, sepse gjysma e '' malazezve'' vijne nga Malsoret shqiptare.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#7

Post by rrëqebull » Wed Nov 19, 2014 8:30 pm

skerdilaidas wrote:Fenotipi Dinarid ne Greqi eshte ma e komplikune kisha me than, se ni perqindje e mire qe gjindet sot ne Grek daton edhe me pushtimin e Dorianeve te Greqis. Plus, per mendimin tim nuk do i kisha dha kti elementi rracor emer etniteti, se shumica e Arvaniteve qe vershun Greqin gjat mesjetes ishin n'fakt Tosk ne origjin, dhe Tosket nuk njihen per ket fenotip aq shum sa Geget.
Ndoshta më duhet një formulim më i qartë prej teje i kësaj që ke thënë, por po të përgjigjem për aq sa kuptoj nga ajo që ke shkruar, duke të paraqitur shkurtimisht mendimin tim:

Së pari, asnjë përkufizim i deritanishëm i bërë nga të huajt nuk më bind, pra kur unë them `dinarik`, ajo që unë kam ndërmënd është vetëm pjesërisht e përputhur me përkufizimin "dinarid" që përmënde ti (që beosj se është i mbështetur tek studimet e të huajve).


Alpet Dinarike, të cilat i japin emrin këtij fenotipi, nuk ndalen në Sharr, por vazhdojnë si një vargmal i vetëm në jug, tek i cili bën pjesë edhe Pindi.
Pra `dinarik`, për mua, është veçse një shkurtim i `dinaro-pindarik`, pra e gjithë llojshmëira fenotipike shqiptare përgjatë gjithë gjatësisë së këtij vargmali.

Në këtë kuadër, geg dhe tosk, për mua janë më tepër skaje (terma) brenda-kulturore se sa brenda-racore, pasi mund të gjejmë grupe toskësh dhe gegësh që kanë me njëri tjetrin një pasardhës të përbashkët më të afërt se sa ç'mund të kenë përkatësisht me një grup tjetër tosk apo geg [natyrisht pa harruar që të Parët për shkëlqesí ("par ekselânsë") si të toskëve, si të gegëve, janë të njëjtë - por nuk po flas për aq larg në kohë, por për jo më vonë se 3500-4000 vjet më parë].

Pra një lab dhe një malësor(i Malësisë si krahinë) mund të jenë më të përafërt farefisnisht se sa po i njëjti lab me një tosk dhe se sa po i njëtji malësor me një geg tjetër. [Flas për farefisni jo më të herët se 1500-2000 vjet]

Për këto arsye për mendimin tim nuk ka kuptim të flitet për `dinaricitet` më të lartë të gegët se sa tek toskët.
Dhe gjithashtu duhen rishikuar me vëmendje ato që quajmë "nordikë" apo "alpinë" sepse, për mua, janë veç 'yjësi' fenotipike brënda shqiptarësisë dinariko-pindarike.

skerdilaidas
Member
Member
Posts: 42
Joined: Tue Sep 23, 2014 12:48 am
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#8

Post by skerdilaidas » Wed Nov 19, 2014 10:54 pm

Une e pata fjalen per fenotipin Dinarid ose Dinarik qe edhe eshte quajt Adriatid, dhe mendova se edhe ti e perdore per t'njejtin definicion. Atehere ne qoft se ti merr per siper malet dinarike (ku edhe emri i kti fenotipi rrjedh), ato perfshin edhe etnicitet tjera t'Ballkanit,e sidimos qendren kan ne Bosnje dhe Hercegovin.

Tosket jan ma mesdhetar dhe Alpine ne fenotip krahasu me Geg n'pergjithsi, edhe pse elementi Dinarid eshte prezent edhe ne Toskeri.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#9

Post by rrëqebull » Wed Nov 19, 2014 11:59 pm

skerdilaidas wrote:Une e pata fjalen per fenotipin Dinarid ose Dinarik qe edhe eshte quajt Adriatid, dhe mendova se edhe ti e perdore per t'njejtin definicion. Atehere ne qoft se ti merr per siper malet dinarike (ku edhe emri i kti fenotipi rrjedh), ato perfshin edhe etnicitet tjera t'Ballkanit,e sidimos qendren kan ne Bosnje dhe Hercegovin.

Tosket jan ma mesdhetar dhe Alpine ne fenotip krahasu me Geg n'pergjithsi, edhe pse elementi Dinarid eshte prezent edhe ne Toskeri.
Po flas për shqiptarët dhe për pjesën e vargmalit dinaro-pindarik që banohet prej nesh.
(Natyrisht si togfjalësh përmbledhës, pa përjashtuar fushat e Trevat Tona jo-malore).

Unë dinarikun e përkufizoj duke parë shqiptarët dhe nuk përkufizoj shqiptarët duke patur parasysh përcaktimin në letra që kanë bërë të tjerë.

Siç të thash, mua fjalët "alpin" apo "mesdhetar" siç janë të përkufizuara nga të tjerët, nuk më mjaftojnë dhe nuk kanë vlerë nëse nënkuptojnë diçka jashtë llojshmërisë fenotipike shqiptare dinaro-pindarike (përhapja e së cilës edhe në vende të tjera sot të banuara nga të huaj, është e lidhur me lëvizjen tonë dhe me përhuajtëzim kulturor).

Brënda shqiptarisë ka dallime fenotipike që mund të cilësojmë si epërsisht dinarike apo pindarike (prandaj flas për 'yjësi' fenotipike), por përkufizimi për shqiptarët, për mua, është një i vetëm: dinaro-pindarik, më saktë: Dinaropindik.


Këtë si do e cilësoje? ("mediteran"?)
Image

skerdilaidas
Member
Member
Posts: 42
Joined: Tue Sep 23, 2014 12:48 am
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#10

Post by skerdilaidas » Thu Nov 20, 2014 12:21 am

T'tham drejten nuk pe kuptoj kit konceptin tan t'fenotipeve. Ne Shqiptart nuk i perkasim vetem fenotipit Dinarid, si Geget ashtu edhe Tosket. Me kit pindit mos don me than Pontid?

Ai djali aty asht Dinaro-Med duket ma shum si Tosk, po fenotipi i ti gjendet kudo ne tokat Shqiptare. Hapja ni tem klasifikimi aty te Klasifikimi Racial.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: The Geography of Recent Genetic Ancestry across Europe.

#11

Post by rrëqebull » Fri Nov 21, 2014 12:16 pm

skerdilaidas wrote:Me kit pindit mos don me than Pontid?
Jo jo.

E përsëris që ndarjet e bëra nga të tjerët deri më tani, për mua, nuk janë 100% të sakta apo të mjaftueshme. I mbaj parasysh, por nuk mbështetem në to.

Post Reply

Return to “Gjenetikë”