"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

LAHUTA

Shkruani për muzikën tonë, bukurinë e saj, sillni pjesë prej saj.

Moderators: uck_aksh, ALBPelasgian

Post Reply
Sturmgewehr
Member
Member
Posts: 42
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:02 pm
Gender: Male

LAHUTA

#1

Post by Sturmgewehr » Sat Jan 09, 2010 1:47 pm

Desha te diskutojm reth keti Instrumenti.

E shof se kete instrument nuk e perdorin vetem Shqiptaret po edhe Sllavet e Ballkanit

Thjesht Sllaevt e Ballkanit sic jan Serbet, Kroatet, Bullgaret keti instrument i THuan GUSLE, kjo fjala Gusle eshte fjal sllave qe ka domethenien Instrument me tela.

Si do qe te jet cka me habiti me shum eshte se kete instrument e perdorin edhe Rumunet dhe Rumunet poashti si Shqiptaret i thuan LAUTA ketu my shfaq dyshimi se ekto "sllavet" e jugut kete instrument e kane trasheguar nga Iliret edhe Thraket.

Ju lutem diskutim reth kesaj se un nuk besoj se te gjioth sllavet e perdorin ket instrument, nuk besoj se Cheket, Sllovaket, Polaket, Ruset edhe Ukrainasit e perdorin kete por Ekskluzivisht Sllavet e Jugut.

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: LAHUTA

#2

Post by Kolivilor » Sat Jan 09, 2010 3:29 pm

Kjo vjen nga Lavda dmth me këtë i kanë knue lavditë heronjve. Shkijet e kanë marrë prej neve Lahutën së bashku me kangët kreshnike.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: LAHUTA

#3

Post by Arbëri » Sat Jan 09, 2010 4:51 pm

Lahuta është instrument i lashtë Ilir që përdorin vetëm Gegët .
Këtu kënga e vjetër e Milosh Kopliqit ; http://www.youtube.com/watch?v=UCpM2kfE ... re=related

Edhe këtu për Lahuten : http://www.youtube.com/watch?v=EGTlcKL2eHQ
Gjergj Fishta : http://www.youtube.com/watch?v=xpKKFqkH ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=cYmiheXA ... re=related
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#4

Post by Arban Blandi » Sat Sep 17, 2011 11:42 pm

Image
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#5

Post by Arban Blandi » Sat May 26, 2012 2:28 pm

Lahute nga Koleksioni i Gjon Dukgiles, Shkoder.

Image
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#6

Post by Arban Blandi » Sat May 26, 2012 2:30 pm

Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#7

Post by Arban Blandi » Sat May 26, 2012 2:32 pm

Lahuta: Elementët mitikë të veglës muzikore. Bisede ne TV ABCNews nga Jaho Brahaj.

Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#8

Post by Arban Blandi » Sat May 26, 2012 2:33 pm

Image

Qandra kombëtare e inventarizimit të pasurive kulturore në bashkëpunim me Institutin shqiptar të shkencave, organizuan në një nga sallat e Muzeut Historik Kombëtar, një ekspozitë etnografike me objekte unike të eposit dhe mitologjisë sanë. Në fokus ka kjënë Lahuta, si një instrument muzikor i lidhur ngushtë me trashëgiminë kulturore dhe shpirtërore shqiptare. Lahuta njihet si një instrument popullor ndër mo të lashtët në kontinentin Europian dhe përdoret kryesisht në zonën veriore të Shqipërisë, në Kosovë dhe tek shqiptarët e Malit të Zi. Në ekspozitë janë paraqitur mbi 30 prej tyre, të zgledhura për veçantinë dhe vlerat unike që mbartin. Objektet e ekspozuara përmbajnë simbole të njohura të mitologjisë, si orët e bjeshkëvet, gjarpëri shërues, zana apo figura e kreshnikut, të gëdhendura në to. Disa prej veglave muzikore i përkasin muzeut kombëtar, por janë paraqitur edhe objekte të huazuara nga koleksione private si ai i piktorit të shkjuar N. Vasia apor studiuesit V.Tole.

Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#9

Post by Arban Blandi » Sat May 26, 2012 2:45 pm

Nga Koleksioni i J. Brahajt, Kryezi Puke.

Image
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

Re: LAHUTA

#10

Post by Arban Blandi » Sat May 26, 2012 2:48 pm

Gjergj Pali - Lahutari.

Image
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

Post Reply

Return to “Muzikë Shqiptare”