"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Illyrian Sheepdog or Shar Mountain Dog

Talk about the culture.
User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Illyrian Sheepdog or Shar Mountain Dog

#16

Post by Arbëri » Sun Jun 12, 2011 10:13 pm


“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Illyrian Sheepdog or Shar Mountain Dog

#17

Post by Mallakastrioti » Thu Nov 01, 2012 6:53 pm

Sipas Plinit qeni i Lekes se Madh, i cili quhej "Perita", iu dhurua Lekes prej dajos se tij i cili quhej Leka i Pare i Epirit apo shkurtimisht siç njihej Lek Molosi. Leka i Madh, para qenit qe i dhuroi dajua i tij, kishte patur nje qen tjeter te rraces Molose me permasa te medha, por nuk ishte i kenqaur me te ne lufterat qe bente pasi ishte nje qen jo i shkathet dhe pikerisht per kete e vrau. Perita ngordhi ne Indi ne vitin 326 p.e.s dhe ne nder te emrit te tij, Leka ndertoi nje qytet .
Nje tekst ne anglisht lidhur kronikave per qenin Molos "Perita", qeni besnik i Lekes se Madh.
---
"Alexander the Great and His Favorite Dog
Alexander the Great, who dominated, conquered, and created one of the largest empires in ancient history had a beloved dog by his side, named Peritas, who was a Molossi
an dog. Alexander was 11 years old when he got Peritas. His dog was rumored to have battled an elephant and brought it to its knees. But Peritas greatest loyalty is in the story of how he saved Alexander the Great. According to legend, Peritas defended Alexander when he was trapped by his enemies and his own soldiers were prevented from rescuing him. Leonnatus, who fought with Alexander hear Peritas barking and told the dog to run to Alexander. The courageous dog ran through the soldiers and lurched at the enemies who hadjust wounded Alexander with a javelin. Peritas attacked many of the men, which allowed Alexander’s soldiers to save him before he was wounded again. Peritas, as the story goes was wounded too, but did not survive, as he used his last breaths to put his head on Alexander’s lap. Peritas name lives on forever in the city of Peritas, in India which Alexander the Great name for his beloved dog. The tomb of his dog and a statue depicting Peritas still exists at the entrance to the city. Alexander had many dogs, but Peritas was his favorite dog."
---
Foto: Basoriliev i Lekes se Madh me qenin e tij.
Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Illyrian Sheepdog or Shar Mountain Dog

#18

Post by Mallakastrioti » Thu Nov 01, 2012 8:36 pm

Te ndalemi per nje çast dhe te analizojme emrin e qenit Molos se Lekes i cili quhej "Περίτας =Peritas"

Ne se ky ka qene qeni kryesor i Lekes, pra te themi qeni i pare apo "alfa", atehere ishte qeni prijes dhe vet fjala"Perit" eshte nje forme korruptive e fjales "PRIJS"=kryesor---> PERIT=PRIJS (Fjala PRY-TAN perdorej si ne greqishte te keshtuquajtur te lashte ashtu edhe ne shqip kemi PRI-js=PRIJ,---> PRI-AM=I pari jam, tek e fundit e dinte shume mire rangun e vet)
Mundesia e pare, pra qeni alfa=qeni i pare duhet te kemi parasysh si formohet p.sh nje tuf qensh. Qenet sikurse ujqit kane ato qe quhen hierarki, pra kane perhere nje mashkull dominues ne krye te tufes dhe ne se "Perita" ishte qeni alfa atehere ai ishte edhe prijesi i qenve te tjere qe Leka perdorte ne luftera apo per lufte.


Mundesia e dyte lidhur emrit, mund te kete te beje vet me emrin "EPIROTAS", pikerisht sepse ky qen iu dhurua prej dajos se tij epirot, pra Lekes se Pare te Epirit, ose Lek Molosit. Ndoshta skriba qe rishkroi tekstin e plinit e solli ne nje forme te korruptuar, pra "Περίτας" pra duke mos shkruar zanoren kryesore "E" (apo "I")te fjales e cila edhe mund te kete qene pikerisht "E-Περίτας=EPIRATAS=EPIROTAS",,,pra qeni ishte i rraces epirote. Raste te tilla qe Epiri eshte quajtur edhe ne forme tjeter, ndryshe siç kerkohet prej historigrafise, kemi disa. P.sh Justini (historiani latin) shkruan qe Epiri thirrej ne lashtesi edhe "PIRRIDE", ,,,. Ne se ky qen quhej "EPIROTAS" atehere kemi te bejme me nje fjale katerciperisht te ndryshme siò kerkojne te na e paraqesin gjuhetaret e sotem emertimet e "epiroteve", jo vetem kafsheve por edhe njerezve. Sigurisht, mendoj une, edhe mundesia e dyte pra QEN EPIROTAS do kishte vlere ne kete hipoteze
Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Illyrian Sheepdog or Shar Mountain Dog

#19

Post by Arbëri » Thu Jan 31, 2013 4:14 pm

Image
Hugh Murray (1789–1845)
An Encyclopaedia of Geography
Hugh Murray (1789–1845)
Longman, Rees, Orme, Brwon, Green, & Longman, London 1834
Image


video : http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... hdXFZ-y7Ms
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Post Reply

Return to “Culture”