Faleminderit

p.s: Zeus10 Vecanrisht me intereson mendimi jot.
Une nuk kam dyshim se emri Shqiperi, eshte nje emer po aq i lashte sa dhe Arban apo Alban. Une mendoj se ai ka te beje me besimin e lashte, me Hyjnite shume te adhuruara si DIA(Zeusi), me simbolet e tij Shqiponjen dhe shkrepetimat e rrufeve. Ne kohen e mesjetes, kur nga trupi i races se vjeter Arberore, po vecoheshin raca te reja, si psh sllavet, pjesa qe ruajti gjuhen dhe besimin e vjeter, therriti ne ndihme emrin e sterlashte Shqiponje, per ta identifikuar veten te ndryshme nga pjesa e tjetersuar tashme, pra bijte e shqipes, qe shpeshhere identifikohet me Zeusin vete. Pra shqiptare, bijte e Zeusit shkrepetues. Vete fjala ka rrenje te saj : shquaj, qe gjendet tek fjala shqiponje, ndoshta per arsyen se ajo shquan/ose shquhet prej se largu, ose ndoshta per driten shume verbuese(shquar) qe leshon ajo/Zeusi. Pra shq ka te beje me driten, ndricimin, te shquarin (te parin).Sturmgewehr wrote:a ka Mundesi nje Sqarim te paster se si ka erdhur emri qe sot e kemi ne SHQIPTAR kurse ne vet e dim se para shum kohe ose ne Antikitet kan Qen Iliret si Kultur pastaj ne Themi se Vime prej Arbanoi kurse Historia thote Albanoi pra a eshte Arbanoi apo Albanoi edhe prej ku Vjen Emri SHJQIPTAR mendoj tranzicioni prej Ilir ----> Arbanoi ----> Shqiptar.
Faleminderit
ne lidhje me ket SHQ ka shum teori edhe nuk din kujt ti besosh a eshte ajo Shqip qe do te thot Kuptoj apo eshte ajo Shqiponja qe do te thot Shqiponja se di ama aq shum teori sa nuk e dim cila eshte e verteta.Zeus10 wrote:Une nuk kam dyshim se emri Shqiperi, eshte nje emer po aq i lashte sa dhe Arban apo Alban. Une mendoj se ai ka te beje me besimin e lashte, me Hyjnite shume te adhuruara si DIA(Zeusi), me simbolet e tij Shqiponjen dhe shkrepetimat e rrufeve. Ne kohen e mesjetes, kur nga trupi i races se vjeter Arberore, po vecoheshin raca te reja, si psh sllavet, pjesa qe ruajti gjuhen dhe besimin e vjeter, therriti ne ndihme emrin e sterlashte Shqiponje, per ta identifikuar veten te ndryshme nga pjesa e tjetersuar tashme, pra bijte e shqipes, qe shpeshhere identifikohet me Zeusin vete. Pra shqiptare, bijte e Zeusit shkrepetues. Vete fjala ka rrenje te saj : shquaj, qe gjendet tek fjala shqiponje, ndoshta per arsyen se ajo shquan/ose shquhet prej se largu, ose ndoshta per driten shume verbuese(shquar) qe leshon ajo/Zeusi. Pra shq ka te beje me driten, ndricimin, te shquarin (te parin).Sturmgewehr wrote:a ka Mundesi nje Sqarim te paster se si ka erdhur emri qe sot e kemi ne SHQIPTAR kurse ne vet e dim se para shum kohe ose ne Antikitet kan Qen Iliret si Kultur pastaj ne Themi se Vime prej Arbanoi kurse Historia thote Albanoi pra a eshte Arbanoi apo Albanoi edhe prej ku Vjen Emri SHJQIPTAR mendoj tranzicioni prej Ilir ----> Arbanoi ----> Shqiptar.
Faleminderit
Para kesaj kohe ne kemi deshmi te shumta, qe shqiptaret vetquheshin arberore, por asnje deshmi qe ata te jene vetequajtur Ilire. Une kam mendimin, se termi Ilire nuk eshte perdorur per te treguar, nje popullsi te vetme me karrakteristika gjuhesore dhe etnike te vecanta. Pra kjo fjale jo detyrimisht tregon nje komb te vecante, te ndryshem prej te tjereve, sic mund te jene shqiptaret sot. Per me teper iliret vine tek ne, nga dija greko-romake, nje burim shume i dyshimte per mendimin tim, per informacionin e te cilit une besoj se na ofrohet i shtremberuar, i manget, i sajuar me qellimin e vetem qe popujt e Europes ne pergjithesi, dhe shqiptaret ne vecanti te kene nje tablo historike, krejt te ndryshme nga ajo qe ka egzistuar ne te vertete.
Por pavaresisht nga emri qe kemi bartur, gjurmet tona duhen kerkuar tjeterkund, sidomos tek gjuha, dhe pse mund te duket absurde tek gjuhet qe njihen greko-romake.
Interesante me emrin Shqiperi, eshte bartja ne te e iper, qe perndryshe eshte EPIRI i famshem. Pra emri, mund te mos kete ndryshuar fare qe nga lashtesia, por ai te jete varianti i gjuhes sone per emrin EPIR. Ne nje teme tjeter, shpjegova qe epir do te thote e dukshme, e vezhgueshme. Per cudi ne rrenjen e fjales Shqiperi gjejme shquarjen perseri. Sigurisht qe kjo nuk eshte rastesi.
Ps: eshte nje teme qe kerkon nje det me njohuri, dhe interpretim te stergjate, megjithate thelbin e mendimit tim e dhashe ne njefare menyre.
dyshoj se ka ngatruar R-n me L nese e ka thir Adriatikun Adriatik pse se ka thir Adliatik nuk e di ama kjo pun eshte shum si thuan SUSPICIOUS, plus nuk e di sa i lexove fotot qe i kam postuar ku permended Albania ne Kavkaz edhe Albanopilos se di sa jan informacinet te sakata po si te tilla egzistojn, kurse ne nuk kemi asnji lloj informacioni se Albanoi ka qen i njejt me Albanoin.Zeus10 wrote:Kane shume informacion, qe ka nevoje te perpunohet, per te vecuar te saktin nga i pasakti. Por une, do ndalesha pak tek Ptolemeu, per te cilin dyshoj shume qe dhe nese ka permendur/shkruar dicka per albanopolisin, te kete perdorur l-ë ne vend te r-së. Dua te shoh, si eshte shkruar konkretisht ajo fjale, per te dhene nje gjykim.
Kurse per faqet e tjera, kam nje gjykim qe konvergon ne nje ide: termi albanoi eshte perdorur nga subjekte te ndryshme, me lidhje dhe pa lidhje me njeri-tjetrin, ose per te adresuar nje etni ose nje territor te ndryshem apo te prejardhur me nje etni/territor me te njejtin emer.
Ptolemeu ka qene ""grek"", dhe si i tille mund te kete permendur arbon ne vend te alban, njesoj si paraardhesi i tij Polybius ne librin Historia e Botes:Sturmgewehr wrote:dyshoj se ka ngatruar R-n me L nese e ka thir Adriatikun Adriatik pse se ka thir Adliatik nuk e di ama kjo pun eshte shum si thuan SUSPICIOUS, plus nuk e di sa i lexove fotot qe i kam postuar ku permended Albania ne Kavkaz edhe Albanopilos se di sa jan informacinet te sakata po si te tilla egzistojn, kurse ne nuk kemi asnji lloj informacioni se Albanoi ka qen i njejt me Albanoin.Zeus10 wrote:Kane shume informacion, qe ka nevoje te perpunohet, per te vecuar te saktin nga i pasakti. Por une, do ndalesha pak tek Ptolemeu, per te cilin dyshoj shume qe dhe nese ka permendur/shkruar dicka per albanopolisin, te kete perdorur l-ë ne vend te r-së. Dua te shoh, si eshte shkruar konkretisht ajo fjale, per te dhene nje gjykim.
Kurse per faqet e tjera, kam nje gjykim qe konvergon ne nje ide: termi albanoi eshte perdorur nga subjekte te ndryshme, me lidhje dhe pa lidhje me njeri-tjetrin, ose per te adresuar nje etni ose nje territor te ndryshem apo te prejardhur me nje etni/territor me te njejtin emer.
Mali Alba gjendet pran Lacios se sotme.Ashtu si edhe emri Albion etje gjendet kudo ne evrope.Kjo nuk do te thoe se ne erdhem nga diku tjeter.Sturmgewehr wrote:dyshoj se ka ngatruar R-n me L nese e ka thir Adriatikun Adriatik pse se ka thir Adliatik nuk e di ama kjo pun eshte shum si thuan SUSPICIOUS, plus nuk e di sa i lexove fotot qe i kam postuar ku permended Albania ne Kavkaz edhe Albanopilos se di sa jan informacinet te sakata po si te tilla egzistojn, kurse ne nuk kemi asnji lloj informacioni se Albanoi ka qen i njejt me Albanoin.Zeus10 wrote:Kane shume informacion, qe ka nevoje te perpunohet, per te vecuar te saktin nga i pasakti. Por une, do ndalesha pak tek Ptolemeu, per te cilin dyshoj shume qe dhe nese ka permendur/shkruar dicka per albanopolisin, te kete perdorur l-ë ne vend te r-së. Dua te shoh, si eshte shkruar konkretisht ajo fjale, per te dhene nje gjykim.
hmmmmmmmmmmZeus10 wrote:
Ptolemeu ka qene ""grek"", dhe si i tille mund te kete permendur arbon ne vend te alban, njesoj si paraardhesi i tij Polybius ne librin Historia e Botes:
nje vend qe nga pikepamja gjeografike perputhet plotesisht me ate te Ptolemeut dhe me ate te Anna Komnenes: Arbanon.
Une i lexova faqet qe ti ke sjelle. Persa i perket Albanise se Kaukazit, nje term i lashtesise, ajo pershkruan nje territor te banuar prej popujsh te ndryshem prej njeri-tjetrit, qe flisnin 26 gjuhe te ndryshme, kurse shqiptaret jane nje etni, te paprovuar te kene ardhur 2000 vjetet e fundit prej Kaukazit, por perkundrazi hapesira e tyre jetike eshte zvogeluar nga dyndjet e ardhura nga lindja gjate kesaj periudhe.
Nese Normanet e kane quajtur veten Albane, ka nje lidhje historike mes tyre dhe anglezeve dhe skocezeve, dhe keta te fundit e kane quajtur veten albane per nje kohe te gjate, ndoshta per arsye se jetojne ne nje vend malor. Une e kam fare te pamundur te vertetoj ndonje lidhje te mundshme midis shqiptareve apo ndonje fisi me te njejtin emer qofte ne lindje apo perendim, por une kam shume prova qe vertetojne egzistencen tone si grup etnik para te gjitheve grupeve etnike qe popullojne sot Ballkanin.
Sturmgewehr wrote:cka do te thon fjalet TOSK edhe GEG cka do te thuan Etimologjia e tyre.
Faleminderit shum per sqarimin, do doja te ket edhe me shum komente reth kesaj se eshte ceshtje thelbesore ose ceshtje renjore.Hymniarber wrote:
Shume veshtire ta thuash. Sipas Plini Plakut Tusket e Toskanes, quheshin te tille prej "grekeve" sepse ata benin sakrifica per Hyjnite, dhe fjala thusk do te thote sakrifice ne ""gjuhen e grekeve""(thusia).
Me shume mundesi ka qe Geg te jate nje transformim i fjales Gig qe do te thote Gjigant, i madh.
Per analogji Tosk do te thote të shkurter, por kjo eshte vecse nje hamendje e imja, te cilen nuk e provoj dot as historikisht dhe as gjuhesisht.
Sturmgewehr wrote:
hmmmmmmmmmm
cili filozof ose Historian Antik na referon neve si Arban?????
ZEUS10????? mendimi jot????Sturmgewehr wrote:cka do te thon fjalet TOSK edhe GEG cka do te thuan Etimologjia e tyre.
Kjo eshte shume e thjeshte, ketu nuk kemi nje citim por nje koment per tekstin. Me sill tekstin dhe ta tregoj une.Sturmgewehr wrote:ndonje Sqarim reth kesaj?????
The Byzantine historian Michael Ataliota recorded the migration of
Albanians into the region of today's Albania around 1043 AD when a few
thousands of Byzantine mercenaries and their families, who were
previously brought as Arabian slaves from the Caucasus to Sicily, were
settled on the other side of the Adriatic Sea.
(Michael Attaliota: Historia, Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae. Impensis)
Zeus10 Mendimi jot reth kesaj qe kam postuar une, reth asaj punes se Kavkazit nepermjet sicilis edhe keti dokumenti qe nuk e mar vesh.
Emrin e ke siper te shkruar.Sturmgewehr wrote:hmmmmmmmmmmZeus10 wrote:
Ptolemeu ka qene ""grek"", dhe si i tille mund te kete permendur arbon ne vend te alban, njesoj si paraardhesi i tij Polybius ne librin Historia e Botes:
nje vend qe nga pikepamja gjeografike perputhet plotesisht me ate te Ptolemeut dhe me ate te Anna Komnenes: Arbanon.
Une i lexova faqet qe ti ke sjelle. Persa i perket Albanise se Kaukazit, nje term i lashtesise, ajo pershkruan nje territor te banuar prej popujsh te ndryshem prej njeri-tjetrit, qe flisnin 26 gjuhe te ndryshme, kurse shqiptaret jane nje etni, te paprovuar te kene ardhur 2000 vjetet e fundit prej Kaukazit, por perkundrazi hapesira e tyre jetike eshte zvogeluar nga dyndjet e ardhura nga lindja gjate kesaj periudhe.
Nese Normanet e kane quajtur veten Albane, ka nje lidhje historike mes tyre dhe anglezeve dhe skocezeve, dhe keta te fundit e kane quajtur veten albane per nje kohe te gjate, ndoshta per arsye se jetojne ne nje vend malor. Une e kam fare te pamundur te vertetoj ndonje lidhje te mundshme midis shqiptareve apo ndonje fisi me te njejtin emer qofte ne lindje apo perendim, por une kam shume prova qe vertetojne egzistencen tone si grup etnik para te gjitheve grupeve etnike qe popullojne sot Ballkanin.
cili filozof ose Historian Antik na referon neve si Arban?????