Pershendetje te veçanta gtcc1,gtcc1 wrote:
http://books.google.com/books?id=OkEBAA ... 302&edge=0
Sa shof une, origjinali permend Deti Jon e jo Adriatik; apo nuk vrej si duhet...
Ju keni rrokë nje problem te vjeter, i cili mjerisht nuk verehet nga shumica. Perkthimet e teksteve greko-romake nga studiuesit perendimor shpeshhere jane te mangeta, paushalle dhe jo te sakta. Taman kishte te drejte ai profesori nga Greqia, N. Dimou i cili thoshte se ne lashtesine e njohim vetem aq sa intelektualet evropiane deshen: sepse per nje kohe te gjate, monopolin e ndryshimeve dhe perkthimeve te teksteve greko-romake e ka pasur kisha, prandaj s'eshte zor te perfytyrosh per (pa) saktesine e tyre.
Ne lidhje me citatin e apostrofuar, eshte mese e vertete se Apiani ne origjinal askund nuk e ze ne goje emrin 'Adriatik'. Ai sikunder shume te tjere e perdore emrin Jon, per te shenjuar ujerat qe lagin Epirin. Duhet permendur gjithashtu se konceptet 'Jon' dhe 'Adriatik' nuk jane te qarta gjithnje; ato shpeshhere jane perzier ose perdorur nderkembyeshem njeri me tjetrin. Ne nje postim me te vjeter pata pikasur edhe une nje hile ne lidhje me perkthimin e disa pjeseve te Apianit ne anglisht. Ja nje prej tyre:
Perkthimi i gabuar ne anglisht:
Origjinali ne 'greqisht':[§7] Agron was king of that part of Illyria which borders the Adriatic Sea, over which sea Pyrrhus, king of Epirus, and his successors held sway
Perkthimi i sakte:I.[7] Ἄγρων ἦν βασιλεὺς Ἰλλυριῶν μέρους ἀμφὶ τὸν κόλπον τῆς θαλάσσης τὸν Ἰόνιον, ὃν δὴ καὶ Πύρρος ὁ τῆς Ἠπείρου βασιλεὺς κατεῖχε καὶ οἱ τὰ Πύρρου διαδεξάμενοι.
Nderkaq, ne lidhje me pershkrimin etnogjeografik te Ilirise, nga Apiani, perkthimi do te qendronte me afer se vertetes nese do te formulohej kesisoj:Agroni ka qenë mbret i atij vendi të ilirëve që është buzë gjirit të detit Jon dhe që e zotëronte Pirrua, mbret i Epirit, dhe trashëgimtarët e tij.
P.S: gtcc1 shiko inbox-in tend, se te kam derguar nje mesazh ku te kam pyetur per dicka!Its breadth is from Macedonia and the mountains of Thrace to Pannonia and the Ionian sea and the foot-hills of the Alps.