Page 39 of 41

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Mon May 13, 2013 9:42 am
by ALBPelasgian
Generally, Greeks and Macedonians regarded one another with a mixture of contempt and respect. The Macedonians were considered almost barbarians in Greece; their accent and their imitation of Hellenic customs were laughed at, though the wealth of their princes and the country's potential strength were known and and respected; while on the other side the Macedonians, however much they tried to assimilate the Greek way of life, nevertheless despised the Sophists' playing on words and were conscious of the superiority of their own kingdom over the Greek city States, weakning each other by their everlasting disputes.

Félix Grayeff, Aristotle and his school: an inquiry into the history of the Peripatos with a commentary on Metaphysics [zeta], [eta], [lambda] and [theta]. Duckworth, 1974, p. 16

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Mon May 13, 2013 9:44 am
by ALBPelasgian
Probably, however, many of the Macedonians were non-Greek in race and speech ; in both respects they may have been related to the Illyrians in the west.

Alan John Bayard Wace, Frank Henry Stubbings, A Companion to Homer, MacMillan and Company, 1963, p. 312

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Mon May 13, 2013 9:45 am
by ALBPelasgian
(...)These were the Epirotes, Macedonians, and Illyrians. The first two groups were semi-Hellenized, and the Macedonians rather more so than the Epirotes, by the immadiately pre-Hellenistic period. Yet they were not, strictly speaking, Greek. The populations in both regions did not speak Greek..."

Christabel Lacy, The Greek view of barbarians in the Hellenistic age: as derived from representative literary and artistic evidence from the Hellenistic period, niversity of Colorado, 1976, p. 22

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Tue May 14, 2013 10:40 pm
by ALBPelasgian
Nje antroponim ilir qe ndeshet ne Maqedoni eshte 'Pyllos'.

Image

Image
Sheila L. Ager, Interstate Arbitrations in the Greek World: 337 - 90 B. C. 1996

Por ne disa mbishkrime te gjetura ne ishullin e Korcules ne Dalmaci atestojne kete emer si nje aristokrat ilir:
Pyllos and his son Dazos were probably the representatives of the local Illyrian aristocracy and the owners of the land that the people of Issa wanted to obtain. According to the Psephisma these two parties agreed on a contract, so that the settlement was founded in peace.
http://lumbarda.hr/en/lumbarda/lumbardska-psefizma/

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Wed May 15, 2013 9:54 am
by ALBPelasgian
Emri i hyut Apollon mund te kete qene fare mire ilirisht, duke marre parasysh ekzistencen e tij ne disa variante ne antroponimine ilire:

Image
Time, Being, and Soul in the Oldest Sanskrit Sources, William H. Snyder, p. 19

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Mon May 27, 2013 9:16 am
by ALBPelasgian
Disa burime moderne mbi cfaresine etnike te maqedoneve te vjeter:

Sansone (2011; Ancient Greek civilization) “Those Macedonians, however, who were not members of the royal family seem not to have qualified as Greeks.”

Pomeroy (Ancient Greece, 1999) “one fact is undisputed : in antiquity neither Macedonians nor Greeks considered the Macedonians to be Greek” Greeks viewed the Macedonians as barbarians like their Thracian and Illyrian neighbours” (373)

Butler (Of Swords and Strigils: Social Change in Ancient Macedon; 2008). Describes the Macedonians as a collection of “Balkan tribes” which acquired Greek traits in the 5th century.

Budin (the Ancient Greeks): “the Greeks had always thought of the Macedonians as northern Barbarians” (p 81)

Tritle (the Greek world in the fourth century) : The Macedonians were not considered Greek

Papazagolou (2000) “In general, the Macedonians were not considered barbarians, but still they differed from the Hellenes.”

Burstein (2008) "The marginalization of Macedonian history in Hellenistic Greek histories was accompanied by increased emphasis of the 'otherness' of the Macedonians and the sharpening of the line dividing them from Greeks

Engels (2010) “This chapter has supported the view that Hellenic and Macedonian ethnic identity or ethnicity should be regarded as extremely complex and fluid constructions which surely deserve further study”

Archibald (1998) “That the region of Macedonia proper was called Thrace into historic period might confirm the predominant cultural orientation and background of the emerging Macedonians”.

Hall (Contested Ethnicities) points out passim that contemporary Greeks, especially prior to 4th century, did not see Macedonians as peers.

Danforth (1995) “Macedonians were not regarded as Greeks. It is only with the emergence of Rome as a common enemy in the west that the Macedonians came to be regarded as "northern Greeks"” (pg 168-9)

Badian (1982) the Macedonians “were regarded as clearly barbarian, despite the myths that had at times issued from the court and its Greek adherents”.(pg 42)

Borza (Before Alexander): entire book devoted to exploring the Hellenization of an initially non-Greek tribe.

Kristiansen (2010) The Macedonians were a frontier people , who ‘were heavily influenced by Greek civilization” (pg 79)

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Wed Jun 05, 2013 8:17 pm
by Arbëri
Aleksandri Madh , Pirro dhe Skënderbeu ishin nga e njëjta etni ,
Mélanges scientifiques et littéraires ou choix de ses principaux ..., Volume 1
By Conrad Malte-Brun
1828 , Paris
Vazhdimi : http://books.google.mk/books?id=wooTAAA ... e.&f=false

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Thu Jun 13, 2013 11:10 pm
by kreksi
Helmetat Ilire ne Muzeun e Luvrit
Ekspozohen Helmetat Ilire ne Muzeun e Luvrit
http://tinypic.com/view.php?pic=2w2rbzd&s=5
Këto dite eshte hapur Ekspozita =Në mbretrinë e Aleksandrit te Madh= në Muzeun e Luvrit, Paris 2011

Më në fund Maqedonia më këtë Ekspozit të veçantë shkeputet nga bota helenistike "greke" duke marrur per siper trashegimsinë e saj te kultures qe i perkiste ketij populli por qe iu ishte mohuar deri me sot, ku sipas spe...cialisteve, keto skena mortore jane te ngjajshme si e njohim edhe nga Iliada qe me kete rast vemendje te madhe i kushtoht edhe Ilireve dhe Maqedoneve te vjetër qe sipas teksteve te ketyre "helen-grekëve" konsideroheshin si "Barbar" ...por realiteti del nga dheu dhe keto varreza dalin mbi siperfaqe e dheut duke u bere vete deshmitar te trashegimsise qe duhej ti perkasnin ketij populli e jo atyre qe pretendojne grekët apo Volgarofonët....
Pra Grek e Maqedonas, një divorc i vonuar por i demosdoshëm për te miren e gjithë botes sidomos asaj shkencore...

Në përshkrimin e legjendave në gjuhë tjera nuk flitet se këto janë helmeta helene ose greke apo maqedonase, por ilire, edhepse janë gjetur ne territor te Maqedonise se lashtë në Sindos, sot Echodoros, afer Selanikut e shekullit te VI, rreth vitit 520 para krishti, perkrenarja është nga Bronzi por maska eshtë prej ari...

Duhet cekur se emrat e vjetër të gjithë janë ndryshuar sot më emra të rinjë poashtu edhe Aigai, është shëndrrua në Vergina, mirëpo dinastia e mbretërve maqedonas është e Argeadëve, mbreti i parë ishte:
ARGEU, shek VII, p.k, pastj,
AMINTASI i I-rë, vasali i Dariusit te parë, pastaj vjenë,
ALEKSANDRI I-rë pas tij vjenë,
ALKETA II-të, i fundit i kesaj dinastije por;
ALEKSANDRI i I-rë njihet si babai dinsastis se re Maqedonase ku djali i tij;
PERDIKASI i II-të merr ne dor mbetnin, ne vitin 448, pas tij vjen
ARKELAOS dhe ARKELAOSi i II-te, edhe kjo rrenjê shuhet me Orestin dhe kete te fundit e fillon Dinastija tjeter e re qe vjene direkt prej..
ALEKSANDRIT të I-rë 454 pk, i biri i Amintasit I-rë, (ku kjo helmete duhet te ishte e tij apo e ksaj epoke) tani vjenë
AMINTASI i II-të i cili martohet me princeshen Iliriane
EURIDIKEN dhe lindin=
ALEKSANDRIN e II-të,
PERDIKAS II dhe Filip II, këta tre pra ishin prijsa të ilirëve nga e ëma e tyre Euridika, keta dy te paret u vranë, mbeti vetem
FILIPI i II-të nip Ilirian i cili u martua me një princesh dardane nga rrenja e Bardhylit dhe lindi një djalë, 10 vite para Aleksandrit, por pastaj u martua edhe më
OLIMBINE e Molosëve më te cilën lindi,
ALEKSANDRI i Madh, si e shohim:
FILIPI II-të poashtu edhe
ALEKSANDRI i -III-të apo,
ALEKSANDRI I MADH janë me prejardhje ilire, pa dyshim se edhe kjo dinasti eshte ilire por në trojet e maqedonise së vjetër ku nuk paten asnjë lidhje gjaku përmes martesave më helenët por vetëm me ilirët.

ref: bazuar sipas Figaro hors series non 2011
pergatitur nga kreksi;imazhet personale te lejuara per shperndarje

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Fri Jun 14, 2013 8:20 am
by ALTIN
Vec nje sekond. Kjo dinasti e maqedoneve t'vjeter s'mund te jete ilire. Madje sipas kerkimeve te thelluara te kreksit ata jane indo-scythian, bile nje misionar i vitit 1787 thote qe ata jane 'indo-scythian race' e bile Leka i Madh quhej 'Veliki Sasha' e perdorte fjale si 'voda' per ujë e 'pozdrav' per pershendetje :D :)

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Fri Jul 05, 2013 10:09 pm
by Mallakastrioti
Pal Emili shkaterron dhe djeg 70-qytete (polis) ne vitin 167 p.e.s ne ate qe quhej Epir....70-qytete nuk i kishin Atika dhe Peloponezi marre se bashku me gjithe ishujt e Egjeut e keta na flasin per qyteterime grekesh e dengla grekesh qe nuk kane ekzistuar kurre ndonjehere!

Image

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Mon Jul 08, 2013 5:31 pm
by Arbëri
"Gjuha shqipe, supozohet qe eshte folur nga Aleksandri i Maqedonisë dhe nga Akili..( does know who is grandfather is, but has no knowledge of its father. !! ) "
Image

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Sat Jul 13, 2013 7:22 pm
by illyrianboyful
Mallakastrioti wrote:Pal Emili shkaterron dhe djeg 70-qytete (polis) ne vitin 167 p.e.s ne ate qe quhej Epir....70-qytete nuk i kishin Atika dhe Peloponezi marre se bashku me gjithe ishujt e Egjeut e keta na flasin per qyteterime grekesh e dengla grekesh qe nuk kane ekzistuar kurre ndonjehere!

Image
Shumë mirë e the, popolli grekë kurrë nuk ka ekzistuar!

Robert d'Angely shumë mirë e thotë, arsyeja se pse nuk mbijetuan greqishtja dhe latinishtja në gjuhën e popollit, është se ato kurrë nuk ishin gjuhë të popollit, por ishin dy gjuhë të reja, dy gjuhë institucionale, të folura nga një grupë njerëzish apo institucionar, ndërsa gjuha e popollit në shtëpi rrethë sofrës ishte Shqipja.

Kjo është arsyeja se përse asnjë popollë nuk fletë ups nuk fliste ( deri pas 1821 në greqi) këto dy gjuhë, sepse kurrë nuk ishin të folura nga popolli, përpos ngadonjë fjalë. Pastaj evropianët, vendosën që greqishtja të flitet si gjuhë e popullit në greqi pas 1821, nga një popullë të bër artificialisht. në troje të greqis nuk ka patur popullë tjetër pos Shqipëtar dhe disa pakica vëllahe dhe fenikase.

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Mon Jul 22, 2013 1:36 pm
by ALBPelasgian
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Wed Aug 21, 2013 10:48 am
by ALBPelasgian
Geographically it is significant that ancient Macedonian, a link between Greek and the languages of the North, also de-aspirates 31 and is, therefore, clearly distinguished from Greek.

Studies in the Origins of the Celts and of Early Celtic Civilisation, Heinrich Hans WAGNER - 1971, p. 211

Re: Ilire, Maqedone dhe Helene.

Posted: Sun Nov 10, 2013 12:12 am
by Mallakastrioti
The Selloi were inhabitants of Epirus in ancient Greece, in a region between Dodona—site of the oldest reported oracle—and the Achelous river; Aristotle named the area ancient Hellas. A group who were formerly called Graeci (Graikoi) and later Hellenes lived there as well.(Wikipedia)
---
Archaeologia: Or Miscellaneous Tracts Relating to Antiquity, Volume 2, f.247

Image

Selloi?
Prifterinje te Dodones me prejardhje kelte, pra popullsi kelte te cilat lene gjurme jo vetem ne Ballkan, por edhe me tej . Keta prifterinje sigurisht qe do i sherbenin nje popullsie qe do kuptonte gjuhen e tyre.
Cili ishte misioni i ketyre prifterinjeve? A nuk ishte misioni i tyre te keshillonin?
Keshilloj=ke-shilloj=qe-shoh (shoh te ardhmen), pra dikush qe shellen te ardhmen, qe sheh...(ke-sheh=qe-sheh)
Nuk kemi arsye te mos besojme qe gjeneza e atyre qe do njiheshin si Helene, apo KE-LEN=Qe LEN (-Leh- ne kuptimin, me fol/tregoj/them ), pra ky popull qe merr emrin prej ketyre kujdestareve te tempullit te lashte te Dodones, jo vetem ishin popullsi veriore kelte, por ne shqip u ruajten te dyja trajtat qe kane te bejne me fonetiken (zerin), si ajo e foljes "leh" edhe ajo e fjales "kelt"

KËLTHAS jokal. dhe kal.
Thërras me zë të lartë, bërtas me të madhe, nxjerr klithma; i thërras dikujt; qaj me zë të lartë.

Pasi keto popullsi veriore perpara popullsise qe gjeten aty ne menyren e te folurit (me ze te larte) dukeshin sikur kelthisnin.
Elementi kelt, per mendimin tim, pa tjeter qe u nderthur me elementin apo popullsine qe gjeten ne Ballkan dhe ishin pikerisht keta kelt te cilet u quajten Dore, ardhur prej veriut te cilet ndertuan mure te keshtuquajtur ciklopik apo pellazgjik. Ishin pikerisht keta njerez qe dukeshin sikur kelthisnin kur flisnin, te cilet tre mije vjet me pare u dynden ne ate qe do njihej si Greqia e Lashte.
Vet fjala "DUW-DUN" (Dodone), mendoj se ka lidhje pikerisht me fjalen "DIV", fjale e cila edhe pse haset edhe ne gjuhe te tjera, ne mitologjine shqiptare sillet si me poshte:

DIV m.
1. mit. Figurë e përrallave popullore, që parafytyrohej si një përbindësh me trup jashtëzakonisht të madh e me fuqi mbinjerëzore, i cili ha shumë, rrëmben njerëz etj. dhe banon zakonisht në shpella a nën tokë.

Pra nje figure qe jeton nen toke. A nuk ishte Zeus i Hadit ( Ζεύς Ἅιδης) Zoti i nentokes dhe i ferrit, gjithashtu ne mitologjine greke?