Page 18 of 32

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Thu Sep 23, 2010 9:07 pm
by Mallakastrioti
"Annali veneti dall'anno 1457 al 1500, Volume 1
Domenico Malipiero,Francesco Longo (Senatore.),Agostino Sagredo."

Image

(Kur Gjon Kastrioti niset nga Puglia e Italise dhe mberrin ne Himare,po perkthej tekstin e nenvizuar eshte ne dialektin Venet (venecian) te kohes)

"Djali i Skenderbeut,thirrur nga Shqiptaret,kaloi nga Puglia ne Shqiperi,dhe me ndihmen e Himarjoteve rimori pjesen me te madhe te tokave te te Atit dhe theu 2000 turq qe ju vune perballe..."

Rreth autorit:

Domenico Malipiero
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search

Domenico Malipiero (1428–1515) was a naval captain from a patrician Venetian family who passed his youth in maritime commerce on his family's behalf and became a Venetian senator in 1465. He held a command in the War of Ferrara (1482-84), fought to relieve the siege of Pisa and was eventually made Admiral of the Fleet. Before that, at the capture of Gallipoli from the Ottoman Turks, the captain-general was shot down on his poop deck as the battle was about to commence; Malipiero modestly and matter-of-factly recounts that he spread a sheet over the captain's body and put it about that the captain was merely severely wounded. In semi-retirement from his maritime career he served as the Venetian governor of Rovigo (1494), Rimini (1505), Napoli di Romania (1510) and of Treviso in the year of his death. [1]

He kept a chronicle in the Venetian language of the history of Venice which runs from 1457 to 1500, and offers details of the Venetian wars with the Sultan. Malipiero's Annali, the Diarii of Marino Sanudo and the diaries of Girolamo Priuli are the triumvirate of primary sources in the Serenissima, "a full, vivacious and veracious narrative of Venetian history, of life in the city, of wars and intrigues of the Republic, during her splendour and the beginning of her decline (1457–1535)"[2] In the later sixteenth century the diaries came into the hands of Francesco Longo, who made an abridged copy of them, which was printed under the title Annali veneti dell'anno 1457–1500.[3] The originals have disappeared.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Fri Oct 22, 2010 11:54 pm
by Zeus10
Ne enciklopedine e tij:
Hofmann, Johann Jacob (1635-1706): Lexicon Universale, Historiam Sacram Et Profanam Omnis aevi,
omniumque Gentium; Chronologiam Ad Haec Usque Tempora;
jep nje variant tjeter te emrit te Gjonit, te ndryshem nga ai qe insiston Shmit qe therritej ai:

Image

Pra, cdo komb, kishte menyren e tij te te therriturit te ketij emri, sipas pershtatjes me gjuhen perkatese te shkruesit, duke hedhur poshte supozimet e Shmitit, qe mesa duket germoi vetem dokumenta sllave, dhe natyrisht do ta gjente kete emer , ne formen sllave te tij.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Mon Nov 15, 2010 3:43 pm
by Arbëri
Geschichte Scanderbeg's oder Türken und Christen im fünfzehnten Jarhundert
By Camille Paganel
1856


D. h. Jacob der Albamse, Ky njeri vërtet ishte një vendas Shqiptar ..
Skenderbu kishte vetem 8.000 ushtare ne dispozicion dhe 4.000 kembesor , keta ishin lulja e Shqiperise ..

Image
Image
Image


http://books.google.com/books?id=JylLAA ... &q&f=false

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Thu Jan 06, 2011 11:47 am
by Mallakastrioti
-Lule Dele dhe Lule Dielli-

Le te hedhim nje sy edhe njehere simboleve ne perkrenaren e heroit tone dhe pikerisht te ndalemi tek ai dekor perreth perkrenares, pra lules:

Image

Mendimi im eshte se kemi te bejme me ate qe ne shqipen popullore quhet
"Lule Dele"

Lule e Deles apo Margarita eshte e para lule qe çel pikerisht ne Pranvere, para se te çelin lulet e çdo bime apo peme tjeter si p.sh lulet e bajameve, qershive etj.

Pra eshte lajmetarja e Pranveres dhe Diellit sigurisht.
Po le te kerkojme disa te dhena etimologjike si fjale. Diçka interesante kemi p.sh ne anglisht:

Image

Po çfare lidhje ka p.sh Lule Dele me Lule Dielli?

Dime qe Lule e Diellit qe njohim sot eshte importuar ne evrope nga Amerika. Por a ka ekzistuar ndonje lule tjeter ne lashtesi qe ka qene diçka ekuivalente apo ka pas te beje me Diellin?
Sigurisht qe ka ekzistuar:

Image

Dhe po te kerkojme me tej prejardhjen e kesaj fjale eshte interesante pasi:

Image

si dhe :

Image

(KU "ENDE" apo "ENDI" i lules eshte pluhri i fekondimit te luleve)

Pra Lule Dele si dhe Lule Dielli perfaqesojne te njejten gje, pra kane lidhje dhe simbolizojne Diellin, sikurse ne Perkrenaren e Heroit tone:

Image

Edhe po ta lidhim si emertim Lule Dele me Delen (kafsha apo bagetia), kjo ka qene e se njejtes familje me Dhine dhe kafshe Hyjnore, ne qofte se vlen permendja ku Polifemi apo Syqeni, Delet qe ruante apo kishte ne mbikqyrje ishin ato te Diellit.

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Sun Jan 09, 2011 12:14 pm
by Mallakastrioti
Ylli i Balshajve apo i Muzakajve mbi stemen heraldike te Skenderbeut?

Duke kerkuar informacione me te gjera lidhur Yllit mbi shqiponje qe paraqitet ne heraldiken e familjes se Kastrioteve qe siç dime eshte kjo me poshte:

Image

Disi e ngjashme me ate te Muzakajve

Image

ndesha ne nje shkrim interesant te autorit Artan Shkreli me titull "Pirro i Epirit dhe Ylli i Balshajve, ja pse Zogu i vuri nëpër ministri"

Ku autori na ka sjelle disa informacione interesante si citimi me poshte:

"Ylli i Balshajve, një yll me gjashtë cepa, të cilin e depoziton ne dekorin e ministrive. Me këtë ai evokon siç thamë trojet shqiptare në veri të Shqipërisë që ju bashkangjiten trevave serbo-malazeze. Balshajt kanë qenë një pikë referimi mjaft e rëndësishme për veriun shqiptar gjatë gjithë historisë sonë. Madje, vetë Kastriotët kane Yllin e Balshajve në terciarin e stemës së tyre, ku paraqitet shqipja me dykrenore - simbol perandorak i Bizantit, të cilën paraardhës të Skëndërbeut e kanë marrë për shërbimeve në favor të perandorise – e mbi shqipe është Ylli i Balshajve që duhet të jetë një konçesion, martesë apo shenjë shpërblimi që Balshajt i japin dinastisë së Kastriotëve. Për ne është e panjohur kur dhe në ç’rrethana ata e kanë marrë. Askush nuk ka studiuar shterrueshëm, në nivel heraldik, blazonet e Skënderbeut.
Cila është domethënia e Yllit të Balshajve?
Studiuesi K. Biçoku bën një persiatje kur mediton nëse mbi shqipen me dy krerë, është një yll apo është një diell me rreze, duke aluduar për diellin e Lekës së Madh, por duke parë në varret e ndryshme ku prehen pasardhësit e heroit, kuptohet qartë, dhe nuk ka më dyshime, se kemi të bëjmë me një yll, i cili herë del me gjashtë e herë me më shumë cepa."

Po te shohim me kujdes vulen e Skenderbeut ndeshim ne diçka qe mund te ngjaj si yll me shume cepa, pra me me teper se gjashte, sigurisht kjo eshte vetem nje hipoteze, pasi ky yll mund te paraqese edhe diçka tjeter p.sh nje simbol ndares midis fjaleve etj., por le ta rishohim:


Image

Por ne te vertet si na paraqitet ne disa imazhe apo dokumenta emblema e Balshajve dhe ylli (apo Dielli ???) i kesaj dinastie:

Image

Ne se ylli ka qene me te vertet ai i Balshajve ndoshta atehere ai eshte jo me gjashte por me shtate cepa dhe ndoshta nje forme stilizimi i Diellit te Emathise?

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Tue Jan 11, 2011 4:49 am
by Zeus10
Deshiroj ta postoj dhe njehere kesaj rradhe te 'gdhendur', ate qe heroi yne e tha per te mbetur deshmi e perjetshme midis te kaluares dhe te ardhmes:

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Mon Jan 17, 2011 9:09 pm
by Arbëri
Histoire de Scanderbeg
Camille Paganel - 1855

Image

Image
Image
Image

http://books.google.com/books?id=dm1LGC ... &q&f=false

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Tue Jan 18, 2011 11:45 pm
by Arbëri
Gravur e Skëndërbeut

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Mon Feb 07, 2011 9:22 pm
by Mallakastrioti
Shume domethenese kjo pikture edhe pse e diteve tona:

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Tue May 10, 2011 8:07 pm
by Mallakastrioti
Gravure e vitit 1609,(gjendet ne librin" Scanderbegus"

Jiří Barthold Pontanus z Breitenberka - 1609)

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Fri Jun 10, 2011 10:48 pm
by Arbëri
Shpata dhe Perkrenarja origjinale e Skenderbeut, Vjene, Austri, Exclusive


Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Mon Jul 18, 2011 9:16 pm
by Mallakastrioti
Ky portret i Skenderbeut eshte shkeputur prej nje libri te kronistit italian Paolo Giovio (1483-1552).

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Sun Aug 14, 2011 1:32 pm
by ALBPelasgian
The enthusiasm of historians has ranked Scanderbeg with an Alexander, and a Pyrrhus, as a warrior. His limited domains, and the smallness of his armies, must, however, leave him far below those Generals on the pages of history. But when we consider that with the small means which he could command, he for twenty-three years sustained himself against all the powers of the Ottoman empire, and that he uniformly baffled all the attempts of the most skilful generals which the Sultan sent to take, or reduce him, we cannot withhold our belief that under equal circumstances his renown as a conqueror would not have been inferior to that of Tamerlane or Bajazet. Scanderbeg, however, did not fight for the purpose of making conquests, but from the more honourable motive of defending his country from cruel oppression. Hence, as a patriot and lover of national liberty he cannot but rank higher in the estimation of virtuous minds than any mere conqueror. His exploits are still remembered and recounted with romantic enthusiasm by his countrymen. And the Turks themselves, even by the violation of his sepulchre, showed a superstitious reverence for his name.* The deat. of Scanderbeg happened at Lissa, a Venetian town, where he had gone to confer on the subject of a league. He died of a short illness, on the 17th of January, 1467. Soon after his death, his poor desolated country, after the most unheard of struggle, was obliged to submit to the power and tyranny of the Turkish arms.

#History of the Greek revolution: compiled from official documents of the ... By John Lee Comstock

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Sun Aug 21, 2011 9:10 pm
by Mallakastrioti
Gravura te ndryshme shkeputur prej librit:


"GESCHICHTE FÜRSTEN CHRONIK ALBANIEN SCANDERBEG 1533"

(Vepra e Barletit perkthyer ne gjermanisht.)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image<------LUFTETARI NE QENDER TE KESAJ GRAVURE ME FUSTANELLE!

Image

Re: SKENDERBEU-ikona jone kombetare, qe ju mungon te tjereve

Posted: Mon Aug 22, 2011 1:11 pm
by Arbëri
Mallakastrioti wrote:Gravura te ndryshme shkeputur prej librit:


"GESCHICHTE FÜRSTEN CHRONIK ALBANIEN SCANDERBEG 1533"Image
Der Traum von Skanderbeg Mutter/ The Dream of Skanderbeg's Mother

The mother lying asleep on a bed, on a wall at the back set in clouds an illustration of her dream with a monster spitting fire onto a city set on the shore of a lake or sea. Designed for Marinus Barletius, 'Des Allerstreytparsten Fürsten und Herren Georgen... Skanderbeg Ritterliche Thaten', Augsburg: Steiner, 1533. Taken here from Vincenz Steinmeyer, 'Newe künstliche ... Figuren', Frankfurt 1620.

Woodcut made by Jörg Breu II, Germany, 1533, and published by Vincent Steinmeyer in Frankfurt, Germany, 1620.
http://www.flickr.com/photos/kintzertorium/3665459138/