Page 13 of 15

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun Mar 27, 2016 3:43 pm
by Zeus10
Mallakastrioti wrote:Ne te vertet deshmine e sjell Farlati ne "Illyricum Sacrum", Zeus10 dhe siç dime Farlati e publikoi vepren e tij gati nje shekull me pare se Migne dhe pyetja do lindte vetvetiu: Farlati eshte mbeshtetur ne dokumente specifike i cili i ka nxjerre nga vepra e Leonit VI, apo mos ndoshta ne perkthimin e Migne kjo gje eshte anashkaluar apo nuk eshte sjell ne te?
Po eshte e vertete, qe nepermjet 'gojes' se Daniele Farlatit, ne faqen 191 pohohet qe Leoni VI, I ka quajtur banoret e Epirit te Ri: 'Albanitas'

Image

Leo Sapiens, qui sæculo nono rerum in oriente potiebatur, in sua expositione de nominibus urbium & locorum &c. incolas Epiri novæ appellari ait Albanitas.

por eshte e paqarte, pse ky pohim nuk gjendet ne ligjerate te drejte ne vepren e vete Leos.

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun Mar 27, 2016 3:47 pm
by Zeus10
TeuAL wrote:
Mallakastrioti wrote:

" Leo Sapiens, i cili nisi te administroi ne Lindje ne shekullin e nente, ne pershkrimin e emrave te qyteteve dhe vendeve etj., banoret e Epirit te ri i quajti Albanitas."

Ndoshta ka dicka tek libri i shkruar nga djali i ' Leo Sapiens ' (ngjitur eshte fleta nr. 95):

- - - - - - - - - - - - - Libri - - - - - - - - - - - - - - -
De administrando imperio: ad Romanvm f. Liber nunquàm antehac editus ...
By Constantine VII Porphyrogenitus (Emperor of the East)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
http://books.google.ca/books?id=DYsuAAA ... io&f=false
Eshte fjala vetem per nje qytet, te quajtur Albunum, ne Dalmaci prane Istrit. Nese do gjenim origjinalin e permendur nga Farlati, do te ishte mire.

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun Mar 27, 2016 7:08 pm
by TeuAL
Ndoshta eshte ketu: " . . . . Leonis Imp. index episcopalis dioceso Naupacti . . . " ?

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun Mar 27, 2016 7:20 pm
by TeuAL
nje tjeter burim per vepren e Leo Imp.
" Fontes rerum Austriacarum. Zweite Abtheilung, Diplomataria et acta, Volume 12 "

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Thu Mar 31, 2016 6:24 pm
by Mallakastrioti
Kemi nje rast te dyte qe mbeshtet Farlatin (lidhur Leonit VI) dhe jane dokumentat hungareze ku nder te tjera shkruhet:

"Insuper constituimus, tibique damus hic descripta armorum insignia: videlicet: scutum in septem partes divisum; in medio eius, scutum aureum, cui inest aquila dupplex, alba et nigra, quae significat Emblema Imperiale, cuius capita coronata sunt purpureo Imperiali diademate, ex parte dextra in prima divisione scutum rubrum, in cuius medio videtur turris, significans utramque Daciam, in secunda divisione scutum coeleste, cum tribus Burris, quarum duae e lateribus albae sunt, media vero aurea, quae indicat Albaniam superiorem; in tertia sectione scutum album cum uno Leone, indicante Epyrum; ex parte vero sinistra in sectione scutum coelestis coloris cum dupplici cruce aurea, exprimente secundam Pannoniam; in secunda divisione scutum rubrum, in cuius medio est caper nigri coloris, significans Macedoniam: et in tertia sectione scutum viridis coloris, et in eo duo brachia vestita, stemma aureum septem margaritis gemmatum tenentia, quae indicant Thessaliam: duo quoque emicant astra aurea, unum in media superioris scuti parte, et alterum in inferiori, quae complementum symbolicum ceterarum terrarum, et provinciarum terminant. Super dictis emblematibus apparet crux erecta triformis, significans dignitatem summi sacerdotii, corona Ducali tecta; in dextra eius parte gladius aureus absolutam in temporali authoritatem indicans: e sinistra vero pedum Pastorale, dictans authoritatem in spirituali, quae omnia cooperiuntur Pileo rubro, longo funicolo cum longis nodis et aureis fimbriis circumplexo, quo caput tuum adornabis comparens in omnibus publicis functionibus."[7]

Codex Diplomaticus Hungariae Ecclesiasticus Ac Civilis, Studio Et Opera G. Fejér. Nabu Press.

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sat Apr 16, 2016 9:53 am
by Abex
A keni ndegjuar per ate lajmen e doreshkrimit e Teodor Shkodranit te zbular nga njefar Musa Ahmeti? Jane gati 13 vjet qe flitet per te por ende asgje nuk doli jashte.
Dyshoj se eshte nje lajme krejtesisht te sajuar.

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sat Apr 16, 2016 1:29 pm
by Zeus10
Abex wrote:A keni ndegjuar per ate lajmen e doreshkrimit e Teodor Shkodranit te zbular nga njefar Musa Ahmeti? Jane gati 13 vjet qe flitet per te por ende asgje nuk doli jashte.
Dyshoj se eshte nje lajme krejtesisht te sajuar.
Po Abex, sipas te gjitha gjasave, kemi te bejme me nje mashtrim.

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun May 15, 2016 2:58 am
by TeuAL
MHK - Vleresimi i studimeve bizantine dhe trashegimia kulturore sot ne Shqiperi

Ngjtur eshte cfare munda te gjej ne shtyp per tryezen(Vleresimi i studimeve bizantine . . .) mbajtur ne MHK. Une nuk shoh, tek burimet e shkruara, te dhena per materialet e permendura nga Farlati ( materialet e shek IX per te cilat flet Farlati dhe qe i kemi diskutuar me lart ). Shoh vetem te jene diskutuar tekste te shekujve XIV- XV. A ka patur prurje te reja te burimeve tekstore me deshmi historike per Shqiptaret ne kete aktivitet ?
(shenim: triballet i kemi ndeshur heret, ne kohen e Lekes se Madh ishin aleate te tij, jane te tjere keta qe permenden tek burimi nr._1 ? )

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Wed May 18, 2016 8:14 am
by TeuAL
Fleta ngjitur eshte nga libri i "Theophylact Simocatta", historian i shekujve VI dhe VII pas Krishtit. Ne paragrafin e shenuar, me terhoqen vemendjen fjalet:
<< . . . Moream . . . Epirum Arbaniam sine Albaniam . . . Albania . . . Albanitia . . .>>. A mundet kush te gjeje pak kohe per te na sqaruar per kete paragraf, pra per cfare ben fjale autori ketu ?


shenim: lexova qe ky autor i periudhes se vone klasike eshte perkthyer vone dhe se menyra e tij e te rrefyerit cilesohet si "obscure " dhe " idiosyncratic ", bile, tek perkthimi i meposhtem(1986) ka kritika per njohurite e tij ne gjeografi. kete perkthim nuk kam mundur ta shfletoj dhe www ofron shume pak per te tek: http://www.books.google.ca/books?id=b2U ... &q=Albania

--------------------- perkthimi i vitit 1986 ----------------
The History of Theophylact Simocatta
Theophylactus Simocatta, Michael Whitby, Mary Whitby
Claredon Press, 1986 - History - 258 pages

The narrative concentrates on the acts of war that threatened the stability of the reign of Emperor Maurice (A.D. 582-602)--the Persian War and struggles with the Avar federation and the Slav tribes in the Balkans.
------------------------------------------------------

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Wed May 18, 2016 8:25 am
by TeuAL
Adresa e perkthimit te permendur tek postimi me lart :
http://books.google.ca/books?id=b2UbAAA ... 019822799X

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun Jun 05, 2016 6:59 pm
by ALBPelasgian
TeuAL

Sqarimi asht ba nga editori, dmth nuk asht ne tekstin origjinal. Nji perkthim te librit ne anglisht e kam diku ne kompjuter!

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Sun Jun 05, 2016 11:43 pm
by TeuAL
ALBPelasgian wrote:TeuAL

Sqarimi asht ba nga editori, dmth nuk asht ne tekstin origjinal. Nji perkthim te librit ne anglisht e kam diku ne kompjuter!

Flm. ALBPelasgian,
po, pikerisht kete sqarim te editorit dhe qe eshte ne librin e "Theophylact Simocatta"-s desha te mesoj se cfare thote. Shoh qe permendet(ne sqarim) Tommaso Fazello (1498 – 8 April 1570 ) historian Italian, prift Dominican i cili ne 1555 jepte mesim ne "Konventen e St. Dominic ne Palermo" - sot Universiteti i Palermos. Cfare thote Prof. Fazello per ceshtjen qe diskutojme, kujt i referohet? Ndoshta gjejme ndonje pergjigje tek librat e tij te historise!

Librin(perkthimin e pare te Simocattas, 1986, nga Whitby_&_Whitby (jo librin nga Whitby 1988)) e kam porosite dhe do e kem se shpejti. Shpresoj te mos jete i shkurtuar, pra te jete trajtuar i gjithe teksti origjinal. Simocatta, autor nga Egjipti (Aleksandria?) dhe qe flet per ngjarje te shek. 6 - 7, pjesa me e madhe e tyre ne Ballkan, me duket me shume vlere. Do shkruaj perseri per kete pasi ta lexoj librin.

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Tue Jun 21, 2016 11:53 am
by TeuAL
TeuAL wrote:Fleta ngjitur eshte nga libri i "Theophylact Simocatta", historian i shekujve VI dhe VII pas Krishtit. Ne paragrafin e shenuar, me terhoqen vemendjen fjalet:
<< . . . Moream . . . Epirum Arbaniam sine Albaniam . . . Albania . . . Albanitia . . .>>. A mundet kush te gjeje pak kohe per te na sqaruar per kete paragraf, pra per cfare ben fjale autori ketu ?
Ngjitja ne postimin qe citova me lart lidhet me kroniken e George Sphrantzes Protovestiaris (1401 – c. 1478) dhe ka spjegime rreth "Librit #1, Kreut_#4" te kesaj kronike te Sphrantzes. Ngjarjet qe tregohen ne librin e historise me autor "Theophylactus Simocatta" jane perdorur nga historianet e mesjetes Sphrantzes, G.Trapezuntii etj. dhe per kete aresye ne historine e Th. Simocattes jane bashkengjitur kronikat e Sphrantzes dhe G.Trapezuntit. Po ngjis titullin e librit te Simokattes( eshte i plote ne www) nga i cili eshte edhe fletengjitja ne postimin e cituar ". . . Albaniam . . . Albania . . . Albanitia . . " por kjo flete lidhet direkt me pjesen e dyte te librit me titull " . . . Simocatta . . ." pra eshte flete me shenime-spjegime nga kronika e Sphrantzes. Po ngjis edhe nje flete tjeter nga libri i Simocatta-s ku tregohet titulli i pjeses se dyte te tij, pra titulli i kronikes se Sphrantzes.

vijon . . .

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Tue Jun 21, 2016 1:02 pm
by TeuAL
. . . vijon

Ngjitur jane <Libri i pare, Kreu IV> nga Phranzae dhe nje info per burimet historike qe ka perdorur Phranzae per kroniken e tij. Ngjitja e disa postimeve me pare, qe ka paragrafin per te cilin eshte pyetur, ka shenime-sqarime (te autor-botuesit ?) per ngjitjen e pare ketu: <Libri i pare, Kreu IV> nga Phranzae.

shenim:
1. materialet qe shtova vetem sa e plotesojne pyetjen ne fjale
2. burimi i Farlatit a lidhet me sa me lart( Simocatta) ?
3. perkthimi i vitit 1986 i historise se Simocattas nuk e kishte kroniken e Phranzaes nga ku doli edhe pyetja

Ne perkthimin 1986 te historise se Simocattas permendet nje sulm i avareve ndaj nje qyteti bregdetar te Adriatikut lindor dhe ndaj rreth 40 fortifikimeve prane tij. Emri i qytetit eshte i paqarte.

vijon . . .

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

Posted: Tue Jun 21, 2016 1:51 pm
by TeuAL
Qyteti ne Adriatikun lindor < Bonkea_? > dhe 40 fortesa sulmohen nga avaret ne fund te shek VI .

-------------- ngjitja nga Libri -----------
The History of Theophylact Simocatta
Theophylactus Simocatta, Michael Whitby, Mary Whitby
Claredon Press, 1986 - History
------------------------------------------------