"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Dokument serioz për shqiptarët !

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#211

Post by TeuAL » Sat Mar 30, 2019 10:34 am

. . . vijon

Ne Durres, ne shek II pas Krishtit, ka punuar juristi me i famshem i Romes, Gaius Juristi. Gaiusi ka qendruar ne Durres deri ne fund te jetes se tij. Durresi gezonte te gjitha privilegjet qe kishin qytetet e Italise. Po citoj nga disa libra ku flitet per Gaius Juristin ne Durres.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#212

Post by TeuAL » Sat Mar 30, 2019 10:52 am

. . . vijon

Ne revisten "The Classical World", Vol. 84, #3(Jan -Shkurt 1991) , pp. 227-231, flitet per mbledhjen e perbashket te "Classical Association of Atlantic States" dhe te W.C.S. _Georgetown_University. Ketu, ne kater faqe, jepet axhenda e mbledhjes.

Me terhoqi vemendjen studimi i Profesorit Victor Castellani(U_Denver) me titull : " Epidamn' Lawyers. . . in Plautus' Menaechmi ". Studimi sqaron pese ligje te kohes dhe vendit (Epidamni, shek. III para eres sone) te cilat lidhen me ngjarjet ne komedi. Po ngjis nje paragraf nga referenca e Prof. Castellanit ku permenden ligjet qe zbatoheshin ne institucionet juridike te Durresit. Dihet qe Plauti ka pasqyruar me vertetesi vendet e ngjarjeve ne veprat e tij.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#213

Post by TeuAL » Wed Apr 03, 2019 4:26 am

Teologu Nikolla Durresaku i shek. XIII dhe kodiket e tij

Flitet per teologun nga Durresi qe punonte ne shek XIII ne Crotone(Itali e jugut) dhe per biblioteken e tij.
------------------------- Libri 1----------------------------------------
Title: Il vescovo cotronese Niccolò da Durazzo: e un inventario di suoi codici latini e greci (1276)
Volume 3 of Note e discussioni erudite
Author: Paolo Sambin
Publisher: Ed. di Storia e Letteratura, 1954
Length 27 pages
Subjects Biography & Autobiography › Religious
-------------------------------------------------------------------------

vijon . . .

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#214

Post by TeuAL » Wed Apr 03, 2019 4:50 am

Nikolla Durresaku teolog i shek XIII dhe kodiket e tij
---------------------------- Liber 2 -------------------------------------
Title: Orthodox Readings of Aquinas
Changing Paradigms in Historical and Systematic Theology
Author: Marcus Plested
Publisher: OUP Oxford, 2012
Subjects: Religion › Christian Theology › History
----------------------------------------------------------------------------

Ne kete liber lexova nje pjese interesante.
1.
Perandori i Bizantit Teodor Laskaris(1254-8) i kerkon peshkopit "unionist" Nikolla Durrsaku
qe ti vinte ne dispozicion materiale rreth doktrines Kristjane Bizantine.
2.
Papa Urban i IV i kerkon Thomas Aquinasit qe ti vinte ne dispozicion materiale rreth doktrines Kristjane Perendimore dhe opinionin e tij per ndasite.

Po ngjis fleten nga libri ku flitet per sa thashe.

Dy fjale per librin:

Libri merret me shqyrtimin e ndarjes Lindje-Perëndim ne interpretimin e doktrinës së Krishterë dhe vëren që vepra e Thomas Aquinas, e cila u prit me entusiazëm nga teologët Bizantinë, trajtohet nga studiuesit modernë Ortodoksë si negative dhe që duhet kundërshtuar dhe Aquinas cilësohet si perfaqësues tipik i teologjisë Perëndimore. Në shqyrtimin e ndarjes Lindje-Perëndim, autori pyet se pse ka zënë vend gjerësisht tendenca e vënies përballe njeri tjetrit të Gregory Palamas dhe Thomas Aquinas si perfaqësues të dy traditave teologjike kundërshtare, Greke dhe Latine.

Ky studim e kundërshton ndarjen duke argumentuar që një interpretim ' i vërtetë Katolik' ose 'universal' i Ortodoksisë do të bënte që Aquinasi të vlerësohej nga teologët modernë Ortodoksë.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#215

Post by TeuAL » Tue Mar 24, 2020 3:56 am

Lidhur me serine rreth personaliteteve historike te Europes, te periudhes se eres sone, desha te pyes nese ka ndonje botim(pjese) ne vazhdim te 3 pjeseve qe jane ne ngjitje ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#216

Post by TeuAL » Tue May 05, 2020 7:42 am

Nje botim i " International Association of Byzantine Studies " permend edhe shkrime te ndryshme te bera ne antikitet dhe mesjete, ne rajonin e Mesdheut, qe ndodhen ne disa biblioteka dhe institute kerkimore ne Itali. Ne ngjitjet jane institucionet qe ofrojne shkrimet.
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 488
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Dokument serioz për shqiptarët !

#217

Post by TeuAL » Tue May 05, 2020 7:47 am

. . . vijon
Bibliotekat dhe institutet kerkimore te permendura me lart:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”