"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#16

Post by Mallakastrioti » Mon May 24, 2010 5:00 pm

Nejse ju kerkoj ndjese se u mbush tere ekrani...por po patet deshire shkarkohini si imazhe dhe Zeus zvogeloi pak te lutem :)
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4154
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#17

Post by Zeus10 » Mon May 24, 2010 5:06 pm

Mendoj se po, une dalloj dhe ndonje fjale tjeter si psh COHORTIVM, por ajo qe me intereson mua eshte fakti se ai mbishkrim mund te tregoje qe vete BYLLID ka qene aty prane. Po gjithashtu me ben cudi forma ""greke"" BYLLID ne nje emer latin qe duhet te ishte Byllinium.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#18

Post by Mallakastrioti » Mon May 24, 2010 8:45 pm

Ok le te vazhdojme te nderthurim disi faktet reale,gojedhena popullore,emertimet e disa lumenjve,fakteve historike si dhe atyre arkeologjike.

Le te bejme nje permbledhje per cfare shkrova deri me lart...

Sipas autorit John Anthony Cramer,ne librin "A geographical and historical description of ancient Greece..."...na permend nje emer te çuditshem te nje lumi quajtur MARGUA...qe ndoshta ne mbishkrime sillet edhe me emrin ARGYAS (sipas Cekes dhe Muçaj),por edhe historiani I.Gjika na e permend qe Margelliçi i sotem qe i perket shek te VII-V p.e.s,ka mbartur kete emertim,pra ARGYAS.

Enigma pra vertitet rreth ketij lumi te dikurshem...ndoshta Povla e sotme?

Emertimi Povla,sipas studiuesve lidhet me apostolin,Pavell,qe siç dime kaloi ne Epir dhe Iliri dhe ketij lumi ju vu emri per nder te tij.Ndoshta apostoli Pavel ne kete lum pagezoi shume njerez qe deri ne ate kohe ndiqnin paganizmin.Lumi Povel sot eshte nje perrua,dhe lind pyetja:Si mund ti jepej nje apostoli apo shenjterie emri i nje lumi disi pa ndonje rendesi te madhe sot?

Le te shohim diçka interesante nga bazilikat e Bylis:

Image

Ne gjendjen e mijevjeçarit te fundit,nuk besoj se Vjosa mund te kishte gjithe kete larmi peshku.Bylis i sotshem nga Vjosa eshte me pak se 5-6 km.Mozaiket i perkasin shek 5-6 mbas Krishtit.

Le te vazhdojme.Ujerat ndoshta ishin shume me lart se çjane sot...ndoshta per kete disa historiane te lashtesise na japin Bylis si qytet detar(ndoshta behet gabim ne menyren si jane perkthyer,pasi mund te perkthehet edhe qytet ujor,ku shtrati i Vjoses ishte me i lart si dhe ujerat duhet te ishin si ne anen perendimore,pra Vjosa dhe ajo jug-perendimore-pra POVLA apo ARGYAS(M-arghyas...).

Ne anen jugore te Nikaise se lashte(Klosit te sotem) ,qe i perket shek .V para Krishtit (pra me i hershem se Bylis),gjejme disa gjera interesante.Disa shpella te gerryera nga Erozioni i ererave ndoshta...por ndoshta edhe jo,mund te kene qene edhe gerryerje ujrash.Diçka tjeter interesante po ne kete pjese te Kodres se Nikaise,rreth 6-7 km larg gjendet nje grope qe pershkon malin te tere deri ne livel te fushes(mali perballe ka lartesine 700 m mbi nivellin e detit) kjo gryke qe shkon disi perpendikolar....sipas gojedhenave nxjerr ne lumin Vjose,si dhe ne kembet e ketyre kodrash te larta kalon lumi Povel,qe i bashkohet Vjoses ne Poçem.

Image

duke vazhduar


Image

Le ta imagjinojme kete lum te vogel qe shohim ne foton e fundit qe arrin deri ne shkembinjte qe kam vene ne rretha...pra eshte nje lum i vrullshem...nje lum qe merr me vrull dhe energji rrugen e vet,pra eshte nje MARR-ME-USH=Marush.Pra ndoshta Povla para hyrjes se Krishterimit ne Epir dhe Ilire ka pasur kete emertim:(M)- Arg-ys-?

Emertimi i ketij lumi,ngeli ne gojedhenat popullore ku nje deg e ketij lumi,kalon ne anen jug-perendimore,nen kembet e Nikaise dhe Bylisit te lashte,drejt perdrejt Ballshit te sotem,ku bashkohet nje dege tjetre te Povles dhe formojne lumin Gjanice...qe kalon ne kembet e Margelliçit te sotem apo ARGYAS-it Ilir.

Image

Pra ndoshta nga emri i ketij lumi linden edhe emrat e qyteteve te tjera Ilire.

Nje rruge tjeter interesante ka qene ajo qe lidhte Dimalin (KODRAS apo Krotina e sotme) ne Berat me diçka te quajtur MAREUSA,por per kete te fundit,pra MAREUSA,pak eshte folur.Dy male kemi edhe ne ate zone,pra Malin e Zeusit-Tomorrin dhe Shpiragun...dhe disa autore te lashte thone se Tomorri gjendej fare prane detit.

... vazhdon hipoteza e mallakastres :)
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#19

Post by Mallakastrioti » Wed May 26, 2010 8:06 pm

Nje ngaterrese nga Ptolemeu,apo perkthim keqadashes?

"Stephanus de urbibus. Que primus Thomas de Pinedo..."

Image


Stefan Bizanti po te shohim shume here nenvlehtesohet,apo keqinterpretohet nga gerxhet apo shume "hellenic-lovers" te shek. te shkuar si dhe te tashem.Qe Bylis eshte ai qe njihet sot nuk ka kundershtime tashme....por problemi qendron tek Ptolemeu.

A ka shkruar Ptolemeu qe Bylis ishte qytet bregdetar?...apo thjesht Bylis qendronte afer Vjoses qe ne ate kohe ishte nje Lum i madh dhe me te vertet per tu quajtur Lumi i Zeusit?
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#20

Post by Mallakastrioti » Sun Jul 18, 2010 2:14 pm

Duke biseduar me tim At.

Para se te shkruaj disa prej toponimeve te fshatit nga kam prejardhjen,doja te ndalesha ne nje toponim te veçante qe ngjalli kersherine time.
Emertimi "Bregu QYRAVE",apo "QYRAT".

Eshte nje zone kodrinore gati 700 mt mbi nivelin e Detit---e rrahur teper nga ererat dhe duke pyetur tim At ne se ka qene gjithmone keshtu si vend me thote qe perpara se te kthehej ne toke bujqesore aty kishte shkurre dhe peme te larta,pra kishte nje pamje tjeter vite me pare.
Gjithe kjo zone ,sidomos nga prej eshte bere fotografia dhe tej deri ne fshatin Greshice ka qene zone disi ku rrufete ishin te shpeshta,si deshmitar okular mund tju them se gjenden shume peme shekullore deri sot si p.sh ulliri apo dushku,apo vidhat ku mund te shihen ku kane qelluar rrufete,ashtu sikurse kur isha femi mbaj mend shume here qe rrufete qellonin shpesh ne kete zone.Pra hipoteza e pare imja eshte se emertimi QY-RA,mund te kete lidhje me vend ku bien rrufete.Themi p.sh:"Do shkoj ne Qyra" ose ,"isha ne Qyra"...etj.

Hipoteza e dyte mund te lidhet me emrin AR-ARAT,pasi kemi toponime te tjera si p.sh:

RRATË e Hysenjit apo RRATË e Gjysh Abedinit,ku fjala RRATË eshte per Arat apo tokat.
Pra QY-RA apo Qy-RAT

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#21

Post by Mallakastrioti » Sun Jul 18, 2010 2:28 pm

Vazhdim:

-CUKALAQE (nga "çukë" me mbrapashtese qe nuk di ta shpjegoje)
-çuka e madhe
-çuka e vogel
-Kula (nga fjala Kullë ?)
-Maja e Hijes
-shpella e Salaqit (emer njeriu?)
-Rimthi (?)
-shpella e Ujit
-shpella e Dheut
-shkembinjte e rrezuar
-Pellgu i Bicës (Pellgu i atij qe eshte lakuriq,nga fjala lokale Bicë =lakuriq)
-Kalibaq (nga fjala "kal" dhe prapashtese e panjohur ?)
-Plavec (fjale sllave?)
-Plagjoni (?)---nga sllavishtja Plava dhe emrin shqip Gjon?
-Lërushja e Gjysh Abedinit
-Ullinjte e Mukos
-Mukja (?---toke qe i perkiste Mukos)
-Vigoni (?)
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#22

Post by Mallakastrioti » Sat Aug 21, 2010 8:13 pm

Nga libri i C.Praschniker, Muzakhia und Malakastra. Archäologische Untersuchungen in Mittelalbanien :

Image

Basorilievet gjenden ne Muzeun e Arkeologjise ne Vjen.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#23

Post by Mallakastrioti » Sat Aug 21, 2010 8:38 pm

Ketu Praschniker nuk na thote vendzbulimin e ketij mbishkrimi edhe pse na i sjell gjetur ne Fier...

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#24

Post by Mallakastrioti » Sun Sep 12, 2010 12:52 pm

Turpi nuk haet me Buke!

Te pakten Mallakastriotet e Klosit nuk e hane!
----

Personalisht me vjen turp e gjithehere me ka ardhur kur neper Forume te ndryshme antishqiptare permendet emri,por me sakt mbiemri i nje te ashtuquajtur historian,publiçist apo perkthyes shqiptar me emrin Ardian Klosi.

Klosi ka pasur dyzet shtepi,klosas te vertet,se me mbas ka edhe te ardhur nga fshatra te tjere dhe u shtuan.Keto dyzet shtepi jane e te njejtes rrenje qe shkojne deri kur nuk mbahet mend tashme nga te vjetrit,nga kjo rrenje (rrenja quhet "Zonja e Klosit",pasi gjithe Klosin e ka pasur ne kohe te Bizantit nje Grua quajtur Zonje) si dege te trungut kane dale keto fise: Madhajt,Calajt,Canajt,Binjaket dhe Muratajt.

Nyk do flas ketu per kater fiset e pare por per te fundin,Muratajt.

Muratajt kane qene nje dere fisnike ne Klos dhe e madhe si dhe me prona,pra dere agallaresh.

Ne kohen e hapjes se shkolles se pare shqipe ne Mallakaster (Kute,viti 1910) dera e Muratajve me Ismail Klosin ka kontribuar se tepermi dhe ka qene nje nder dyert nismetare ne kete gje se bashku me Hajredin Fratarin.(Ka dokumente qe ne Kute te Mallakastres si dhe Cakran ne ate kohe u mbyllen Mejtepete turke dhe u çelen shkollat e para Shqipe.)

Por cili ishte Ismail Klosi,apo Ismail Murati---stergjyshi i te "nderuarit" Ardian Klosi apo Ardian Murati?

Image

" Gjate periudhes Gusht 1914 – Qershor 1915 Fieri ishte ne kontrollin e kryengritesve (kryengritesve te Haxhi Qamilit). Sapo u futen ne qytetin e Fierit ata ulen flamurin kombetar, te ngritur nga miku i Ismail Qemalit, Tonç Kilica dhe patriotet Fierake. Ne vend te tij kryengritesit ngriten flamurin turk. Me pas ata mbyllen te gjitha shkollat shqipe dhe perndoqen mesuesit e tyre. Keto masa antikombetare te tyre nuk u ndalen ketu. U dogjen shtepite e te gjithe atyre patrioteve qe kishin kontribuar ne levizjen per pavaresine kombetare dhe qe ishin angazhuar ne administraten shqiptare te Princ Vidit. Ne 15 Prill 1915 u vrane ne Berat patriotet Mallakastriote Ismail Klosi dhe Hajredin Fratari. Ky ishte fati i keq i ketyre njerezve te cilet sakrifikuan aq shume ne proçesin e gjate dhe te mundimshem te Rilindjes Kombetare."

---Ismail Klosi(apo Murati) gjithashtu ka qene ne shoqerimin e Ismail Bej Vlores kur kaloi nga Myzeqeja per ne Vlore (diçka e dokumentuar edhe kjo,por do i lutesha Ardianit te na fliste ne kete gje)


Si vdiq Ismail Klosi?----


Patriotet Hajredin Fratari dhe Ismail Klosi dhe kapiteni Baki Gjebreja u varen ne litare nga forcat e Haxhi Qamilit i cili e dogji 3 here Mallakastren.Ka vdekur i varur nga forcat e Haxhi Qamilit ne Berat.

----Keshtu pra z.Ardian Murati (Klosi) meqenese jemi i te njejtes rrenje,mos kerko te besh punen e atyre qe kerkuan "flamurin (turk) te babes" ,pasi krenarine Mallakastriote (stergjyshin tend) Ismail Muratajn (Klosin) ishin po ata qe e varen ne Berat!


E.Canaj
Image

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#25

Post by Patush » Sun Sep 12, 2010 2:30 pm

----Keshtu pra z.Ardian Murati (Klosi) meqenese jemi i te njejtes rrenje,mos kerko te besh punen e atyre qe kerkuan "flamurin (turk) te babes" ,pasi krenarine Mallakastriote (stergjyshin tend) Ismail Muratajn (Klosin) ishin po ata qe e varen ne Berat!
“Del i miri prej te keqit e i keqi prej te mirit” Kanun

Shume Shqipetar kan ken pasardhes te trathetareve dhe jan ba patriotet ma te mire, por per fat te keq ka pas dhe nga ato qe kan dal nga familje patriota dhe jan ba trathetar.
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1360
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:12 pm
Gender: Male
Location: With my loved ones, where I belong!

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#26

Post by Patush » Sun Sep 12, 2010 2:52 pm

Mallakastrioti wrote:Ketu Praschniker nuk na thote vendzbulimin e ketij mbishkrimi edhe pse na i sjell gjetur ne Fier...

Image

A nuk eshte fjala e fundit e njejte me kete te gthenun ne varrin e gjutun ne Apolloni?
Image
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#27

Post by Mallakastrioti » Tue Sep 14, 2010 7:18 pm

Mallakastrioti wrote:Turpi nuk haet me Buke!

Te pakten Mallakastriotet e Klosit nuk e hane!
----" Gjate periudhes Gusht 1914 – Qershor 1915 Fieri ishte ne kontrollin e kryengritesve (kryengritesve te Haxhi Qamilit). Sapo u futen ne qytetin e Fierit ata ulen flamurin kombetar, te ngritur nga miku i Ismail Qemalit, Tonç Kilica dhe patriotet Fierake. Ne vend te tij kryengritesit ngriten flamurin turk. Me pas ata mbyllen te gjitha shkollat shqipe dhe perndoqen mesuesit e tyre. Keto masa antikombetare te tyre nuk u ndalen ketu. U dogjen shtepite e te gjithe atyre patrioteve qe kishin kontribuar ne levizjen per pavaresine kombetare dhe qe ishin angazhuar ne administraten shqiptare te Princ Vidit. Ne 15 Prill 1915 u vrane ne Berat patriotet Mallakastriote Ismail Klosi dhe Hajredin Fratari. Ky ishte fati i keq i ketyre njerezve te cilet sakrifikuan aq shume ne proçesin e gjate dhe te mundimshem te Rilindjes Kombetare."

---Ismail Klosi(apo Murati) gjithashtu ka qene ne shoqerimin e Ismail Bej Vlores kur kaloi nga Myzeqeja per ne Vlore (diçka e dokumentuar edhe kjo,por do i lutesha Ardianit te na fliste ne kete gje)


Si vdiq Ismail Klosi?----


Patriotet Hajredin Fratari dhe Ismail Klosi dhe kapiteni Baki Gjebreja u varen ne litare nga forcat e Haxhi Qamilit i cili e dogji 3 here Mallakastren.Ka vdekur i varur nga forcat e Haxhi Qamilit ne Berat.

----Keshtu pra z.Ardian Murati (Klosi) meqenese jemi i te njejtes rrenje,mos kerko te besh punen e atyre qe kerkuan "flamurin (turk) te babes" ,pasi krenarine Mallakastriote (stergjyshin tend) Ismail Muratajn (Klosin) ishin po ata qe e varen ne Berat!

E.Canaj
Ndoshta nuk eshte kjo tema e pershtatshme,por une meqenese inatin e kam me veten ketu po vazhdoj zemerimin tim!Ndoshta ata qe harruan rrenjen nuk do e lexojne,por jam i sigurte ata qe duan dijen do kerkojne te hapin syte dhe mendjen:

"Asht nji ide e përhapun tashma se Esat Pashë Toptani ka veprue përgjithsisht kundër interesave të Shqipnisë dhe për ketë arsye asht vra në Paris prej Avni Rustemit. Megjithatë, edhe Esatit, që mbet substancialisht negativ gjatë gjithë aktivitetit të tij, nuk mund t’i mohojmë të paktën nji vepër tejet pozitive: kapjen dhe ekzekutimin e krenëve të rebelimit haxhiqamilist në vitin 1915. Në atë rebelim, ku merrte pjesë edhe shehu fanatik i Çorrushit, baba i Mehmet Shehut, u pa shpirti ma i keq i Shqipnisë së asaj kohe. Siç tregon Eqrem Vlora në kujtimet e tija, Sami bej Vrioni, mëkambës i Esatit në Berat mbas fitores mbi rebelët, do të ndërhynte me i fal jetën shehut fanatik, ndërsa i biri, Mehmeti, në vitin 1947 shtroi në dru Samiun dhe të birin 17 vjeçar për me u marrë verdhushkat, derisa Samiu vetë vdiq."(Marre nga:http://www.mapo.al/index.php?z=blog&bca ... reca&id=94)

Image

...si dhe ne trikembesh Haxhi Qamili dhe Mustafa Qazimi.

Image
Image

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#28

Post by erix77 » Tue Sep 14, 2010 7:34 pm

Se mos i vari esati se ju dhembs Shqiperia!
Esati në vitin 1915, në bashkëpunim me nji regjiment serb, zhbiu rebelat, i nxori para gjyqit dhe i vari në litar. Padyshim ky përban nji akt pozitiv të tijin, edhe pse qëllimet që e shtynë me e ba ishin të natyrës personale.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2935
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#29

Post by Mallakastrioti » Tue Sep 14, 2010 7:39 pm

erix77 wrote:Se mos i vari esati se ju dhembs Shqiperia!
Esati në vitin 1915, në bashkëpunim me nji regjiment serb, zhbiu rebelat, i nxori para gjyqit dhe i vari në litar. Padyshim ky përban nji akt pozitiv të tijin, edhe pse qëllimet që e shtynë me e ba ishin të natyrës personale.

erix...e ka tjeter vend muhabetin mallakastra----lexoje me kujdes gjithe inatosjen qe bej me veten time!
Esati e meritonte edhe ne lule te ballit ashtui si e mori!Tjeter vend ajo qe dua te nxjerr.
Image

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: Bylis,qyteti i lashte ilir dhe rendesia e tij.

#30

Post by erix77 » Tue Sep 14, 2010 7:48 pm

po une e kuptova shume mire por ti mus u merzit se plehra nuk ka nxjerre vetem mallakastra por cdo zone e vendit,eshte nje semundje qe e kemi te gjithe.

thjesht i bera nje shtese sepse per ndonje qe e lexon kalimthi mund te duket si ndonje tentative per te ripare figuren e esat pashes.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”