"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Stefan bizanti dhe rendesia e tij

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#76

Post by ALBPelasgian » Tue Dec 20, 2011 9:19 am

Falemnderit Zeus per keto te dhena befasuese...

Faktikisht jane lene qellimisht jashte vemendjes toponimet dhe etnikat me -arb (ose -alb) ne Greqi. I eshte dhene njeanshem 'perparesi' vetem etnikave dhe toponime me -arb qe gjenden jashte territorit te Shqiperise se sotme, per te lene pezull njefare hamendesimi se gjoja shqiptaret jane ardhes ne arealin ku jetojne sot. S'eshte habi pse sot autoret e ndryshem bejne malverizime nga me te padurueshmet pikerisht duke e reduktuar origjinen e shqiptareve ne 'albanet' e Ptolemeut dhe ata te permendur ne kronikat e para bizantine. Kane arritur deri ne ate pike sa te kontestojne lidhjen e albaneve 'ptolemian' me ata 'bizantin' etj.

Keto te dhena qe i hodhet ne drite provojne bindshem lidhjen arberore me vatrat me te fuqishme pellazge!

P.S: Kam lexuar diku qe 'Arban' eshte mal ne Thesali,por deri me tani s'kam hasur dot ne te///
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#77

Post by Mallakastrioti » Fri Sep 20, 2013 8:24 pm

Nje tjeter toponim interesant qe na sjell Bizantini ne vepren e tij :

Image

Ne se Dardania si toponim ka lidhje me fjalen shqipe "Dardhe" (ku fshatra me kete emer kemi si p.sh Dardhe e Korçes edhe sot), pra ne se diçka e tille eshte e vertet, atehere nuk kemi perse te mos marim si te mireqene qe ky fis etnik Ilir merrte emrin prej "Arr/e".
Pra vend ku kultivohet, apo shquhet per kete peme, pra Arren:

ARRË f.
1. bot. Pemë frutore me trup të lartë e të trashë, me dru të fortë e shumë të mirë për orendi etj., me lëvore të lëmuar ngjyrë hiri, me gjethe të mëdha e me lule si vile, që bën kokrra me lëvozhgë të fortë

Nuk kemi arsye te mos besjme qe kultivimi i arres behej edhe ne lashtesi.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#78

Post by Mallakastrioti » Mon Jul 27, 2015 7:58 pm

Diçka interesante prej Stefan Bizantinit ne verpren e tij "Etnika", pasi nje qytet me emrin Άρβάνιον=Arvanion ka ekzistuar ne Pont te pakten ne shek. VI m.Kr.( shekull kur S. Bizanti mendohet te kete shkruar vepren e tij). Nuk kemi ende te dhena te sakta (historikisht apo arkeologjikisht) lidhur ketij qyteti i cili permendet vetem prej ketij autori bizantin, por eshte interesant toponimi i ketij qyteti, pasi nuk mund te hedhim poshte teorine qe fise me prejardhje Ilire u vendosen ne Azine e Vogel te pakten qe prej shek. V-VI m.Kr. Shpernguljet masive te ilireve drejt Azise se Vogel sillen edhe ne vepren "Kronikat" (Chronicon) te Kontit Markelin (Conte Marcellino / Marcellino Illirico) i cili shkroi vepren po ne te njejten periudhe, pra shek. VI m. Kr.

Image
Image

User avatar
Usta
Member
Member
Posts: 21
Joined: Thu Sep 26, 2013 6:15 pm
Gender: Male

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#79

Post by Usta » Mon Jul 27, 2015 8:10 pm

Mallakastrioti wrote:Diçka interesante prej Stefan Bizantinit ne verpren e tij "Etnika", pasi nje qytet me emrin Άρβάνιον=Arvanion ka ekzistuar ne Pont te pakten ne shek. VI m.Kr.( shekull kur S. Bizanti mendohet te kete shkruar vepren e tij). Nuk kemi ende te dhena te sakta (historikisht apo arkeologjikisht) lidhur ketij qyteti i cili permendet vetem prej ketij autori bizantin, por eshte interesant toponimi i ketij qyteti, pasi nuk mund te hedhim poshte teorine qe fise me prejardhje Ilire u vendosen ne Azine e Vogel te pakten qe prej shek. V-VI m.Kr. Shpernguljet masive te ilireve drejt Azise se Vogel sillen edhe ne vepren "Kronikat" (Chronicon) te Kontit Markelin (Conte Marcellino / Marcellino Illirico) i cili shkroi vepren po ne te njejten periudhe, pra shek. VI m. Kr.

Image
Ketu eshte fjala per Pontus ne Azine e Vogel. A ja ne ata te njejte me shqiptaret

Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#80

Post by Mallakastrioti » Mon Jul 27, 2015 8:18 pm

Po, behet fjale per Pontus ne Azine e Vogel, por nuk duhet pare ne kete kendveshtrim ne se ne kohet moderne popullsite aty jane apo jo te njejta me ate shqiptare, pasi flitet per shek. VI m. Kr., dhe per periudhen ne fjale eshte me se e mundur qe popullsi arberore (ilire) te jene ngulitur mbas shkaterrimeve gote te Ilirise.
Personalisht me beri pershtypje versioni sjell prej A. Meineke (autori qe solli vepren e Bizantinit), pasi ne se ne te shumten e rasteve Meineke interpreton apo sjell fakte per fise, popuj dhe qytete te lashte, ne kete rast, pra per Άρβάνιον=Arvanion te Pontus nuk ben as me te voglin interpretim, pra Meineke hesht pasi nuk ka te dhena per kete qytet dhe kete popullsi.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#81

Post by Zeus10 » Mon Jul 27, 2015 8:25 pm

Usta wrote:
Mallakastrioti wrote:Diçka interesante prej Stefan Bizantinit ne verpren e tij "Etnika", pasi nje qytet me emrin Άρβάνιον=Arvanion ka ekzistuar ne Pont te pakten ne shek. VI m.Kr.( shekull kur S. Bizanti mendohet te kete shkruar vepren e tij). Nuk kemi ende te dhena te sakta (historikisht apo arkeologjikisht) lidhur ketij qyteti i cili permendet vetem prej ketij autori bizantin, por eshte interesant toponimi i ketij qyteti, pasi nuk mund te hedhim poshte teorine qe fise me prejardhje Ilire u vendosen ne Azine e Vogel te pakten qe prej shek. V-VI m.Kr. Shpernguljet masive te ilireve drejt Azise se Vogel sillen edhe ne vepren "Kronikat" (Chronicon) te Kontit Markelin (Conte Marcellino / Marcellino Illirico) i cili shkroi vepren po ne te njejten periudhe, pra shek. VI m. Kr.

Image
Ketu eshte fjala per Pontus ne Azine e Vogel. A ja ne ata te njejte me shqiptaret
lexo postimin numer 72:
Zeus10 wrote:Eshte po Stefan Bizantini, qe ne librin e tij, shkruan per nje koloni(qytet) te Arbaneve ne Pontus:
Ethnica, Epitome, f 110,rreshti 21, thote:
Αρβανιον πολις προς το Ποντω το εθνικον αρβανιος και το θηλυκων εν κοινω γενει Αρβανιος ακτη.


Ajo qe nuk dime eshte nese keta arbane, jane te njejtet me arberoret, apo te njejte me albanet e Kaukazise. ne nuk dime gjithashtu, nese Pontusi i permendur eshte thjesht nje koloni, apo nje vendbanim origjinal i tyre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#82

Post by Mallakastrioti » Mon Jul 27, 2015 8:31 pm

Ne fakt, Zeus10, po te verehet me kujdes, Meineke rreshtin 21 e anashkalon dhe nuk ben asnje interpretim, ku ne te kundert gati ka interpretuar gjithe rreshtat e tjere te vepres se Bizantinit.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#83

Post by Mallakastrioti » Mon Jul 27, 2015 8:35 pm

Nje gje tjeter qe po me ben pershtypje ne vepren e Bizantinit eshte qe termi Ἕλληνες perdoret kaq pak prej tij sa qe eshte çudi. Duket qe bota ne shek. VI perbehej vetem prej Trakeve, Ilireve, Maqedonasve, Epiroteve dhe shume popujve te tjere Mesdhetar ...por qe greket mungojne (?).
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Stefan bizanti dhe rendesia e tij

#84

Post by Zeus10 » Mon Jul 27, 2015 8:45 pm

Mallakastrioti wrote:Ne fakt, Zeus10, po te verehet me kujdes, Meineke rreshtin 21 e anashkalon dhe nuk ben asnje interpretim, ku ne te kundert gati ka interpretuar gjithe rreshtat e tjere te vepres se Bizantinit.
Ne kohen e Stefan Bizantit, termi roman Albania(e Kaukazit) ishte zevendesuar prej emrave te dinastive parthiane dhe ishte harruar prej kohesh. Bile dhe ne kohen e Strabos ai ishte nje egzonim, sepse ajo cfare konsiderohej Albania e Kaukazit, ishte nje emertim roman, per bashkesine e 26 fiseve lokale te asaj kohe me 26 mbreter dhe gjuhe te ndryshme.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”