Page 9 of 15

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Thu Sep 16, 2010 10:28 pm
by Zeus10
Megjithe respektin per dijet e profesorit, qe ne shume raste e kane drejtuar drejte, mendoj se ne kete studim eshte paksa intuitiv. Por vlera e pallogaritsheme tij, eshte konkluzioni shume i sakte per mendimin tim, se ne kohen e "grekeve", kemi pasur kater gjuhe, prej te cilave dy te folura dhe dy fetare. Prej ketyre dy te fundit kane lindur respektivisht latinishtja dhe greqishtja, kurse 2 'gjuhet' e tjera jane thjeshte dialekte te te njejtes gjuhe, qe ka qene shqipja.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Sun Sep 19, 2010 9:09 pm
by ALBPelasgian
Zeus do te doja te te pyesja ne lidhje me kete:
Tiberius Claudius wrote about the movements of some Greek tribes into the Balkan peninsula:

“Among these Celts, if the word is to have any significance, (are included) even the Achaen Greeks, who had established themselves for some time in the Upper Danube Valley before pushing southward into Greece. Yes, the Greeks are comparative newcomers to Greece. They displaced the native Pelasgians ... This happened not long before the Trojan War; the Dorian Greeks came still later -eighty years after the Trojan War. Other Celts of the same race invaded France and Italy at about the same time."
Bazuar ne kete citat a mund te nxirren keto pohime dhe pyetje:

1) A eshte kjo nje perpjekje per t'i nxjerre "greket" klasike te prejardhur prej Veriut (aq i idealizuar ne antikitet dhe ne religjionet antike) per t'i fshehur prurjet semitike-egjiptiane (teoria e Aref Matit)?

2) Nese Akejte zanafillokan prej Danubit te siperm, atehere ky eshte edhe vendi qe ka bere pjese ne kompleksin kulturor-etnik te ilireve.

3) Nese eshte keshtu atehere "akejte" s'mund te quhen "pushtues" ne kuptimin etnik te fjales por vetem ne ate politik.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Mon Nov 01, 2010 11:46 am
by Arbëri
The Journal of international relations, Band 2


Image
Clark University (Worcester, Mass.)
Clark University., 1912

Image

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Fri Nov 05, 2010 3:47 pm
by Arbëri
1854
Johann Georg von Hahn:
Travels in Central Albania

German scholar and father of Albanian studies, Johann Georg von Hahn (1811-1869) was born in Frankfurt am Main and studied law in Giessen and Heidelberg. From 1834 to 1843, he worked for the legal authorities of the newly founded Kingdom of Greece. From 1843 to 1847, he represented the Prussian consulate in Athens, and then transferred to the Austrian vice-consulate in Janina where he came into contact with the Albanians and began learning Albanian. Finally, in 1851, he was appointed Austrian consul on the island of Syros

English : http://www.albanianhistory.net/texts19/AH1854.html
German : viewtopic.php?f=94&t=1835

Code: Select all

Johan George von Hahn (1811-1869), filologu i madh gjerman, ka shkruar shumë të vërteta për Shqipërinë, dhe ka gjetur në një vend të Shqipërisë një gur të shkruar shqip me disa shkronja të cilat u ngjajnë shumë shkronjave fiqinishte edhe duken të marra prej atyre por pa qenë vetë ato. Por këto shkronja nuk janë parë gjetkë, dhe as dihet që të kenë qenë të përdorura në Shqipëri. Disa varre dhe të tjerë gurë të shkruara me shkronja greke në Azinë e Vogël afër Angoresë, si edhe disa të tjerë të shkruara me shkronja latine në Etruri të Italisë, gjuha e të cilëve (gjuha e shkruar mbi varret dhe gurët) nuk është as greqisht as latinisht, duken të jenë shkruar në gjuhën shqipe prej Frigasve dhe Etruskëve të vjetër, të cilët ishin Pellazgë d.m.th. shqiptarë. Kuptohet që shqiptarët e vjetër kanë shkruar gjuhën e tyre me ato shkronja që njihnin, kështu që ata shkruanin herë me shkronja arabe, herë me shkronja greke dhe latine. Kjo ka ndodhur sepse shqiptarët nuk kanë menduar kurrë që të përgatitnin një palë shkronja për të shkruar gjuhën e tyre: dhe gjuha shqipe kishte mbetur deri në kohën tonë gjuhë e pashkruar.
Image
Image
Kopertina e librit ''Shenime permi shkrimin e vjeter Pellazgjit'' të D.HANIT i botuar me 1910 në Stamboll dhe i përkthyer nga Eqrem B.Vlora & Faqe e shkëputur nga libri me alfabetet e shkronjave të vjetra

Code: Select all

Shqiptarët flasin një nga më të vjetra e më të bukura gjuhë të dheut. Gjuhët që kanë qënë të ngjashme dhe bashkëkohëse me gjuhën shqipe janë zhdukur prej mijëra vjetësh, dhe nuk fliten më në asnjë vend të botës. Në vendin e tyre fliten gjuhët që rrjedhin prej tyre. Shqipja si gjuhë është e ngjashme me greqishten e vjetër, me latinishten, me sanskritishten gjuhë e vjetër e Indisë, me zendishten gjuhë e Persisë së vjetër, me keltishten, me teutonishten etj. Por këto gjuhë që numëruam më sipër janë me të reja se gjuha shqipe dhe kanë mijëra vjet që nuk fliten më, dhe rrojnë të shkruara vetëm në faqet e disa librave shumë të vjetër. Këto gjuhë quhen “gjuhë të vdekura”, dhe shqipja, gjuha jonë që është më e vjetër nga ato është e gjallë dhe flitet edhe sot si në kohën e Pellazgëve.

     Pa dyshim Pellazgët janë kombi më i vjetër arian i Europës. Ka shumë fakte dhe shumë rrëfime që na tregojnë se Pellazgët që ne na duken si një përrallë për faktin që janë një komb shumë i lashtë, kanë folur këtë gjuhë që flasim edhe ne sot e kësaj dite. Emrat e perëndive që Pellazgët u faleshin, i ka huazuar mitologia e grekëve dhe romakëve, por edhe shumë fjalë të tjera që historia i ka ruajtur si emra vendesh etj,.. duken që janë fjalë thjeshtë shqip edhe na tregojnë që Pellazgët kanë folur mijra vjet më parë të njëjtën gjuhë që flasim edhe ne sot, pothuajse pa ndryshime, ose me aq pak ndryshime saqë po të dilte ndonjë pellazg do të mund të flisnim me të si flet një gegë me një toskë.

     Gramatika e gjuhës shqipe, lakimi dhe zgjedhimi, hollësia e nyjeve, dhe e përemrave e të tjera bukuri të kësaj gjuhe, që jo vetëm asnjë nga gjuhët e sotme nuk i ka, por as gjuhët e vjetra nuk i kanë, na tregojnë që shqipja është një gjuhë shumë e vjetër dhe na vjen nga kohët e qëmotëshme e ruajtur e paprishur dhe e pandryshuar. Shënja e kombit është gjuha. Çdo komb njihet me anë të gjuhës. Ata njerëz që harrojnë apo nuk flasin më gjuhën e tyre, me kalimin e kohës bëhen qytetarë të atij kombi që i flasin gjuhën. Shumë qytetërime që janë zhdukur mos pandehni se vdiqën ose u vranë të gjithë, jo, por u përzien me kombe të tjerë dhe morën gjuhën e tyre dhe u bënë pjesë e tyre.

     Kështu u zhdukën Maqedonasit, Thrakët, Frigasit, dhe shumë popullësi të tjera që nuk ishin pellazgë d.m.th. shqiptarë si ne, pra këto popullësi sot nuk janë por u zhukën dhe u harruan sepse humbën gjuhën e tyre. Por shqiptarët e atij vendi që sot quhet Shqipëri e kanë ruajtur fort mirë gjuhën e tyre, dhe kështu edhe sot në këtë vend flitet gjuha e Pellazgëve të lashtë.

- Si kanë mundur shqiptarët të ruajnë gjuhën e tyre të plotë e të paprishur për një kohë kaq të madhe?

- Si ka mundësi që gjuha shqipe nuk është prishur dhe nuk është ndryshuar edhe pse nuk ka pasur shkronja dhe libra, dhe duke mos qënë e shkruar dhe duke mos e mësuar nëpër shkolla, kur gjuhë të shkruara dhe të krijuara me kujdes të madh janë prishur aq shumë sa sot quhen gjuhë të tjera?

Përgjigja e këtyre pyetjeve është fare e lehtë: Shqiptarët e kanë mbajtur gjuhën dhe kombin e tyre jo me shkronja, jo me dituri dhe sa me qytetërim, por vetëm me pastërti, duke qënë gjithmonë vetëm dhe duke mos u përzjerë me të tjerë, dhe duke mos futur të huaj në vendin e tyre. Të qëndruarit larg nga e gjithë bota, nga dituritë, nga tregëtia me një fjalë të jetuarit nëpër male, u ka ruajtur shqiptarëve kombin dhe gjuhën.

     Se përse shqiptarët nuk kanë menduar të shkruajnë gjuhën e tyre, kjo është një çudi e madhe. Nuk flasim për ato fise të vegjël dhe të shpërndarë të Pellazgëve dhe të Ilirëve të vjetër, sepse ata duke jetuar nëpër male nuk kishin nevojç që të shkruanin dhe as nuk u vinte ndër ment një gjë e tillë. Por Maqedonasit që kishin një mbretëri të sofistikuar, ashtu edhe mbretëria e Pirros në Epir dhe e Teutës në Iliri përse nuk patën nevojë që të shkruajnë gjuhën e tyre? Filipi i Maqedonisë që donte që të zgjeronte mbretërinë e tij dhe të pushtonte Greqinë, përse nuk bëri të shkruhej gjuha e tij ashtu si greqishtja? Aleksandri i Madh le të themi që nuk pati kohë, por Ptolemenjtë që zgjuan diturinë dhe gjuhën greke në Aleksandri, si nuk menduan për gjuhën e tyre që ti bënin një palë shkronja, duke parë të gjithë kombet e Azisë dhe të Egjiptit që shkruanin cilido në gjuhën e tij? Romakët mësonin filozofinë në gjuhën greke, por kishin bërë shkronja edhe për gjuhën e tyre latinishten, kështu që shumë gjëra i shkruanin dhe i lexonin në këtë gjuhë.

     Johan George von Hahn (1811-1869), filologu i madh gjerman, ka shkruar shumë të vërteta për Shqipërinë, dhe ka gjetur në një vend të Shqipërisë një gur të shkruar shqip me disa shkronja të cilat u ngjajnë shumë shkronjave fiqinishte edhe duken të marra prej atyre por pa qenë vetë ato. Por këto shkronja nuk janë parë gjetkë, dhe as dihet që të kenë qenë të përdorura në Shqipëri. Disa varre dhe të tjerë gurë të shkruara me shkronja greke në Azinë e Vogël afër Angoresë, si edhe disa të tjerë të shkruara me shkronja latine në Etruri të Italisë, gjuha e të cilëve (gjuha e shkruar mbi varret dhe gurët) nuk është as greqisht as latinisht, duken të jenë shkruar në gjuhën shqipe prej Frigasve dhe Etruskëve të vjetër, të cilët ishin Pellazgë d.m.th. shqiptarë. Kuptohet që shqiptarët e vjetër kanë shkruar gjuhën e tyre me ato shkronja që njihnin, kështu që ata shkruanin herë me shkronja arabe, herë me shkronja greke dhe latine. Kjo ka ndodhur sepse shqiptarët nuk kanë menduar kurrë që të përgatitnin një palë shkronja për të shkruar gjuhën e tyre: dhe gjuha shqipe kishte mbetur deri në kohën tonë gjuhë e pashkruar.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Sat Nov 06, 2010 1:31 am
by Lynkest
a ka mundesi dikush te ma beje te Qarte se cka eshte Dallimi ndermjet Pellazgeve dhe Ilireve.

Prej ku e kan Prejardhjen Pellazget dhe prej ku e kan Prejardhjen ose gjenezen Iliret ????

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Sat Nov 06, 2010 3:31 pm
by Zeus10
Lynkest wrote:a ka mundesi dikush te ma beje te Qarte se cka eshte Dallimi ndermjet Pellazgeve dhe Ilireve.

Prej ku e kan Prejardhjen Pellazget dhe prej ku e kan Prejardhjen ose gjenezen Iliret ????
Eshte plotesisht e paqarte, se ckuptim kane emrat dhe popujt e lashtesise, por nese dikush do te heqe paralele me shtetet-kombe sot, ben nje gabim te madh, shpeshhere te qellimshem. Prandaj shqiptaret sot, nuk mund te jene specifikisht pasardhesit e ilireve as te pellazgeve , sepse shqiptaret sot jane grup etnik, kurse ato bashkesi njerezish me emrin ilire dhe pellazge, ishin ose grumbullime te medha rreth nje feje, ose grumbullime rreth nje sundimtari. Shqiptaret ne fakt, duhet te jene pasardhesit e atyre njerezve te Ballkanit dhe me gjere, qe ruajten lidhjet sociale klanore. Nderkohe kombet e tjera, jane transformimi i komuniteteve fetare mesjetare, ne shtete-kombe, bazuar ne nje situate politike te favorshme per ate qellim.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Sat Nov 06, 2010 5:03 pm
by faon perrovarri
Shqipja si dhe kapitalizmi ,jane zhvillim natyral,perkundrazi,greqishtja e vjeter dhe latinishtja jane si komunizmi , ''trillime'' te mendjes njerezore te destinuara te deshtojne.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Sat Nov 06, 2010 9:11 pm
by ALBPelasgian
Nje gje me duket tejet interesante. Emri i Peleopsit qe me pas u be demonim per tere Peleponezin e ardhshem ka mundesi te jete e burimit proto-ilir (dmth dardan). Ndryshe nga bindja tradicionale se Peleopi ka qene semit (i erret ne fytyre), citati i meposhtem sikur grish per nje rishikim dhe reflektim te kesaj dogme:

Seneca, Hercules Furens 1164 (trans. Miller) (Roman tragedy C1st A.D.) :

"The kingdom of Dardanian Pelops, lapped by two seas [i.e. the Peloponnesos]."
[N.B. "Dardanian" means Anatolian since Pelops emigrated to Greece from that region.]

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Mon Nov 08, 2010 7:07 pm
by Socio
Elemente kulturore te trasheguara nga Pelasget:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ImageFrom:

Image

Publisher: Oriental Institute (Woking, England), East India Association (London, England) 1894

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Mon Nov 08, 2010 9:07 pm
by ALBPelasgian
T'falemnderit Socio per publikimin e plote te ketij materiali. Edhe mua me pat rene ne sy qe me shume se nje vjet, por s'ishte i plote. Eshte jashtezakonisht i vlefshem, sepse Pashko Vasa, se bashku me Sami Frasherin, Jeronim de Raden, Dhimiter Kamarden ishin elita e pare intelektuale shqiptare qe iu perveshen ne menyre shkencore avancimit te teorise pellazge.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Mon Nov 08, 2010 9:57 pm
by erix77
eshte e cuditshme sesi ne mundohemi te zbulojme te kaluaren tone neper simbole apo shenja apo shkrime antike qe shpesh here jane mjaft te veshtira per tu kuptuar,kur ne fakt ne mund ta gjejme fare thjeshte ne ritet e perditshme te popullit dhe ne traditat qe na karakterizojne sic eshte mikpritja.
Qofsh me shendet Socio dhe te faleminderit per kete material kaq domethenes.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Tue Nov 09, 2010 9:05 am
by faon perrovarri
Erix,konstatimi yt nevojitet te shnderrohet ne filozofi per te gjithe hulumtusit shqiptare per te nxjer ne drite rolin dhe vendin e shqiptareve,historia e shqipes dhe e shqiptarve eshte ruajtur e pacenuar ne traditat dhe kulturen tone popullore,pamvaresishte se perqafimi i fese muslimane e devijoi ne mase te konsderushme keto tradita.

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Wed Nov 10, 2010 6:29 pm
by Arbëri
Neue JAHRBUCHER fur Philologie und Paedagogik.
Von M. Johann Christian Jahn, Rudolph Dietsch, Alfred Fleekeisen
1861Authoret spjegojne ngjajshmerine gjuhesore mes Shqipes ate Pellasge dhe gjuhen e Grekeve e lashte .
Vetem gjuha shqipe eshte indoeuropjane por edhe githashtu eshte mese e mundeshme ti kene rrenjet te greket e lashte .
Përveç kësaj, kam vënë re këtë të fundit, tingujt karakteristik të gjuhës shqipe në mes zanores o (NND f) diferenca të referuara nga fjalët shqipe.

Image
Image
Image

Image
Image

..dhe 38 Bashkepunetor te ketij libri

Image

http://books.google.com/books?id=buUUAA ... &q&f=false

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Wed Nov 10, 2010 9:39 pm
by Socio
Mbishkrime te vjetra Pelasge te perkthyera me ndihmen e gjuhes shqipe:

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Posted: Wed Nov 10, 2010 10:24 pm
by Mallakastrioti
Thesare te verteta per ne keto qe keni sjell si Socio dhe Arberi.FALEMINDERIT.