"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#166

Post by Zeus10 » Fri Dec 30, 2011 3:59 pm

Une mendoj, se argumentet e paraqitura ne shkrim, per te vertetuar qe keto shkrime, jane shkruar ne shqip, jane te varfera. Gjithashtu une mendoj, se te gjithe ne kemi rene keqaz ne kurthin qe Kisha me shkruesit e saj Mesjetare, na ka ngritur aq bukur qe te besojme ne popuj mitologjike si: 'pellazge', 'ilire', 'helene' etj. Termi 'pellazge', absolutisht nuk percakton nje etnos specifik, prej te cilit ne jemi pasardhes te drejteperdrejte, duke besuar qe ne kemi trasheguar ne vije te drejte, elementin kulturor me te rendesishem : 'gjuhen'. Ajo qe ne duhet ti meshojme shume, nuk eshte trashegimia lineare nga popujt thuajse mitologjike qe permenden ne burime mesjetare te dyshimta, por historia JONE ETNIKE dhe gjuha jone natyrale, qe ka sherbyer si baze per krijimin e gjuheve te kultures, prej nga linden me vone ne menyre skolastike gjithe gjuhet e tjera europiane.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#167

Post by Mallakastrioti » Mon Jan 09, 2012 5:22 pm

Tërmet në mitin e lashtësis greke

”Në mungesë të shkrimeve pellazge (që janë shkatërruar ndoshta nga pushtuesit Helenë), ata kanë lënë gjurmë gojore si psh: epopetë e quajtura homerike, emrat e mitologjisë së ashtuquajtur greke, toponimet, oronimet, eponimet, anthroponimet që dhe sot nuk mund të shpjegohen veçse me gjuhën e sotme shqipe.”

Përgaditi: Dr. Përparim Demi / Kush ështe Arif Mati:

Aref Mathieu lindi më 1 mars të vitit 1938 në Kajro të Egjiptit, është historian shqiptaro-françes. Prindërit e tij kanë lindur në krahinën e Matit në Shqipëri. Ai jeton në Francë dhe punon prej vitesh me përkushtim në fushën e historisë etj. Kohët e fundit ka publikuar librin „Shqipëria, Odisea e pabesueshme e një populli parahelen“.

Çfarë thot ai:
"…duhet provuar shkencërisht me anë të studimeve dhe hulumtimeve të thelluara të bazuara me argumente provuese, akte dhe fakte të pakundërshtueshme dhe analiza të drejta se shqiptarët janë me të vërtet pasardhësit e pellazgëve. Këta pellazgë të famshëm janë keqtrajtuar prej shumicës së historianëve dhe gjuhëtarëve modernë me këtë fjali lapidare: «Pellazgët, popull parahelenik, janë tretur pa lënë gjurmë». Ja gabimi fatal që ka penguar breza të tërë dijetarësh të mos shkojnë më larg në hulumtimet për këta pellazgë. Vetëm në shekullin XIX të erës sonë dhe në fillim të shekullit XX disa dijetarë filluan të studiojnë gjuhën shqipe, midis të cilëve një numër i madh gjuhëtarësh gjermanikë (gjermanë dhe austriakë si Jokli, Majeri, von Hahni, Kreçmeri dhe të tjerë jo më pak të njohur). Për fat të keq, ajatollahët e gjuhësisë moderne (dhe të asaj që pranohet prej të gjithëve) nuk i kanë marrë para sysh këto punime që dalin nga shtigjet e rrahura. Ata veç kanë pranuar (pa e studiuar me rrënjë dhe pa pasë përdorur dialektin gegë, të cilin se përfillën fare) se gjuha shqipe është gjuhë « indoeuropiane » (skaj që unë nuk e pranoj) që përbën një degë më vete në gjenealogjinë (çka nuk do të thotë patjetër « etnogjenezë ») e gjuhëve. Ja pse nuk është thelluar studimi i kësaj gjuhe (veçanërisht dialekti geg i veriut që mbetet « një fosil i gjallë »). Ky gabim i dyfishtë (Pellazgë të injoruar dhe gjuha shqipe e shtënë në dollap) bëri që gjuha shqipe të përjashtohet nga studime dhe hulumtime në kuadrin e këtij «akademizmi indoeuropian», kahja e shmangur e të cilit e ka zhytur këtë disiplinë në një qorrsokak të vërtetë… ."

Ngjarja e ditës
Ditën e martë, në datën 03 Janar 2012, në Paris u bë mbrojtja e tezës së doktoratës së historianit në Universitetin e Sorbonës, që shtrihet në krahun e majtë të lumit Sena në Kuartierin Latin. Në këtë godinë kanë kaluar emra të shquar si Marie dhe Piere Kyri (çmimi Nobel për fizikë), teollogu i famshëm Erasmo da Rotterdam, filozofi dhe shkrimtari Jean -Pol Sartre dhe shumë figura të tjera të shquara.

Teza ishte me titull: "Kërkime mbi Pellazgët, si origjinë e civilizimit grek"

Juria përbëhej nga:

Dominique Briquel, Profesor ne Universitetin Paris-Sorbon qe ishte edhe drejtuesi i temes.
Charles Guittard, Profesor ne Universitetin Paris-Nanterre (Paris X)
Guillaume Bonnet, Profesor ne Universitetin e Bourgogne (Dijon)

Pra u mblodhën tre personalitete nga tre universitete të ndryshme më me emër të Francës për këtë tezë aq interesante dhe e rëndësishme për ta. Z.Arif bëri paraqitjen e studimit të tij me një material prej 13 faqesh (afro 40 minuta). Në sallë, krahas familjareve të tij, ishin dhe studiues të gjuhës shqipe në Francë, intelektualë, studentë dhe miq shqiptarë dhe francezë, por asnjë nga ambasada jonë megjithese zotit Aliçka i ishte dërguar ftesë nga historiani. (nuk po zgjatem në këtë pikë pasi kam shkruar në një artikull tjetër për dipllomatët shqiptarë dhe nuk është vëndi të merremi me ta këtu).

Çfarë tezash hodhi Arifi

Z. Arif, duke ndjekur rrugën metodike shkencore, nëpërmjet një gjurmimi të dëshmive të autorëve antik mbi Pellazgët, shkrimet e greqis antike të Homerit, Hekate i Miletit, Helanikosi i Lesbos etj., të cilët lejojnë të nxjerrë disa perfundime si:
- grekët e lashtë nuk e njihnin "qytetrimin Miken", pasi nuk ka patur asnjë "qytetrim Miken".
- Linearin B, Ventris dhe Chadwick në mënyrë mekanike e emërtuan "mikenë" dhe gjuhën si "greqishtja e lashtë",
- antroponimet, toponimet, oronimet, teonimet, eponimet apo fjalë të tjera nuk shpjegohen me gjuhën greke,
- Qytetrimi i vetëm që ka ekzistuar para ardhjes së grekëve në Ballkan qe ay i Pellazgëve,
- Greqia, në lashtësi quhej Pellazgji dhe jo Greqi,
- Pellazgët i quajtën "barbare" se nuk flisnin greqisht, pra Pellazgët nuk ishin stërgjyshërit e grekëve,
- Pellazgët ju dhanë Helenëve një pjesë të madhe të kulturës së tyre, të institucioneve, besimin fetar, dhe një fond gjuhësor të pasur,
- Pellazgët padrejtësisht janë trajtuar nga historia moderne si një popull i zhdukur pa lënë gjurmë.

Ai, për mbrojtjen e tezës së tij, ka përdorur burime historike, kulturore, arkeologjike, antropologjike dhe mitologjike dhe nëpërmjet një analize të thelluar dhe argumentave të verifikueshme arriti në këto konkluzione. Më tej ai theksoi,

se lidhjen e gjuhës pellazgo-shqipe e ka trajtuar si rrjedhim llogjik të fakteve,
për vendosjen e kësaj lidhjeje (të gjuhës shqipe me pellazgjishten) ai nuk është influencuar nga origjina e tij shqiptare, dhe po të kishte qënë kinez, përsëri do ti kryente këto studime dhe do nxirrte të njëjtim përfundim.

Teza e tij është një studim prej 798 faqesh, ku ai ka shfrytëzuar 338 autorë. Vetëm për ta shkruar i ka kushtuar një punë e perditshme prej afro 15 orësh, për tre vjet rrjesht. Si përfundim ai rekomandon të reflektojmë mbi origjinën e Greqisë dhe të grekëve si popull, mbi historinë e tyre, mbi origjinën e kulturës dhe gjuhës së tyre. Duke studiuar autorët e lasht, mund të zbulojmë një histori tjetër, thotë ai, mjaft më komplekse të ashtuquajturës Greqi antike, e cila nuk kufizohet vetem me Helenet e pakët që erdhën aty. Nëpërmjet këtyre autorëve të lashtësisë, në fakt, mund të zbulohen kontradiktat, mospërputhjet kohore dhe manipulimet e tjera politike të sotme, ata do të na japin një këndvështrim të rinovuar të historisë së Europës.

Teza u përshëndet nga juria për seriozitetin dhe rrugën shkencore të ndjekur nga autori, mbas konsultimit, juria vendosi dhënien e titullit:

"Doktor në shkencën e historisë së antikitetit (Greqia antike) të Universitetit Paris-Sorbon".

Historiografia europiane ka ngritur një kështjellë të tërë, thjesht për qëllimet e saj politike mbi bazën e së cilës Greqia ndërtoi tezat e veta raciste. Fatkeqsia është se dhe Akademia e Shqipërisë përsëriti si papagalli teoritë e tyre dhe kur Arifi botoi librin e tij, iu hodhën përkoke duke e quajtur amator. Bile organizuan dhe maskarada në TOP Channel me Fatos Lubonjën me shokë, të cilëve u dukej vetja sikur kishin zbritur nga maja e Olimpit dhe talleshin para kamerave me kulturën dhe historinë tonë. Ja që ky "amator" tani është DOKTOR I SHKENCAVE dhe diplloma e tij është shumë më e vlefshme se sa tua mbledhish gjithë akademikëve shqiptar së bashku. Zoti Arif, e mbrojti doktoratën në këtë moshë të thyer (73 vjeҫare) jo për të marr një copë dipllomë, se në këtë moshë nuk i hyn më në punë, por ai paraqiti punën e tij të një jete aty, ai luftoi që tezat e tij të pranoheshin në formumin më të lartë akademik europian, siҫ është Universiteti i Sorbonës. Tezat e Arifit u pranuan dhe u vlersuan lart, puna e tij nuk shkoi kot, ajo është vetëm preludi i rishkrimit të historisë antike, ku populli shqiptar do zërë vëndin e tij që meriton.

Unë i përulem me respekt punës dhe personalitetit të lartë të Arif Matit, njëriut që përmbysi një mit fallco të madh, që vuri bazat e një historie të re, të historisë së vërtetë europiane.

Jazëk Akademisë shqiptare që e përfoli, jazëk dhe qeverisë shqiptare që nuk begenisi ta nderojë këtë ngjarje të madhe dhe këtë figurë të lartë të kulturës shqiptaro-franceze. Puna e Arifit do kthehet në pikë referimi, në bibliografi për gjithë shkencëtarët e botës që do merren këtej e tutje me antikitetin europian. Tezat e tij u pranuan përfundimisht në sferat akademike të Francës. Ky është dhe suksesi më i madh që kemi korur ndonjëherë në këtë fushë.

http://www.kosovarimedia.com/home/aktua ... reke-.html
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#168

Post by Mallakastrioti » Thu Jan 19, 2012 8:55 pm

Sot bota Akademike e snobon disi kete menyre ndertimi muresh rrethues per vendbanimet e lashta dhe i sheh disi me mosperfillje dhe shume here himnizon me teper ato etapa apo kohe periudhash qe jane vaftisur si p.sh periudha e keshtuquajtur helenistike apo periudha klasike. Lidhur mureve Pellazgjik apo Ciklopik, qe datojne te pakten prej shek. VIII, por ndoshta edhe me te lashte, sot flitet shume pak dhe jane bere shume pak studime. Por a mund te quhet nje teknik jo mjeshterore apo pa kriter nderthurja dhe perputhshmeria mahnitese e blloqeve te gurit midis tyre, sikurse prerja e tyre ku çdo kend, apo pjese me e vogel e tyre nuk eshte vendosur thjesht pa ndonje rendesi te veçante ? Fotoja qe po sjell eshte nje pjese muri i tille prej keshtjelles se lashte te Nikaia (Klos-Mallakaster), tokes se Bylineve te lashte ne Ilirine e Jugut. Personalisht do shtoja se kemi te bejme me nje teknike te larte dhe teje mjeshterore ndertimi muresh me blloqe te shrregullt guresh gelqeror.

Image
Image

erix77
Star Member
Star Member
Posts: 543
Joined: Sat Aug 14, 2010 8:23 am
Gender: Male
Location: Tirana

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#169

Post by erix77 » Fri Jan 20, 2012 9:09 pm

Teknika e ndertimit te mureve Ciklopik gjendet dhe ne shume vende te tjera te botes si ne Kine ,Japoni apo dhe ne muret e famshem te Peruse.
Eshte shume kurioze se si popuj kaq larg njeri tjetrit te mund te zhvillonin te njejten teknike ndertimi
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#170

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 30, 2012 9:29 pm

Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#171

Post by Arbëri » Thu Aug 09, 2012 6:45 am

Myslimanët shqiptarë, Heleno-pellazgët, 1879 (greqisht)

Image
Image
ImageImage
Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#172

Post by Arbëri » Mon Aug 13, 2012 10:16 pm

Albanians grandchildren the Pelasgians , 1878
Biblioteka digjitale:
Universiteti i Patras
Redaktor:Savvatiaia Epitheorisis
Savvatiaia Epitheorisis, Vol 1, No 35 (1878); 560 faqe

Image


in Albanian
Shqiptarët,pinjollët,stërnipërit(progeny) e pellazgëve ,djathtas,poshtë.(Veloev akademik)
....shumë emra rrafshesh,ishujsh,lartësish të ruajtura nga greqishtja ,duke patur ato koresponduese(analloge)
në Shqip(Albanian) .Aqillevs,(Aqillea),Agamëmnon,Ektor(Hektor)...heronj të luftës së Trojës .
Adhurimi për Dhimitrën,që nga fillimi ishte nga pellazgët ...


in English
Albanians, sucker, grandchildren (Progeny) the Pelasgians, right, down. (Academic Veloev)
.....many names levels, islands, preserved from Greek heights, taking them corresponding (analloge)
in Albanian . Aqillevs (Aqillea), Agamëmnon,Ektor (Hector) ... heroes of the Trojan War.
Worship for Dhimitrën, from the beginning was the Pelasgians ...

Image

in Albanian
Illiri,djalë i Kadmit dhe Armonias(sot harmonia),i pari udheheqës i Illirëve .
Grekët e rinj e fshehën qëllimisht në mënyrë që shqiptarët e sotëm ,jo vetëm të mos ishin të stërlashtë ,pa histori,por do të kërkonin pjesën pellasgjike .Bile grekët shkruanin se gjuha pllasgjike NUK KA TRASHEGIMTARE ,kur e dinin fare mirë se shqiptarët ishin trashëgimtarët e kësaj gjuhe .
Psevdhoapollodhoros,"Bibloteka",39,1-9 .
Ndërsa Jorgjios Kërdhinos dhe Jonis Zonaras vërtetojnë se Perandori Justinan ishte kryesisht illir .
Disa qindra ,mijëra dokumente i fsheh Greqia Shqipërisë,nga frika sepse do të ngelet pa pjesë .


in English

Illiri, boy and Armonias Kekrops(Kadmi)(today Harmony), the first leader of the Illyrian.
Young Greeks deliberately concealed so that the Albanians of today, not only were not immemorial, no story, but would require the pellasgian. Even the Greeks wrote that the language pllasgjike
There are no heirs, when they knew full well that the Albanians were the inheritors of this language.
Psevdhoapollodhoros, "Library",39,1-9.
While Jorgjios Kërdhinos and Zonaras Jonis prove Justinan was mainly Illyrian Emperor.
Several hundreds, thousands of documents hides Greece Albania, fearing they will remain without any.

Për më shumë,For more : http://ellines-albanoi.blogspot.com/201 ... _1878.html
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#173

Post by Arbëri » Wed Sep 05, 2012 5:15 pm

O Zeus Pellazgjik Dodoneas
Shumë gjithashtu, e kanë quajtur pellazge popullsinë e Shqipërisë

Autor :Estrabon
Perktheu: Alfonso Bonacciuoli
Botuar : Appresso Francesco Senese, 1562
Image

Nga ky autor nje liber kushtoka 15.000$ a po jam gabim : http://webcache.googleusercontent.com/s ... en&ct=clnk


Marre nga "Thënie për shqiptarët" .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

gtcc1
Member
Member
Posts: 43
Joined: Mon Jan 04, 2010 3:01 am
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#174

Post by gtcc1 » Tue Sep 25, 2012 10:30 pm

Cfar kuptimi duhet dhene emrit "Pellazg", nje vend/fshat diku afer Kalas Dodes, tradicionalisht pjese e Lumes, tani pjese e rrethit te Peshkopise, e cituar nga Prof. Fatos Daci ne nje emision tv'i? Ndonje koment?

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#175

Post by ALBPelasgian » Wed Sep 26, 2012 8:23 am

gtcc1 wrote:Cfar kuptimi duhet dhene emrit "Pellazg", nje vend/fshat diku afer Kalas Dodes, tradicionalisht pjese e Lumes, tani pjese e rrethit te Peshkopise, e cituar nga Prof. Fatos Daci ne nje emision tv'i? Ndonje koment?
Gtcc,

Asnjehere me pare s'paskna degjuar per nje vend te tille ne rrethin e Lumes. Me duhet te hulumtoj me imtesisht nese vertet ka nje toponim te tille, edhe pse une jam tejet skeptik. Sidoqofte, semantika e emrit 'Pellazg' eshte subjekt i nje nje numri te madh alternativash etimologjike. M. Sakelleriou rendiste hic me pak se 14 shpjegime konkurente. Une per vete parapelqej me teper barazimin e Marija Gambutas, e cila etnonimin 'Pellazg' e barazonte me 'Pelagonet' ilir ne veri te Maqedonise, qe sipas saj, deshmonte identitetin ilir te pellazgeve.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#176

Post by Zeus10 » Wed Oct 03, 2012 9:12 pm

Jonet, ishin nje popullsi qe banonin sipas librave te lashte, diku ne Azine e Vogel. Por sipas te gjitha gjasave, origjina e tyre me e vjeter, eshte ne brigjet e detit Jon, nga i cili morren/dhane emrin:

Image

Eshte e cuditshme, se si dhe sot pas mijra viteve, shqiptaret therresin BREGAS banoret e atjeshem, ne te njejten menyre sic therriteshin banoret e sterlashte te ketij bregdeti.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#177

Post by Arbëri » Wed Jan 02, 2013 2:04 pm

Gjurme ciklopike [pellazgjike] - thesari pellazg i zbuluar nga Schliemann
[shenim i perkthyesit: behet fjale per kulturen pellazgjike, popullsise pararendese te shqiptareve]

[quoteem@Thënie për shqiptarë][/quoteem]

Disa mbetje shumë interesante u gjetën në Spata, në Atikë, një qytezë rreth nëntë milje larg Athinës, në anën e përtejme të malit Hymetus, rrugës për në pllajën e Maratonës. Fshati Spata ishte ekskluzivisht një vendbanim i shqiptarëve dhe pranë ndodhej një tumë e vogël, me një kulm rrethor i cili dukej qartë se ishte ngritur artificialisht, dhe që ishte mbuluar me rrënoja në një thellësi prej rreth tre këmbë (shënim i perkthyesit: tre këmbë~rreth një metër). Banorët pohonin se relativisht deri kohët e fundit kishte pasur rrënoja muresh kalaje që rrethonin tumën, gurë që ishin marrë për qëllime rindërtimi. Në vitin 1877 dr. Schliemann, i shoqëruar nga profesor Castorches i Universitetit të Athinës, vizitoi këtë tumë, duke gjetur se ajo ishte një monument varri, pjesa e brendshme e të cilit përmbante disa dhoma.
U zbuluan pak skelete të cilët u shpërbënë nga kontakti me ajrin. U gjetën objekte të ndryshme, ku të gjithë tregonin se ky varr i përkiste një qytetërimi më të vonë se ai i Mikenës.
Gërmimet në Tirin nxorën në dritë muret Ciklopike, për të cilët dr. Schliemann dhe autoritetet e tjera, bien dakord tek besojnë se ato janë monumentet më të lashtë në Greqi. Në këto gërmime eksploruesi ishte i shoqëruar nga zonja Schliemann (shoqëruesja dhe ndihmësja e tij e pandryshueshme) dhe gjithashtu, nga profesorët Castorches, Phendikles, dhe Pappadakes të Universitetit të Athinës, prej të cilëve, të gjithë ishin specialistë dhe ekspertë në fushën arkeologjike. Pesëdhjetë burra ishin vënë në punë dhe me anë të boshteve futur në pjesën e sipërme të kështjellës, muret, ndërtesat dhe kanalet e ujit të qytetërimit Ciklopik u nxorën në pah. Tirin supozohej të ishte vendlindja e Herkulit; për muret e tij gjigante Pausanias shkruante se ato janë ndërtuar nga Ciklopët. Tirini ndodhet në fushën e Argosit, vetëm një milje larg detit. Porta e Luanit besohet se daton katër mijë vjet para erës së krishterë. Historia e këtyre gërmimeve të mrekullueshme është e paraqitur grafikisht nga arkeologu i madh në botimin e tij të titulluar Mycenoe, me një hyrje nga z. Gladstone. Ndoshta nuk ka qenë kurrë një dijetar i madh, shtyrë më tërësisht nga përkushtimi intensiv i të mësuarit se sa ishte dr. Schliemann. "Duke qenë së unë e dua dhe e adhuroj shkencën, për hir të saj," shkruante ai, "nuk do të bëj kurrë një trafik me të; koleksionet e mia të mëdha të antikave trojane kanë një vlerë që nuk mund të llogaritet, por ato nuk do të shiten kurrë. Në qoftë se unë nuk i paraqes ato gjatë jetës time, ata do të - sido që të ngjajë - kalojnë, në bazë të dëshirës time të fundit, në muzeun e vendit që unë dua e nderoj aq shumë.”
Për muzeun në Berlin Dr. Schliemann la një koleksion me vlerë dhe në Muzeun Kombëtar Arkeologjik të Athinës, - i cili i detyrohet për origjinën e tij M. Bernardakis, një tregtari të pasur dhe të përkushtuar grek në Shën Petersburg, dhe që u përfundua nga shteti në 1889, - ndodhet koleksioni i shkëlqyer mikenas i mbledhur nga arkeologu i shquar, koleksion i cili mbush disa sallone të njohura si Galeritë Schliemann. E para prej tyre i kushtohet një grumbulli të pasur bizhuterish ari dhe argjendi, të shfaqura në kuti qelqi, diadema, kurora me gurë të çmuar, gjerdanë, kunja, unaza, rrathë, kapëse flokësh, breza, varëse, - çdo varietet stolisje. Ndërsa shumë gjenden vetëm në fragmente, ka një numër shtangës që janë gati, për të mos thënë krejtësisht, të paprekur. Të gjitha këto bizhuteri janë të një masivi të rregullt. Ka edhe sasi rruazash qelibari, vula dhe vegla tavoline, gota, kana dhe vazo prej ari solid e argjendi, pllaka ari dhe dekorime armësh. Kjo është një nga pamjet më të rralla të botës antike. Këto u zbuluan kryesisht në Mikenë dhe në Tirin. Ka dy gota në formë elegante prej ari, të gjetura nga Dr. Schliemann në varrin Vafeio, të vulosura me gdhendje; delikatesa e punës ngjall emocion admirimi universal.

...Maratona
Katundi i vogël i Maratonës, me shtëpitë e ulëta të varfra, të ngjeshura nën kodrat, dhe që në ditët e sotme është i populluar nga shqiptarët.
“Athens, the violet- crowned”, 1913
Autore: Whiting, Lilian, 1847-1942
Publikues: Boston, Little, Brown, and Company
Image
Image
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#178

Post by Mallakastrioti » Sat Feb 23, 2013 5:08 pm

Debimi i Pellazgeve prej Athines.

Siç duket, sipas Herodotit ne librin e tij te gjashte (Ερατώ Herodotus, Lib. VI) debimet e autoktoneve , pra Pellazgeve, prej popullsive jo vendase siç ishin athiniotet ishte diçka e njohur dhe per kete fakt na jep te dhena edhe Hekateu i Mileto.
Ky eshte nje fakt tregues qe keto dy etni ishin krejtesisht ndryshe prej njera-tjetres. Diçka e tille pohoet edhe prej vet Herodotit i cili duke pershkruar keto debime te Pellazgeve prej Athinioteve, ku Pellazget vendosen ne Lemnos, nder te tjera shkruan qe "Keto gra (Pellazge shenimi im) kishin nje numer femijesh, te cilet ato i edukuan ne GJUHEN e Athinioteve dhe menyren e tyre te sjelljes ".
Pra keta femije me prejardhje etnike Pekllazge ishin edukuar ne gjuhen (jo te tyre) Ahiniote dhe kishin marre menyra te jeteses dhe sjelljesh te tjera.
Ne se keta Pellazg te cilet u debuan prej Athines do njihnin gjuhen e athinioteve (greke, te keshtuquajtur te lashte), atehere Herodoti nuk do kish arsye qe te pohonte qe disa femije te Pellazgeve kishin mesuar gjuhen greke.

---
Image
Image

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#179

Post by kreksi » Tue Jun 11, 2013 8:33 pm

Mallakastrioti wrote:Debimi i Pellazgeve prej Athines.

Siç duket, sipas Herodotit ne librin e tij te gjashte (Ερατώ Herodotus, Lib. VI) debimet e autoktoneve , pra Pellazgeve, prej popullsive jo vendase siç ishin athiniotet ishte diçka e njohur dhe per kete fakt na jep te dhena edhe Hekateu i Mileto.
Ky eshte nje fakt tregues qe keto dy etni ishin krejtesisht ndryshe prej njera-tjetres. Diçka e tille pohoet edhe prej vet Herodotit i cili duke pershkruar keto debime te Pellazgeve prej Athinioteve, ku Pellazget vendosen ne Lemnos, nder te tjera shkruan qe "Keto gra (Pellazge shenimi im) kishin nje numer femijesh, te cilet ato i edukuan ne GJUHEN e Athinioteve dhe menyren e tyre te sjelljes ".
Pra keta femije me prejardhje etnike Pekllazge ishin edukuar ne gjuhen (jo te tyre) Ahiniote dhe kishin marre menyra te jeteses dhe sjelljesh te tjera.
Ne se keta Pellazg te cilet u debuan prej Athines do njihnin gjuhen e athinioteve (greke, te keshtuquajtur te lashte), atehere Herodoti nuk do kish arsye qe te pohonte qe disa femije te Pellazgeve kishin mesuar gjuhen greke.
I nderuari Mallakastrioti, a ka mundêsi te diskutojmi qetë dhe pa keqkuptime ?

Këto shkrime i kam lexuar dhe analizuar si dhe perkthyer nga Akademiket francez, dhe se këtu me sa lexova unê nga ky postimi juaj, ose e keni ngatrruar situaten, se, aty fare nuk është fjala për edukim te mirê te femijve nga pellazget, sepse keta femijê ishin me grat athenase te cilat pellazget i dogjen per së gjalli grat dhe femijët e tyre"
Poashtu nese keni fjalen kur pellazget jetonin afêr Athines, filluan te maltretonin te tjeret dhe synoni t'ua marrin athenasve vendin dhe per kete arsyeje i larguan pellazget( jo autokton siç ti e shton, te lutem mos i shto fjalet nga vetveti sepse keta ishin pellazge te ikur nga italia por kishte edhe te tjere te kthyer nga Thesalia e Bosia, prandaj, qendrimi juaj eshte i gabuar me vjen keq por si miq mund te permirsohet nese e lexoni edhe njehere tekstin por edhe bta analizoni si duhet dhe i kthejullur, nuk pajtohem me kêto te dhena, edhe se Hekateu e thote se athinasit i debuan turpshem nga rrethi i athines, duhet te hulumtoni njehere arsyen pse u pranuan dhe pse u larguan, sespe pellazget filluan t'ua ngucin femijet, vashat e reja kur shkonin tek kroni dhe athenasit u revoltuan kunder tyre e i debuan.. pra dihet pse u larguan...

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#180

Post by Mallakastrioti » Tue Jun 11, 2013 8:52 pm

kreksi wrote:
Mallakastrioti wrote:Debimi i Pellazgeve prej Athines.

Siç duket, sipas Herodotit ne librin e tij te gjashte (Ερατώ Herodotus, Lib. VI) debimet e autoktoneve , pra Pellazgeve, prej popullsive jo vendase siç ishin athiniotet ishte diçka e njohur dhe per kete fakt na jep te dhena edhe Hekateu i Mileto.
Ky eshte nje fakt tregues qe keto dy etni ishin krejtesisht ndryshe prej njera-tjetres. Diçka e tille pohoet edhe prej vet Herodotit i cili duke pershkruar keto debime te Pellazgeve prej Athinioteve, ku Pellazget vendosen ne Lemnos, nder te tjera shkruan qe "Keto gra (Pellazge shenimi im) kishin nje numer femijesh, te cilet ato i edukuan ne GJUHEN e Athinioteve dhe menyren e tyre te sjelljes ".
Pra keta femije me prejardhje etnike Pekllazge ishin edukuar ne gjuhen (jo te tyre) Ahiniote dhe kishin marre menyra te jeteses dhe sjelljesh te tjera.
Ne se keta Pellazg te cilet u debuan prej Athines do njihnin gjuhen e athinioteve (greke, te keshtuquajtur te lashte), atehere Herodoti nuk do kish arsye qe te pohonte qe disa femije te Pellazgeve kishin mesuar gjuhen greke.
I nderuari Mallakastrioti, a ka mundêsi te diskutojmi qetë dhe pa keqkuptime ?

Këto shkrime i kam lexuar dhe analizuar si dhe perkthyer nga Akademiket francez, dhe se këtu me sa lexova unê nga ky postimi juaj, ose e keni ngatrruar situaten, se, aty fare nuk është fjala për edukim te mirê te femijve nga pellazget, sepse keta femijê ishin me grat athenase te cilat pellazget i dogjen per së gjalli grat dhe femijët e tyre"
Poashtu nese keni fjalen kur pellazget jetonin afêr Athines, filluan te maltretonin te tjeret dhe synoni t'ua marrin athenasve vendin dhe per kete arsyeje i larguan pellazget( jo autokton siç ti e shton, te lutem mos i shto fjalet nga vetveti sepse keta ishin pellazge te ikur nga italia por kishte edhe te tjere te kthyer nga Thesalia e Bosia, prandaj, qendrimi juaj eshte i gabuar me vjen keq por si miq mund te permirsohet nese e lexoni edhe njehere tekstin por edhe bta analizoni si duhet dhe i kthejullur, nuk pajtohem me kêto te dhena, edhe se Hekateu e thote se athinasit i debuan turpshem nga rrethi i athines, duhet te hulumtoni njehere arsyen pse u pranuan dhe pse u larguan, sespe pellazget filluan t'ua ngucin femijet, vashat e reja kur shkonin tek kroni dhe athenasit u revoltuan kunder tyre e i debuan.. pra dihet pse u larguan...
Kreksi, une nuk di nivelin e anglishtes tende, por dokumenti qe kam sjell e shkeputur prej librit te Herodotit pohon qe grate Pellazge (disa prej tyre) kishin edukuar femijet e tyre ne gjuhen, dhe zakonet e Athinioteve dhe kjo do te thote qe i kishin edukuar ne nje gjuhe krejt te ndryshme prej pellazgeve te tjere te "pa emancipuar" pra nuk ka apo nuk le shume vend per interpretime te tipit te kacavirremi mbase e kapim rrushin.
Kjo ishte arsyeja qe keto gra pellazge nuk donin ti perzienin me femijet e tyre te edukuar me nje gjuhe dhe zakone te tjera te reja (athiniote) me ato qe kishin femijet pellazge te tjere.
Lidhur legjendes qe i perzune drejt Lemnosit, pasi Pellazget me mustaqet vesh me vesh u ngacmonin grate athinioteve, kur keto te fundit shkonin me bucela te mbushnin uje tek burimi ---hmmm...kjo eshte nje broçkull e Herodotit qe nuk ka peshore ta peshoje per genjeshtren (apo ne se do ishte e vertet, propaganda athiniote kerkoi te justifikoje kete debim masiv te nje popullsie e cila ka lene gjurme qe shohim ende sot ne Atike-pikerisht mos harro ato qe quhen ndertime apo mure pellazgjike!
Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”