"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#181

Post by kreksi » Tue Jun 11, 2013 9:58 pm

Mirtë, po e zëmi se pellazgët na ishin të shquar dhe te edukuar, te shohim tani se si kryen kêto krtime makabër, duke i djegur fëmijët dhe nënat e tyre, dhe nëse matet nê peshore, edukimi i fëmijve te tyre me krimet që i ekzekutuan ndaj fëmijve athenas duke i hedhur në zjarrë...më këtë akt ata u denuan edhe nga perndia, iken dhe u fshin nga historia !
===================================
"Pellazgët nuk u terhiqëshin nga ideja për hakmarrje ndaj Atenasëve që i dëbuan dhunshëm, tani bënin plane se si ti sulmonin Atenasit. Pellazgët i dinin fortë mirë festat e armiqve të tyre, pikërishtë festen e Dianes në Brauron. Kjo qytezë nuk ishte largë malit Himet ku aty afer kishin banuar më se 57 vite, e njihshin pra këtë vendë shumë mirë, ngarkohën në anije dhe fshehurazi montojnë kurthën në afërsi të Brauron, i rrëmbejnë një numer të madh të këtyre vashave atenase dhe i mbajnë në Lemnos ku edhe i bejnë bashkëshorte...
Nga këto femra ateniane kishin lindur shumë fëmijë, mirëpo pellazgët kishin pergatitur një hakmarrje tronditëse makaber, duhej ti masakrronin të gjthë këta fëmijë të lindur nga këto gra te armiqve te tyre atinase si dhe nënat e tyre, i dogjën së bashku në një zjarr të madh!

"Të mbyllur në këtë ishull, përpos kultivimit të tokës, pellazgët mirreshin edhe më rrembime tjera të anijeve Trake, fqinjëve të tyre. E vetmja gjë që historia na deshmoi për këtë popull ishte denimi që duhej të merrte përë këto krime që kishte bërë në Lemnos.
Nuk voni dhe tokat e Lemnosit keto fusha pjellore më nuk japnin fryte, kishin mbetur sterile. E kishin derguar një misionar panë orakullit të Delfit por perendia i kishte kshilluar se, duhët ti japin llogari Atenës për atë veprim që kishin kryer ndaj femrave te tyre duke i djegur më gjithë fëmijë...e derguan një këshilltar në Atinë, qe t'iu kerkoje falje dhe lutje se si të laheshin krimet që kishin bërë".

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#182

Post by bardus » Wed Jun 12, 2013 10:09 am

kreksi wrote:
.. Atenasëve .. Atenasit.
Nga këto femra ateniane ..
.. Atenës .. Atinë, .

Z. Kreks, kush eshte kjo Atene apo ndonje "skythe-sclavone",sipas teorive tua.

Z.Kreks,po te bejme edhe ne te tjeret spam si ty, emri i Athines nuk do te njihej fare,prandaj behu serioz dhe leji keto shtremberime ,mos dezinformo publikun sepse je bere mjaft qesharak,je bere Kreks-Spam.

Perendesha e mencurise,e luftes,mbrojtese e qyteteve,Minerva per romaket.

Attic: Ἀθηνᾶ, Athēnā or Ἀθηναία, Athēnaia; Epic: Ἀθηναίη, Athēnaiē; Ionic: Ἀθήνη, Athēnē; Doric: Ἀθάνα, Athānā), Pallas Athena/Athene (/ˈpæləs/; Παλλὰς Ἀθηνᾶ; Παλλὰς Ἀθήνη), Laberisht Theno

Παλλάδ᾽ Ἀθηναίην: δεινὼ δέ οἱ ὄσσε φάανθεν:Hom. Il. 1.172

Παλλὰς Ἀθηναίη χεῖρας ὕπερθεν ἔχει.Dem. 19 255

..τὰ χρήματα ὧν ὑμεῖς προσεδοκᾶτε: τῇ μὲν γὰρ Ἀθηναίᾳ1:Lys. 19 39

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#183

Post by kreksi » Wed Jun 12, 2013 5:23 pm

bardus wrote:
kreksi wrote:
.. Atenasëve .. Atenasit.
Nga këto femra ateniane ..
.. Atenës .. Atinë, .

Z. Kreks, kush eshte kjo Atene apo ndonje "skythe-sclavone",sipas teorive tua.

Z.Kreks,po te bejme edhe ne te tjeret spam si ty, emri i Athines nuk do te njihej fare,prandaj behu serioz dhe leji keto shtremberime ,mos dezinformo publikun sepse je bere mjaft qesharak,je bere Kreks-Spam.

Perendesha e mencurise,e luftes,mbrojtese e qyteteve,Minerva per romaket.

Attic: Ἀθηνᾶ, Athēnā or Ἀθηναία, Athēnaia; Epic: Ἀθηναίη, Athēnaiē; Ionic: Ἀθήνη, Athēnē; Doric: Ἀθάνα, Athānā), Pallas Athena/Athene (/ˈpæləs/; Παλλὰς Ἀθηνᾶ; Παλλὰς Ἀθήνη), Laberisht Theno

Παλλάδ᾽ Ἀθηναίην: δεινὼ δέ οἱ ὄσσε φάανθεν:Hom. Il. 1.172

Παλλὰς Ἀθηναίη χεῖρας ὕπερθεν ἔχει.Dem. 19 255

..τὰ χρήματα ὧν ὑμεῖς προσεδοκᾶτε: τῇ μὲν γὰρ Ἀθηναίᾳ1:Lys. 19 39
Faleminderit për kritiken, por t'ia lëmi edhe lexuesit mundësit të më kritikoje, ne flasim në lidhje me temen asgjë jashtë saj nuk po diskutojmi, kërkoj falje nëse janë lëshuar disa gabime të interpretimit por do i permirsojmi. Ishim me Mallakastriotin në diskutime, kjo nuk injorohët se këta pellazgët që u kthyen nga Italia, iken nga atje për këtë arsyeje sepse iu kërkonin fëmijët e tyre për flijim por këta pellazgët rrefyzuan, i hypen gra e fëmijë në anije, siç thotë edhe Nermina Vlora, "atdheu i tyre ishte anija", dhe u kthyen në Atikë, prej aty iken pastaj në Lemnos, i larguan banorët vendas dhe pastaj kryen një akt te pafalshëm pasi i dogjën gra e fëmijë që ua kishin rrëmbyër atinasve, nga këtu si dukët edhe perendia u zëmrua në ta, humbën sikur t'i lërshonte toka nga faqja e historisë.

"Pelasgians of Lemnos, in revenge, carried off a number of Athenian women, and afterward murdered them ; as an expiation of which crime they were finally commanded by the oracle at Delphi to surrender that island to Miltiades and the Athenians".

Ten great religions: an essay in comparative theology - Volume 1 - Page 263
books.google.fr/books?id=A90u7lA-BYIC
James Freeman Clarke - 1871

*Nuk dija të bëja copy-past por nuk i kam aftësit tuja z.bardus, por do mësohëm.
Numer II: z. bardus, nuk do lejojmi që populli shqiptar të mashtohet, nuk jemi çorra, derisa te ekzistoje Shqipëria dhe Akademia jonë, ne nuk do e ndryshojmi historinë tonë kurrë për deshirat e manipulatorve në rrjetin e internetit !
Last edited by kreksi on Wed Jun 12, 2013 5:49 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4227
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#184

Post by Zeus10 » Wed Jun 12, 2013 5:36 pm

kreksi wrote:........... kjo nuk injorohët se këta pellazgët që u kthyen nga Italia, iken nga atje për këtë arsyeje sepse iu kërkonin fëmijët e tyre për flijim por këta pellazgët rrefyzuan, i hypen gra e fëmijë në anije, siç thotë edhe Nermina Vlora, "atdheu i tyre ishte anija", dhe u kthyen në Atikë, prej aty iken pastaj në Lemnos, i larguan banorët vendas dhe pastaj kryen një akt te pafalshëm pasi i dogjën gra e fëmijë që ua kishin rrëmbyër atinasve, nga këtu si dukët edhe perendia u zëmrua në ta, humbën sikur t'i lërshonte toka nga faqja e historisë.
Kreks, ne nje diskutim serioz sidomos historik, diskutuesi sjelle referencat, qe nga ana e tyre kane vend per tu diskutuar. Keto "tregime" tuajat, sikur keni qene deshmimtar jane shume te papranueshme. Ato ne rastin me te mire, nuk merren seriozisht.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#185

Post by kreksi » Wed Jun 12, 2013 6:15 pm

Zeus10 wrote:
kreksi wrote:........... kjo nuk injorohët se këta pellazgët që u kthyen nga Italia, iken nga atje për këtë arsyeje sepse iu kërkonin fëmijët e tyre për flijim por këta pellazgët rrefyzuan, i hypen gra e fëmijë në anije, siç thotë edhe Nermina Vlora, "atdheu i tyre ishte anija", dhe u kthyen në Atikë, prej aty iken pastaj në Lemnos, i larguan banorët vendas dhe pastaj kryen një akt te pafalshëm pasi i dogjën gra e fëmijë që ua kishin rrëmbyër atinasve, nga këtu si dukët edhe perendia u zëmrua në ta, humbën sikur t'i lërshonte toka nga faqja e historisë.
Kreks, ne nje diskutim serioz sidomos historik, diskutuesi sjelle referencat, qe nga ana e tyre kane vend per tu diskutuar. Keto "tregime" tuajat, sikur keni qene deshmimtar jane shume te papranueshme. Ato ne rastin me te mire, nuk merren seriozisht.
Mus të brengosemi për referancat i nderuari Zeus, të gjithë kanê tastjere si ne, lexuesi nuk është injorant mos kujtoni, për dy minuta e gjëjnë burimin se a është kjo që unë e solla këtu e verteta apo jo, e drejta e tij është pastaj të na gjykoje, mirëpo ti mos nxito t'ua mbyllish sytë lexuesit shqiptar nuk janë fëmijë dy vjeçar...të gjithë këtu jemi te rritur, lëreni lexuesin shqiptar ta gjëje te verteten, mos e pengo !

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#186

Post by Mallakastrioti » Wed Jun 12, 2013 7:10 pm

Kreksi sjell kete burim (me nje autor te padegjuar ndonjehere) te shek. 19
"Pelasgians of Lemnos, in revenge, carried off a number of Athenian women, and afterward murdered them ; as an expiation of which crime they were finally commanded by the oracle at Delphi to surrender that island to Miltiades and the Athenians".

Ten great religions: an essay in comparative theology - Volume 1 - Page 263
books.google.fr/books?id=A90u7lA-BYIC
James Freeman Clarke - 1871
---
Ne shekullin e 19 nje historian skocez i quajtur George Finlay (i cili ende sot merret si burim prej historianeve modern) shkruan qe shqipot sipas disa studiueseve jane pasardhes te pellazgeve, sikurse supozohet te kene qene aty ku jane qe prej koheve homerike:


Image

Tani ne se do mbeshtetemi ne burime te shek. 19 perse duhet ti besojme ketij dokumenti qe sjell ti Kreks e mos tu besojme autoreve te tjere te cilet hodhen tezat te paret qe shqipot ishin pasardhes te nje popullsie quajtur pellazge ne lashtesi? Burimi yt eshte i varfer dhe nuk tregon asgje, pikerisht sepse autori thjeshte sjell nje ngjarje dhe nuk citon burimin prej nga e ka marre dhe kjo ne histori quhet subjektivizem personal dhe mbi te gjitha kur shkruhet prej nje teologjiani--->James Freeman Clarke (April 4, 1810 – June 8, 1888), an American theologian and author.
Image

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#187

Post by bardus » Wed Jun 12, 2013 9:02 pm

kreksi wrote:
*Nuk dija të bëja copy-past por nuk i kam aftësit tuja z.bardus, por do mësohëm.
Numer II: z. bardus, nuk do lejojmi që populli shqiptar të mashtohet, nuk jemi çorra, derisa te ekzistoje Shqipëria dhe Akademia jonë, ne nuk do e ndryshojmi historinë tonë kurrë për deshirat e manipulatorve në rrjetin e internetit !

Kjo permendja e Akademise nga goja jote eshte pak e cuditshme,jo vetem qe e perdor shpesh por ,ne nje ane shan doktore shkencash ,flet per Skythe-sclavonic ne Iliri qe ne vitet 1500 b.c. dhe ne fund thua, na meson Akademia e Shkencave.
Z. Kreks keto jane infantile , me rrefime te denja per ne klubin e fshatit dhe jo tek arberiaonline. Mua nuk me behet vone aspak per cka shkruan ashtu si google/translate i veshtire per tu lexuar, por kur fillon me nota ofenduese dhe na quan manipulatore,kalamaj ,dhe permend edhe emra shume te nderuar atehere behesh problem.


Z. Kreks, ja c`thote Pokorny per gjuhen shqipe:

Root / lemma: dem-, demǝ- : `to build; house' derived from Root / lemma: ĝhei-2 : ĝhi- : ĝhei-men-, *ĝheimn- : `winter; snow'. But the ĝh > d phonetic mutation has been recorded in illyr. alb. alone. This makes proto illyr. the oldest IE branch.

Image

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#188

Post by kreksi » Wed Jun 12, 2013 11:00 pm

I nderuari bardus, këtu jemi duke biseduar (jemi tre kundër një) për temen mbi pellazgët se kush ishin ata përmes argumenteve te sjellura te shkruara nga te tjerêt dhe ne mund te jemi ose kundër këtyre deshmive ose e pajtohëmi, as unë as ju nuk e dijmi me siguri se kush ishin pellazgët por lexojmi mendimet e studiuesve te njohur dhe i analizojmi.
=================================
Të marrim mendimin e Robert D'Angjelit: Tek mbishkrimet e Karrisë, Robert D'Angeli pershkruan tentimet e deshifrimeve të mbishkrimeve në një permbledhje të këtyre teksteve dy gjuhësore, karriene dhe greke në volumin e famshëm Titulli Asiae Minoris vol. titull Lyciae, 1901, mirëpo dijetarët nuk pajtohën më këto deshifrime, ku shumica e tyre pohojnë se tekstet likiane janë të shkruara në gjuhën indo-gjermanike, poashtu edhe më parë studiuesi Grotefend pohonte se gjuha likiane ishte indo-gjermanike, sipas teksteve në fjalë, ndersa studiues tjerë pohojnë se, këto mbishkrime të zbuluara në Azinë e vogël janë në gjuhën sllave, do thotë ariane ose pellazgjishtës së vjetër, ky ishte mendimi i Shodzok, ndërsa Konder ka gjetur se, gjuha karriene është një dialekt më origjinë nga popujt e Vanit, do thotë Albania dhe Armenia e Kaukazit". Pra, nuk janë mendime te miat z.bardus por mendimet e studiuesve te shquar.

Këtu kemi edhe mendimin nga Akademia jonë:
===============================
Pellazgjishtja
"Gjuha e pellazgeve nje gjuhe e panjohur disa te dhena nxirren ne menyre te terthorte. Jane veshtruar si mbeturina te Pellazgeve disa fjale te greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perendish me disa prapashtesa te vecanta qe nuk kane te njejtat tipare fonetike qe nuk karakterizojne greqishten.
Jane bere perpjkje per te zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhe te tjera indoeuropiane dhe jane sjelle te dhena me interes qe kane cuar perpra trajtimin e ketij problemi.
Pellazgjishten e kane afruar ate here me ilirishten dhe nepermjet saj me shqipen here me trakishten here me gjuhet gjermanike dhe balto-sllave here me gjuhet anatolike etj.
Megjithate perkatesia etnike e pellazgeve dhe perkatesia gjuhesore e tyre nuk jane zgjidhur perfundimishte.
Qe ne shekullin XVII-te por vecanerisht me Rilindasit e shekullit XIX-te u hodh e u trajtua teza e lidhjes se pellazgeve me shqiptaret dhe te pellazgjishtes me shqipen nga studiues shqiptare e te huaj.
Per te treguar lashtesine e popullit tone tezen prejardhjes pellazge te shqiptareve e shtjelluan sidomos rilindesit Jeronim De Rada Pashko Vasa Naim Frasheri Sami Frasheri etj dhe e popullarizoi neper Europe vecanerishte albanologu Hahn.

Fjalori Enciklopedik Shqiptar Tranë 1985
=============================
Heziodi si dhe Lucieni kur përmendin epitetin e famshëm për origjinën e vjetër pellazge, nuk flasin në këtë rast për Hënën, satelitin e Tokës por për "Konfederaten e popujve të hënës që ishin edhe Helenët, apo Hallebana=Albanët nga kaukazi, të quajtur kështu edhe nga hebrejet aty Heziodi thotë se; "..Pellazgët (Arkadianët) ishin aty para Hënës" por në realitet, këtu Heziodi ka dashur të thoshte se:"Pellazgët kishin ardhur në Arkadi ( 300 vite) para popujve të Hënës, që në fakt ishin këta helenët=Hallabana= al-ab-ana=Albanët ose popujt e Hënës, që kuptojmi "Hêna nêna e shênjtë"=Ose "malet e hënës së shenjë"
Pra, nga ky burim i më sipërm dëshmohët se, populli shqiptar nuk ka kurrfarë lidhje më emrin Albania që e hasim edhe në Kaukaz apo ajo nê Skoci, e dyta; sepse ne jemi në këto troje edhe para ardhjes së Pellazgëve e Helenëve apo = Hallabana=Alabana apo popujve te Hënës !

Prandaj, nëse ndalohët postimi apo citime nga këta autorë, ju lutemi duhet të na shenoni listen se, cilët nga këta autorë është e ndaluar të sillen citimet e tyre dhe unë nuk do ti postoj ata emra.

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#189

Post by kreksi » Wed Jun 12, 2013 11:27 pm

Mallakastrioti wrote:Kreksi sjell kete burim (me nje autor te padegjuar ndonjehere) te shek. 19
"Pelasgians of Lemnos, in revenge, carried off a number of Athenian women, and afterward murdered them ; as an expiation of which crime they were finally commanded by the oracle at Delphi to surrender that island to Miltiades and the Athenians".

Ten great religions: an essay in comparative theology - Volume 1 - Page 263
books.google.fr/books?id=A90u7lA-BYIC
James Freeman Clarke - 1871
---
Ne shekullin e 19 nje historian skocez i quajtur George Finlay (i cili ende sot merret si burim prej historianeve modern) shkruan qe shqipot sipas disa studiueseve jane pasardhes te pellazgeve, sikurse supozohet te kene qene aty ku jane qe prej koheve homerike:


Image

Tani ne se do mbeshtetemi ne burime te shek. 19 perse duhet ti besojme ketij dokumenti qe sjell ti Kreks e mos tu besojme autoreve te tjere te cilet hodhen tezat te paret qe shqipot ishin pasardhes te nje popullsie quajtur pellazge ne lashtesi? Burimi yt eshte i varfer dhe nuk tregon asgje, pikerisht sepse autori thjeshte sjell nje ngjarje dhe nuk citon burimin prej nga e ka marre dhe kjo ne histori quhet subjektivizem personal dhe mbi te gjitha kur shkruhet prej nje teologjiani--->James Freeman Clarke (April 4, 1810 – June 8, 1888), an American theologian and author.
Mallakastrioti, po, pajtohëm, keni plotë te drejtë këtu, mirëpo si e dini, së pari doli nê dritë teza ilire e jo pellazge për prejardhjen shqiptare.
Mua më pelqen mendimi apo definicioni shumë i qelluar nga Konrad malte Brune:
Malte Brune="
"Gjuha e ilirve të vjetër dhe e shqiptarëve modernë, është një idiom e veçantë, dhe se origjina e saj shtyhet më shekujt mbrapa në historinë e Europës, në ato kohëra që nuk mbahën mendë, ku gjuhët, greke, iberike, keltike, sllave, teutonike e gotike formohen secila në sferat e saja"
"Te gjitha gjuhët Europiane kanë disa vija te ngjajëshme mes tyre; nëse gjejmi gjuhën Iliriaëne në këto kushte dëshmohët se populli ilirianë ishin në lidhje familiare qysh herët me racat tjera europiane" Conrad Malte Brune
Europës, në ato kohëra që nuk mbahën mendë, ku gjuhët, greke, iberike, keltike, sllave, teutonike e gotike formohen secila në sferat e saja"
"Te gjitha gjuhët Europiane kanë disa vija te ngjajëshme mes tyre; nëse gjejmi gjuhên Iliriëne në këto kushte dëshmohët se populli ilirianë ishin në lidhje familiare qysh herët me racat tjera europiane" Conrad Malte Brune
"Është e vëtetë se emrin e Albanëve "Albani" dhe Albanapolisi nuk e hasim tek autorët para Ptolemeut. Mirëpo, në Mont Albiens nga Straboni mundët të merrte të njêjtin vendë si Monts Albanes që e gjëjmi tek Ptolemeu edhe se këto vargmale ndajnê Kroacinê nga Dalmacia dhe njê pjes të Bosnjës.."
" ...Ilirët dhe thrakët, ishin popujt e vetëm te Furopës të cilët vizatonin trupin e tyre me gjilpëra pra, bënin tatuazhe, një stil ndryshe nga traditat e keltëve, të cilët vepronin ndryshe; thjeshtë, ata e ngjyrosnin tërë trupin me ngjyrë...prandaj, Straboni, gjithandej, i dallon ilirët nga keltët..."
Konrad Malte Brune 1850

Kurse teorit pellazge erdhen më vonë edhe më te habitshmet si kêtu mendimi i Robert D'Angelit:
botuar në Tiranë,
Enigma, faqe, 80,
"Ilirët janë i njëjti popull me trakët që tê dy janë të racës pellazge: pra te bardh.
Origjina e tyre e parë duke përfshirë skitët, bie në Turkmenistanin e sotëm; atje u shfaqën stërgjyshët(stregjyshët) e tyre të parë, me kalimin e kohës, nën shtytjen e mongolëve që vinin nga Lindja, trakët, ilirët dhe skitët u detyruan pak nga pak, që të shkonin më në perëndim.."
Më dukët se nuk janë çpikje nga unë, mund ti vertetoni siaps burimeve. faleminderit.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#190

Post by bardus » Wed Jun 12, 2013 11:30 pm

kreksi wrote:I nderuari bardus, këtu jemi duke biseduar (jemi tre kundër një) për temen mbi pellazgët se kush ishin ata përmes argumenteve te sjellura te shkruara nga te tjerêt dhe ne mund te jemi ose kundër këtyre deshmive ose e pajtohëmi, as unë as ju nuk e dijmi me siguri se kush ishin pellazgët por lexojmi mendimet e studiuesve te njohur dhe i analizojmi.
=================================

"Gjuha e pellazgeve nje gjuhe e panjohur disa te dhena nxirren ne menyre te terthorte. Jane veshtruar si mbeturina te Pellazgeve disa fjale te greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perendish me disa prapashtesa te vecanta qe nuk kane te njejtat tipare fonetike qe nuk karakterizojne greqishten.
Jane bere perpjkje per te zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhe te tjera indoeuropiane dhe jane sjelle te dhena me interes qe kane cuar perpra trajtimin e ketij problemi.
Meqe me paske thirrur prape,po te kthej pergjigje perseri.Citoi burimet mire sepse aty ku thua Akademia mua me del Wikipedia Z.Kreks.Prandaj te keshilloj qe te japesh edhe linkun qe te mos kete keqkuptime.Image

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#191

Post by kreksi » Wed Jun 12, 2013 11:43 pm

I nderuari bardus, e kam te nxjerrur nga Fjalori Enciklopedik shqiptar i vitit 1985, faqe 817, nga (S.M)

Pra nuk është vetem se fjalori enciklopedik shqiptar që e thotë këtë se pellazgët flisnin gjuhët balto-sllave, kemi perplotë studiues që e kanë studiuar këtë problem, mos t'ia hedhim fajin Akademis;
The Pelasgians were of Sclavonian origin ?
John Will Donaldson: "It has been proved that the Sarmatians belonged to the parent stock of the Sclavonians; and we find in the Sclavonian dialects ample illustrations of those general principles by which the Scythian languages seem to have been characterised. Making, then, a fresh start from this point, we shall find an amazing number of coincidences between the Sclavonian languages and the Pelasgian element of Greek and Latin: most of these have been pointed out elsewhere1; at present it is only necessary to call attention to the fact. So that, whichever way we look at it, we shall find new reasons for considering the Pelasgians as a branch of the great Sarmatian or Sclavonian race. The Thracians, Getas, Scythse, and Sauromatte, were so many links in a long chain connecting the Pelasgians with Media; the Sauromataa were at least in part Sclavonians; and the Pelasgian language, as it appears in the oldest forms of Latin, and in certain Greek archaisms, was unquestionably most nearly allied to the Sclavonian: we cannot, therefore, doubt that this was the origin of the Pelasgian people, especially as there is no evidence or argument to the contrary. But, to return to Italy, who were the old inhabitants of that peninsula? Whom did the Pelasgians in the first instance conquer or drive to the mountains? What was the origin of that hardy race, which, descending once more to the plain, subjugated Latium, founded Rome, and fixed the destiny of the world ?
Burimi; Varronianus: a critical and historical introduction to the ethnography...

Par John Will Donaldson...

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#192

Post by illyrianboyful » Thu Jun 13, 2013 7:49 am

kreksi wrote:I nderuari bardus, e kam te nxjerrur nga Fjalori Enciklopedik shqiptar i vitit 1985, faqe 817, nga (S.M)

Pra nuk është vetem se fjalori enciklopedik shqiptar që e thotë këtë se pellazgët flisnin gjuhët balto-sllave, kemi perplotë studiues që e kanë studiuar këtë problem, mos t'ia hedhim fajin Akademis;
The Pelasgians were of Sclavonian origin ?
John Will Donaldson: "It has been proved that the Sarmatians belonged to the parent stock of the Sclavonians; and we find in the Sclavonian dialects ample illustrations of those general principles by which the Scythian languages seem to have been characterised. Making, then, a fresh start from this point, we shall find an amazing number of coincidences between the Sclavonian languages and the Pelasgian element of Greek and Latin: most of these have been pointed out elsewhere1; at present it is only necessary to call attention to the fact. So that, whichever way we look at it, we shall find new reasons for considering the Pelasgians as a branch of the great Sarmatian or Sclavonian race. The Thracians, Getas, Scythse, and Sauromatte, were so many links in a long chain connecting the Pelasgians with Media; the Sauromataa were at least in part Sclavonians; and the Pelasgian language, as it appears in the oldest forms of Latin, and in certain Greek archaisms, was unquestionably most nearly allied to the Sclavonian: we cannot, therefore, doubt that this was the origin of the Pelasgian people, especially as there is no evidence or argument to the contrary. But, to return to Italy, who were the old inhabitants of that peninsula? Whom did the Pelasgians in the first instance conquer or drive to the mountains? What was the origin of that hardy race, which, descending once more to the plain, subjugated Latium, founded Rome, and fixed the destiny of the world ?
Burimi; Varronianus: a critical and historical introduction to the ethnography...

Par John Will Donaldson...
we shall find an amazing number of coincidences between the Sclavonian languages and the Pelasgian element of Greek and Latin:
Bravo kreksi,

Dmth, për k'të donaldsonin tënd është e mjaftueshme një numër coincidencash interesante ndërmjet sllavishtës dhe Pëllazgishtës për të thënë se pëllazgët jan sllavë. dhe ty të pëlqen kjo, dhe është një provë e mjaftueshme!??

Nuk ka dyshim se Pëllazgishtja dmth Shqipja ka një numër coincidencash të përbashkëta me sllavishtën sepse ashtu siç e kam dëshmuar në forumin Shqipëtar, në nëntemën sllavishtja e influencuar nga gjuha Shqipe:[bsllavishtja është e ndërtuar në rrënjë nga rrënjët e gjuhës Shqipe[/b] pra nuk ka dyshim kjo se Pëllazgishtja dhe sllavishtja kan ngjashmëri, DHE KJO KURRSESI NUK DO ME THËNË SE PËLLAZGËT JAN SLLAVË por sllavishtja është e ndërtuar nga gjuha Shqipe ashtu siç është edhe fjala më e madhe që një gjuhë mund ta përmbajë, fjala ZOT e sllavishtës BOG është nga Shqipja BOG = BO+G, ( G e lashtësis ka domehtënjen GJË të sotmes) çka jepë si rezullatat se BOG ka domethënjen e BO+G = BO+GJË = BËRËSI i GJËRAVE = KRIJUESI I GJËRAVE, kjo fjalë nuk ka dyshim se është nga gjuha Shqipe, sepse vetëm në gjuhën Shqipe e gjenë kuptimin apo domethënjen reale, ashtu siç gjenë domethënjen reale fjalë DIEU(fr) = I DITURI, dhe DIOS(it) etj, me mijëra fjalë tjera të sllavishtës.

Por ky donaldsoni kaq ka dituri, në realitet nuk jan shkencëtar të mirë. mundemi lirisht të themi se kemi më shumë shkencë se këta shkencëtarët evropianë që flasin për ne.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#193

Post by kreksi » Thu Jun 13, 2013 6:56 pm

bardus wrote:
kreksi wrote:I nderuari bardus, këtu jemi duke biseduar (jemi tre kundër një) për temen mbi pellazgët se kush ishin ata përmes argumenteve te sjellura te shkruara nga te tjerêt dhe ne mund te jemi ose kundër këtyre deshmive ose e pajtohëmi, as unë as ju nuk e dijmi me siguri se kush ishin pellazgët por lexojmi mendimet e studiuesve te njohur dhe i analizojmi.
=================================

"Gjuha e pellazgeve nje gjuhe e panjohur disa te dhena nxirren ne menyre te terthorte. Jane veshtruar si mbeturina te Pellazgeve disa fjale te greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perendish me disa prapashtesa te vecanta qe nuk kane te njejtat tipare fonetike qe nuk karakterizojne greqishten.
Jane bere perpjkje per te zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhe te tjera indoeuropiane dhe jane sjelle te dhena me interes qe kane cuar perpra trajtimin e ketij problemi.
Meqe me paske thirrur prape,po te kthej pergjigje perseri.Citoi burimet mire sepse aty ku thua Akademia mua me del Wikipedia Z.Kreks.

Prandaj te keshilloj qe te japesh edhe linkun qe te mos kete keqkuptime.

Image
Akuzat tuaja ndaj meje zoti bardus, janë te padrejta dhe pa kurrfarë baze as logjike, thjeshtë tentime me planet tuaja. ti shpallish te pabesueshëm ata që tê pengojnë ne planet tuaja dhe te vijoni më tej me rolin tuaj;
1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !

Edhe njëherë po e perseris; tekstin që e postova siper unë e kam nxjerrur(pershkruar fjalë e presje) dhe se, teksi im nuk është i huazuar nga Wikipedia por, ndoshta është e kundërta; këtë pershkrim e kam shperndarë edhe në fb. etj. me qellim të mirë që lexuesi yni të njihët me historin e vertetë nga Akademia jonë dhe mos te manipulohet nga te vetëquajturit Akademik të internetit të cilët kan detyrat e tyre te porositura, tentojnë të mashtojnë lexuesin shqiptar se ai është roli dhe qellimi i tyre..që shiptari te fleje në gjumë por e verteta do triumfoje dhe manipulatorët e mashtruesit vetë do bien në gropat që ua pergatisin tjerve !

nga fjalori enciklopedik shqiptar
Image
Last edited by kreksi on Thu Jun 13, 2013 7:28 pm, edited 2 times in total.

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#194

Post by kreksi » Thu Jun 13, 2013 7:01 pm

Ilirët dhe para ilirët, popull vendas i gadishullit;

Grekët u munduan me manipulimet e tyre ti fshehin ilirët nën dorianët por kur nuk iu shit as kjo tani thonë se nuk pati dyndje doriane ose çpikin teori se këta ishin ata pellazgët për te vetmen arsyje se, si te fshihen ilirët, pra është e kjart kjo siç thotë ky autori sipër si edhe tjerë, pa dyshim se dorianët ishin iliroshqiptar dhe mbajten rreth 4 shekuj gjithê egjeun, por ju lutemi mos mi ngatrroni me pellazgët, se kështu e deshiron edhe politika greke-serbe sot, me çdoi kusht te eliminohen ilirët se këta njihen nga epoka historike, pra qê mbahet mend dhe topi se luan, kurse ato perrallat pellazge, epokat parahistorike, askujt si interesojne se ç'ndodhi para kesaj periudhe, pra, ne kemi këtë deshmi si argument te fuqishem historik !
"Dihet që nga burimet e vjetra se, sulmet Doriane që vërshuan tërë Greqinë rreth vitit 1200 para Krishti dhe vijuan të pushtonin gati se të tërë ishujt e Egjeut, si duket, la gjurmë të pa shlyera pa dyshim në Kretë si dhe ishujt tjerë të Egjeut, ku sot hasim dy toponime, dy emra të njohur të qyteteve, Gurnia dhe Malia apo Mallia sipas disa teksteve.
Sipas studiuesit dhe autorit të njohur Gustave Glotz në vepren e tij "Qytetrimet Egjeane", 1923, në një paragraf që ia kushton invadimeve Doriane ai thotë; "Duke u perhapur kahë Lindja, nëpër të gjitha brigjet e Mesdheut, pra në Azië të Vogël, Akejet prapa tyre kishin lën një shpraztirë, ku pakë nga pakë, grupe tjera etnike, të njëjtës rac dhe që flisnin një dialekt të njëjtës gjuhë, dolen nga Iliria dhe shperthyen pertej maleve Pinde duke vijuar gjithnjë të shtyhën kah mesi i Greqisë, kështu Dorianët hynë në histori "!
"Fortifikata dhe muret e Mikenës në fillim iu sherbyen Akejve si mburoje perkohësishtë siç e prisnin këtë eventualitet, mirëpo Heraklidet, kështu i quanin Dorianet sepse si hyjni kishin Herakleun, të organizuar në tri grupe sulmuan tërë Greqinë, asgjë nuk iu dilte perpara, derisa u ndalen në Arkadië dhe pastaj filluan ti pushtojnë edhe ishujt gjitha një nga një; Kreten, Roden, Kosin, melos, Terra etj..."
Ky invadim shperndau shumë e shumë popuj të kêtyre ishujve të cilët mezi gjeten shpetim në brigjet e Azisë, e disa prej tyre kishin arrijtur edhe në kufijt e Egjiptit, në kohën e Ramsezit III-të s'iç ishte fisi Pelesati, që gjeti një vendbanim tjetër në Palestinën e sotme..."

Akejet mezi gjeten shpetim në Atikë tek vllëzërit e tyre, një valë e madhe e refugjatve kishin gjetur strehim tek kolonët e brigjeve të Azisë, (Tuki e sotme) që e ndryshoi qytetrimin. Ionia, që pastaj do ishte vendlindja e Homerit, pranoi refugjatët Akej dhe pa dyshim edhe te atyre që banonin në Pilos, Pelpponeze (Amore) ku Delos bëhët si qendër kulti e këtyre Akejve emigrantë atiko-ionanë..."

Një dinasti e Heraklidve dorian u bë kryzot i tokave të Lidisë, kështu pra, të gjithë Egjeanët braktisen ishujt, ndêr ta, si e permendem siper, Pelesati ose si quheshin nga egjiptasit, Kheretim, banorë të Kretës, si dhe popuj tjerë me emrin Zakkara, teukerien nga Zakro. Të gjithëkêta refugjatë suleshin drejtë Egjiptit, kjo turm e madhe njerëzish disa prej tyre kishin marrur anijet e tjerët nga Azia e vogël, familje te tëra gra e fëmijë tëngarkuar në karroca, ecnin drejtë Egjiptit..;"

Asnjë popull nëpër Azi të Vogël nuk arrijti t'ua ndali turrin kêtyre refugjatëve Egjeanë, edhe se Ramsezi u zuri priten dhe i ndali në vëndin e quajtur Magadil, (Liban-Siri) nuk mudi ti ndaloi të vëndoseshin në Gaza e Ashkelon dhe aty krijuan shtetin e trye të ri nê vitin 1193 para krishti, pra rreth 8 vite pas sulmeve të para Doriane.

Se çka ndodhi pastaj më boten Mikenase pas këtij invadimit Dorianë të 1200 para krishti, nuk krahasohet më ndodhit që pësoi Kreta dy shekuj më parë nga pushtimet e po këtyre Akejve, por që, Akejet iu pershtaten qytetrimit Egjean, nuk e shkatrruan...
Kurse invadimi Dorian i cili doli papritmas nga mbrëndësia e Shqipërisë së egër, shkatrroi gjithëqka që kishin përpara. Klimi i tyre nga Korinta në Spartë shënohet përmes germadhave që lanë pas tyre.
Poashtu edhe në Kretë, të gjitha portet ishin braktisur dhe gjetur strehim në naltësi të maleve, qyteti Knos digjet flakë i tëri.
Këtë herë gjithqka perfundoi për Knosin, që për disa shekuj ishte zotnuese nê ujërat e Mesdheut; nën gerrmadhat e nxiëra që mbuluan shekuj e shekuj, 3000 vite kaluan në një qetësi si vdekje, perfundimishtë si pas një kataklizmi universal, qytetrimi i bronzit u zhduk dhe u paraqit tjetri i hekurit, pra me invadimin Dorianë perfundoi qytetrimi Egjeanë i cili u kthye si në Mesjetë dhe priste Renesancen".
Nuk ka rendesi se si na quajten neve, barbar apo jo barbar, me rendesi ka se ne iliret ishim te pranishem me shekuj këtu dhe mendoj se ata nuk bën invadim ndaj Greqisë por, i çliruan vendet e tyre nga ardhacakët akej e grupe tjera qe kishin ardhur nga egjipti..për mua ky ishte akcioni i fundit i ilirve për te çliruar tokat e tyre te pushtuara nga emigrimet e hordhive kaukazo egjiptiase.
Mendoj se këta te paret tanë u thyen për herë te dytë, nga flota fenikase egjiptiane dhe e grekeve te azise qe kishin gjetur strehim pas invadimit dorian, keshtuqe dorianet ilirë u terhoqen mbrapa, u strehuan perseri si nê Epirê dhe maqedoni, për te gjetur rastin e dytë, por këtë here për ti shporrur perset në krye me komandantin e ri Aleksandrin, kështu e shoh unë gjenealogjinë tonë dhe normal se krenohem qe sot jam shqiptar, me fantezit tjera nuk mirrem, nuk na duhen, vetem argumentet historike janë bazë e historisë së një kombi e jo perrallat e mitet ku ta di unë ato nga para-historia qe nuk na hyjnë ne punë.

Image

Referanca; Gustave Glotz "Qytetrimi Egjeanë" - 1923
Përgatitur nga Kreksi

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#195

Post by bardus » Thu Jun 13, 2013 9:36 pm

kreksi wrote:1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !

.që shiptari te fleje në gjumë por e verteta do triumfoje dhe manipulatorët e mashtruesit vetë do bien në gropat që ua pergatisin tjerve
.
kreksi po fyen ne menyre te perseritur,une e gjeta ate ne wiki dhe e solla ,tani ti e solle origjinalin,per mua ska problem bile edhe sikur mos ta sillje prape nuk thashe se nuk eshte i vertete.Mos ofendo ,mos shaj,permbahu inatit qe te ka verbuar se sta kam borxh dhe po tregohesh i ulet shume.
@Admin. nga ky moment jap doreheqjen nga moderator.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”