"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#196

Post by Arbëri » Thu Jun 13, 2013 10:41 pm

@Kreks ,
1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !
Kete siper e ke shkruar Kreks ashtu sikur te ka pranuar shkenca boterore "zbulimet" e tuja dhe Bardus po ben propagande kunder teje :)
Me gjej nje shqiptare qe nuk te ka kundershtuar ne kete drejtim , jo vetem ketu ne kete forum , por gjithandej neper net ?
Jane te lodhur shqiptaret me keto budallaqe o Kreks , vetemse nuk e kuptoj pse tenton te shpikish dicka me dhune kur askush nuk te perkah ne kete histori qe vetem ti e njef : http://www.forumishqiptar.com/threads/1 ... ost3571982
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

tomaras
Member
Member
Posts: 41
Joined: Sat Jun 05, 2010 11:25 am
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#197

Post by tomaras » Thu Jun 13, 2013 10:47 pm

bardus wrote:
kreksi wrote:1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !

.që shiptari te fleje në gjumë por e verteta do triumfoje dhe manipulatorët e mashtruesit vetë do bien në gropat që ua pergatisin tjerve
.
kreksi po fyen ne menyre te perseritur,une e gjeta ate ne wiki dhe e solla ,tani ti e solle origjinalin,per mua ska problem bile edhe sikur mos ta sillje prape nuk thashe se nuk eshte i vertete.Mos ofendo ,mos shaj,permbahu inatit qe te ka verbuar se sta kam borxh dhe po tregohesh i ulet shume.

@Admin. nga ky moment jap doreheqjen nga moderator.
Po çfarë origjinali Bardus he mozomakeq!

Nëse ato dy faqe që i ka postue ky i sëmunti janë ato faqe të F.Enciklopedik shqiptar ku e mbështet ky tezën e tij të sëmuntë atëherë këqyri edhe njihere me kujdes dhe e sheh që baza e tij e vetme mbetet mendja e tij e prishun dhe do libra të do anonimusave pansllavistë sikur ky vetë që e vendosin guhën sllave dhe sllavët në kërthizë të universit.
Në faqet që ky i sjell si kryeargument shkruan:

" Gjuha pellazge. Gjuhë e panjohur;disa të dhëna për të nxirren në mënyrë të tërthortë. Janë vështruar si mbeturina të pellazgjishtes disa fjalë të greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perëndish me disa prapashtesa të veçanta, që nuk kanë të njejtat tipare fonetike që karakterizojnë greqishten."

Duke vazhduar më tutje:

"Janë bërë përpjekje për të zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhët tjera indoevropiane dhe janë sjellë të dhëna me interes që kanë çuar përpara trajtimin e këtij problemi"

Për të renditun ma poshtë se me cillat guhë âsht krahasue krejt pellazgjishtja nga ana e dijetarëve të ndryshëm:

"E kanë afruar atë herë me ilirishten dhe ndërmjet saj me shqipen, herë me trakishten, herë me gjuhët gjermanike dhe balto-sllave, herë me gjuhët anatolike etj."

Pra kurrkund nuk thuhet që guha pellazge asht guhë sllave porse veç renditen idetë e ndryshme që kanë dalë gjatë studimit të origjinës së pellagëve, duke saktësue që:

"Megjithatë përkatësia etnike e pellazgëve (shih) dhe përkatësia gjuhësore e pellazgëve nuk janë zgjidhur përfundimisht.

Dmth ky njeri i çekuilibruem po i dhunon anëtarët dhe mysafirët e forumit me fantazitë e veta tue manipulue me informata të pjesshme të cillat i përdorë në funksion të antikizimit të racës së poshtër sllave e cilla nga krejt bota dihet që asht amalgam i mesjetës edhe ate i mesjetës së vonë.

Në faen e dytë të F.Enciklopedik shqiptar që e sjell si faksimil i paraqet dy tezat e kundërta për prejardhjen e pellazgëve ku poashtu nuk e gjen asnji element në të mirë të teorisë së tij absurde për prejardhje sllave të pellazgjishtes bile aty thuhet që kjo tezë:

1." Në Ballkan ka jetuar një popullsi e e tejlashtë me emrin Pellazgë, që shërbeu si bazë për formimin e popullsive të mëvonshme të kësaj treve; gjuha e tyre pellazgjishtja(shih) duhet konsideruar si një gjuhë e parë indoevropiane;"
duke vazhduar që:
"Teza e parë, e autoktonisë dhe e lashtësisë së elementit të parë indoevropian ka gjetur një mbështetje nga të dhënat arkeologjike të vendit tonë si edhe të vendeve fqinjë"

Ky po e rreh veten me duert e veta.
Në citimin që ky pretendon ta përdorë si kryeargument i prejardhjes sllave të pellazgjishtes, ose në rastin ma të butë i mosekzistencës së guhës pellazge si nënshtrat i guhëve të reja të krijueme ma vonë , Fjalori Enciklopedik iakademisë së tij të dashtun thotë që janë gjetun dëshmi arkeologjike në vendin tonë dhe në vendet fqinje që popullsia pellazge ka shërbye si bazë për formimin e popullsive të mavonshme të kësaj treve kurse guha pellazge si guhë e parë indoevropiane ka shërbye si bazë për formimin e guhëve të reja të mavonshme si greqishtja e vjetër dhe latinishtja e përmes tyne krejt guhët qera në Evropë/

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#198

Post by kreksi » Thu Jun 13, 2013 11:51 pm

tomaras wrote:
bardus wrote:
kreksi wrote:1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !

.që shiptari te fleje në gjumë por e verteta do triumfoje dhe manipulatorët e mashtruesit vetë do bien në gropat që ua pergatisin tjerve
.
kreksi po fyen ne menyre te perseritur,une e gjeta ate ne wiki dhe e solla ,tani ti e solle origjinalin,per mua ska problem bile edhe sikur mos ta sillje prape nuk thashe se nuk eshte i vertete.Mos ofendo ,mos shaj,permbahu inatit qe te ka verbuar se sta kam borxh dhe po tregohesh i ulet shume.

@Admin. nga ky moment jap doreheqjen nga moderator.
Po çfarë origjinali Bardus he mozomakeq!

Nëse ato dy faqe që i ka postue ky i sëmunti janë ato faqe të F.Enciklopedik shqiptar ku e mbështet ky tezën e tij të sëmuntë atëherë këqyri edhe njihere me kujdes dhe e sheh që baza e tij e vetme mbetet mendja e tij e prishun dhe do libra të do anonimusave pansllavistë sikur ky vetë që e vendosin guhën sllave dhe sllavët në kërthizë të universit.
Në faqet që ky i sjell si kryeargument shkruan:

" Gjuha pellazge. Gjuhë e panjohur;disa të dhëna për të nxirren në mënyrë të tërthortë. Janë vështruar si mbeturina të pellazgjishtes disa fjalë të greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perëndish me disa prapashtesa të veçanta, që nuk kanë të njejtat tipare fonetike që karakterizojnë greqishten."

Duke vazhduar më tutje:

"Janë bërë përpjekje për të zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhët tjera indoevropiane dhe janë sjellë të dhëna me interes që kanë çuar përpara trajtimin e këtij problemi"

Për të renditun ma poshtë se me cillat guhë âsht krahasue krejt pellazgjishtja nga ana e dijetarëve të ndryshëm:

"E kanë afruar atë herë me ilirishten dhe ndërmjet saj me shqipen, herë me trakishten, herë me gjuhët gjermanike dhe balto-sllave, herë me gjuhët anatolike etj."

Pra kurrkund nuk thuhet që guha pellazge asht guhë sllave porse veç renditen idetë e ndryshme që kanë dalë gjatë studimit të origjinës së pellagëve, duke saktësue që:

"Megjithatë përkatësia etnike e pellazgëve (shih) dhe përkatësia gjuhësore e pellazgëve nuk janë zgjidhur përfundimisht.

Dmth ky njeri i çekuilibruem po i dhunon anëtarët dhe mysafirët e forumit me fantazitë e veta tue manipulue me informata të pjesshme të cillat i përdorë në funksion të antikizimit të racës së poshtër sllave e cilla nga krejt bota dihet që asht amalgam i mesjetës edhe ate i mesjetës së vonë.

Në faen e dytë të F.Enciklopedik shqiptar që e sjell si faksimil i paraqet dy tezat e kundërta për prejardhjen e pellazgëve ku poashtu nuk e gjen asnji element në të mirë të teorisë së tij absurde për prejardhje sllave të pellazgjishtes bile aty thuhet që kjo tezë:

1." Në Ballkan ka jetuar një popullsi e e tejlashtë me emrin Pellazgë, që shërbeu si bazë për formimin e popullsive të mëvonshme të kësaj treve; gjuha e tyre pellazgjishtja(shih) duhet konsideruar si një gjuhë e parë indoevropiane;"
duke vazhduar që:
"Teza e parë, e autoktonisë dhe e lashtësisë së elementit të parë indoevropian ka gjetur një mbështetje nga të dhënat arkeologjike të vendit tonë si edhe të vendeve fqinjë"

Ky po e rreh veten me duert e veta.
Në citimin që ky pretendon ta përdorë si kryeargument i prejardhjes sllave të pellazgjishtes, ose në rastin ma të butë i mosekzistencës së guhës pellazge si nënshtrat i guhëve të reja të krijueme ma vonë , Fjalori Enciklopedik iakademisë së tij të dashtun thotë që janë gjetun dëshmi arkeologjike në vendin tonë dhe në vendet fqinje që popullsia pellazge ka shërbye si bazë për formimin e popullsive të mavonshme të kësaj treve kurse guha pellazge si guhë e parë indoevropiane ka shërbye si bazë për formimin e guhëve të reja të mavonshme si greqishtja e vjetër dhe latinishtja e përmes tyne krejt guhët qera në Evropë/
I nderuari tomaras, pa ofendime ju lutemi; te gjitha janë te sakta përpos kësaj që ju ia keni shtuar dhe keni bërë gabim te papranueshëm; "dhe sllavët në kërthizë të universit. "
Në asnjëmënyrë as Fjalori yni e as unë nuk e kam cekur askundi që sllavët ishin pellazgë, mos perhap propaganda të mbrapshta.
Me gjuhët sllave apo proto-sllave nuk do thotë se, sllavët apo jugosllavët ishin pellazgë, por, ti i ngattove gjêrat qellimishtë ose nga injoranca e juaj e cekët.
Gjuha sllave është e pjellur nga gjuha Balte prandaj keni kujdes rreth interpretimit, kur nuk jeni mirë i informuar do ishte nê interesin tonë te pyesni ose te informohëni nga ana juaj.
Pra mos etiketo dhe perhapni propaganda te mbrapshta; aty nê tekst thuhët " me gjuhêt balto -sllave e jo me sllavët siç ti e interpreton qellimisht për ti hutuar lexuesit.
Teksti i shkruar nga Akademia jonë është i sakët dhe lajmron lexuesin se; pellazgët edhe se jetuan nê trevat tona "nuk ishin autoktonë" mbeshtetur mbi bazat shkencore, prandaj merrni kohën e duhur që ta analizoni tekstin se e tërë bota e di që ne populli shqiptar jemi para pellazgë, që nga para historia por kurrësesi jo nuk jemi me prejardhe pellazge siç deshirojnë disa adhurues te pellazgëve, pa e ditur se nga vinin pellazgët dhe normale është se Akademia jonë nuk do e ndryshoje tekstin as qendrimin e saj për hater te disa pellazgomanjakomanve, shendet !

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#199

Post by kreksi » Fri Jun 14, 2013 12:09 am

Arbëri wrote:@Kreks ,
1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !
Kete siper e ke shkruar Kreks ashtu sikur te ka pranuar shkenca boterore "zbulimet" e tuja dhe Bardus po ben propagande kunder teje :)
Me gjej nje shqiptare qe nuk te ka kundershtuar ne kete drejtim , jo vetem ketu ne kete forum , por gjithandej neper net ?
Jane te lodhur shqiptaret me keto budallaqe o Kreks , vetemse nuk e kuptoj pse tenton te shpikish dicka me dhune kur askush nuk te perkah ne kete histori qe vetem ti e njef : http://www.forumishqiptar.com/threads/1 ... ost3571982
I nderuari Arbër, keni te drejten te kundershtoni por me argumente dhe pa ofendime e sharje;
kur nuk ke argumente mos ofendo, te diskutohet me urtêsi e jo me kokfortësi, e mbeshtes mendimin e nxjerrur sipêr nga Akademia jonë, nuk e kuptoj një gjë; mê thuani, në cilin shtet tjetër tê botës guxohët te shahet e te ofendohet dhe mos rrespektohët Akademia e atij shteti nga qytetaret e tij, askundi nê botê kjo nuk ekziston ta hedhet poshtë mendimi i akedimkve të vendit te tij, vetem se serbët që e shajn dhe nuk e pranojnê Akademin tonê pas tyre janë disa armiq te mbrendshêm te vetquajtru "akademik" ...pra, ju lutemi, mjaftë me mashtime, t'ia lëmi professorve tanë ta kryejnë punen e tyre, ti lëmi te lirë, ne mudn edhe te mirremi me përrala por Akademia e vendos e jo ne këtu nê forume se a jemi apo nuk jemi pellazgë, faleminderit për mirkuptimin.

tomaras
Member
Member
Posts: 41
Joined: Sat Jun 05, 2010 11:25 am
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#200

Post by tomaras » Fri Jun 14, 2013 12:26 am

O dud kët e ke shkrue ti e nuk kam pa andërr që po e mbron tezën e Dragosh Kalajiqit dhe Miliqit të Maçvës që sllavët janë populli ma i lashtë në rruzullin tokësor:
kreksi wrote:I nderuari bardus, e kam te nxjerrur nga Fjalori Enciklopedik shqiptar i vitit 1985, faqe 817, nga (S.M)

Pra nuk është vetem se fjalori enciklopedik shqiptar që e thotë këtë se pellazgët flisnin gjuhët balto-sllave, kemi perplotë studiues që e kanë studiuar këtë problem, mos t'ia hedhim fajin Akademis;
...
Ndërkohë që nuk asht e njëmendtë që Fjaloro Enceklopedik e thotë këtem po ti po manipulon me informata të pjesshme.

Përkundrazi ai pikërisht në faqen që ke postue ti, e pohon që janë gjetë dëshmi arkeologjike për autoktoninë e pellazgëve në vendin tonë dhe në vendet fqinje. Bjeri veti mbas se as akademia jote e dashtun nuk po i lexojka librat qysh i lexon ti.

Po ti o i shkretë jo që nuk di me lexue anglisht e latinisht po ti nuk di me lexue as shqip,

tomaras
Member
Member
Posts: 41
Joined: Sat Jun 05, 2010 11:25 am
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#201

Post by tomaras » Fri Jun 14, 2013 12:53 am

kreksi wrote:
tomaras wrote:
bardus wrote:
kreksi wrote:1. t'iu hidhet pluhur në sy lexuesit shqiptar, mos ta shohi te verteten por t'iu besoje vetem ëndrrave e fantezive që ti ua imponon pa te drejtë reagimi, tip diktati !
2. të mos ngritet por te mbetet i vetëknaqur e i pa zhvilluar edhe më tej shqiptari=te çorrohet e të varfrohet, në vendë mjalti shitni helëm...por.. e verteta do trijumfoje !

.që shiptari te fleje në gjumë por e verteta do triumfoje dhe manipulatorët e mashtruesit vetë do bien në gropat që ua pergatisin tjerve
.
kreksi po fyen ne menyre te perseritur,une e gjeta ate ne wiki dhe e solla ,tani ti e solle origjinalin,per mua ska problem bile edhe sikur mos ta sillje prape nuk thashe se nuk eshte i vertete.Mos ofendo ,mos shaj,permbahu inatit qe te ka verbuar se sta kam borxh dhe po tregohesh i ulet shume.

@Admin. nga ky moment jap doreheqjen nga moderator.
Po çfarë origjinali Bardus he mozomakeq!

Nëse ato dy faqe që i ka postue ky i sëmunti janë ato faqe të F.Enciklopedik shqiptar ku e mbështet ky tezën e tij të sëmuntë atëherë këqyri edhe njihere me kujdes dhe e sheh që baza e tij e vetme mbetet mendja e tij e prishun dhe do libra të do anonimusave pansllavistë sikur ky vetë që e vendosin guhën sllave dhe sllavët në kërthizë të universit.
Në faqet që ky i sjell si kryeargument shkruan:

" Gjuha pellazge. Gjuhë e panjohur;disa të dhëna për të nxirren në mënyrë të tërthortë. Janë vështruar si mbeturina të pellazgjishtes disa fjalë të greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perëndish me disa prapashtesa të veçanta, që nuk kanë të njejtat tipare fonetike që karakterizojnë greqishten."

Duke vazhduar më tutje:

"Janë bërë përpjekje për të zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhët tjera indoevropiane dhe janë sjellë të dhëna me interes që kanë çuar përpara trajtimin e këtij problemi"

Për të renditun ma poshtë se me cillat guhë âsht krahasue krejt pellazgjishtja nga ana e dijetarëve të ndryshëm:

"E kanë afruar atë herë me ilirishten dhe ndërmjet saj me shqipen, herë me trakishten, herë me gjuhët gjermanike dhe balto-sllave, herë me gjuhët anatolike etj."

Pra kurrkund nuk thuhet që guha pellazge asht guhë sllave porse veç renditen idetë e ndryshme që kanë dalë gjatë studimit të origjinës së pellagëve, duke saktësue që:

"Megjithatë përkatësia etnike e pellazgëve (shih) dhe përkatësia gjuhësore e pellazgëve nuk janë zgjidhur përfundimisht.

Dmth ky njeri i çekuilibruem po i dhunon anëtarët dhe mysafirët e forumit me fantazitë e veta tue manipulue me informata të pjesshme të cillat i përdorë në funksion të antikizimit të racës së poshtër sllave e cilla nga krejt bota dihet që asht amalgam i mesjetës edhe ate i mesjetës së vonë.

Në faen e dytë të F.Enciklopedik shqiptar që e sjell si faksimil i paraqet dy tezat e kundërta për prejardhjen e pellazgëve ku poashtu nuk e gjen asnji element në të mirë të teorisë së tij absurde për prejardhje sllave të pellazgjishtes bile aty thuhet që kjo tezë:

1." Në Ballkan ka jetuar një popullsi e e tejlashtë me emrin Pellazgë, që shërbeu si bazë për formimin e popullsive të mëvonshme të kësaj treve; gjuha e tyre pellazgjishtja(shih) duhet konsideruar si një gjuhë e parë indoevropiane;"
duke vazhduar që:
"Teza e parë, e autoktonisë dhe e lashtësisë së elementit të parë indoevropian ka gjetur një mbështetje nga të dhënat arkeologjike të vendit tonë si edhe të vendeve fqinjë"

Ky po e rreh veten me duert e veta.
Në citimin që ky pretendon ta përdorë si kryeargument i prejardhjes sllave të pellazgjishtes, ose në rastin ma të butë i mosekzistencës së guhës pellazge si nënshtrat i guhëve të reja të krijueme ma vonë , Fjalori Enciklopedik iakademisë së tij të dashtun thotë që janë gjetun dëshmi arkeologjike në vendin tonë dhe në vendet fqinje që popullsia pellazge ka shërbye si bazë për formimin e popullsive të mavonshme të kësaj treve kurse guha pellazge si guhë e parë indoevropiane ka shërbye si bazë për formimin e guhëve të reja të mavonshme si greqishtja e vjetër dhe latinishtja e përmes tyne krejt guhët qera në Evropë/
I nderuari tomaras, pa ofendime ju lutemi; te gjitha janë te sakta përpos kësaj që ju ia keni shtuar dhe keni bërë gabim te papranueshëm; "dhe sllavët në kërthizë të universit. "
Në asnjëmënyrë as Fjalori yni e as unë nuk e kam cekur askundi që sllavët ishin pellazgë, mos perhap propaganda të mbrapshta.
Me gjuhët sllave apo proto-sllave nuk do thotë se, sllavët apo jugosllavët ishin pellazgë, por, ti i ngattove gjêrat qellimishtë ose nga injoranca e juaj e cekët.
Gjuha sllave është e pjellur nga gjuha Balte prandaj keni kujdes rreth interpretimit, kur nuk jeni mirë i informuar do ishte nê interesin tonë te pyesni ose te informohëni nga ana juaj.
Pra mos etiketo dhe perhapni propaganda te mbrapshta; aty nê tekst thuhët " me gjuhêt balto -sllave e jo me sllavët siç ti e interpreton qellimisht për ti hutuar lexuesit.
Teksti i shkruar nga Akademia jonë është i sakët dhe lajmron lexuesin se; pellazgët edhe se jetuan nê trevat tona "nuk ishin autoktonë" mbeshtetur mbi bazat shkencore, prandaj merrni kohën e duhur që ta analizoni tekstin se e tërë bota e di që ne populli shqiptar jemi para pellazgë, që nga para historia por kurrësesi jo nuk jemi me prejardhe pellazge siç deshirojnë disa adhurues te pellazgëve, pa e ditur se nga vinin pellazgët dhe normale është se Akademia jonë nuk do e ndryshoje tekstin as qendrimin e saj për hater te disa pellazgomanjakomanve, shendet !
Fjalori nuk e thotë kurse ti po e thue pa ia da që pellazgët - që në fjalorin tând, që e ke kthye n'libër t'shenjt, thuhet që janë autoktonë në Ballkan në bazë të dëshmive arkeologjike të gjetuna në vendin tonë dhe në vendet fqinje - flisnin gjuhë sllave.
Dhe mos u merr me këto punë nëse veç dy kokrra t'kanë mbetë se guha sllave nuk asht pjellë nga guha balte, po guhët sllave janë krijue duke u bazue në staro-slovenski crkveni jezik që asht një guhë sallatë me përzierje të guhëve të vjetra skolastike si greqishtja e vjetër, latinishtja e ebraishja tue ia shtue edhe ndonji krijim me parashtesa e prapashtesa të atyne fabrikuesve me mjekrra të asaj guhe të mbrapsht që as sllavët vetë s'mund e kuptojnë.
Teksti nga akademia jonë asht kryesisht informues për gjendjen e studimeve pellazgjike porse ti me tendencën tande që përmes ndërlidhjes pellazgo-sllave me i shtri sllavët thellë në parahistori je krejtësisht dezinformues dhe nuk e dinë shkijet se ta kishin dhanë ndoj orden t'Sveti Savës sa zlatnom lentom.

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#202

Post by Arbëri » Fri Jun 14, 2013 6:32 pm

Il Misterioso Popolo dei Pelasgi. ... popolo indoeuropeo, ma piuttosto di origine semitica, e che occupava, prima del II Millennio a.C. un'area che va dalla odierna Toscana passando per ... vorrebbe riconoscere un legame tra l'attuale lingua albanese, regione coincidente con la antica Illyria, e la lingua pelasgico-etrusca..
Titulli :Elymioti
Autori : Gaetano De Gregorio
Nese din dikush ta perktheje me fjale te shkurtera nuk do ishte keq :)
http://books.google.mk/books?id=MxMZXVN ... gi&f=false
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#203

Post by kreksi » Fri Jun 14, 2013 6:56 pm

tomaras wrote: Fjalori nuk e thotë kurse ti po e thue pa ia da që pellazgët - që në fjalorin tând, që e ke kthye n'libër t'shenjt, thuhet që janë autoktonë në Ballkan në bazë të dëshmive arkeologjike të gjetuna në vendin tonë dhe në vendet fqinje - flisnin gjuhë sllave.
Dhe mos u merr me këto punë nëse veç dy kokrra t'kanë mbetë se guha sllave nuk asht pjellë nga guha balte, po guhët sllave janë krijue duke u bazue në staro-slovenski crkveni jezik që asht një guhë sallatë me përzierje të guhëve të vjetra skolastike si greqishtja e vjetër, latinishtja e ebraishja tue ia shtue edhe ndonji krijim me parashtesa e prapashtesa të atyne fabrikuesve me mjekrra të asaj guhe të mbrapsht që as sllavët vetë s'mund e kuptojnë.
Teksti nga akademia jonë asht kryesisht informues për gjendjen e studimeve pellazgjike porse ti me tendencën tande që përmes ndërlidhjes pellazgo-sllave me i shtri sllavët thellë në parahistori je krejtësisht dezinformues dhe nuk e dinë shkijet se ta kishin dhanë ndoj orden t'Sveti Savës sa zlatnom lentom.
tomaras wrote:: Teksti nga akademia jonë asht kryesisht informues për gjendjen e studimeve pellazgjike porse ti me tendencën tande që përmes ndërlidhjes pellazgo-sllave me i shtri sllavët thellë në parahistori je krejtësisht dezinformues dhe nuk e dinë shkijet se ta kishin dhanë ndoj orden t'Sveti Savës sa zlatnom lentom.
Te nderuar Adfministrator, ky zoti
tomaras wrote: le që ofendon, por edhe shtrembronë te dhenat, që asnjëhere nuk i kam permendur, duke munduar të mê etiketoje gjoja se unê kam thënë se sllavet janë nga antikiteti, gjë qe une se kam thënë por ky shkakton huti te paduhura;"Pellazgjishten e kane afruar ate here me ilirishten dhe nepermjet saj me shqipen here me trakishten here me gjuhet gjermanike dhe balto-sllave here me gjuhet anatolike etj". ndersa ky tomasero e shpall këtu se gjoja se unë e kam thënë këtë ?

Kjo shpifje nga JU tomasero nuk ka vendê ketu, tere bota e di fare mirë se, sllavët erdhen nË ballkan nê shekullin e VII pas krishti, e ti mundohu te me fajsosh mua edhe ti si te tjeret por, kjo shihet se cilat jane synimet tuaja..
Populli shqiptar de fakto eshte popullli me i vjeter ne Europë dhe autokton dhe nuk e kuptoj se ç'lidhje kanê kjetu ata sllavet e tu qe ti mundohesh ti shkarkojsh tek une ?
Unë te pergjigjem me dokumente e jo me shpifje si ti qe mundohesh te mê etiketosh.
"Shqiptarët dhe problemi pellazgjik"

Pellazgët:

Popullsi e lashtë mesdhetare paragreke e parailire. Sipas autorëve antikë (Homeri, Hesiodi, Herodoti, Tukididi etj.) banonte në pellgun e Egjeut dhe në bregdetin perëndimor të Azisë së Vogël, në Peloponez, në Greqinë Qendrore, në Thesali e gjetkë.
Përcaktimi i karakterit etnik të kësaj popullsie u shtrua si çështje që në kohën e lashtë, p.sh (Straboni në shekullin e I-rë para krishti)
Në shekullin XIX-të dhe shekullin XX çështjen e kanë rrahur gjuhëtarë, historianë e arkeologë, që kanë dhënë mendime e zgjidhje të ndryshme.
Gjatë Rilindjes Kombëtare pikëpamja se nga pellazgët e ka prejardhjen populli shqiptar u përkrah si mbështetje për të treguar lashtësinë e tij.
Pikëpamjet e sotme më të rëndësishme mund të përmblidhen në dy qëndrime kryesore:
1. Në Ballkan e në Mesdhe ka jetuar një popullsi e tejlashtë me emrin Pellazgë, që shërbeu si bazë për formimin e popullsive të mëvonshme të kësaj treve: gjuha e tyre pellazgjishtja duhet konsideruar si një gjuhë e parë indoeuropiane.
2. Në kohën e tejlashtë në Ballkan e në Mesdhe nuk ka pasur një popullsi të njëjtë dhe as një emër të njëjt për të gjitha këto treva: prandaj emërtimet Pellazge e pellazgjishte janë të pasakta.
Në këtë rast popullsitë quhen paragreke, parailire e paratrake dhe përjashtohët mundësija e përcaktimit të karakterit të tyre etnik.
Teza e parë e autoktonisë dhe e lashtësisë së elementit të parë indoeuropian*, ka gjetur një mbështetje nga të dhënat arkeologjike të vendit tonë si edhe të vendeve fqinjë.
Kulturat e neoolitit të hershëm (Burimi, Podgorie, Vashtëmi, Blazi, Kolshi) kanë lidhje të ngushtë me kulturat pasardhëse të neolitit të mesëm (të përfaqësuar nga Cakrani-Dunaveci), kurse kulturat e neolitit të vonë si Barçi, Maliqi, Kamniku, Burimasi etj., kanë në bazë të zhvillimit të tyre një tërsi elementesh të trashëguara nga neoliti i mesëm.
Gjatë epokës pasuese të bakrit, do të thotë gjatë gjysmës së dytë të mijëvjeçarit të tretë (III-të (2500 para krishti), në territorin e vendit tonë lindën dhe u zhvilluan kulturat Maliq II, Burimas, Tren, Blaz, Gradec, Benjë, të cilat në treguesit kryesorë dëshmojnë për një lidhje të ngushtë etnokulturore me kulturat paraardhëse.

Si përfundim, indoeuropianizmi i territorit të vendit tonë është bërë nëpërmjet një procesi të gjatë evolutiv që nuk njohi ndërprerje.
Ardhja* e mëvonshme e një elemrnti të ri indoeuropian në fillim të epokës së bronzit nuk i zhduku kulturat e popullsitë vendase indoeuropiane të para.
Kështu, në kapërcyell të mijëvjeçarit të tretë (III-të ) para krishti u bë një ndërthurje e elementëve kulturorë dhe etnikë vendas me elementët të rinj indoeuropianë të ardhur, si rezultat i së cilës u formua një popullsi me tipare të përgjithshme kulturore e gjuhësore të përbashkëta për tërë Ballkanin.Kjo është popullsia e tejlashtë e Shqipërisë që mund të lidhet me pellazgët e permendur në burimet historike.

Pellazgjishtja:
"Gjuha e pellazgeve nje gjuhe e panjohur disa te dhena nxirren ne menyre te terthorte. Jane veshtruar si mbeturina te Pellazgeve disa fjale te greqishtes dhe disa emra vendesh personash e perendish me disa prapashtesa te vecanta qe nuk kane te njejtat tipare fonetike qe nuk karakterizojne greqishten.
Jane bere perpjkje per te zbuluar lidhjet e pellazgjishtes me gjuhe te tjera indoeuropiane dhe jane sjelle te dhena me interes qe kane çuar perpra trajtimin e ketij problemi.
Pellazgjishten e kane afruar ate here me ilirishten dhe nepermjet saj me shqipen here me trakishten here me gjuhet gjermanike dhe balto-sllave here me gjuhet anatolike etj.
Megjithate perkatesia etnike e pellazgeve dhe perkatesia gjuhesore e tyre nuk jane zgjidhur perfundimishtë.
Qe ne shekullin XVII-te por vecanerisht me Rilindasit e shekullit XIX-te u hodh e u trajtua teza e lidhjes se pellazgeve me shqiptaret dhe te pellazgjishtes me shqipen nga studiues shqiptare e te huaj.
Per te treguar lashtesine e popullit tone tezen prejardhjes pellazge te shqiptareve e shtjelluan sidomos rilindesit Jeronim De Rada Pashko Vasa Naim Frasheri Sami Frasheri etj dhe e popullarizoi neper Europe vecanerishte albanologu Hahn.
Kohët e fundit këtë tez e ka mbrojtur edhe Spiro Kondo në librin; "Shqiptarët dhe prblemi pellazgjik" botuar greqisht dhe shqip (1962, 1964)
(S.M.)

Fjalori Enciklopedik Shqiptar Tranë 1985

Ardhja*=?
Pasardhëse*=?
Të ardhur*= ?

=============================
Image
=============================
Image
=============================
Image
=============================
Image
=============================
Image
=============================
SHQIPTARET RACEEUROPIANE DINARIKE AUTOKTONE
Image

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#204

Post by kreksi » Fri Jun 14, 2013 8:08 pm

Lexojeni njëherë se çka shkruan ky Altini këtu pas postimit tim dhe gjykojeni mirë. Si ka mundësi kjo që tomasero nuk intervenon por më hidhet mua në qafë duke i shtrembruar postimet e mia?
http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... 903#p37903

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#205

Post by Mallakastrioti » Fri Jun 14, 2013 8:19 pm

PARA-PA-PA-PA...

Kur historianet dhe gjuhetaret ngelen, apo thene me mire nuk dine si tu pergjigjen disa "enigmave", perhere perdorin parashtesen "PARA", si p.sh para- grek (nuk kam kuptuar ende cilat ishin keto popullsi), para- illiret (edhe ketu nuk dime cilat ishin keto popullsi), para-traket (edhe ti dinin nuk do i nxirrnin ), para-epirot e keshtu me radhe...
Pra teorite e para-pa-pa-pa, mund te funksionojne momentalisht, por asnjehere nuk do japin nje pergjigje te themi gati racionale, perkundrazi (qellimisht) do kerkonin ti komplikonin gjerat.
Ju lutem, mos ofendoni intelektin tone me teorite para-pa-pa-pa!
Image

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#206

Post by bardus » Fri Jun 14, 2013 8:25 pm

Po Dardanet kujt ja le te ajo teoria jote e" historise" se popullit shqiptar me nje reference se nuk i permend askund,po Phrygianet populli me i vjeter,apo i ke rezerve per diku tjeter?

User avatar
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1015
Joined: Tue Jun 02, 2009 5:04 am
Gender: Male
Location: Arbëria

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#207

Post by Hymniarber » Fri Jun 14, 2013 9:09 pm

kreksi wrote:Lexojeni njëherë se çka shkruan ky Altini këtu pas postimit tim dhe gjykojeni mirë. Si ka mundësi kjo që tomasero nuk intervenon por më hidhet mua në qafë duke i shtrembruar postimet e mia?
http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... 903#p37903

Kreks, je shume konfliktual. Po te bej nje paralajmerim te fundit, qe te mbash nje pozicion konstruktiv dhe te jesh i permbajtur ne forum, pa ofenduar njeri sidomos pjesetaret e stafit.
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image

tomaras
Member
Member
Posts: 41
Joined: Sat Jun 05, 2010 11:25 am
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#208

Post by tomaras » Fri Jun 14, 2013 9:55 pm

kreksi wrote:Lexojeni njëherë se çka shkruan ky Altini këtu pas postimit tim dhe gjykojeni mirë. Si ka mundësi kjo që tomasero nuk intervenon por më hidhet mua në qafë duke i shtrembruar postimet e mia?
http://www.arberiaonline.com/viewtopic. ... 903#p37903
Edhe pse ma ke deformue emrin sipas fjalëve të pista të guhës tande të adhurueme me të cillën mundohesh me ua nxjerrë e rinxjerrë etimologjinë të gjitha fjalëve - sikur ke rasti me Malakastrën (malla-vogël kastra-kështjellë) që ta përplasi hundëve Malakastrioti e të detyroi me e pranue që s'je kurrkah - po të them që ti bre pus e ke hup barabarin krejt saqi nuk po e merr vesh as kur dikush po bân hajgare me "tezat" e tua. Nuk je mbetë me të trajtue seriozisht more burrë për shkak të këtij obsesioni tand të smuntë për me i sllavizue pellazgët.

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#209

Post by kreksi » Sat Jun 15, 2013 9:57 am

"Nuk e di nëse gjuhëtarët janë pajtuar rreth prejardhjes së gjuhës shqipe, mirëpo besoj se antropologët pajtohën plotësishtë për vëndin që i takon kësaj race. Dhe që prej tani, edhese kërkimet nuk kanë perfunduar krejtësishtë, ne mund ti vëndosim Shqiptarët në njërin prej grupit të klasifikimit të tanishëm të racave europiane ku pjesa më e madhe i takon races Dinarike". Eugene Pittard 1924

Mendoj se kjo është për ne më rendesi,jemi autokton më së 80% i races Dinarike-Adriatike e jo nga racat aziatike, ku popujt tjerë fqinjë grekët e srbët nuk ia arrijnë as 16% !

PS; kërkoj falje për keqinterpretimin e emrit tomaras, beso se ishte i paqellimshëm, tani e vrejta.

kreksi
Regular Member
Regular Member
Posts: 75
Joined: Thu Sep 03, 2009 9:15 pm
Gender: Male
Location: Francë

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#210

Post by kreksi » Sun Jun 16, 2013 12:08 am

Bledar B. C:
Fragmenti i perfolur i vjershes se Naim Frashërit perkthyër nga shqipja në shqip.

Ishte një ditë -..( mijera e me mijera vjet me pare na ishte nje here),,
Që pellasgjitë -.. (njerezit me te zhvilluar te asaj kohe) ..
Posi një dritë - ..(sipas ligjit te Zotit vendosnin rregull)..
Mbuluan dhenë - ..(Kudo neper toke ku ata shkonin)..
Duall ng' Asia - ..( femijet e pasardhesve te Noes,)..
Si mizëria -...(te shumte ne numer, si mizat) ?
Dhe me ania-..(dhe detare me anije)
E hodhë denë.-..(Kapercenin detet)

Pas pakë herë - ..(Kohe me vone)
Duke përzjerë - ..(ata mblodhen popuj te ndryshem ne nje vend te caktuar)
Ca me të tjerë- (dhe këta popujt e ndryshem i martuan me njeri tjetrin)
Bënë elinët,- (dhe nga këto martesa ata krijuan Helenet)
Dhe duke ndarë- (ata gjihashtu ndan )
Syresh një farë,- (nje familje, kalamaj e nje njeriu)
Si ka të ngjarë,- (e nuk e dinte kush se pse ata i ndane ata kalamj e ate familje)
Bëri llatinët. - ..(por me vone u morre vesh se ata e ndane ate familje dhe kalamajt e asaj familje per te krijuar latinet popullsine latine)

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”