"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#31

Post by ALBPelasgian » Fri Nov 27, 2009 11:27 pm

Hymniarber wrote:
Do te doja qe ky person me dije te admirueshme te merrte pjese ne diskutime. Kush e njeh i lutem ti bej nje ftese per tu bashkuar me ne. Falemnderit.
HymniArber, ja bere nje ftese te sincerte atij dhe anetarit tjeter Barat qe t'i bashkangjiten forumit tone. Jane dy persona jashtezakonisht cilesor dhe te vyeshem!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#32

Post by Arbëri » Wed Dec 02, 2009 1:40 am

Image
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#33

Post by alfeko sukaraku » Tue Dec 08, 2009 9:06 pm

Zeus10 wrote:Por Argosi kishte banoret e vet, qe quheshin PELLAZGE dhe mbreti i tyre nuk heziton ta quaj veten Pellazgu mbreti i tokes:

Eskili, Supliant 250


τοῦ γηγενοῦς γάρ εἰμ' ἐγὼ Παλαίχθονος
ἶνις Πελασγός, τῆσδε γῆς ἀρχηγέτης.
ἐμοῦ δ' ἄνακτος εὐλόγως ἐπώνυμον
γένος Πελασγῶν τήνδε καρποῦται χθόνα.
καὶ πᾶσαν αἶαν+, ἧς δι' ἁγνὸς ἔρχεται
Στρυμών, τὸ πρὸς δύνοντος ἡλίου, κρατῶ.
ὁρίζομαι δὲ τήν τε Περραίβων χθόνα,
Πίνδου τε τἀπέκεινα, Παιόνων πέλας,
ὄρη τε Δωδωναῖα. συντέμνει δ' ὅρος
ὑγρᾶς θαλάσσης: τῶνδε τἀπὶ τάδε κρατῶ.
αὐτῆς δὲ χώρας Ἀπίας πέδον τόδε
πάλαι κέκληται φωτὸς ἰατροῦ χάριν.

Code: Select all

Une jam Pellazgu i biri i PALE-KTONIT
i lindur prej tokes, zoti i kesaj toke
dhe gjithe raca ka marre emrin prej meje
pellazge
te cilet mbjellin kete toke
prej gjithe rajonit qe ku rrjedh Strimoni
dhe deri atje ku perendon dielli une jam zot
Brenda kufijve te mi shtrihet toka e Perrhaebejve
Tokat pertej Pindusit deri tek Paeonet
dhe kreshta e ngritur e Dodones
anet e lagura prej deteve jane kufijte e mi
Pra sipas ketij pershkrimi Pellazgu eshte mbret i gjithe Ballkanit deri tek Peonet, duke perfshire dhe Perrhaebejte. Po cfare jane keta te fundit?

APIANI, Luftrat Ilire III. 1.1

Ἰλλυριῷ δὲ παῖδας Ἐγχέλεα καὶ Αὐταριέα καὶ Δάρδανον καὶ Μαῖδον καὶ Ταύλαντα καὶ Περραιβὸν γενέσθαι, καὶ θυγατέρας Παρθὼ καὶ Δαορθὼ καὶ Δασσαρὼ καὶ ἑτέρας, ὅθεν εἰσὶ Ταυλάντιοί τε καὶ Περραιβοὶ καὶ Ἐγχέλεες καὶ Αὐταριεῖς καὶ Δάρδανοι καὶ Παρθηνοὶ καὶ Δασσαρήτιοι καὶ Δάρσιοι.
Iliri kishte 6 bijë, Encheleus, Autarieus, Dardanus, Maedus, Taulas, and Perrhaebus, gjithashtu bija, Partho, Daortho, Dassaro, dhe te tjere, prej nga dolen Taulantet, Perrhaebejte, Enkelejte, Autarianet, Dardanet, Parthenet, Dasaretet, and the Darset. Autarieus kishte nje djale Pannonin, ose Paeonin, ky i fundit kishte femije, Scordiscus dhe Triballus, nga te cilet dolen kombe qe mbajne te njejtin emer.
Ky eshte djale i Ilirit sipas mitologjise, dhe ky eshte nje rast i jashtezakonshem qe BOTA ILIRE perputhet me ate PELLAZGE. Pra, nese Peraebet jane nje nga 6 fiset me te medha Ilire, ata jane dhe Pellazge njekohosisht, duke na konfirmuar qe kuptimi i etniciteit ne lashtesi, eshte shume me i ndryshem prej atij qe kemi sot.
Une jame i mendimit se Dodona ne rreze te malit te Tomorrit eshte nyja e cila lidh qytetrimin e vjeter evropian me qytetrimin e njohur.

Homeri e tregon si nje te shkuar te larget sa qe edhe ai nuk e mbane mende mire-keshtu e shpjegon antikiteti-

ndersa Straboni flete per nje iliri te shume banuar edhe me shume qytete,ne kohen e tij duken disa rrenoja.

8 radheshi i Dymalit i botuar nga revista arkeologjike Iliria 1994 1-2 ,nga Burhan Dautaj ,flet per "ARKEAS DIMALISE" .ky mbishkrim cilesohet si mbishkrim i shek 3 p e s edhe na flete per Dymalin e lashte???Sa i lashte eshte Dimali qe permendet si i tille nga shek 3 p e s???

Gjurmet e mbishkrimit te Lepenices si edhe theniet e Apollodorit edhe Stefan Bizantinit per Apollonin edhe Bylisin si qytete qe nga mijvjecari i dyte para eres sone , na tregojn qytetrime me te vjetra se c ka na thuhet ne shqiperi,ne nje kohe qe jemi ne pritje me padurim te botimit te librit te Gezim Urucit pasi atij do vrejme edhe mbishkrime shume te vjetra te gjendura ne shqiperi..te njohura prej kohesh nga banoret e zones,ne nje kohe qe arkeologjia shqiptare nuk eshte interesuar kurre ti dokumentoj.Turpe per faqe te zese.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
pirro
Senior Member
Senior Member
Posts: 162
Joined: Sat Jun 20, 2009 11:36 am
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#34

Post by pirro » Tue Dec 08, 2009 10:26 pm

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#35

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:28 pm

Shqipja Pellazge
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#36

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:30 pm

-----------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#37

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:32 pm

------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#38

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:33 pm

----------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#39

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:34 pm

-------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#40

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:38 pm

--------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#41

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:39 pm

-------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#42

Post by alfeko sukaraku » Sat Dec 12, 2009 11:40 pm

-------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#43

Post by ALBPelasgian » Sun Dec 13, 2009 5:43 pm

XXXII. 1. Pelasgians in Hem peninsula.The Pelasgians, the extended people of the ancient world, had ruled in ante-historical times not only over Hellada, but over the entire Hem peninsula. We shall summarize here the various data regarding this which we find with the Greek authors.

Thessaly, the most fertile and beautiful territory of ancient Greece, situated between Olympus, Ossa, Pelion and Pindus mountains, had once bore the name Pelasgicon Argos (Homer, Iliad, II. v. 681; Strabo, Geogr. VIII. 6. 5), Pelasgicon pedion (Strabo, Geogr. Ix. 5. 22), meaning the plain of the Pelasgians, and Pelasgia (Hecateus, Fragm. 334, in Fragm Hist. graec. I. Ed. Didot, p. 25; Ibid, vol. IV. P. 501; Eustathius, Comm. In Dionysium v. 427).

The Epirus, Pyrrhus’ country, a region with deep valleys, wild and partly fertile, had once been inhabited by the Pelasgians (Strabo, lib. V. 2. 4). Here was Dodona, religious metropolis of the Pelasgians in the Homeric epoch (Strabo, lib. VII. 7. 10), where the supreme divinity who governed the sky and the earth was venerated under the national name of “Jove of the Pelasgians”, Zeus Pelasgikos (Homer, Iliad, XVI. 233).

The entire Peloponessus, a country covered in vast woodlands, crisscrossed by numerous rivers and streams, with very favorable conditions for a pastoral life, had been called in antiquity Pelasgia, as the historians Acusilaus (fragm 11, Frag. Hist. graec. I. p. 101), and Ephorus (fragm. 54, ibid. p. 248; Pliny, lib. IV. 5. 1) tell us.

Arcadia, a region surrounded by mountains and inhabited by a pastoral people with simple and patriarchal mores, had once the name “Pelasgia” (Steph. Byz. ‘Arkadia; Herodotus, lib.I. 146).

Argos, the kingdom of Agamemnon, famous for its cities Mycenae and Tirynth, where have been discovered in our time priceless treasures of a buried Pelasgian civilization, had also been a country of the Pelasgians. Argos is given the name Pelasgia by Eschyl (Prom. v. 860), Euripides (Orestes, v. 675, 849, 1611; Iphig. in Aulida, v. 1494; Erakles mainomenos, v. 462), Eustathius (Comm. In Dionysium, 347), and Strabo (lib. VIII. 6. 9).

Beotia also, a country rich in sheep flocks and herds of cattle and horses, with the famous Parnassus and Helicon mountains, with their fine valleys dedicated to the divinities, had been inhabited in ancient times by Pelasgians (Strabo, lib. IX. 2. 25; Ibid. IX. 2. 3).

The same happened with Attica, a simple agricultural province, which appears at the beginning of its history as a region inhabited by Pelasgians (Herodotus, lib. I. c. 57; Ibid. IX. 2. 3).

Athens, the center of intellectual and political life of ancient Greece, had been founded by Pelasgians. During the time of the rule of the Pelasgians over Greece, writes Herodotus, the Athenians had been Pelasgian (lib. VIII. 24). The strong wall which once surrounded the acropolis of Athens had been built by Pelasgians, Pelasgikon teichos (Herodotus, lib.V.64; Fragm Hist. grace. II. 111. 17; IV. 457. 3). Even in the times of the Roman Empire a part of the city of Athens was called Palasgicon (Strabo, lib. IX. 2. 3; Ibid. V. 2. 3; V. 2. 8).

The entire Macedonia, a country with great political ideals and ruler of the world in the times of Alexander the Great, had had in ancient times a Pelasgian population (Justinus, lib. VII. 1. 1).

Macedo, the national patriarch of Macedonia, appears in the ancient genealogy of the peoples from the Hem peninsula, as a descendant of Pelasg (Apollodorus, Bibl. lib. III. 8. 1). Herodotus also writes that the Pelasgians who dwelt in the region of Pindus were called Macedoni (lib.I. 56).

The ancient populations of Illyria were of the same nationality as the Macedonians (Appianus, Bell. Mithr. 55). The various tribes of this region, Liburnii, Dalmatii, Iapozii, Dindarii, Brygii, Byllionii, Taulantii, Dasaretii, Ardieii, Dardanii, etc, had Pelasgian names, mores and traditions.


The so-called “barbara” Illyria was called Illyris Romana even since the time of Augustus.

Finally, the entire territory of Thrace, which in a remote antiquity comprised also the populations from the north of the Lower Danube, had also been a Pelasgian country.

The Trojans and Mysians, Herodotus tells us, had undertaken in prehistoric times a great expedition into Europe, and had subjected the entire Thrace to the Ionic Sea (lib. VII. 20). This proves that the Thracians were at one time of the same ethnic nationality as the Pelasgians from Asia Minor [1].[1. Some traces of the ancient Pelasgians were mentioned in later times in Athos peninsula (Herodotus, I. 57; Strabo, VII. 35; Thucydides, IV. 109). Scymnus of Chios (Orb. Descr. V. 585) also speaks about the Pelasgiotii emigrated from Thrace to the islands Scyros and Schiathos. Strabo (XIII. 1. 31) states on another hand that the Thracians and Trojans had many names in common. The Mysiens (Mysoi) who had emigrated from Thrace to Asia Minor had the same origin and language with the Moesi or Mysii from between the Danube and the Hem (Strabo, XII. 3. 3; VII. 3. 2; XIII. 1. 8)].Finally, the poet Eschyl presents the following picture of the expansion of Pelasgian domination in the south-eastern parts of Europe.

King Pelasg of Argos says the following to Danaos: “I am Pelasg …..king of this country. The nation of the Pelasgians, so rightly called after me, their king, occupies this country. I rule over the entire earth, from which the river Algos (Altos?) flows down, and Strymon, which flows from where the sun sets. Inside the borders of my empire there is also the country of the Perrhebi (north of Thessaly) and the lands from beyond Pindus, near the Paeoni and the mountains of Dodona (Epirus). It is true that the sea breaks off the borders of my country, but my rule also extends beyond the sea, and the name of that country is Apia (Suppl. v. 250).

The important river about which Pelasg speaks here, which flew from the end of the world, where the sun sets, which turned to ice during winter (Eschyl, Persaeus, v. 497) and which was in the region from where the cold winds blew (Eschyl, Agamemnon, v. 192), is in no way Strymon of Thrace, but the famous Istru of Europe (Pindar, Olymp. III.18).

The great rivers, especially the holy Istru (to which Alexander the Great also brings sacrifices) served in the official rhetoric of the ancient times, to describe the size, power and durability of an empire. The ancient kings, as Dinonus tells us (fragm. 16 in Fragm Hist. gr. II. 92), ordered to have water brought from Istru or Nile, which they preserved in their treasury, in order to prove the size of their empires, and their power over all. This is what Pelasg wants to express, and this is the true meaning of the tradition transmitted by Eschyl.

http://www.pelasgians.bigpondhosting.co ... /32_01.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Densu%C5%9Fianu

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#44

Post by ALBPelasgian » Sun Dec 20, 2009 7:45 pm

Image
Image
Image
Image
Image

Do te doja ma shume te ndaleshin tek emri i nje prej kryetrimave homerik, gjaksorit Ajax (Agjaks). Me besoni mua me shume me ka bere te mendohem filmi TROY, kur Akili (Bred Pitti) e therret 'Ajaxin' Agjeks (dmth shqiptimi ne anglisht). ILIADA ne shqip, edhe pse eshte nje perkthim mjeshteror (qe ska te dyte ne shqipe, per mendimin tim) ka nje cen te madh sepse ne vend se te shkruhet Agjaks aty shkruhet Ajax.
Ajax, dans Homère est qualiûé de sanguinaire;
e gjaks^ a exactement la même signifîcation en
albanais.
Agjaks = Etje per Gjak. Ta shqyrtojme me gjeresisht prapavijen e Agjaksit ne Iliade:
In Homer's Iliad he is described as of great stature, colossal frame, the tallest and strongest of all the Achaeans, Achilles in skill-at-arms, and Diomedes to whom he lost a sparring competition as well as the 'bulwark of the Achaeans'. He was trained by the centaur Chiron (who had trained his father, Telamon, and Achilles' father Peleus), at the same time as Achilles. Apart from Achilles, Ajax is the most valuable warrior in Agamemnon's army (along with Diomedes), though he is not as cunning as Nestor, Diomedes, Idomeneus, or Odysseus. He commands his army wielding a huge shield made of seven cow-hides with a layer of bronze. Most notably, Ajax is not wounded in any of the battles described in the Iliad, and he is the only principal character on either side who does not receive personal assistance from any of the gods who take part in the battles.

In the Iliad, Ajax is notable for his abundant strength and courage, seen particularly in two fights with Hector. In Book 7, Ajax is chosen by lot to meet Hector in a duel which lasts most of a whole day. Ajax at first gets the better of the encounter, wounding Hector with his spear and knocking him down with a large stone, but Hector fights on until the heralds, acting at the direction of Zeus, call a draw: the action ends without a winner and with the two combatants exchanging gifts.

The second fight between Ajax and Hector occurs when the latter breaks into the Achaean camp, and fights with the Greeks among the ships. In Book 14, Ajax throws a giant rock at Hector which almost kills him. In Book 15, Hector is restored to his strength by Apollo and returns to attack the ships. Ajax, wielding an enormous spear as a weapon and leaping from ship to ship, holds off the Trojan armies virtually single-handedly. In Book 16, Hector is able to disarm Ajax (although Ajax is not hurt) and Ajax is forced to retreat, seeing that Zeus is clearly favoring Hector. Hector and the Trojans succeed in burning one Greek ship, the culmination of an assault that almost finishes the war. Ajax manages to kill many of the other Trojan lords, including Phorkys.

Achilles was absent during these encounters because of his feud with Agamemnon. In Book 9, Agamemnon and the other Greek chiefs send Ajax, Odysseus and Phoenix to the tent of Achilles in an attempt to reconcile with the great warrior and induce him to return to the fight. Although Ajax speaks earnestly and is well received, he does not succeed in convincing Achilles.

When Patroclus is killed, Hector tries to steal his body. Ajax is the man who fights to protect the body, and he takes it back safely to Achilles at the camp. Ajax, assisted by Menelaus, succeeds in fighting off the Trojans and taking the body back with his chariot; of course, the Trojans had already stolen the armor and left the body naked. Ajax's prayer to Zeus to remove the fog that has descended on the battle to allow them to fight or die in the light of day has become proverbial.

Like most of the other Greek leaders, Ajax is alive and well as the Iliad comes to a close. Later, when Achilles dies, killed by Paris (with help from Apollo), Ajax and Odysseus are the heroes that fight against the Trojans to get the body and bury it next to his friend, Patroclus. Ajax, with his great shield and spear, manages to drive off the Trojans, while Odysseus pulls the body to his chariot, and rides away with it to safety. After the burial, both claim the armor for themselves, as recognition for their efforts. After several days of competition, Odysseus and Ajax are tied for the ownership of the magical armor which was forged in Mount Olympus by the god Hephaestus. It is then that a competition is held to determine who deserves the armor. Ajax argues that because of his strength and the fighting he has done for the Greeks, including saving the ships from Hector, and driving him off with a massive rock, he deserves the armor. (Ovid Metamorphoses, Translated by Rolfe Humphries, Indiana University Press, Indianapolis, IN, 1955, Book XIII, pp. 305-309). Odysseus proves the more eloquent, and the council gives him the armor. Ajax, "nconqured," and furious, falls upon his own sword, "conquered by his [own] sorrow" (ibid, p. 318). A translation of the debate and Ajax's death can be found here (http://classics.mit.edu/Ovid/metam.13.thirteenth.html). In Sophocles' play "Ajax," a famous retelling of Ajax's demise takes place - after the armor is awarded to Odysseus the hero Ajax falls to the ground, exhausted. When he wakes up, he is under the influence of a spell from Athena. He goes to a flock of sheep and slaughters them, imagining they are the Achaean leaders, including Odysseus and Agamemnon. When he comes to his senses, covered in blood, and realizes what he did, with diminished honor he decides that he prefers to kill himself rather than to live in shame. He does so with the same sword Hector gave him when they exchanged presents. (Iliad, 7.303). From his blood sprang a red flower, as at the death of Hyacinthus, which bore on its leaves the initial letters of his name Ai, also expressive of lament (Pausanias 1.35.4). His ashes were deposited in a golden urn on the Rhoetean promontory at the entrance of the Hellespont. This account of his death is from the play, Ajax (Sophocles); in Pindar's Nemeans, 7, 8; Isthmian 4; and in Ovid's Metamorphoses, 13.1. Homer is somewhat vague about the precise manner of Ajax's death but does ascribe it to his loss in the dispute over Achilles's shield: when Odysseus visits Hades, he begs the soul of Ajax to speak to him, but Ajax, still resentful over the old quarrel, refuses and descends silently back into Erebus.

Like Achilles, he is represented (although not by Homer) as living after his death in the island of Leuke at the mouth of the Danube (Pausanias 3.19.11). Ajax, who in the post-Homeric legend is described as the grandson of Aeacus and the great-grandson of Zeus, was the tutelary hero of the island of Salamis, where he had a temple and an image, and where a festival called Aianteia was celebrated in his honour (Pausanias 1.35). At this festival a couch was set up, on which the panoply of the hero was placed, a practice which recalls the Roman Lectisternium. The identification of Ajax with the family of Aeacus was chiefly a matter which concerned the Athenians, after Salamis had come into their possession, on which occasion Solon is said to have inserted a line in the Iliad (2.557-558), for the purpose of supporting the Athenian claim to the island. Ajax then became an Attic hero; he was worshipped at Athens, where he had a statue in the market-place, and the tribe Aiantis was named after him. Pausanias also relates that a gigantic skeleton, its kneecap 5 inches (130 mm) in diameter, appeared on the beach near Sigeum, on the Trojan coast; these bones were identified as those of Ajax.


Pra, gjitchka qe lidhet me birin trupmadh te Telamonit ka te beje me:
-Force te jashtezakonshme (i dyti pas Akilit)
-Nje luftetar i denje i mejdaneve (ndeshjeve me Hektorin)
-Nje luftetar i eger kunder trojaneve
-Nje 'kasap' i grigjes se deleve

Si rrjedhim, fjala 'Gjak' eshte e paevitueshme ne personin e tij, ndaj edhe emri i tij ruan vetine thelbesore te tij: gjakatarine.

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
AgrianShigjetari
Senior Member
Senior Member
Posts: 188
Joined: Wed Dec 23, 2009 5:13 pm
Gender: Male

Re: PELLAZGET - POPULLI I PARE I MESDHEUT - CKA DIME PER TA?

#45

Post by AgrianShigjetari » Wed Dec 23, 2009 5:25 pm

Prentendimi grek nr.1

'Ajaks' eshte forma e latinizuar e emrit 'Aias' Αίας.
Sa eshte e vertete kjo? Po ne Iliade do te te doja ta dija si eshte permendur Agjaksi: Si 'Ajax' apo si 'Aias'?

Une si kunderprove ua shfaqa kete tekst:

Image

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”