"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Onomastika ilire ne Epir

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Onomastika ilire ne Epir

#1

Post by ALBPelasgian » Wed Jan 02, 2013 10:58 am

Pershendetje miq,

Perpjekjet tona te perbashketa do te duhej te konktretizoheshin me rezultate ne leme te onomastikes, duke shfrytezuar mbishkrimet epigrafike ne treven e Epirit por edhe jashte tij (Akarnani, Etoli e Thesali). Aktivistet greke ne internet kane ecur para ne kete drejtim duke shfrytezuar si gjithehere - ne menyre te perzgjedhur - burimet online te epigrafise. Prandaj do te ishte mire sikur te benin nje sistematizim ne kete drejtim, duke renditur disa nga emrat me ilire - me perfaqesues - te kesaj treve.

Ne saje te perpjekjeve te mia modeste, duke i shfrytezuar burimet e qasshme online, kam arritur te mbledh vetem keto te dhena:
544. Dodona. Inscription on bronze greaves. EAH (1966) 83/84 no. 2; S.Dakaris, Archaeological Guide to Dodona (1971) 103/104; I.P.Vokotopoulou, Ὁδηγὸς Μουσείου Ἰωαννίνων (1973) 57. Inscription inlaid in silver in the center above the knee. Republished by E.Kunze, op.cit. (cf.SEG 42 383) 130 no. 16 (undated): Μ. Γάνγριος Αρδιαί[ος ?] The owner, a member of a well-known Illyrian family, probably had his name inscribed before he dedicated the object in Dodona.

Supplementum epigraphicum graecum, Volume 42, H. W. Pleket, R. S. Stroud, Johan Strubbe, J.C. Gieben, 1995, p.146
• Epirus: Annia, Genthios, Dazos, Epikados, Plator

^Epirus, 4000 years of Greek history and civilization
Ambrakia: Plator, Dazimos.

• Thessaly (Mulai, Larissa, Atrax): Bardylis, Platura, Dazos.

• Delphi: Ana, Dardana, Plator

^Les Illyriens et les villes de l'Illyrie du Sud dans les inscriptions de la Grèce
Disa emra te tjere te pervecem te gjetur ne Epir:
•Eminauta, Derdas, Amyntas, Appoitas, Menoitas, Admatos, Sabyrtios, Pyrrhos (Sakellariou 1997:123).
Nje mbishkrim tjeter i gjetur ne Dodone eshte si vijon:
Θε τ χα α γαθα´

Ρ αζ α π θετο

α διαλλαγα` µ λλει

γεν σθαι α πο Τει
·

τ κ

·ο-

ζο
-´οντο

κα α ποχ ρησ〈ι 〉.
Perkthimi sado banal qe eshte, duket keshtu:
Zot, fat i mire. Razia pyet nese ajo do te bije ne ujdi me Teitukos derisa ai jeton dhe nje vend te sigurise?
According to Christidis, Teitukos is an Illyrian name.
____________
Ref:
Oracles, Curses, and Risk Among the Ancient Greeks, Esther Eidinow, 2007, p.102

Eshte mire sikur te shfrytezonim me teper http://epigraphy.packhum.org, ku jane te qasshme per kedo burimet epigrafike ne Epir e gjithandej.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”