"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

#1

Post by rrëqebull » Wed Dec 17, 2014 1:36 pm

[quote2="'"]Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

SHTETI SHQIPTAR
NËNPREFEKTURA E ULQINIT

Nr. 160 Res.
Ulqin më 8 Nanduer 1943

P.T.
PREFEKTURËS SHKODËR

Parashtrojmë sa vijon:

Më datë 7 të k.m. 14 ajrorë anglo-amerikanë kan bombardue qytetin e Ulqinit dhe bombat plasse kan zhgatrrue 2/3 e pazarit të qytetit dhe kan shkatrrue banesat private të lagjes së ré të këtij qyteti. Deri tash na rezulton vrasja e plagosja afër 200 veta. Popullata civile kryekëput ka lëshue qytetin dhe ka marrë katundet e afërme të Ulqinit. Nji shumicë e të vdekunve gjenden nën gërmadhat e banesave të rrëxueme në sa nji pjesë e të plagosunve asht sjell për mjekim me auto-mjetet gjermane e private për në spitalet e Shkodrës. Kapitalet e tregtarve t’Ulqinit janë nën gërmadhat e inkursjonit. Magazina e depos për rrethin e ekonomis e grosistit Z. Rexhep Dollaku i ka ra mbrenda çatija dhe deri tash nga mungesa e njerzve nuk asht lujtun prej vendit në të cilën depo janë 340 kuintal misër i sastebit lanë nën dispozicion të këshillit të rrethit për t’u shpërnda nëpunësave; gjith-ashtu më datën 1 të k.m. janë transportue prej Shkodre për në kët depo 120 kuintal grun për nëpunsa. Por në këtë depo janë kenë kuintal 9 sheqer i popullatës të rrethit të metuna pa u shpërnda. Të gjith ky ushqim asht në shi e s’asht çudi qi mund të vidhet.

Kërkojmë urgjentisht vuemjen në dispozicion të mjeteve bartëse civile ose ushtarake për t’a transportue ushqimin e popullit e të nëpunësave për në Shkodër, mbasi barjta prej depos në nji vend tjetër t’Ulqinin jo vetëm se nuk mund të sigurojmë për t’a pasun nën roje nga mungesa e fuqis qi disponojmë, por nga ana tjetër bindemi qi ky ushqim po të lehet n’Ulqin ka për t’u zhdukun nga njerzit subversiv të këtij qyteti. Prandaj mbassi qyteti asht shprazë nga popullsia, kështu qi edhe zyrat qeveritare nuk mund të funksionojnë ma n’at qytet gja qi kemi parashtrue edhe me t’onën Nr. Estra res personal titullarit t’asaj Prefekture e qi deri më sot nuk asht marrë asnji masë për mirë funksionimin si mbas gjendjes të zyrave qeveritare dhe Ulqini asht lanë me nji fuqi prej 10 gjindarmësh të cilët qëndrojnë për formë në kazermat e tyne. Për me muejtë me i ardh në ndihmë të shpejtë këtij qyteti në shgatrrimin e inkursjonit që pati asht nevoja jo vetëm të tërhjekim me urgjencë ushqimet e sipërme tregueme, por edhe mjetet e transportit për të bartë të gjithë ato familje të vobekta e tregtar që pasunit e tyne janë nën gërmadhë.

Tash për tash asht e nevojshme dhe e domosdoshme dërgimi i fuqis të mjaftueshme për të vëzhgue e mos me i lanë shteg vjedhjeve që kan me ngja, e për me i ba ballë kësaj gjendjeje dhe ndoshta të elementave subversiv duhet të paktën nji fuqi jo ma pak se 100 vetash e pajisun dhe me armë të randa mprojtëse.

Lutemi dispononi ku duhet plotësimin e kërkesave të t’ona të shpejta që të sigurojmë nji herë e mirë nevojën e madhe të asaj popullate e aq më tepër bartjen e sendeve ushqimore të rrethit për ekonomin në mëyrë që mos të jemi përgjegjë për sa u parashtrue.NËNPREFEKTI
Luigj Lufi

F. D.109, V. 1943, f. 1-2

Dokument - Oshtima
[/quote2]
http://oshtima.org/postimi/57

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4217
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

#2

Post by Zeus10 » Thu Dec 18, 2014 6:17 pm

rrëqebull wrote:[quote2="'"]Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

SHTETI SHQIPTAR
NËNPREFEKTURA E ULQINIT

Nr. 160 Res.
Ulqin më 8 Nanduer 1943

P.T.
PREFEKTURËS SHKODËR

Parashtrojmë sa vijon:

Më datë 7 të k.m. 14 ajrorë anglo-amerikanë kan bombardue qytetin e Ulqinit dhe bombat plasse kan zhgatrrue 2/3 e pazarit të qytetit dhe kan shkatrrue banesat private të lagjes së ré të këtij qyteti. Deri tash na rezulton vrasja e plagosja afër 200 veta. Popullata civile kryekëput ka lëshue qytetin dhe ka marrë katundet e afërme të Ulqinit. Nji shumicë e të vdekunve gjenden nën gërmadhat e banesave të rrëxueme në sa nji pjesë e të plagosunve asht sjell për mjekim me auto-mjetet gjermane e private për në spitalet e Shkodrës. Kapitalet e tregtarve t’Ulqinit janë nën gërmadhat e inkursjonit. Magazina e depos për rrethin e ekonomis e grosistit Z. Rexhep Dollaku i ka ra mbrenda çatija dhe deri tash nga mungesa e njerzve nuk asht lujtun prej vendit në të cilën depo janë 340 kuintal misër i sastebit lanë nën dispozicion të këshillit të rrethit për t’u shpërnda nëpunësave; gjith-ashtu më datën 1 të k.m. janë transportue prej Shkodre për në kët depo 120 kuintal grun për nëpunsa. Por në këtë depo janë kenë kuintal 9 sheqer i popullatës të rrethit të metuna pa u shpërnda. Të gjith ky ushqim asht në shi e s’asht çudi qi mund të vidhet.

Kërkojmë urgjentisht vuemjen në dispozicion të mjeteve bartëse civile ose ushtarake për t’a transportue ushqimin e popullit e të nëpunësave për në Shkodër, mbasi barjta prej depos në nji vend tjetër t’Ulqinin jo vetëm se nuk mund të sigurojmë për t’a pasun nën roje nga mungesa e fuqis qi disponojmë, por nga ana tjetër bindemi qi ky ushqim po të lehet n’Ulqin ka për t’u zhdukun nga njerzit subversiv të këtij qyteti. Prandaj mbassi qyteti asht shprazë nga popullsia, kështu qi edhe zyrat qeveritare nuk mund të funksionojnë ma n’at qytet gja qi kemi parashtrue edhe me t’onën Nr. Estra res personal titullarit t’asaj Prefekture e qi deri më sot nuk asht marrë asnji masë për mirë funksionimin si mbas gjendjes të zyrave qeveritare dhe Ulqini asht lanë me nji fuqi prej 10 gjindarmësh të cilët qëndrojnë për formë në kazermat e tyne. Për me muejtë me i ardh në ndihmë të shpejtë këtij qyteti në shgatrrimin e inkursjonit që pati asht nevoja jo vetëm të tërhjekim me urgjencë ushqimet e sipërme tregueme, por edhe mjetet e transportit për të bartë të gjithë ato familje të vobekta e tregtar që pasunit e tyne janë nën gërmadhë.

Tash për tash asht e nevojshme dhe e domosdoshme dërgimi i fuqis të mjaftueshme për të vëzhgue e mos me i lanë shteg vjedhjeve që kan me ngja, e për me i ba ballë kësaj gjendjeje dhe ndoshta të elementave subversiv duhet të paktën nji fuqi jo ma pak se 100 vetash e pajisun dhe me armë të randa mprojtëse.

Lutemi dispononi ku duhet plotësimin e kërkesave të t’ona të shpejta që të sigurojmë nji herë e mirë nevojën e madhe të asaj popullate e aq më tepër bartjen e sendeve ushqimore të rrethit për ekonomin në mëyrë që mos të jemi përgjegjë për sa u parashtrue.NËNPREFEKTI
Luigj Lufi

F. D.109, V. 1943, f. 1-2

Dokument - Oshtima
[/quote2]
http://oshtima.org/postimi/57
Interesant ne kete dokument, eshte fakti, qe ""armiqte"" gjermane, jo vetem e kane bashkuar Ulqinin me Shqiperine, por dhe transportojne te plagosurit shqiptare, per ne Shkoder me mjetet e tyre, pas bombardimeve te "aleateve" anglo-cifuto-amerikane.

Pastaj dua te flas per "huazimin nga jashte " te fjales: 'xhandar', qe ne te shqipen e vertete shqiptohet: 'gjindarm' dhe do te thote: persona qe ju gjenden arme=persona te armatosur. Nuk dihet tashme, kush huazoi nga kush.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

#3

Post by rrëqebull » Fri Dec 19, 2014 1:12 pm

Zeus10 wrote:
rrëqebull wrote:[quote2="'"]Bombardimi i Ulqinit, 07.XI.1943

SHTETI SHQIPTAR
NËNPREFEKTURA E ULQINIT

Nr. 160 Res.
Ulqin më 8 Nanduer 1943

P.T.
PREFEKTURËS SHKODËR

Parashtrojmë sa vijon:

Më datë 7 të k.m. 14 ajrorë anglo-amerikanë kan bombardue qytetin e Ulqinit dhe bombat plasse kan zhgatrrue 2/3 e pazarit të qytetit dhe kan shkatrrue banesat private të lagjes së ré të këtij qyteti. Deri tash na rezulton vrasja e plagosja afër 200 veta. Popullata civile kryekëput ka lëshue qytetin dhe ka marrë katundet e afërme të Ulqinit. Nji shumicë e të vdekunve gjenden nën gërmadhat e banesave të rrëxueme në sa nji pjesë e të plagosunve asht sjell për mjekim me auto-mjetet gjermane e private për në spitalet e Shkodrës. Kapitalet e tregtarve t’Ulqinit janë nën gërmadhat e inkursjonit. Magazina e depos për rrethin e ekonomis e grosistit Z. Rexhep Dollaku i ka ra mbrenda çatija dhe deri tash nga mungesa e njerzve nuk asht lujtun prej vendit në të cilën depo janë 340 kuintal misër i sastebit lanë nën dispozicion të këshillit të rrethit për t’u shpërnda nëpunësave; gjith-ashtu më datën 1 të k.m. janë transportue prej Shkodre për në kët depo 120 kuintal grun për nëpunsa. Por në këtë depo janë kenë kuintal 9 sheqer i popullatës të rrethit të metuna pa u shpërnda. Të gjith ky ushqim asht në shi e s’asht çudi qi mund të vidhet.

Kërkojmë urgjentisht vuemjen në dispozicion të mjeteve bartëse civile ose ushtarake për t’a transportue ushqimin e popullit e të nëpunësave për në Shkodër, mbasi barjta prej depos në nji vend tjetër t’Ulqinin jo vetëm se nuk mund të sigurojmë për t’a pasun nën roje nga mungesa e fuqis qi disponojmë, por nga ana tjetër bindemi qi ky ushqim po të lehet n’Ulqin ka për t’u zhdukun nga njerzit subversiv të këtij qyteti. Prandaj mbassi qyteti asht shprazë nga popullsia, kështu qi edhe zyrat qeveritare nuk mund të funksionojnë ma n’at qytet gja qi kemi parashtrue edhe me t’onën Nr. Estra res personal titullarit t’asaj Prefekture e qi deri më sot nuk asht marrë asnji masë për mirë funksionimin si mbas gjendjes të zyrave qeveritare dhe Ulqini asht lanë me nji fuqi prej 10 gjindarmësh të cilët qëndrojnë për formë në kazermat e tyne. Për me muejtë me i ardh në ndihmë të shpejtë këtij qyteti në shgatrrimin e inkursjonit që pati asht nevoja jo vetëm të tërhjekim me urgjencë ushqimet e sipërme tregueme, por edhe mjetet e transportit për të bartë të gjithë ato familje të vobekta e tregtar që pasunit e tyne janë nën gërmadhë.

Tash për tash asht e nevojshme dhe e domosdoshme dërgimi i fuqis të mjaftueshme për të vëzhgue e mos me i lanë shteg vjedhjeve që kan me ngja, e për me i ba ballë kësaj gjendjeje dhe ndoshta të elementave subversiv duhet të paktën nji fuqi jo ma pak se 100 vetash e pajisun dhe me armë të randa mprojtëse.

Lutemi dispononi ku duhet plotësimin e kërkesave të t’ona të shpejta që të sigurojmë nji herë e mirë nevojën e madhe të asaj popullate e aq më tepër bartjen e sendeve ushqimore të rrethit për ekonomin në mëyrë që mos të jemi përgjegjë për sa u parashtrue.NËNPREFEKTI
Luigj Lufi

F. D.109, V. 1943, f. 1-2

Dokument - Oshtima
[/quote2]
http://oshtima.org/postimi/57
Interesant ne kete dokument, eshte fakti, qe ""armiqte"" gjermane, jo vetem e kane bashkuar Ulqinin me Shqiperine, por dhe transportojne te plagosurit shqiptare, per ne Shkoder me mjetet e tyre, pas bombardimeve te "aleateve" anglo-cifuto-amerikane.
Krejt, krejt, krejt!

Ja fytyra e vërtetë e """"aleatëve""""❗❗❗:
Mirëpo, siç kryqëzoheshin në Shqipëri interesat e Fuqive të Mëdha dhe lakmitë e vendeve fqinjë më 1913-1914, ashtu kryqëzoheshin edhe më 1943-1944. Në momentet kyçe shfaqeshin fantazmat e dilnin në sipërfaqe edhe skemat e marrëveshjet e vjetra antishqiptare.

Mjafton të përmendim Traktatin e Fshehtë të Londrës, marrëveshjet italo-serbo-greke për copëtimin e Shqipërisë midis tyre, marrëveshjen Randolf-Tito etj. për të arritur deri tek thirrja që i bënte serbëve Komanda Supreme e Aleatëve për t'i nxitur kundër ushtrive gjermane duke u premtuar Kosovën:

"Serbë! Kur së bashku do të kemi fituar luftën, atëherë SHBA dhe Anglia do t'ju ndihmojnë ju të krijoni Serbinë e Madhe, të re e të fortë të tillë që ju të bëheni populli më i fortë i Ballkanit, më i fuqishëm se kurdoherë." [89]
- - -
89. Trakt i RAF, 14 maj 1944.

nga libri "Mukja", Uran Butka, Bot. Drier, 2007, fq.62

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”