"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#1

Post by TeuAL » Fri Aug 04, 2017 11:42 am

Perandori Ilir Dioklecian dhe Papa Klementi XI - Albani

Kisha 'Shen Maria e Engjejve dhe Martireve', qe eshte ndertuar brenda 'Termave te Dioklecianit' ne Rome, u perzgjodh nga Papa Albani per te ndertuar nje kalendar diellor bazuar ne meridianin e Romes. Kjo veper e bukur vazhdon te terheqe admirues te shumte. Ngjitja eshte nga www dhe ilustron sa thashe me lart. Ne videon qe vijon tregohet kalendari i dhuruar nga Papa Albani per kishen ' S. MARIA DEGLI ANGELI E DEI MARTIRI'. Ne minuten 1:02 shihet Stema Papnore Albani.
www.youtube.com/watch?v=kpl_b_kYX9w
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#2

Post by TeuAL » Mon Aug 07, 2017 1:41 pm

Nje obelisk ne muzeun arkeologjik ne Durres
Perandori August perdori nje obelisk per te ndertuar nje kalendar diellor dhe ore diellore ne Rome. Ngjitja e pare tregon pjese nga ky kalendar diellor qe arkeologet zbuluan ne themelet e nje ndertese ne Rome. Shihet qarte shenimi i meridianit lokal si dhe shenjat, qe tregohen me shigjetat blu, shenja qe tregojne gjatesine e hijes se obeliskut ne mesdite, pergjate meridianit lokal, sipas muajve. Vijat e lakuara i sherbejne ores diellore. Kalendari i Augustit ngjason me kalendarin e postimit me heret. Ngjitja e dyte tregon nje obelisk ne muzeun arkeologjik te Durresit. Ndoshta vjen nga ndonje monument si i lartpermenduri. Le te shpresojme qe arkeologet te gjejne, pergjate meridianit te Durresit, shenime qe te flasin per kalendar dhe ore diellore. Kjo edhe per zona te tjera arkeologjike si ne Apolloni, Butrint etj.

shenim: ngjitjet jane nga www
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#3

Post by TeuAL » Fri Sep 22, 2017 11:08 am

Meridianet Lokale

Desha te di nese eshte marre parasysh ne planet urbanistike te qyteteve tona qe te shenohen me saktesi meridianet lokale? Kjo qe te ruhen hapesira pergjate ketyre vijave dhe qe kur te jete mundesia te perdoren per te ndertuar p.sh. kalendare diellore ose te tjera qe nxisin interesin e nxenesve per zbatime te astronomise.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#4

Post by TeuAL » Thu Oct 26, 2017 2:06 pm

Germimet arkeologjike te viteve 1982-1986 prane Hammat_Gader, ne Izrael, kane nxjerre ne drite terma bizantine qe datojne ne periudhen e Perandorit Ilir Anastas(491-518). Ngjitur eshte nje pamje nga 'salla e fontanave' ku eshte gjetur emri i Perandorit Anastas.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#5

Post by TeuAL » Fri Oct 27, 2017 8:35 am

TeuAL wrote:
Thu Oct 26, 2017 2:06 pm
Germimet arkeologjike te viteve 1982-1986 prane Hammat_Gader, ne Izrael, kane nxjerre ne drite terma bizantine qe datojne ne periudhen e Perandorit Ilir Anastas(491-518). Ngjitur eshte nje pamje nga 'salla e fontanave' ku eshte gjetur emri i Perandorit Anastas.
Po plotesoj postimin me lart duke shtuar skemen e plote te termave.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#6

Post by TeuAL » Fri Oct 27, 2017 8:47 am

Zbulim i rendesishem arkeologjik ne Durres, ndertim i periudhes se Perandorit Ilir Anastas Durresakut
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arkeologet mendojne se mund te jete nje kompleks banjash publike. Vijon njoftimi nga Top Channel Albania.

www.youtube.com/watch?v=1GKyBJVNQfI&fea ... r_embedded
Top Channel Albania
Korrik 27, 2017
Një tjetër zbulim i ri arkeologjik në Durrës përforcon bindjen mbi rëndësinë dhe madhështinë e qytetit buzë Adriatikut edhe në periudhën e Antikitetit të vonë, kur Perandoria Bizantine përballej me një sërë problemesh dhe investime të tilla ishin të pazakonta.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#7

Post by TeuAL » Sun Nov 12, 2017 2:03 pm

TeuAL wrote:
Mon Aug 07, 2017 1:41 pm
Nje obelisk ne muzeun arkeologjik ne Durres
Perandori August perdori nje obelisk per te ndertuar nje kalendar diellor dhe ore diellore ne Rome. Ngjitja e pare tregon pjese nga ky kalendar diellor qe arkeologet zbuluan ne themelet e nje ndertese ne Rome. Shihet qarte shenimi i meridianit lokal si dhe shenjat, qe tregohen me shigjetat blu, shenja qe tregojne gjatesine e hijes se obeliskut ne mesdite, pergjate meridianit lokal, sipas muajve. . . . Ngjitja e dyte tregon nje obelisk ne muzeun arkeologjik te Durresit. Ndoshta vjen nga ndonje monument si i lartpermenduri. Le te shpresojme qe arkeologet te gjejne, pergjate meridianit te Durresit, shenime qe te flasin per kalendar dhe ore diellore. Kjo edhe per zona te tjera arkeologjike si ne Apolloni, Butrint etj.
Ne ngjitje shihet nje kohetregues romak ne Pompeii ku ora lexohet nga hija e shigjetes(qe tregon veriun) mbi nje seksion konik. Kjo me ben te mendoj per nje te ngjashem ne Apollonine tone, ketu kam parasysh kolonat e vecuara te periudhes se Augustit dhe nje vizatim diku ne mure ku tregohet nje kolone dhe mbi te nje objekt i harkuar .
(ngjitja nga www)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#8

Post by TeuAL » Mon Nov 13, 2017 7:28 am

. . . vijon
Ngjtur eshte viizatimi i gjetur ne muret e Apollonise sone qe kam permendur ne postin me lart. Ky imazh vjen nga nje forum-seksion (ku flitet) per Augustin dhe eshte postuar nga anetari Ajzberg.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#9

Post by TeuAL » Tue Nov 14, 2017 2:30 pm

. . . vijon

Ngjitur eshte nje tjeter vizatim i gjetur ne muret e Apollonise sone, sjelle para ca kohe, bashke me vizatimin me lart nga Ajzbeg. Ky vizatim me duket se eshte ilustrim nga rrefenja e Ovidit per Silenusin e dehur me vere dhe qe shoket e cojne ne shtepi me te qeshura, te hipur mbi gomar. Ilustrimi i kesaj rrefenje te Ovidit eshte ne punet e shume artisteve, vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#10

Post by TeuAL » Tue Nov 14, 2017 2:35 pm

. . . vijon

Po ngjis edhe nje tjeter ilustrim per sa kam thene me lart:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#11

Post by TeuAL » Tue Dec 05, 2017 9:39 am

Papa Albani mbeshtetes i projekteve te medha intelektuale

Medalje e vitit 1720 per nder te kontributit te Papa Albanit ne realizimin me sukses te "Observatorit Astronomik te Bolonjes" dhe "Institutit te Shkencave te Bolonjes".
http://www.csun.edu/~hcfll004/ClemXI.html
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#12

Post by TeuAL » Wed Dec 06, 2017 10:17 am

Bernardino Baldi(1553 – 1617) historian i matematikes dhe familja Albani nga Urbino

Bernardino Baldi krijoi nje veper te madhe monumentale te rilindjes se matematikes, 'Vite dei Matematici', qe shenon te paren histori gjithperfshirese te matematikes.

Ne ruajtjen e doreshkrimeve te kesaj vepre te Baldit dhe me tej, ne botimin e saj, merita kryesore i takon familjes se Papa Albanit ne Urbino qe, duke qene ne lidhje familjare me familjen Baldi ne Urbino, arriti te marre shpejt ne mbrojtje te gjitha doreshkrimet e Bernardino Baldit kur ai u nda nga jeta.

Ilustrimet ngjitur jane nga libri:

Title:The Italian Renaissance of mathematics: studies on humanists and mathematicians from Petrarch to Galileo.
Author: Paul Lawrence Rose
Publisher: Geneva, Librairie Droz, 1975
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#13

Post by TeuAL » Thu Dec 07, 2017 5:46 pm

TeuAL wrote:
Mon Nov 13, 2017 7:28 am
. . . vijon
Ngjtur eshte viizatimi i gjetur ne muret e Apollonise sone qe kam permendur ne postin me lart. Ky imazh vjen nga nje forum-seksion (ku flitet) per Augustin dhe eshte postuar nga anetari Ajzberg.
Nje pamje shume e ngjashme me vizatimin e Apollonise sone shihet ne nje mozaik antik te zbuluar ne 2016 ne Antioch. Kete e pashe ne nje artikull nga i cili po ngjis pamje nga objekti qe thuhet se eshte nje ore-diellore (Sundial) dhe nje pjese nga komenti. Autori thote qe mozaiku tregon nje aristokrat roman (i ndjekur nga sherbetori) qe eshte para nje ore diellore qe tregon se ora eshte ndermjet 9.00 dhe 10.00, fakt ky qe e ben te nxitoje per tek termat orari i te cilave eshte 9.00, pra ai eshte vone dhe rrezikon te mos arrije ne kohe per vaktin e ngrenies qe eshte ne oren 10.00 .

Antioch Mosaic Sundial
====================
. . .
Perhaps more interesting to sundialists is the mosaic further right. It is of a Roman attending the bath. Demet Kara explains, "...there is a sundial and a young clothed man run[s] towards it with a bare-headed butler behind. The sundial is between 9 and 10 am. 9am is the bath time in the Roman period. He has to arrive at supper at 10am. Unless he can, it is not well received. There is writing on the scene that reads he is late for supper and writing about time on the other." . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#14

Post by TeuAL » Mon Feb 05, 2018 6:36 am

Kalendar dhe oremates antike qe gjenden ne Shqiperi, njeri vjen nga Berati dhe tjetri nga rrenoja prane Butrintit, ne Konispol. Shume interesante pamjet e sjella nga gazetari Marin Mema.
http://top-channel.tv/2018/02/03/gjurme ... i-beratit/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Trashegimi e jona Perandorake dhe Papnore

#15

Post by TeuAL » Fri Feb 23, 2018 8:40 pm

Jean-François Albanis Beaumont (1753-1810)

Dega e familjes se Papa Albanit ne Piemont ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”