"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#1

Post by TeuAL » Sun Sep 26, 2021 1:20 pm

Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia


Duke lexuar nje liber, mendoj eshte me shume vlere per ne sepse ka fakte qe lidhen me "Historine e Shqiptareve" ne shekullin XV.
----------- Libri ------------
Venetian Narrative Painting in the Age of Carpaccio
By Patricia Fortini Brown
Published:1988
Publisher:Yale University Press
----------------------------------------
Fakte te rendesishme me duken dokumentet e arkivave te Venecias, qe ka shfletuar autorja, qe flasin per :
1. hapjen e shkolles "Scuola di Santa Maria degli Albanesi" ne 22 Tetor 1442 ne Venecia, Itali
2. statutin e kesaj shkolle
3. hollesi te historise se shkolles dhe te dekorimit te "Scuola di Santa Maria degli Albanesi" me vepra ne skulpture dhe pikture

A mund te gjenden doreshkrime ne gjuhen shqipe te shekullit 15, ose me heret, ne cfare mund te jete ruajtur nga shkolla?

Po ngjis flete nga ky liber.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#2

Post by TeuAL » Sun Sep 26, 2021 1:40 pm

. . . vijon

Ne fleten ngjitur(i njejti liber) flitet per vendndodhjen sot te gjashte pikturave qe ndodheshin ne "Scuola di Santa Maria degli Albanesi", vepra keto qe jane punuar ne studion e piktorit venecian Vittore Carpaccio.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#3

Post by TeuAL » Sun Sep 26, 2021 1:53 pm

. . . vijon

Ngjitjet jane nga i njejti liber. Aty permenden edhe tre vepra, skulptura, per te cilat nuk ka te dhena.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#4

Post by TeuAL » Sun Sep 26, 2021 2:10 pm

. . . vijon

Ngjitur jane gjashte pikturat e lartpermendura qe ishin porositur per "Scuola di Santa Maria degli Albanesi" dhe qe ruhen ne galleri arti ne Itali. Panelet nr. 2 dhe 3 jane nga libri "Venetian Narrative Painting in the Age of Carpaccio, Patricia Fortini Brown", te tjerat jane nga galerite perkatese.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#5

Post by TeuAL » Wed Sep 29, 2021 1:28 am

. . . vijon

Shqiptaret ne Marche, Itali, ne shek. XV kishin vellazerite "Confraternities of Albanians" dhe sipas arkivave edhe "Universitas Albanensium Asculanorum . . . anno Domini 1482".

Po ngjis pjese nga artikulli i Profesorit te Universitetit te Maceratas Giuseppe Capriotti.
-------------------------------------------------
The Cauldron of St. Venera and the Comb of St. Blaise.
Cult and Iconography in the Confraternities of Albanians and Schiavoni in Fifteenth–Century Ascoli Piceno
Giuseppe Capriotti
Università di Macerata
----------------------------------------------
shenim: termi "Universitas" eshte spjeguar si "thjesht grup, bashkesi" ?

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#6

Post by TeuAL » Wed Sep 29, 2021 1:40 am

. . . vijon

Vijon pjese nga artikulli :
-------------------------------------------------
The Cauldron of St. Venera and the Comb of St. Blaise.
Cult and Iconography in the Confraternities of Albanians and Schiavoni in Fifteenth–Century Ascoli Piceno
Giuseppe Capriotti, Università di Macerata
---------------------------------------------
shenim_1: termi "Universitas" eshte spjeguar si "thjesht grup, bashkesi" ?
shenim_2: artikullin e Prof. Capriotti-t e lexova tek "eum edizioni università di Macerata, http://eum.unimc.it"

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#7

Post by TeuAL » Wed Sep 29, 2021 2:18 am

. . . vijon

Shqiptaret dhe institucionet e tyre ne Marche, Itali, ne shekullin XV

Artikullin e mesiperm te Profesorit te Universitetit te Maceratas, Giuseppe Capriotti, e pashe pasi lexova ne "http:academia.edu" broshuren "Studies on the Value of Cultural Heritage, Supplementi 07, 2018". Ligjeratat lidheshin me emigrantet dalmate ne Itali por shqiptaret ishin kudo.
-------------- nga academia_edu -----------------
JOURNAL OF THE SECTION OF CULTURAL HERITAGE
Department of Education, Cultural Heritage and Tourism
University of Macerata

Il Capitale culturale
Studies on the Value of Cultural Heritage
Supplementi 07, 2018
ISSN 2039-2362 (online)
ISBN 978-88-6056-565-5

Web
http://riviste.unimc.it/index.php/cap-cult

Editore / Publisher:
eum edizioni università di Macerata,
Centro direzionale, Macerata
http://eum.unimc.it
-----------------------------------------------------

shenim: me terhoqi vemendjen fakti qe permendete shqiptaret baziliane me banim ne Rome, shek. XV, dhe thuhej qe te gjithe studjuesit e ketij grupi besimtaresh i shtypnim shkrimet e tyre ne "Basilian printing houses(18)" dhe sqarimi per kete ishte: (18)_" See Jan Drews’s Methodus peregrinationis menstruae Marianae ad imagines Deiparae Virginis per ditiones regni Poloniae et M. Ducatus Lituaniae ​. . . "

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Shkolla e Shqiptareve e Hapur ne 22 Tetor 1442 ne Venecia

#8

Post by TeuAL » Thu Sep 30, 2021 2:36 am

Shqiptaret ne shek. XV-XVI ne Rome

Duke kerkuar ne www per " . . . Dal dossier di atti notarili relativi agli albanesi residenti a Roma . . . ' societas sive universitas Albanensium' . . . ", munda te lexoj pak flete nga libri:
------------
Cittadinanza e mestieri: Radicamento urbano e integrazione nelle città bassomedievali (secc. XIII-XVI)
Author Autori Vari
Publisher Viella Libreria Editrice, 2014
-------------
Ketu flitet edhe per dokumente qe tregojne se Gjon Kastrioti, djali i Skenderbeut, nga viti 1513 ka jetuar ne Rome me nderime per merita lufte. Ngjitja eshte nga libri i lartpermendur.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”