"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Autori 'A. H. M. Jones' per reformat e Perandorit Dioklecian

Këtu mund të flisni mbi historinë tonë duke sjellë fakte historike për ndriçimin e asaj pjese të historisë mbi të cilen ka rënë harresa e kohës dhe e njerëzve.

Moderators: Arbëri, Strokulli

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Autori 'A. H. M. Jones' per reformat e Perandorit Dioklecian

#1

Post by TeuAL » Mon Oct 31, 2022 8:20 am

Regjistrimi i popullsise dhe taksimi sipas ligjeve te Dioklecianit.

Po postoj shenime qe i kam mbajtur gjate leximit te librit:
-----
Titulli: The Later Roman Empire 284 - 602. A Social Economic And Administrative Survey
Autor: A. H. M. Jones (Arnold Hugh Martin Jones [1904–1970])
Publ: Blackwell & Mott, Ltd.,
------
Perandori Dioklecian reformoi sistemin fiskal dhe ate te regjistrimit te popullsise. Regjistrimi, me ligj, duhej bere 'shtepi me shtepi' dhe ne cdo shtepi, vec te rriturve, duhej te regjistroheshin edhe femijet. Regjistra te periudhes i kane te dhenat e regjistrimit. A mund te gjenden regjistrat per popullin tone?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Autori 'A. H. M. Jones' per reformat e Perandorit Dioklecian

#2

Post by TeuAL » Mon Oct 31, 2022 8:31 am

Regjistrimi i popullsise dhe taksimi sipas ligjeve te Dioklecianit.

Po postoj shenime qe i kam mbajtur gjate leximit te librit:
-----
Titulli: The Later Roman Empire 284 - 602. A Social Economic And Administrative Survey
Autor: A. H. M. Jones (Arnold Hugh Martin Jones [1904–1970])
Publ: Blackwell & Mott, Ltd.,
-----
. . . vijon

Per zbatimin e rregullave tatimore(pas regjistrimit te popullsise) te vendosura nga Diokleciani flitet edhe pas largimit te tij nga posti, ne vecanti per Ilirine, ne dokumente te vitit 311. Ngjitja nga ky liber vijon.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Autori 'A. H. M. Jones' per reformat e Perandorit Dioklecian

#3

Post by TeuAL » Sun Nov 06, 2022 8:19 pm

. . . vijon

Perandori Justinian shkruan per mundesine e lirimit(manumission) te sklleverve bazuar ne ligj (fleta 801 ngjitur).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Historia e Shqiperise”