Falë rregullit të ri të vendosur nga FIFA, më tre qershor të këtij viti, Shqipëria mund të përfitojë lojtarë të rinj në Kombëtare, të cilët për motive nga më të ndryshmet në të kaluarën janë aktivizuar me përfaqësueset U-21 të vendeve të tjera. Janë të shumtë, lojtarët shqiptarë, apo edhe ata nga trojet e Kosovës që gjatë viteve të fundit kanë provuar shanset e tyre për të luajtur me Kombëtare të tjera, të cilët ndonëse janë aktivizuar në ekipet e të rinjve, nuk kanë mundur të mbërrijnë asnjëherë në përfaqësueset “A”.
Vendimi
FIFA ka hequr limitin për futbollistët që dëshirojnë të ndërrojnë përfaqësuesen. Sipas rregullit të vjetër, një futbollist që kishte luajtur për një përfaqësuese të të rinjve ka pasur të drejtë të vendoste deri në moshën 21-vjeçare. Nëse nuk e kishte bërë këtë brenda këtij afati, ai konsiderohej më pas një lojtar i përfaqësueses për të cilën kishte luajtur në ekipet Shpresa. Por, me ndryshimin e këtij rregulli, futbollistët edhe nëse janë më të mëdhenj se 21 vjeç, kanë të drejtë të vendosin për të ardhmen e tyre në përfaqësuese, me kushtin që ata të mos kenë luajtur asnjë ndeshje zyrtare me një përfaqësueset “A”. Kongresi i FIFA-s ka aprovuar me 58 për qind të votave këtë kërkesë, që ishte iniciuar nga Federata e Futbollit të Algjerisë. Algjeria dëshironte që të kthente mesfushorin e Lacios, Murad Megnin, që në të kaluarën kishte luajtur për përfaqësuesen U-21 të Francës.
Rregulli
Sipas rregullit të vjetër një futbollist që kishte luajtur për një përfaqësuese të të rinjve, ka pasur të drejtë të vendoste deri në moshën 21-vjeçare. Nëse nuk e kishte bërë këtë brenda këtij afati, ai konsiderohej më pas një lojtar i përfaqësueses për të cilën kishte luajtur në ekipet Shpresa. Por, me ndryshimin e këtij rregulli, futbollistët edhe nëse janë më të mëdhenj se 21 vjeç, kanë të drejtë të vendosin për të ardhmen e tyre në përfaqësuese, me kushtin që ata të mos kenë luajtur asnjë ndeshje zyrtare me një përfaqësueset “A”.
Rregullin e ri të aprovuar nga FIFA kanë nisur ta shfrytëzojnë menjëherë futbollistët e huaj. I pari që ka vendosur të përdorë këtë rregull është sulmuesi gjerman, Xhermen Xhons. Xhons, ndonëse 27-vjeçar dhe ka tri paraqitje në miqësore me Gjermaninë ka marrë vendim të luajë për SHBA-në. “Xhermen Xhons ka iKosova, të tjerat
Rregullin e ri të aprovuar nga FIFA kanë nisur ta shfrytëzojnë menjëherë futbollistët e huaj. I pari që ka vendosur të përdorë këtë rregull është sulmuesi gjerman, Xhermen Xhons. Xhons, ndonëse 27-vjeçar dhe ka tri paraqitje në miqësore me Gjermaninë ka marrë vendim të luajë për SHBA-në. “Xhermen Xhons ka informuar DFB-në se ka vendosur të luajë për SHBA-në”, thuhet në një komunikatë të lëshuar nga faqja zyrtare e Federatës së Futbollit të Gjermanisë.
nformuar DFB-në se ka vendosur të luajë për SHBA-në”, thuhet në një komunikatë të lëshuar nga faqja zyrtare e Federatës së Futbollit të Gjermanisë.
Reaksioni
Ekziston rreziku që këta futbollistët të mos priten mirë nga tifozët, apo nga lojtarët e tjerë të Kombëtares. Kjo për faktin e thjeshtë se Shqipëria në fillimet e tyre nuk konsiderohej zgjedhja e parë për ta, lista e meposhteme
Dhimuço
Elin Dhimuço luan me Panathinaikosin. Mesfushori me tipare sulmuese cilësohet si një nga talentet e futbollit grek. Shqiptari nga Himara ka luajtur me U-21 të Greqisë.
Gjasula
Tiranasi me pasaportë gjermane aktualisht luan me Bazelin. Mesfushori 23-vjeçar ka luajtur me U-21 të Gjermanisë, por deri tani s’ka mundur të aktivizohet në ekipin e parë.
Kone
22-vjeçari i AEK-ut ka luajtur me përfaqësuesen U-21 të Greqisë, por nuk ka debutuar me skuadrën e parë të helenëve. Mesfushori ka ende mundësi të zgjedhë Shqipërinë.
Mavraj
Qendërmbrojtësi kosovar 23-vjeçar me pasaportë shqiptare ka luajtur një ndeshje me U-21 të Gjermanisë. Tani ai luan te Bohumi dhe i kishte humbur shpresat se mund të luajë me Shqipërinë.
Sadrijaj
Sulmuesi 23-vjeçar Borusias së Dortmundit ka luajtur me të rinjtë e Gjermanisë, por jo me ekipin e parë. Ai ka shprehur dëshirën për të luajtur me Shqipërinë në të ardhmen.
Basha
Organizatori 22-vjeçar që luan te Rimini është aktivizuar me Shpresat e Zvicrës në të kaluarën, por jo me përfaqësuesen “A” të helvetëve. Igli Tare e cilëson një talent atë.
Toski
Faton Toski s’mundi të gjente hapësira te përfaqësuesja gjermane, megjithëse është aktivizuar me Shpresat e këtij vendi. 22-vjeçari nga Gjilani, që luan te Frankfurti, ka gjasa të ndërrojë mendje.
Ismaili
Talenti i Shtutgartit është grumbulluar me të rinjtë e Gjermanisë, por është provuar ndërkohë edhe me përfaqësuesen “B” të Shqipërisë. Mesfushori ofensiv ka ende mundësi për të zgjedhur.
Ferati
Mesfushori shkatërrues 23-vjeçar i Riminit, cilësohet si pasardhësi i Canës. Kosovari që aktivizohet te Bazeli është aktivizuar me Shpresat e Zvicrës, por jo me përfaqësuesen “A”.
Bunjaku
Sulmuesi i Nurnbergut, Albert Bunjaku, ka luajtur me të rinjtë e Zvicrës. 26-vjeçari tani mund të luajë me përfaqësuesen kosovare, pasi nuk mundi të gjente hapësira te helvetët.
Metaj
Mesfushori Shkodran i Groningenit, Metaj, ende nuk ka debutuar me përfaqësuesen “A” të Holandës dhe 22–vjeçari ka shanse që të zgjedhë një mes Shqipërisë, ose Kosovës.
Shala
Rijat Shala, mesfushori kosovar me tipare mbrojtëse i Foxhas nuk mundi të shkonte më larg se te skuadra U-21 e Zvicrës. Tani 26-vjeçari mund të zgjedhë Kosovën.
Të tjerët, Gërxhaliu, Nini dhe Behrami, ata që janë “djegur”
Rregulli për të ndryshuar Kombëtaren është i vlefshëm vetëm për futbollistët që kanë luajtur vetëm me përfaqësueset U-21 të një vendi. Në rast se një lojtar është aktivizuar edhe me skuadrën e parë përfaqësuese, atëherë ai nuk ka më të drejtë të ndryshojë ekip. Kjo do të thotë se, lojtarë shumë të talentuar si Ronald Gërxhaliu, i cili luan tek Austria e Vjenës, Sotir Nini i
Panathinaikosit, apo Behrami i Totenhamit, nuk mund të veshin më fanellën kuqezi. Lojtarët janë thuajse të gjithë titullarë në skuadrat e tyre. Mbrojtësit Gërxhaliu (Austri) dhe Behrami (Zvicër) do t’i kishin dhënë fund njëherë e mirë problemeve të Kombëtares shqiptare në repartin difensiv, por ata preferuan edhe për motive familjare të zgjidhin skuadra të tjera. Sotir Nini ndërkaq, ishte një alternativë e mirë për mesfushën kuqezi, por tashmë ai është pjesë e Kombëtares së parë të Greqisë. Edhe Blerim Xhemaili i Torinos nuk ka më mundësi të luajë për ngjyrat kuqezi, pasi ka luajtur me ekipin e Zvicrës.