"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Historia e gjuhës nuk eshtë aq e re,e thjeshtë dhe....

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.
Post Reply
Orakulli
Star Member
Star Member

Historia e gjuhës nuk eshtë aq e re,e thjeshtë dhe....

Post by Orakulli »

Mendimi I Robert D'Angely;"Shqipja si gjuhë është gjeniale dhe është për të ardhur keq, që shqiptarët e sotëm ende nuk kanë kuptuar rëndësinë e saj gjuhësore universale...." ,për mua ne të vertetë është më i thelle se aq, eshte i vërtetë por jo i plotë.Shqiptarët e sotëm nuk mund ta kuptojne thellesine,ose universilatetin e gjuhes se tyre me tepër se sa kombet e tjerë gjuhët e veta.C'di nji gjuhëtar ITALIAN me shume se nji gjuhëtar shqiptar reth nje njesie te thjeshte gjuhësore.Ku rrinë AL-,MUND TE BEHET QUIRINALE,por asnje nga te dy palet nuk mund të shpjerë nga mendja ne gojë(s(h)pie go(i,a)+l),pse "KU RRI,KU RRINE(ata)" eshte "ku rri" dhe 'QUIRRINE-AL" isht,est,is,ist,ost,osht,asht "QU R(R)IN'(ë)+AL".Kjo "al" mos do te kuptoje gjithashtu nje gje pa kuptim?Eshte thjesht nji mbaresë?Apo mbart(mba,man) nji kuptim te caktuar?
Sipas fonetikes i bie qe rruga të jete:
-pal-par(ë).Eshte mundesia me e madhe e ndodhjes se ndryshimit.Po keshtu dhe FIAL,mund te kete qënë FI Al.Ose mund te ketë edhe kodin e MAL=M'Al,qe kupton nji send(ose jo send) me MAI(j),ose LARTESI TE MADHE krahasuar me objekt e tjere rethues.Kush mund ta dijë?
I shkruajta gjith'këto per të shprehur se sa e nderlikuar eshte gjuha,sidomos ajo universale kodike e pare.
Analizoni vetem fjalinë;"Më grriu uria..",për të kuptuar sa i ndryshëm eshtë veshtrimi i botes rethuese nepërmes kesaj gjuhë.Si mund të të grrijë uria?
Kur flet,gjitmonë ka nji shkak dhe pasojë të lehtekuptueshëm nga nji gjuhëtar i vërtetë.Me sa kam lexuar unë,të tillë nuk jetojnë më.Të fundit kanë qënë Hero-do-ti që u vra nga Vras-tidhi dhe rritësi i gjuhës,Aristoteli.
Mesjeta u vuri atyre nji mbiemër-emër GREKE.Nji emër-mbiemër plotësht po aq i panjohur se vetë kopjot e kopjeve te Homerit.Po aq sa eshte e panjohur ndër EUROPIANET qe shqiptaret e Tzamerise i thonë dyshit "di",njesoj si ata që ne na kanë detyruar ti njohim për "GREKER" të lashtësisë.
Kur e ka mesuar për te parën herë numrin 'dy" jumën biing(biing eshte i bër(ë),sepse po Tzamët foljen bëj e kane "bi")?Para 2000,apo 3000 vjetësh?Nuk e besoj.
Mendoj qe e kane mesuar ndoshta para 300 mijë vjetësh.
Historia e gjuhës nuk eshtë aq e re,e thjeshtë dhe e "NJI KOMBI TE VETëM(ose dy kombeve te zgjedhur) sa kanë dashur dhe duan ta bëii(j)në,baii(j)në,binë.
Image
Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”