"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ngjallimi i gjuhes shqipe.Re zuri kjo ni i saj

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.
Post Reply
Orakulli
Star Member
Star Member

Ngjallimi i gjuhes shqipe.Re zuri kjo ni i saj

Post by Orakulli »

NGJALLIMIT ???
Resurrezione???
E bukur kjo.Me ba,bë,bo humor tash,tani,tanja,ima me dy fjalë të ndërtueme nga e njëjta gjuhë.
gjall,n>gjall dhe "re zura zion".
1.re>mbiemri i gjinisë femërore-e re
2.zure>zura,zure,zan,zën...
3.zion>zi on,zë on.
on-forma kallzuesore e emënit "o".
Nuk kanë " e re" gjuhët e mëdha.Asnjona prej tyne.Nuk kanë "zan,zura,zune,zon..." gjuhët e mëdha.Asnjona prej tyne.
Cfarë është "O"-ja?
Ky është problemi që ka që nga koha e vajtjes së Napolonit në Egjypt pa zgjidhur.
Dikush që vërtet isht gjuhëtar mund ta kutpojë nocionin e "o"-së.
Këto gjuhë të mëdha nuk kuptojnë dot veten e tyne.Nuk e shpjegojne dot as minimumin e ndërtimit të një njesie.Duan pas kësaj të kuptojnë gjuhën egjyptiane,etruske,shqipe...Ato nuk kuptojne pse "andare" është ndertuem "andare" ose "go" është "go".Pse ndodh kjo?
Sepse janë formuar prej një gjuhe tjetër.Pikërisht,ky është problemi.Përfaqesuesit e sotëm të tyre nuk duan ta pronojnë këtë fakt(ose; ba ket,me shqipen gege.E bame do te thote e perfundueme.Do te thote eshte fakt).Eshtë thjesht një çështje që nuk ka të bëjë me vete gjuhën por me psikologjinë.
Grek,sipas zbërthimit tim,do të thotë "bashkim-ngritje".
Për cilin bashkim dhe ngritje njëkohësisht bëhet fjalë???
Bëhet fjalë për bashkim gjuhësor.Bëhet fjalë sesi mund të formohet një gjuhe e re duke bashkuar pjesë-njësi të një gjuhe të mëparshme të mirëformuar para saj gjuha e yp-it,ose skyp,ose gyp...Nuk ka pasur ndonjehere komb grek në histori.Nuk ka pasur ndonjeherë fuqi greke e të tjera.
Dikush mund me përmend filozofët e ashtuquajtun “greke”?
A ka mundësi të më thotë ndonjeni se kur daton kopjoja e fundit e kopjos së parafundit të librave tyre?
Unë jam vetëm i interesuar të di datat e kopjove të tyre dhe jo datat që nxirren nga kopjet se kur ato kan ken shkrue.
Jam gjithashtu i interesuar të di emrat e kopjuesve?Cilët janë kopjuesit e tyre?Dua të di profesionin e këtyre kopjuesve,arsimimin e tyre,origjinën e tyre?
Pse gjuha greke e vjeter per shekuj nuk mund te kujtohej.Thuhet se u harrue.Kush e zbuloi kujtesen e kesaj gjuhe,pas ati gjumi te gjate?Kur e zbuloi?Ku e zbuloi?
Dhe e fundit qe du me njoh:Vëndet ku ato janë kopjuae dhe ruajtur.
Nëse nuk dimë këto fakte që janë të afërta në kohe,si mund me pretendojme vertetësinë e “librave të filozofove greke”??
A ka mundësi te më shpjegoje njeri këtu;perse kane shume veshtersi gjuhet e medha te shpjegojne sot shkrimet në gur??
Zbërthimet e tyre ndonjëherë janë kaq shumë qesharake,sepse për të njëjtin shkrim ka përkthime krejt të ndryshme.
Ky nuk është nacionalizëm,është fakt gjuhesor.
Lë të shkojmë më tej me njesine "renosan's".
1.ren>forma e gjuhës shqipe "e reja,të ren..."
2.san>prapë forma "zan".Kemi vetëm transformim fonetik te "z".Kjo ka ndodhur në shumë fjaleformime te latinishtes dhe italishtes,greqishtes së vjetër po,greqishtes se re me grupim të ri kodik,gjermanishtes,sic ka ndodhur në anglisht edhe ne frengjisht dhe sic ka ndodhur edhe vetë brënda gjuhës mëm te tyre,gjuhës skyp
Janë me mijëra raste.Kjo është e vërteta.Nuk ke çfarë me i bo,duan apo nuk duan ca.Përkëmbimi dihet se si e ka formulen e tij sipas numrit të goglave që hidhen ne llogaritje.
Image
Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”