"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjuhtaret Shqiptar anashkalojne gjerat me elementare

Flisni për gjuhën shqipe, magjinë e saj, evoluimin, lidhjet e saj me gjuhët e tjera, rreziqet që i kanosen.
Post Reply
Eagle-Man
Junior Member
Junior Member

Gjuhtaret Shqiptar anashkalojne gjerat me elementare

Post by Eagle-Man »

Pershendetje t`arte kudo qe jeni. Une kam shume pak kohe qe studioj historine e Shqiperise dhe shoh shume fjale qe dhe Shqiptaret vet nuk i kuptojne ose nuk i shpjegojne dot.
Po filloj me fjalen Iliria ose Iliroi = toka e diellit/toka ku jeton Dielli, Ili=Dielli dhe jo Ylli kjo flaje perforcohet edhe nga fjala Latine Illumina=illi+o+ mi+na pra Dielli eshte mbi ne

2) Mbret=mbi+rete=mbi mbreter, pra Iliria ka qene te pakten nje here mbreteri e bashkuar

3) Mreti i pare Ilirian Hylus=Xilus Shqiptaret thone se eshte “Ylli” po kjo eshte gabim Xilus nuk eshte fjale Shqiptare, Shqip eshte Xilea ose Xileu dhe kjo eshte fjale e shenjte sepse permban “X” mesa kuptoj une Xileu/Xilea eshte Shqiponja, pak me vone ne histori kemi Axileu/Aqileu=Bir i Sqhqiponjes ose i lindur Shqiponje pra ti, une dhe cdo Shqiptar, madje fjala vashdoi edhe me Latinishten si Aquila=Shqiponje. Une e kam te paqarte se kur kjo fjale u shderrua po nje gje eshte mese e qarte emir yn i sakte eshte Shkrepje-ari=Sqeiphari<=shkruhej 2500 vjete me pare ose Shkendia ne didet e sotme. Te mos harojme Skifterin=Sqeiphtari<=shkruhej 2500 vjete me pare. Pra fjala Xileu/Xilea u zevendesua dikur

4) Mbreteria e Maqedonise Emaqedon=Ema+qe+don ketu behet fjale per mama Shqiponjen dhe jo mamane e vertete. Mbreti i Maqedonise Philip=Phil+ip ose Hipi+n`Pil, Pil per ata qe nuk e dine eshte piramide

5) Arian=Ari+jan=qenje ari pra vetem Shqiptaret jane Arian, Arber=Bere prej Ari
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Re: Gjuhtaret Shqiptar anashkalojne gjerat me elementare

Post by Zeus10 »

1. Per kete pike vlen te diskutohet, diku ne nje vend tjeter kam shkruar, qe Illyria dhe Illyret, ndoshta kane lidhje me fjalen ""greke"" yl-os qe do te thote pyll, por qe ka lidhje kuptimore me fjalen shqipe yll.
2. Mendoj se fjala mbret ka lidhje me foljen mbreh:

MBREH kal.
Vë një kafshë pune në zgjedhë, në karrocë etj. që ta tërheqë, mbërthej; kund çmbreh. Mbrehu kaun (qetë) në parmendë (në qerre) Mbrehu kalin (kuajt) në karrocë.
* I mbrehu (i zuri, i ngatërroi) qetë me dikë filloi të grindet a të zihet fytafyt me të, u përlesh, u kacafyt me dikë.

MBREHEM vetv.
1. Vihem në parmendë, në karrocë etj. për ta tërhequr. Fshatarët e varfër mbreheshin vetë në parmendë.
2. fig. Kapem e hahem fytafyt me dikë, përleshem kacafytem.
Me fëmijët mbrehet ai? Mos u mbreh me të!
3. Pës. e MBREH.

Kjo folje ne shqipen e sotme i eshte reduktuar kuptimi, por ne te kaluaren ajo mund te kete pasur kuptimin e drejtimit, ve ne zgjedhe popullin.

3. Kjo pike me duket interesante, por nuk e kuptoj lidhjen me shqiponjen.
4. Maqedonia per mendimin tim ka lidhje me fjalen : 'e madhe'. Jo me kot emri i saj pararendes ishte e-mathia.
5. Sic shkrojta dhe ne nje postim tjeter, arber eshte forma e reduktuar e fjales barbar, nje etiketim per popujt jo-fetare rrotull ""Greqise"". Kuptimi nuk eshte plotesisht etnik, por shnderrimi historik i barbareve te permendur ne librat "greko-romake" dha si produkt ARBERIT.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Eagle-Man
Junior Member
Junior Member

Post by Eagle-Man »

Zeus10 wrote:1. Per kete pike vlen te diskutohet, diku ne nje vend tjeter kam shkruar, qe Illyria dhe Illyret, ndoshta kane lidhje me fjalen ""greke"" yl-os qe do te thote pyll, por qe ka lidhje kuptimore me fjalen shqipe yll.
2. Mendoj se fjala mbret ka lidhje me foljen mbreh:

MBREH kal.
Vë një kafshë pune në zgjedhë, në karrocë etj. që ta tërheqë, mbërthej; kund çmbreh. Mbrehu kaun (qetë) në parmendë (në qerre) Mbrehu kalin (kuajt) në karrocë.
* I mbrehu (i zuri, i ngatërroi) qetë me dikë filloi të grindet a të zihet fytafyt me të, u përlesh, u kacafyt me dikë.

MBREHEM vetv.
1. Vihem në parmendë, në karrocë etj. për ta tërhequr. Fshatarët e varfër mbreheshin vetë në parmendë.
2. fig. Kapem e hahem fytafyt me dikë, përleshem kacafytem.
Me fëmijët mbrehet ai? Mos u mbreh me të!
3. Pës. e MBREH.

Kjo folje ne shqipen e sotme i eshte reduktuar kuptimi, por ne te kaluaren ajo mund te kete pasur kuptimin e drejtimit, ve ne zgjedhe popullin.

3. Kjo pike me duket interesante, por nuk e kuptoj lidhjen me shqiponjen.
4. Maqedonia per mendimin tim ka lidhje me fjalen : 'e madhe'. Jo me kot emri i saj pararendes ishte e-mathia.
5. Sic shkrojta dhe ne nje postim tjeter, arber eshte forma e reduktuar e fjales barbar, nje etiketim per popujt jo-fetare rrotull ""Greqise"". Kuptimi nuk eshte plotesisht etnik, por shnderrimi historik i barbareve te permendur ne librat "greko-romake" dha si produkt ARBERIT.

Persa i perket pikes "3"
edben
Member
Member

Post by edben »

"1. Per kete pike vlen te diskutohet, diku ne nje vend tjeter kam shkruar, qe Illyria dhe Illyret, ndoshta kane lidhje me fjalen ""greke"" yl-os qe do te thote pyll, por qe ka lidhje kuptimore me fjalen shqipe yll"

Mendoj qe qe eshte e kunderta fjala 'pyll' rrjedh nga 'pa yll' (dmth qe nuk shikon yll/drite) dhe me vone del fjala greke.

Pranoj medimtaret qe e lidhin ardhjen e fjales 'Illyr' nga 'ylli/ili' por edhe nga 'i lire' qe eshte nje kuptim i dyte do te thote 'i lire si ylli'. Fjalet ne shqipe sa here marrin perdorim dytesore qe lidhet ne menyre indirekte me ata origjinal.

Sipas studiusit Clirim Xhunga: fjalet me rrenje 'yl', 'el', 'il', etj. kane te njejtin kuptim 'yll' keshtu qe jo vetem 'illyr/yllyr' por edhe 'helen/elen' rrjedh nga e njejta rrenje. Kam lexuar diku (qe spo e kujtoj) qe edhe 'helenet' e shohin prejardhjen nga 'yjet', por kuptimin direkt te fjales nga greqishtja nuk po e lidhin dot. Pra shqipja i jep lidhjen e duhur.
Post Reply

Return to “Gjuha shqipe”