[/quote]dialektin kryesor te shqiptareve, shfaqet: "ne", per shkak te rotacionit geg-tosk. Nga kjo buruan:
"greqishtja"-----neo
latinishtja----------nov-um(kjo thjeshte nje prapashtese parazitare)
qe dhane me shume kete fjale ne te gjitha gjuhet e tjera:
new(eng)---------nuova(it)------nova(ochsllav) me gjithe derivatet e tyre.
Si pik e parë, unë e pranoj hendikepin timë për mosnjohjen e gjuhës greke!
Kjo që prure është shumë interesantë NE(gegë)? RE tosk, si dëshmi gjuhën greke e cila e ruajti fjalën e origjinës NE+O = RE+O.
Vetëm se do ishte edhe më qëndruse po të kishte mbijetuar kjo mënyrë e t'folmes në ndonjë regjion Gegë, fort më duket e pa qëndrueshme sepse normalisht toskërishtja nuk ka ndikuar në gjuhën e popullore të gegëve, por pse jo!!!
Për mu RE ka qen gjithmon kështu, shkaku i REJËS sepse është e përsëritshme në vehte, gjithmon REJA është e RE.
por kam respekt për menidimin tënd fjala ishte se se Qiellikaltër përmendi fjalët e përbashkëta të gjuhëve perëndimore me sllavishtën siç jan, motra = sestra, sediti = siding, etj etj prandaj e përmenda NOVO por tani jam i bindur se është nga NEO ashtu si thua. më falni për hendikapin.
hahhahaa kreksi është i pa korigjueshëm, por keni ndjesë ndaj tij, se edhe unë jam prishur me të pikërisht për kësi gjëra. por me të vërtet shpesh herë hasi në fjalë, evropiane që jan me origjin sllave ashtu siç i ceka më lart, si sestra - sediti - mater etj.Keto dy pohime jane mjaft interesante dhe ne pergjithesi kur flitet per gjuhe duhet te jepen fakte qe te krijojme edhe ne nje pershtypje se ku eshte nderhyrja e sllavishtes ne gjuhet e Europes ,apo se sllavishtja eshte vete indoeuropjanjcja,kush e ka thene kete ,sepse sa di une, as qe e marrin ne konsiderate vjetersine e saj,nje gjuhe e fryre me kalke si gr.dendron 'pyll' me 'shuma' etj.,jo se ka shume interes per mua personalisht ,por pohimet me duken te forta ,vecse ne paste dale nga ndonje linguist i njohur .
Por fundi fundit të gjitha rrugët çojn tek gjuha Shqipe, në shumë raste është bër një rotacion: Shqipja ka dhënë në lashtësin më të hershme dhe pastaj ju k'thehen fjalët, dmth pastaj i ka huazuar shqipja, në shembullë të jingut dhe jangut, kjo është një fakt që nuk guxojm ta mohojm.
Atë që thotë kreksi për vëllahët është e vërtet pjesërisht sa i përket gjuhës, por jo se ata jan pëllazgët e ne jo.
ka ngat neve një fshat thirret DOBËRÇAN 100% shqipëtar dhe i njejti toponim është në horlland DEBREÇEN( vëllahët shkuan edhe deri në SKOQI = S'KUQËT = VALACHS kjo është një fakt, por jo në nivel që thotë kreksi.