"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Ndarja e botës së lashtë nga fetë!

Flisni për besime të tjera, mungesën e besimit ose paaftësinë për të kuptuar realitetin.

Moderator: ALBPelasgian

Post Reply
Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Ndarja e botës së lashtë nga fetë!

#1

Post by Phoenix » Wed Jun 02, 2010 8:44 pm

Dukë parë dokumentarin Zeitgeist Movie dhe shpjegimit që i bëhen feve më ka lindur një pyetje!
Gjithmonë thuhet se popujt e lashtë ishin paganë. Pastaj për arsye në ndryshme, që unë nuk i di mirë, sot kemi disa fe që luten për një zot. Kryejnë rite të caktuara që dallojnë nga njëra e tjetra.
Mua më duket se feja e krishterë është e ndërtuar në bazë të kultit të ATIT ose çfarë simbolizonte dielli në lashtësi. Kryqi dhe shumë simbole të tjera.
Ndërsa falja që bëjnë besimtarët myslimanë me përkuljen e tyre, më duket se është një nderim të Tokën!
Gjithashtu mendoj, pse djalli duhet të jetë i zi? A ka ndikuar kjo për një formë racizmi në historinë e njerëzimit? Mua më duket se fetë në këtë shekull i kanë dhënë të drejtën vetes të vetëquhen si mbikëqyrëse e vlerave jetësore, kur praktika shpeshherë tregon të kundërtën!

Ju si mendoni?

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Ndarja e botës së lashtë nga fetë!

#2

Post by Mallakastrioti » Mon Mar 02, 2015 11:40 am

" Ti lind i shkelqyer ne horizontin e qiellit, o Aton i gjalle,
qe i ke dhene fillesen jetes.
Kur lind ne horizont,
gjithe tokat mbushen prej bukurise tende.
Ti je i bukur, i madh, i shndritshem,
shkelqen mbi çdo vend te tokes...
Ne se ti vezullon, krijesat jetojne;
ne se ti perendon, ato vdesin:
ti je e njejta gjatesi e jetes
dhe ne jetojme prej teje."
----------
Do ishte pikerisht ky himn i krijuar prej vet dores se Faraonit Egjiptian Amenofis IV, i cili ne shekullin XIV perpara Krishtit dekretoi dhe vendosi monoteizmin dhe adhurimin e vetem nje Zoti, pikerisht kultin e Hyut Aton (Zotit Diell). Faraoni Amenofis IV, i cili i perket Dinastise se XVIII te Egjiptit te lashte, mund te cilesohet i pari Faron (dhe i vetmi) i cili kerkoi te vendosi adhurimin e nje Zoti, pra monoteizmit. Sipas studiueseve, ky besim i ri, apo ky kult monoteist, ka gjasa te kete sjelle nje perplasje te dhunshme, jo vetem midis klerikeve (prifterinje) tradicional politesite egjiptian me ata te kultit te ri mbeshtetur prej Faraonit, por edhe me gjere, krijoi nje lufte perbrenda llojit edhe ne masat e gjera. Perpjekja e Faronit per te vendosur monoteizmin deshtoi vetem mbasi ai vdiq ne rrethana misterioze dhe ende te diskutueshme deri sot (ndoshta eliminimi i tij pikerisht per kete arsye).
Pra, si perfundim, monoteizmi ka rrenje me te lashta se ai i dy mije vjete me pare dhe sipas studiueseve ka krijuar perhere perplasje te dhunshme ne historine njerezore.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

Post Reply

Return to “Ateizëm, agnosticizëm, besime të tjera.”