"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lind në laborator jeta artificiale

Diskutoni për teknologjinë, arritjet e saj, ndikimi i saj në jetën tonë të përditshme.

Moderator: uck_aksh

Post Reply
User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Lind në laborator jeta artificiale

#1

Post by Arta » Thu May 20, 2010 11:05 pm

Image

Eshtë ndërtuar në laborator qeliza e parë artificiale e kontrolluar nga një ADN sintetike, në gjendje për t’u ndarë dhe dyfishuar sic do qelizë tjetër.
Rezultati është publikuar në revistën “Science” pas një pune të gjatë të institutit “Craig Venter” në SHBA. Ky është një nga hapat më të mëdhenj të viteve të fundit në shkencën e gjenetikës dhe tashmë kufiri i jetës artificiale është më afër.

Endrra e Venter ishte të ndërtonte baktere në dobi të ambientit me një ADN të programuar për të prodhuar biokarburante apo për të pastruar ujërat e ndotur.

“Pasi është përftuar kromozomi i parë artificial, tashmë sfida qëndron tek aktivizimi”, tha Venter dy vjet më parë. Hapi i parë i kërkimit u hodh në vitin 2007 me ndërtimin e ADN-së sintetike, ndërsa në 2009-ën u arrit transplanti i parë nga gjenoma e një bakteri tek një tjetër.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

Post Reply

Return to “Teknologji”