"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Astronomi, zbulohet binjaku i Tokes

Diskutoni për teknologjinë, arritjet e saj, ndikimi i saj në jetën tonë të përditshme.

Moderator: uck_aksh

Post Reply
User avatar
Aulona
Star Member
Star Member
Posts: 607
Joined: Thu Jun 04, 2009 1:06 am
Gender: Female
Location: Albania

Astronomi, zbulohet binjaku i Tokes

#1

Post by Aulona » Fri Sep 18, 2009 10:24 pm

Image

Image Image


Binjaku i Tokes ndodhet vetem 500 vjet drite larg nesh, rrotullohet rreth nje ylli dhe ka nje siperfaqe te ngjashme me ate te planetit tone.

Ndodhet ne yjesine e Bricjapit dhe astronomet po punojne me teleskopin Corot per te saktesuar sa me shume te dhenat e marra nga ky planet shkembor. Corot eshte nje satelit i leshuar me vektorin Cnes nga Agjencia Franceze e Hapesires dhe eshte i specializuar per vezhgimin e planeteve te tille.

Planeti misterioz qe quhet Corot-7b u identifikua ne fillimin e ketij viti. Sipas te dhenave, densiteti ne siperfaqen e tij eshte 5.5 grame per centimeter kub. Kjo karakteristike e ben me te ngjashem me Token.

Per ta vezhguar me mire Corot-7b, sateliti do pajiset me fibra optike me te specializuara nga Agjencia Europiane e Hapesires. Diametri i planetit eshte pothuajse sa dyfishi i Tokes, por ambienti eshte i pajete pasi temperaturat jane jashtezakonisht te larta.
Growing up I was taught to "Treat people as I wanted to be treated", but as time passed and I met more people, I made my own version which is fair: "Treat people, like they treat you".

Post Reply

Return to “Teknologji”