"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci

Këtu mund të sillni kuriozitete të ndryshme nga vendi dhe bota si dhe lojëra zbavitëse të thjeshta për tu argëtuar dhe provuar shkathtësinë.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci

#1

Post by TeuAL » Sun May 07, 2023 10:54 am

Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci.

---------- Libri -------- fletet 217-218--------
Titulli: Europe and Asia. Discussions of the Eastern question in travels through . . . Illyria.
Autor: John S. Stuart-Glennie,
Publ. : London, Chapman and Hall, 1879
-----------------------------------
nga fleta 217:
" . . . rreth shekullit 6 para Krishtit filluan dyndjet Kelte ne Europe dhe kjo kohe shenon kontaktet e para te Albanians-Shqiptareve me Keltet(Galet). "
-----
nga fleta 218:

" . . . me shume gjasa, ne mbreterine e fundit te Ilirise se pavarur kishte nga te ardhurit me origjine Kelte; dhe nga kjo, edhe pse duket risi, rrjedhin sa vijon
1. "Shkodra" dhe "Scone" nuk jane pa lidhje
2. Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren, qe ra pas pushtimit Roman te Ilirise ne 168 para Krishtit , ka lidhje me mbreterine e krijuar ne Britani pas terheqjes se Romakeve nga Britania ne vitin 400 pas Krishtit, mbreteri kjo qe kishte Scone si qytet ku kurorezohej mbreti."

***
Autori i referohet librit qe vijon:

--------- Libri 2 ------------
Titulli: Celtic Scotland: a history of ancient Alban, 3 vols,
vol. 1: History and ethnology, 1st ed.,
Autor : William F. Skene,
Publ. : Edinburgh: Douglas, 1876.
-----------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci

#2

Post by TeuAL » Wed May 10, 2023 8:51 am

TeuAL wrote:
Sun May 07, 2023 10:54 am
Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci.

---------- Libri -------- fletet 217-218--------
Titulli: Europe and Asia. Discussions of the Eastern question in travels through . . . Illyria.
Autor: John S. Stuart-Glennie,
Publ. : London, Chapman and Hall, 1879
-----------------------------------
nga fleta 217:
" . . . rreth shekullit 6 para Krishtit filluan dyndjet Kelte ne Europe dhe kjo kohe shenon kontaktet e para te Albanians-Shqiptareve me Keltet(Galet). "
-----
nga fleta 218:

" . . . me shume gjasa, ne mbreterine e fundit te Ilirise se pavarur kishte nga te ardhurit me origjine Kelte; dhe nga kjo, edhe pse duket risi, rrjedhin sa vijon
1. "Shkodra" dhe "Scone" nuk jane pa lidhje
2. Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren, qe ra pas pushtimit Roman te Ilirise ne 168 para Krishtit , ka lidhje me mbreterine e krijuar ne Britani pas terheqjes se Romakeve nga Britania ne vitin 400 pas Krishtit, mbreteri kjo qe kishte Scone si qytet ku kurorezohej mbreti."

***
Autori i referohet librit qe vijon:

--------- Libri 2 ------------
Titulli: Celtic Scotland: a history of ancient Alban, 3 vols,
vol. 1: History and ethnology, 1st ed.,
Autor : William F. Skene,
Publ. : Edinburgh: Douglas, 1876.
-----------------------

. . . vijon

Ngjitja eshte nga libri:
---------------------
Titulli: Celtic Scotland: a history of ancient Alban, 3 vols,
vol. 1: History and ethnology, 1st ed.,
Autor : William F. Skene,
Publ. : Edinburgh: Douglas, 1876, 1886.
-----------------------

fl. 1 - 2
Pas pushtimit, mbreteria Ilire u largua dhe nje pjese e madhe e popullsise gjithashtu sepse u mor ne sherbim ushtarak te detyruar nga perandoria e Romes. Emrat e vendeve si Scotorum, Albania, Albani etj. i shohim edhe ne Britani bashke me ushtaret romake.

fl. 121 - 122
Ushtria e Romes u terhoq nga ishujt Britanike ne 410 pas Krishtit duke lene pas si trashegimi idene e monarkise, autoritetin e centralizuar dhe per qeverisjen lokale, qytetet('civitas'), si qendra te autoritetit per zonen rreth tyre.
Shume nga ish ushtaraket romake dhe nga ish punonjesit e administrates civile romake u natyralizuan dhe zgjodhen te jetojne ne Britani. Iliret Dioklecian, Maksimian, Konstantius, Galerius, Konstantini i Madh, ishin pjese e kastes ushtarake me te larte te perandorise dhe nepunesit qe caktoheshin prej tyre lane gjurme ne Britani edhe pas terheqjes se ushtrise. Ne vitin 600 pas krishtit u krijua mbreteria e pare e pavarur, pas pushtimit, ne Britani dhe Scone u caktua si qyteti ku do te kurorezohej monarku.
----------
shenim: kancelari dhe kusheriri i Justinianit, konti Ammianus Marcellinus Illyricianus, rreth vitit 358, shkoi ne Britani dhe kerkoi Druidet dhe i gjeti, ishin ne ishullin Mann. Kete e permend autori John Toland(shek. 17) ne librin e tij 'History of the Druids'.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci

#3

Post by TeuAL » Thu May 11, 2023 11:31 am

TeuAL wrote:
Wed May 10, 2023 8:51 am
TeuAL wrote:
Sun May 07, 2023 10:54 am
Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren dhe ajo Britanike qe kurorezonte monarket ne qytetin Scone ne Skoci.

---------- Libri -------- fletet 217-218--------
Titulli: Europe and Asia. Discussions of the Eastern question in travels through . . . Illyria.
Autor: John S. Stuart-Glennie,
Publ. : London, Chapman and Hall, 1879
-----------------------------------
nga fleta 217:
" . . . rreth shekullit 6 para Krishtit filluan dyndjet Kelte ne Europe dhe kjo kohe shenon kontaktet e para te Albanians-Shqiptareve me Keltet(Galet). "
-----
nga fleta 218:

" . . . me shume gjasa, ne mbreterine e fundit te Ilirise se pavarur kishte nga te ardhurit me origjine Kelte; dhe nga kjo, edhe pse duket risi, rrjedhin sa vijon
1. "Shkodra" dhe "Scone" nuk jane pa lidhje
2. Mbreteria Ilire me kryeqender Shkodren, qe ra pas pushtimit Roman te Ilirise ne 168 para Krishtit , ka lidhje me mbreterine e krijuar ne Britani pas terheqjes se Romakeve nga Britania ne vitin 400 pas Krishtit, mbreteri kjo qe kishte Scone si qytet ku kurorezohej mbreti."

***
Autori i referohet librit qe vijon:

--------- Libri 2 ------------
Titulli: Celtic Scotland: a history of ancient Alban, 3 vols,
vol. 1: History and ethnology, 1st ed.,
Autor : William F. Skene,
Publ. : Edinburgh: Douglas, 1876.
-----------------------

. . . vijon

Ngjitja eshte nga libri:
---------------------
Titulli: Celtic Scotland: a history of ancient Alban, 3 vols,
vol. 1: History and ethnology, 1st ed.,
Autor : William F. Skene,
Publ. : Edinburgh: Douglas, 1876, 1886.
-----------------------

fl. 1 - 2
Pas pushtimit, mbreteria Ilire u largua dhe nje pjese e madhe e popullsise gjithashtu sepse u mor ne sherbim ushtarak te detyruar nga perandoria e Romes. Emrat e vendeve si Scotorum, Albania, Albani etj. i shohim edhe ne Britani bashke me ushtaret romake.

fl. 121 - 122
Ushtria e Romes u terhoq nga ishujt Britanike ne 410 pas Krishtit duke lene pas si trashegimi idene e monarkise, autoritetin e centralizuar dhe per qeverisjen lokale, qytetet('civitas'), si qendra te autoritetit per zonen rreth tyre.
Shume nga ish ushtaraket romake dhe nga ish punonjesit e administrates civile romake u natyralizuan dhe zgjodhen te jetojne ne Britani. Iliret Dioklecian, Maksimian, Konstantius, Galerius, Konstantini i Madh, ishin pjese e kastes ushtarake me te larte te perandorise dhe nepunesit qe caktoheshin prej tyre lane gjurme ne Britani edhe pas terheqjes se ushtrise. Ne vitin 600 pas krishtit u krijua mbreteria e pare e pavarur, pas pushtimit, ne Britani dhe Scone u caktua si qyteti ku do te kurorezohej monarku.
----------
shenim: kancelari dhe kusheriri i Justinianit, konti Ammianus Marcellinus Illyricianus, kerkoi per Druidet dhe i gjeti, ishin ne ishullin Mann. Kete e permend autori John Toland(shek. 17) ne librin e tij 'History of the Druids'.
Ndreqje gabimi: ne shenimin ne fund te postimit te mesiperm kam gabuar me daten, shenimi duhet si vijon.
shenim:
Kronikani i Justinianit, Ammianus Marcellinus Illyricianus, ka shkruajtur se nga kerkimet e tij neper arkiva ka mundur te gjeje te dhena se rreth vitit 358 pas Krishtit, ne ishullin Mann strehoheshin druide.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Kuriozitete dhe lojra zbavitëse”