"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Restoranti i shqiptarit në Danimarkë, më i miri në botë

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.

Moderator: bardus

Post Reply
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Restoranti i shqiptarit në Danimarkë, më i miri në botë

Post by Arbëri »

Tetovari, restaurantin më të mirë në botë
Pri 27th, 2010
http://www.google.com/search?hl=sq&clie ... K%C3%ABrko
ImageNë zgjedhjen për këtë vit të restaurantit më të mirë në botë nga revista e specijalizuar angleze ‘Restaurant’, është zgjedhur në vendin e parë restauranti ‘Noma’ pronë e shqiptarit nga Tetova me banim në Danimarkë.

Revista angleze organizon çdo vit zgjedhjen e restauranteve më të mirë në botë Top 50. Këtë vita pas katër viteve rradhazi qe udhëhiqej nga restauranit ‘El Buli’ ne Spanjë I ka takuar Rene Rexhepit që jeton dhe vepron në Kopenhagë të Danimarkës, transmeton Shqipmedia.

Gjithnjë sipas revistës, Rexhepi është pronar dhe njëkohësisht kuzhinieri I lokalit dhe ai bën ‘çudira të vërteta’ nga ushqimet.

Top 20 Restaurantet:
1. Noma (Denmark)
2. El Bulli (Spain)
3. The Fat Duck (UK)
4. El Celler de Can Roca (Spain)
5. Mugaritz (Spain)
6. Osteria Francescana (Italy)
7. Alinea (USA)
8. Daniel (USA)
9. Arzak (Spain)
10. Per Se (USA)
11. Le Chateaubriand (France)
12. La Colmbe (South Africa)
13. Pierre Gagnaire (France)
14. L’Hotel de Ville – Philippe Rochat (Switzerland)
15. Le Bernardin (USA)
16. L’Astrance (France)
17. Hof Van Cleve (Belgium)
18. D.O.M. (Brazil)
19. Oud Sluis (Holland)
20. Le Calendre (Italy)
video :
http://www.shqipmedia.com/2010/04/tetov ... e-ne-bote/
Last edited by Arbëri on Wed Apr 28, 2010 5:32 am, edited 1 time in total.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Re: Restoranti i shqiptarit në Danimarkë, më i miri në botë

Post by Arbëri »

Restoranti i kuzhinierit shqiptar Rene Rexhepi, më i miri në botë

Restoranti i shqiptarit nga Maqedonia Rene Rexhepi, është shpallur si më i miri në botë, shkruan “Gardian”, duke iu referuar listës më të re që çdo vit e përgatit revista prestigjioze e shquar dhe e specializuar britanike “Restorant”.

Restoranti i Rexhepit “Noma” ndodhet në Danimarkë, dhe në të, ky gastronom i talentuar, i cili është edhe gjellëbërësi kryesor, përgatitë vetëm ushqime të vendeve nordike.

Për Rene Rexhepin thuhet se është gjellëbërës i talentuar i cili din të përgatit “çudira të vërteta” duke bërë ushqime nga bimët e egra, lulet dhe gjethet me shije të hidhur të cilat servilen me fryte të freskëta deti.

Rexhepi shqiptar nga Maqedonia .
Image

Vendi i parë i restorantit të tij “Noma” është zgjidhur në konkurrencë të fortë në mesin e shumë restoranteve në botë, ndër të cilat edhe “El Buli” spanjoll, që më herët katër vite me radhë ishte zgjedhur vendi më i mirë për ushqim.
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

‘Noma’ restoranti i shqiptarit nga Maqedonia

Kjo përvojë e imja më bëri që të mos habitem kur mësova se restoranti më i mirë në botë këtë vit qenka pikërisht në Kataloni. ‘El Bulli’, i pari. ‘Fat Duck’ në Angli i dyti. Dhe i treti, ‘Noma’, i shefit që e përmenda në fillim, në Danimarkë.

Por vetë shefat më të njohur të botës, favorit të tyre paskan votuar restorantin ‘Noma’, shefi i të cilit po thuhet se po bënë mrekulli duke ndryshuar e krijuar një kuzhinë të re moderne nordike. Madje gatimi i tij paska frymëzuar edhe drejtuesit e departamentit të të ushqyerit në një fakultet në Universitetin e Kopenhagës, për krijimin e një diete nordike për të ndihmuar uljen e nivelit të obesitetit (mbipeshës) dhe për inkurajim të mënyrës së shëndoshë të jetesës. Synimi i këtij fakultetit, sipas një artikulli, qenka “krijimi i një diete të shëndetshme që është e natyrshme dhe e afërt për një klimë veriore; e shijshme por edhe stinore; Është ide infektuese”.

Ideja e shefit të restorantit ‘Noma’ është që të përdoren prodhime nga rajoni për të krijuar diçka të re, dhe filozofinë e këtij arti, ky mjeshtër po e ndajka në dy gjëra themelore. "Thelbi i të ngrënit duhet të ketë lidhje me ndjenjën e kohës dhe vendit," thotë ai. "Nëse i mbyllë sytë kur je duke ngrënë një ushqim të caktuar, a do ta dije se në cilin vend në botë je dhe çfarë kohe e vitit është?" pyet ai.

Deklarimi i tij

Për ta kuptuar mjeshtërinë e tij, sugjerohet që kohës që ka kaluar si shegërt i kuzhinierëve të famshëm t’i shtohet edhe koha e fëmijërisë të cilën pjesërisht e kishte kaluar në fshat. “Babai im është shqiptar i Maqedonisë. Dhe thuajse gjysmën e vitit e kemi kaluar në Maqedoni, që është vend shumë rural, shumë i egër. Kur kërkoja tamël, gjyshja ime shkonte dhe e milte lopen... dilnim për të mbledhur ushqim për të ngrënë. Asnjëhere nuk pinim koka-kola. Ne pinim një pije të ëmbël nga petalet e trëndafilave dhe të tjera të ngjashme,” thotë shefi i restorantit Noma, Rene Rexhepi.
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Restoranti i shqiptarit Rene Rexhepi, më i miri në botë edhe këtë vit!
  ‘Noma’ në Danimarkë është sërish restoranti më i mirë në botë. Vlerësimin pronarit shqiptar të tij, Rene Rexhepi, ia jep sërish revista britanike Restaurant, që shpallë 50 më të mirët e botës.

“Ka qenë një vit i madhërishëm për Nomën dhe kryekuzhinieri i saj, Rene Rexhepi është bërë sinonim i ‘gjeneratës së re’ të kuzhinës globale: një parahyrje për darkë interesante”, ka thënë një zëdhënës i Restaurant Magazine, cituar nga”Koha Ditore” .

“Nuk dua të jem njeri i një suksesi të vetëm. Nuk është keq kështu”, ka thënë Rexhepi pak ditë para se restoranti i tij të ri-konfirmohej për më të mirin në botë, transmeton Indeksonline.

Babai i Rexhepit është shqiptar nga Maqedonia .
.http://www.ditari.com/lajme/lajme-nga-b ... -bote.html  
Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”