"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Tragjedit aktuale ne bote

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.

Moderator: bardus

Sally
Galactic Member
Galactic Member

Re: Tragjedit aktuale ne bote

Post by Sally »

Ishulli i Sumatras goditet nga një tërmet i fuqishëm

Padang - Ishulli indonezian i Sumatras është goditur nga një tërmet i fuqishëm me magnitudë 7.8 ballë sipas shkallës Rihter, duke u shkatërruar qindra shtëpi dhe ura.
Padang është qyteti më i goditur, ndërkohë që autoritetet kanë dhënë alarmin për një cunami rajonal, por nuk dihet ende nëse ka viktima nga tërmeti.

"Qindra shtëpi janë shembur, shumë vatra zjarri janë shkaktuar dhe ndërkohë disa ura janë rrëzuar. Banorët janë përfshirë nga paniku, pasi tubacionet e ujit janë shkatërruar duke shkaktuar përmbytjen e rrugëve", tha për agjencinë Reuters një dëshmitar nga vendi i ngjarjes.
Indonezia është e vendosur në një rrip me aktivitet shumë të lartë sizmik, që njihet si "Unaza e Zjarrtë e Paqësorit". Instituti Gjeologjik Amerikan përcaktoi fuqinë e tërmetit në 7.9 ballë të shkallës Rihter.
Një seri cunamesh goditën më herët sot ishujt Samoa në Paqësor, duke shkaktuar vdekjen e më shumë se 130 personave dhe plagosjen e qindra të tjerëve.
Padang, kryeqendra e provincës indoneziane të Sumatras Perëndimore, ndodhet në një nga zonat me aktivitetin më të lartë sizmik të botës.
Një tërmet me fuqi 9.15 ballë të shkallës Rihter, me epiqendër afro 600 kilometra nga Padangu, shkaktoi një cunami shkatërrimtar në vitin 2004, ku të paktën 232 mijë persona humbën jetën në provincën indoneziane Aceh, Tajlandë, Sri Lanka, Indi dhe vende të tjera përgjatë Oqeanit Indian.
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Ishujt Samoa, mbi 130 të vdekur nga tsunami

Dallgët e mëdha që kanë përfshirë Ishujt Samoa kanë shkaktuar vdekjen e të paktën 130 personave, raportojnë mediat lokale.
Ishulli i quajtur Upolu është më i godituri nga tsunami i shkaktuar pas rënies së tërmetit 8.4 ballë sipas shkallës Rihter. Mjaft zona bregdetare të populluara me turistë janë goditur nga dallgët e mëdha mbi 3 metra të shkaktuara pas tërmetit të orëve të para të së martës.

Autoritetet vendase i kanë bërë thirrje policisë të qëndrojë larg bregdetit deri sa situata të qetësohet plotësisht, ndërkohë që bilanci sa e vjen e rëndohet
(Avni Rustemi)
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Sally wrote:

Dallgët e mëdha që kanë përfshirë Ishujt Samoa kanë shkaktuar vdekjen e të paktën 130 personave, raportojnë mediat lokale.
Ishulli i quajtur Upolu është më i godituri nga tsunami i shkaktuar pas rënies së tërmetit 8.4 ballë sipas shkallës Rihter. Mjaft zona bregdetare të populluara me turistë janë goditur nga dallgët e mëdha mbi 3 metra të shkaktuara pas tërmetit të orëve të para të së martës.

Autoritetet vendase i kanë bërë thirrje policisë të qëndrojë larg bregdetit deri sa situata të qetësohet plotësisht, ndërkohë që bilanci sa e vjen e rëndohet
Sally, foto origjinale a ajo qe ke sjelle?
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Patush wrote:
Sally wrote:

Sally, foto origjinale a ajo qe ke sjelle?

Nuk e di ne eshte e origjinalja, po eshte e njejta foto qe ndodhesh me artikullin, dhe ne mos qofte origjinalja peshtatet me artikullin qe ben fjale per ngritjet e dallgeve nga termeti.
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Tajfuni “Parma” alarmon Ishujt Filipine

Manila - Ekipet ushtarake dhe civile të emergjencave në ishullin filipinas të Luzonit janë vënë në alarm nga afrimi i një tajfuni të fuqishëm.
Tajfuni “Parma” shfaqet në më pak se një javë kohë nga një stuhi e fuqishme që goditi Manilën dhe shkaktoi 277 të vdekur.

''Parma', tajfun i kategorisë katërt, me erëra prej 175 kilometra në orë, ndodhet 520 kilometra në lindje të të ishullit kryesor filipinas Samar'', deklaroi shefi i Zyrës Meterologjike, Nathaniel Cruz.

Ai pritet të godasë pranë provincave verilindore të Qurinos dhe Isabelës në Luzon deri të shtunën, nëse nuk ndryshon itinerarin.

"Po fuqizohet drejt kategorisë së 5-të të tajfuneve", u shpreh Cruz duke shtuar se mund të jetë një ndër tajfunet më të fuqishëm që kanë goditur vendin, që nga nëntori i vitit 2006, kur tajfuni "Durian" shkatoi një valë të madhe vdekjesh dhe shkatërrimi në pjesën qendrore të Filipineve.

Gilberto Teodoro, shefi i agjencisë për mbrojtjen dhe asaj të katastrofave natyrore, urdhëroi trupat të evakuonin zonat bregdetare dhe ato të ulëta si dhe rajonet e prirura për rrëshqitje toke.
(Avni Rustemi)
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Nqoftese ajo foto a e vertete, t'mjert ato njerez ne at qytet.

Pushofshin npaqe viktimat :(
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Pasojat e tërmetit në Indonezi

Mbi 1000 të vdekur- Indonezia, në vitin 2004 ishte goditur nga një tërmet i fuqisë 9,1 ballë sipas shkallës së Riterit, gjë që shkaktoi cunam, duke lënë të vdekur 170 mijë persona.
Sipas të dhënave më të reja të autoriteteve indoneziane, numri i viktimave nga tërmeti i djeshëm në ishullin Sumatra ka arritur në 770, ndërkohë që shfaqet drojë se numri i të vdekurve mund të arrijë në disa mijëra.

Ekipet shpëtimtare janë duke punuar në spastrimin e gërmadhave, nën të cilat besohet të jetë edhe një numër i madh i njerëzve, por një gjë e tillë është vështirësuar për shkak të shiut dhe mungesës së pajisjeve adekuate.

Në spitalin e qytetit Padanga, i cili gjithashtu është goditur nga tërmeti i fuqisë prej 7.6 ballë sipas Riterit, ndodhet një numër i madh i të lënduarve. Autoritetet thanë se nuk kanë personel dhe barna të mjaftueshme për t’u dalë në ndihmë personave të lënduar.

Presidenti i Indonezisë, Susilo Bambang Judhojono, i ka apeluar sot qeverisë që urgjentisht të dërgojë ndihma me pajisje në zonat e prekura nga tërmeti.

Qeveria ka debllokuar 26 milionë dollarë në ndihmë personave të rrezikuar, ndërsa disa vende sikurse Japonia dhe Zvicra paralajmëruan se do të dërgojnë ekipe të specializuara për ndihmë me rastin e katastrofave natyrore.

Ndërkohë, një tjetër tërmet i fuqisë 6.8 ballës goditi sot Indonezinë, por nuk ka informacione për viktima. Indonezia në vitin 2004 ishte goditur nga një tërmet i fuqisë 9,1 ballë sipas shkallës së Riterit, gjë që shkaktoi cunam, duke lënë të vdekur 170 mijë persona
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

OKB: Numri i të vdekurve në Indonezi arrin në mbi 1100

Autoritetet indoneziane vazhdojnë punën për shpëtimin e të zhdukurve pas tërmetit të fuqishëm që përfshiu vendin ditën e mërkurë.
Spitalet sa vijnë e mbushen akoma edhe më shumë me persona të plagosur që po nxirren nga gërmadhat.

Kombet e Bashkuara deklaruan se numri i të vdekurve është mbi 1100 persona. Por me mijëra persona të tjerë gjenden ende nën rrënoja, për këtë mendohet se numri i të vdekurve mund të rritet.

Ndërkohë ekipet e shpëtimit po punojnë ditë e natë për të nxjerrë të mbijetuarit nga rrënojat. Numri i të vdekurve nga tërmeti i ndodhur në ishujt Samoa dhe në Tsunamin që e pasoi, i kaloi të 150-ën.
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Patush wrote:Nqoftese ajo foto a e vertete, t'mjert ato njerez ne at qytet.

Pushofshin npaqe viktimat :(

Momentet e para nga termeti, ndersa ngritja e dallgeve eshte ndjer 17 min me pas, sepse epiqendra ishte afersisht ne te njetin vend ku ndodhi dhe ne 2004, po me shkall(nivel) me te ulet.
Keto jan filmimet origjinale te 30-09-2009

(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Siçili, 18 të vdekur dhe 35 të zhdukur nga përmbytjet

Sipas autoriteteve vendase, të paktën 18 persona vdiqën dhe 35 të tjerë konsiderohen të zhdukur si pasojë e përmbytjeve të së enjtes në mbrëmje.
Kryetari i bashkisë së Mesinës, Xhuzepe Buzanka, tha për “Sky TG24” se sot në mëngjes kanë filluar kërkimet nën rrënoja dhe baltë për të gjetur të mbijetuar.

Sipas një bilanci paraprak, rezulton një numër prej 18 të vdekurish, të cilit do t’i shtohen edhe dy persona të paidentifikuar, si edhe 35 persona të tjerë që rezultojnë të zhdukur.

Vetë kryeministri Silvio Berluskoni parashikoi mbrëmë se do të kishte të paktën 50 të vdekur dhe njoftoi se ndoshta do të shkonte në vend për t’u takuar dhe për të folur me njerëzit. Ai e cilësoi situatën si shumë të rëndë.

Natën e së enjtes duke u gdhirë e premte rreshjet e shumta shkaktuan përmbytje, rrëshqitje dheu dhe baltë, duke shkaktuar bllokimin e rrugëve të komunikimit mes Mesinës dhe disa zonave bregdetare në jug të qytetit siçilian.

Rreth 80 persona kanë mbetur të plagosur dhe 400 të tjerë janë evakuuaar nëpër shkolla dhe hotele të rajonit.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Siçili, 18 të vdekur dhe 35 të zhdukur nga përmbytjet
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Mbi 4000 të zhdukur në ishullin Sumatra
Ritet numri i të zhdukurve

Edhe dy ditë pas tërmetit të rëndë që goditi ishullin indonezian Sumatra ekipet shpëtimtare vazhdojnë të kërkojnë për të mbijetuar. Sipas Kombeve të Bashkuara dhe Kryqit të Kuq konsiderohen ende të zhdukur mbi 4000 njerëz. Shumica e tyre dyshohet se ndodhen nën gërmadhat e ndërtesave të shkatërruar në qytetin Padang. Ekipet shpëtimtare ankohen për mungesën e ekskavatorëve për largimin e rrënojave. Moti me shi po vështirëson punën e ekpeve shpëtimtare. Në vendin e ngjarjes kanë arritur edhe organizatat humanitare gjermane
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Moti i acartë shkakton tre të vdekur në Poloni

Varshavë - Tre persona kanë ndërruar jetë në Poloni si pasojë e të ftohtit të acartë dhe reshjeve të parakohshme të dëborës që kanë përfshirë thuajse gjithë Evropën Qendrore.
Qindra mijëra banorë të kësaj pjese evropiane janë duke u përballur me ndërprerjen e energjisë elektrike dhe furnizimit me gaz, ndërkohë që rrugët automobilistike janë në kaos si pasojë e trafikut.

Tre persona ndërruan jetë në zonat malore në jug të Polonisë për shkak të motit të acartë gjatë 36 orëve të fundit, njoftoi televizioni vendas.

Më shumë se 250 mijë banorë vazhdojnë të jenë pa energji elektrike pas reshjeve të dendura të dëborës dhe erës së fuqishme, njoftoi media lokale. Ndërkohë 700 mijë banorë ishin dje pa energji elektrike.

Dhjetëra mijëra çekë u përballën me mungesën e energjisë dhe të gazit pas reshjeve të dëborës dhe stuhive të dimrit të parakohshëm që ka përfshirë këtë vend të Evropës Qendrore.

Ndërsa në Alpet austriake trashësia e dëborës në dy ditët e fundit arrinte deri në 90 centimetra, që ishte dhe shkaku i hapjes së shumë qendrave të skive shumë kohë përpara sezonit të përvitshëm.
(Avni Rustemi)
Adriana
Universe Member
Universe Member

Post by Adriana »

Aksident i rëndë hekurudhor në Itali

Të paktën 11 vetë kanë vdekur dhe më shumë se 20 janë plagosur, kur një tren doli nga shinat në veri të Italisë.
Aksidenti ndodhi në një pjesë malore si pasojë e një rrëshqitje dheu, në afërsi të qytetit Merano, ku mbahen lojra sportive dimërore, pranë kufirit me Austrinë.

Shumë nga të plagosurit ishin në gjendje serioze, sipas agjensisë së lajmeve Ansa.

Aksidenti ndodhi në orën 0905, sipas orës lokale.

Ambulancat dhe ekipet e ndihmes së shpejtë janë duke shkuar në vendngjarje.

Florian Schrofenegger, i departamentit të zjarrfikësve në qytetin e Bolzano-s i tha gazetarëve se numri i viktimave mund edhe të rritet.

Ai tha se treni, nje linje lokale me dy vagonë, që ishte nisur nga Castelbello to Laces, duket se ishte goditur nga rrëshqitja e dheut.

Një gazetar i televizionit Sky Italia, tha se nga vagonat dilte ende tym.

Agjensia italiane e lajmeve Ansa, njofton se treni rrëshqiti ne një të tatëpjetë, por dy pemë pishe penguan rënien e tij në lumë.

Kjo linjë hekurudhore është përuruar në vitin 2005, dhe është një nga më mëdernet në vend, shkruan Ansa.
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!

Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Ne ketu kemi 2 dite pa pare rrezen e djellit :?

Hiri vullkanik është i rrezikshëm për motorët e avionëve

Reja e hirit që ka pushtuar qiejt e Evropës po ndikon edhe trafikun ajror në Shqipëri e Maqedoni.
Drejtuesit e aeroportit Nënë Tereza në Tiranë njoftuan se janë pezulluar përkohësisht fluturimet nga Tirana drejt Londrës dhe Budapestit.

Për pasojë ata që udhëtojnë drejt këtyre vendeve, si edhe në rastet kur kalojnë tranzit përmes tyre, do të jenë të detyruar të presin njoftime të tjera.

Në Aeroportin e Shkupit ndërkohë disa kompani kanë anulluar fluturimet gjithashtu. Bëhet fjalë për linja në Evropën qendrore dhe perëndimore.

Siç njoftohet këto vendime i kanë marë kompanitë që fluturojnë për në Shkup, pas vendimeve që një pjesë e madhe e aeroporteve evropiane të mbyllen.

Por aeroporti i Shkupit do të vazhdojë funksionimin, pasi siç njoftohet do të operohet për linjat që shkojnë në Vjenë, Lubljanë, Zagreb apo Stamboll, në aeroportet e të cilave nuk ka ndalesa për fluturim.

Ndonëse nga aeroporti i Shkupit nuk bëhen shumë fluturime, sërish zyrtarët thonë se situata e krijuar në pjesën më të madhe të Evropës nga shpërthimi i vullkanit në Islandë, edhe pse pjesërisht, po prek edhe Maqedoninë.
(Avni Rustemi)
Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”