"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Vetëvritet Bekim Fehmiu ?!

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.
Arta
Sun Member
Sun Member

Re: Vetëvritet Bekim Fehmiu ?!

Post by Arta »

“DokuFest”, homazh për Bekim Fehmiun
Festivali

Festivali Ndërkombëtar i Filmit Dokumentar dhe të Shkurtër “DokuFest”, çel edicionin e nëntë më 31 korrik në Prizren. Festivali shfaq filma në pesë kinema, dy të mbyllura dhe tre nën qiellin e hapur, duke tërhequr kështu një numër të madh të artistëve nga rajoni dhe bota. Festivali do të prezantojë 156 filma nga 34 shtete, të selektuara nga mbi 1300 filma që kanë mbërritur për konkurrim. Përveç kësaj, seksioni i “DokuFestit” për fëmijë dhe të rritur, do të prezantojë 45 filma në dy gara dhe dy programe speciale. Nata e hapjes do të jetë një homazh për Bekim Fehmiun. Në Kinemanë në Lum, në orën 22.15, shfaqet filmi ‘Mbledhësit e Puplave” me regji të Aleksandër Petroviç, ku Bekim Fehmiu luan rolin kryesor, atë të Beli Borës, duke shënuar kështu simbolikisht lidhjen që aktori i ndjerë kishte me qytetin e tij të fëmijërisë, Prizrenin dhe Lumbardhin. Po në natën e hapjes, në Kinemanë në Kala, do të shfaqet filmi “Welcome Europa” i Bruno Ulmer. Risi e edicionit të sivjetshëm do të jetë retrospektiva e filmbërësit të njohur të Jugosllavisë, Zelimir Zilnik, dhe ajo e filmbërësit nga Filipinet Khvan de la Cruz. Filmat do të garojnë në pesë kategori: për filmin dokumentar, filmin kombëtar, filmin ballkanik, filmin e shkurtër dhe gara “DokuGreen” që trajton temën e ambientit. Festivali do të mbyllet më 7 gusht me shfaqjen e fituesit të çmimit “Oskar”, “The Cove” të Louie Psihoyos.

Bekim Femiut..

Humbur veshtrimi yt mbi nje toke te djegur.
Atje, ku e pervuajtura liri padrejtesish denuar,
bri enderrash erresuar prej shekujsh mbetur,
si nje klithem e mekur, perzhitur zjarrit te pashuar.

Mbytur psheretima jote thelle zemres se lotit,
dhimbeshem renkonte neteve te amullta.
Mbi gjethina te mykura tkurrur prej te ftohtit.
E thekeshemja britem e endrrave te vagullta.

Largesive te pamata ngahere te kam pyetur,
si mund te depertoj dhimbja,prej syve te perlotur.
Kosova jote nuk kish Odise dhe circe si Itaka.
Prej lufterash dhe gjenocidesh ish nje lule e zhuritur.

Mbijetuar nervi i saj mbi te perdhosurit varre,
prej nje bishe te terbuar,qe kurre s’ia njohu shpirtin.
Thyhej brenga jote udhekryqeve, mbi trotuare.
I grryer mendimesh per t’i risjell shkelqimin.

Ndoshta diçka per te do te kishe dashur te luaje.
Ne ate epilog te trisht te diteve te tua te tretura.
Mbase do te kishe dashur qe dikush te kujtonte.
Se Kosova ishe ti dhe ne ato pak minuta te mbetura.

Skender Braka

Image
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

1. Asllan Ukë Gashi, lindur në Suharekë më 17. 09. 1969. Rekruat në APJ më 12 shkrut 1980, në VP nr. 1266/20, Vipavë, Slloveni. Transfer më 3 korrik 1980 në VP nr. 2950, në Snezhanë. U vra më 9. 11. 1981. Arsyetimi: Ka bërë vetvrasje!
Me kerkese te nje anetari te familjes te te ndjerit, i cili me dergoi nje e-mail, duhet ndryshuar viti i lindjes se tij nga 1969 me 1961.

Zoti Naim Gashi, ju kerkojme ndjese per pasaktesine dhe gjithashtu gjejme rastin t'ju ngushellojme per humbjen e vellait tuaj, qe megjithese ka kaluar nje kohe e gjate, perseri duhet te jete nje plage e madhe per shpirtin tuaj. Shpreh bindjen, se te gjithe pjesetaret e stafit dhe me gjere, i bashkohen ketij mesazhi ngushellimi per njeriuan tuaj te dashur, i vrare ne pabesi nga serbet.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
petritkola
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by petritkola »

Friday, June 18, 2010
Nja dy fjale per Bekim Femiun dhe ata qe e sulmuan

Nuk dija shume per te pervecse ishte nje aktor shqiptar i sukseshem.
Dija gjithashtu qe ai e mbante veten si te tille, shqiptar.
Me rastin e vdekjes se tij mesova se qysh nga viti 1987 ne shenje proteste ndaj shtypjes se shqiptareve nga sllavet ai u terhoq nga aktrimi dhe jeta publike .
Amaneti i tij ishte qe pasi te digjej hiri i tij te shperndahej ne Prizren, atje ku ai e kishte shpritin. (A ka kuptim tjeter ky amanet?)
Keto fakte na bejne qe ta respektojme si shqiptar kujtimin e tij. Natyrisht munde te themi se ai ne nje fare menyre ai ishte patriot i vonuar ne aktivitet publik, patriotik por jeta ka shume dallge dhe stuhira qe nuk te lene te besh zgjedhjen e zemres cdo here.
Ne kete prizem do te ishte mire ta shikonin edhe ata patriota shqiptar qe sulmuan Bekim Femiun.
Do te ishte mire qe ata patriota kur ta kritikonin Bekimin ta krahasonin ate me Nenen Terez dhe Aleksander Moisiun te cilet ndryshe nga Bekimi per vec te qenit shqiptar nuk bene asnje gjest nacionalist. E ne me te drejte krenohemi me Nenen Tereze dhe Aleksander Moision dhe per nder te tyre ja kemi vene emrin aeroporteve, shesheve, teatrove… sepse i tregon botes aftesite e shqiptareve.
Kur te kritikohej Bekimi per mungese patriotizmi ai duhej te krahasohej me Ismail Kadarene, Dritero Agollin, Sabri Godon te cilet ne kundershitm me Bekimin se bashku me te tjere bene te mundur kasapanen qe ndodhi ne trojet tona. Te thuhej se ndryshe nga Bekimi edhe sot Kadare, Godo, Agolli shikojne interesin personal duke shitur me heshtjen, me veprime e mosveprime ineteresat shqiptare.
Ndersa ata kritikonin Bekimin (ndryshe nga une), krenoheshin (sikurse une) me Eliza Dushkun, Xhim Belushin, Rene Rexhepin, Ferid Murratin, Sten Dragotin…te cilet deri me tani nuk kane bere ndonje xhest me patriotik se Bekimi.
Ne disa rrethana pranimi i atij qe je, prami me krenari i te qenit shqiptar eshte patriotizem, eshte aktivitet patriotik, ndaj une i respektoje Dushkun, Rexhepi, Murratin, Dragotin dhe po ashtu Bekim Femiun qe ne mbyllje beri me shume.

Petrit Kola
Traktorist ne kohe paqe, mbushes topi ne kohe lufte.
Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”