"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Vatikani hap për herë të parë arkivat sekrete

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.

Moderator: bardus

Adriana
Universe Member
Universe Member

Vatikani hap për herë të parë arkivat sekrete

Post by Adriana »

Fokus/Vatikani hap për herë të parë arkivat sekrete - 100 dokumente të rëndësishme i bëhen të njohura publikut

Në imagjinatën kolektive është një nga arkivat më të fshehta dhe më të paarritshme, nuk vizitohet, përveçse nga studiues që kanë marrë leje të posaçme nga Selia e Shenjtë. Tani për herë të parë Arkivi sekret i Vatikanit i krijuar në vitin 1612 nga Pali V në Pallatin Apostolik dhe objekti i fantazive për shekuj me radhë deri tek vepra e Dan Broun, hap dyert e saj dhe zbulon njëqind dokumente legjendare. Më 29 shkurt, në orën 15, kodikët dhe pergamenat, dorëshkrimet dhe shënimet, të gjitha origjinale, do të paraqiten në Muzeun Kapitolin, ku ata do të mbeten të dukshme për publikun deri më 9 shtator.
Qëllimi është që të tregojë se çfarë është dhe si funksionon arkivi i papëve, si dhe të bëjë të mundur njohjen e disa nga mrekullitë që mbahen për më shumë se 400 vjet, në më shumë se 85 kilometra lineare rafte të vendosur në bunkerë nën oborrin e Pigna, në zemër të Shtetit të Vatikanit. Të titulluar: "Lux Arcana", ekspozita thekson dritën që filtron në qilarët e arkivave. Zgjedhja e muzeve Kapitolin, e porositur nga Papa Sisto IV në 1471, do të nxjerrë në pah lidhjen midis Romës dhe papatit që nga kohët mesjetare.
Ndër dokumentet që emocionojnë më shumë është teksti që bëri të heq dorë nga teoritë Galileun më 22 qershor të 1633. Fjalët janë të njohura: “Unë, Galileo Galilei kanë heq dorë ....” Por duke parë se "unë" nga "unë" që shtrihet deri dridhje në fletët e zverdhura, të hartuara në fund të marrjes në pyetje nga Inkuizicioni i Selisë së Shenjtë, çka na jep idenë e “vuajtjeve” të shkencëtarit. Ndër thesaret më unike, është pergamena e nënshkruar në 1530 nga 83 Lordë të Dhomës së Komunave në Londër me peticionin ndaj Papa Klementit VII për të anuluar martesën mes mbretit Henri VIII dhe Katerinës së Aragonit. Ose letra e shkruar në mëndafsh drejtuar Papa Inocenzi X nga përendsha kineze Uang në 1650 që ajo ishte konvertuar në krishterim dhe mori emrin Helenë dhe pagëzoi birin e saj, Yongli me emrin e Konstandin.
Dhe një gdhendur në një thupërën nga fiset indiane amerikane të tribusë Ojibëe që kishin dërguar në vitin 1887 si një haraç ndaj Leone XIII, e "Mjeshtëri i madh i lutjes, ai që merr zërin e Jezusit”. Megjithatë, një letër e dërguar 10 qershor të 1494 nga Lukrezia Borgia babait të saj, Papa Aleksandri VI. Lukrezia, një nga figurat më të famshme dhe të diskutueshme të Rilindjes, e përdorur shpesh nga babai i saj si një mjet politik, në kohën kur ajo ishte rreth 14 vjeç dhe sapo e ishte bërë gruaja e Giovanni Sforza, i cili kishte arritur në Pesaro. Letra tregon për pritjen festive, por paralajmëronte gjithashtu Papën se Sforza është i rreshtuar me Karlin VIII kundër tij dhe i kërkon me zemër në dorë të lërë Romën.
Aneksi i 55/
Sigurisht dalja në dritë e dokumenteve origjinale nga gjyqi i Inkuizicionit të Selisë së Shenjtë ndaj teorive të shkencëtarit Galileo Galilei do të jetë një nga ngjarjet kulturore të këtij viti në Itali, dhe ndoshta në Europë. Figura e Galileo Galilei ka qenë frymëzim për shumë shkencëtarë të guximshëm për të vërtetuar të vërteta të panjohura nga mendja e njeriut të zakonshëm. Megjithatë me emrin dhe gjyqin që i është bërë Galileo Galileit janë bërë shumë “luftëra” të mëvonshme ndaj Kishës katolike romake, dhe sidozot në Shqipëri për absurd një pjesë e klerit katolik është shuar nga gjyqet e inkuizicionit komunist sepse nuk kishte pranuar teoritë e Galileit dhe kishte bërë kryqëzatat në Jerusalem . Sikur të ishte një hakmarrje obskurantiste në shekullit të XX-të, akuzat e gjyqin komunist ndaj 10 klerikëve të lartë: Imzot Frano Gjini, 2. At Mati Prendushi-Provincial i françeskanve, 3. Imzot Nikolle Deda, 4. D. Tom Laca -sekretar i Arqipeshkvit, 5. D. Ndoc Sahatçija, 6. At Mehill Miraj, 7. D. Nikolle Shelqeti, 8 D. Mark Hasi, 9. Fr. Zef Pllumi, 10. Zef Haxhi

Përgatiti L.Lita
27-02-2012 / Gazeta 55
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!

Sally
Galactic Member
Galactic Member

Re: Vatikani hap për herë të parë arkivat sekrete

Post by Sally »

-waiting- Lere mos e pyet sekrete te medhaja na nxorren -hahaha-
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Sally wrote:-waiting- Lere mos e pyet sekrete te medhaja na nxorren -hahaha-

Arkiva e Vatikanit u mor me force nga Napoleoni dhe u qu ne France, shume humben, ndersa sot Vatikani me nje perkushtim fanatik i mbron keto, por nuk ashte e thane se prapaganda qe Vatikani po mban boten peng qendron! Gjdo kushe mund te hyje ne arkivat e Vatikanit, dihet qe duhen plotesuar kushtet qe ato kane ne fuqi!
Mund te thuhet e njajta gje per arkivat e Turqise dhe ato te Athos-it? Jo!
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Rina
Honored Member
Honored Member

Post by Rina »

Duke marr parasysh se cila ka qene rendesia e Vatikanit per mese 2000 vjet, e sidomos ne periudhen kur Kisha ishte qe bente ligjin dhe Maliqin, atehere duhet ti hapet botes. Nuk ka pse dikush te fyhet nga kjo. Sekretet duhet te zbulohen, pavaresisht se ku gjenden, dhe jo te gjitha vendet tjera fetare, kane qene te institucionalizuara, ashtu sic ka qene Vatikani.
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Rina wrote:Duke marr parasysh se cila ka qene rendesia e Vatikanit per mese 2000 vjet, e sidomos ne periudhen kur Kisha ishte qe bente ligjin dhe Maliqin, atehere duhet ti hapet botes. Nuk ka pse dikush te fyhet nga kjo. Sekretet duhet te zbulohen, pavaresisht se ku gjenden, dhe jo te gjitha vendet tjera fetare, kane qene te institucionalizuara, ashtu sic ka qene Vatikani.
Rina nuk fyhet kerkush dhe nuk ka mete Patushi me e mbrojte Vatikanin! Ajo qe une po tham(pergjigje drejtuar sallyt) a se prapoganda kundra Vatikanese ashte rrene , ti sally dhe te gjithe e kane drejte ti shikojne arkivat, thjeshte protesoni kerkesat e duhura!
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Kush jane keto kerkesat e duhura Patush?
(Avni Rustemi)
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Kerkesat jane shume strikte. Duhet te provosh qe je njohes i mire i latinishtes,te provosh nje titull te larte akademik ne shkencat shoqerore si histori, gjuhesi, pervec kufizimeve te tjera te cilat nuk behen publike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Rina
Honored Member
Honored Member

Post by Rina »

Me te vertete qenkan kerkesa strikte, ec e meso latinishten mire, qe ben vaki as Papa nuk e di ! E ku mund te krahasohemi ne krijesat tokesore me hyjnoret -haha-

p.s. j/k
Rina
Honored Member
Honored Member

Post by Rina »

E kam pershtypjen qe shumica po me njohin mua, nga forumi tjeter, e une fatkeqesisht me perjashtim te disave ketu, qe po e di kush jane nga shkrimet, shumicen nuk po i njoh me keto nofkat e reja. Eshte pak si disadvantazh.
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Rina wrote:Me te vertete qenkan kerkesa strikte, ec e meso latinishten mire, qe ben vaki as Papa nuk e di ! E ku mund te krahasohemi ne krijesat tokesore me hyjnoret -haha-

p.s. j/k

Sepse eshte shteti shpirteror i gjithe besimtareve Katolik, jane parate e ktyne besimtareve qe e mbajne gjalle! Sa aplikime mendon ti se merr vatikani per mundesine e studimit te arkivave te tyre?
Me mijera, dhe sa here nje njeri lejohet ai/ajo shoqerohet me nje punojes te vatikanit gjithe kohen qe ato jane aty! Sigurishte qe kerkohet Latinishtja sepse shumica apo te gjitha librat jene ne ate gjuhe po ashtu dhe gjuha zyrtare e vatikanit eshte Latinishtja!
Arkiva ka mbijetuar fale ruajtjes se saj me nje fanatizem te madh! Hipoteza qe vatikani mban peng boten me mos hedhjen publike te arkives ashte rrene dhe fyerje e inteligjences!
Ne krahasim me biblotekat e Kongresit te Amerikes apo ate te Londres dhe atyre te tjerave ajo e vatikanin eshte shume e vogel!
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Rina wrote:E kam pershtypjen qe shumica po me njohin mua, nga forumi tjeter, e une fatkeqesisht me perjashtim te disave ketu, qe po e di kush jane nga shkrimet, shumicen nuk po i njoh me keto nofkat e reja. Eshte pak si disadvantazh.

Hajt gjeje kush a Patushi? :mrgreen:
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Rina
Honored Member
Honored Member

Post by Rina »

Patush wrote:

Jo nuk pe di! -nono- , spo mundem ta lidhi se cili anetar je -haha-

Per

Arberi po me duket eshte Genti...
Zeus10 pe di qe eshte Dias te Gjuha Shqipe,

po i shoh edhe disa qe i kane emrat e njejte.

tjeret asnje nuk pe di kush jane
Patush
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Patush »

Rina wrote:
Patush wrote:

Jo nuk pe di! -nono- , spo mundem ta lidhi se cili anetar je -haha-

Per

Arberi po me duket eshte Genti...
Zeus10 pe di qe eshte Dias te Gjuha Shqipe,

po i shoh edhe disa qe i kane emrat e njejte.

tjeret asnje nuk pe di kush jane
-bravo- Good
Liri-A-Vdekje
Qui tacet consentit
Heshtja eshte Hjeksi!
Rina
Honored Member
Honored Member

Post by Rina »

Patush wrote: -bravo- Good

Me e rendesishmja per identitetin prapa emrave te rinj, eshte te dihet se cilet kane qene "miq" apo "armiq" neper tema ne tjetrin forum. -haha-

Kjo eshte ajo qe ka rendesi -waiting-
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Zeus10 wrote:Kerkesat jane shume strikte. Duhet te provosh qe je njohes i mire i latinishtes,te provosh nje titull te larte akademik ne shkencat shoqerore si histori, gjuhesi, pervec kufizimeve te tjera te cilat nuk behen publike.
Faleminderit Zeus...

:o :roll: Pak qenkan, nuk qenkan te ndaluara fare, :lol:
(Avni Rustemi)
Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”