"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Vendoset reciprociteti ne kufirin Shqiperi-Greqi

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.

Moderator: bardus

Post Reply
erix77
Star Member
Star Member

Vendoset reciprociteti ne kufirin Shqiperi-Greqi

Post by erix77 »

LAJME NGA BALKANWEB

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/kth ... 45567.html
"Përmeti" mbyll derën e Greqisë, zgjidhet situata në Kakavijë, por jo në Kapshticë

"Përmeti" mbyll derën e Greqisë, zgjidhet situata në Kakavijë, por jo në KapshticëKAKAVIJE- Kthime masive të shqiptarëve në dy pikat kufitare me Greqinë, kanë ndodhur gjatë ditës së sotme në doganën e Kakavijës në Gjirokastër dhe Kapshticës në Korçë,

Mësohet se pala greke iu përmend shqiptarëve konfliktin e ditëve të fundit në ‘Përmet’ mes kishës ortodokse e Bashkisë së këtij qyteti, ndërsa për t’i kthyer, sipas gazetarëve tanë ne vendgjarje, përdor si justifikim sasinë e parave që qytetarët duhet të kenë me vete.

Mësohet se në pikën kufitare të Kakavijës një polic grek ka dalë në zonën neutrale dhe kthen mjetet me targa shqiptare. Ndërsa lejohen të kalojnë në kufi vetëm ata qytetarë që kanë leje qëndrimi e karta greke. Duke u nisur nga kjo situatë, drejtori i policisë kufitare në Kakavijë Admir Abrija ka kërkuar takim me homologun e tij grek.

Në një komunikim telefonik për NEWS 24, zëdhënësi i policisë së Gjirokastrës, Genti Mullai sqaroi se situata e krijuar atje është kaotike, ndërsa shtoi se deri më tani janë kthyer nga policia greke mbi 100 shtetas shqiptarë.

Mullai sqaroi se fillimisht policia ka përdorur si justifikim mungesën e të ardhurave të mjaftueshme monetare, ndërsa më pas kanë përmendur edhe çështjen e Përmetit. Mësohet se qytetarëve në Kakavijë iu kërkojnë të kenë me vete 3000 euro.

E njëjta situatë raportohet edhe nga pika kufitare e Kapshticës. Që në orët e para të mëngjesit qytetarët shqiptarë janë kthyer masivisht në kufi.

Mësohet se policia greke iu kërkon të kenë me vete mbi 1500 euro, ndërsa iu përmend shqiptarëve edhe konfliktin e ‘Përmetit’. Situatën e krijuar atje policia greke e justifikon situatën me shumën monetare.

Në një prononcim për NEWS 24 emigranët shprehen se, “Nuk lejohet të kalojë asnjë person me pasaportë shqiptare. Na përmendet ngjarja e Përmetit dhe na kthejnë”.

Qytetarët akuzojnë ndërkaq shtetin shqiptar për indiferencë në zgjidhjen e këtij problemi.

ORA 15:00-KAPSHTICË VIJON KTHIMI MASIV, POLICIA GREKE U PËRMEND SHQIPTARËVE PËRMETIN
Ndërsa pika e Kakavijës duke se e gjeti zgjidhjen, vijojnë kthimet masive në pikën kufitare në Kapshticë.
Drejtori i Kufirit, Ylber Zyberi kërkon takim urgjent me palën greke. Kjo për shkak të situatës kritike që po zhvillohet në këtë pikë doganore. Sipas të dhënave nga Kapshtica, policia greke u kërkon të kenë mbi 1 500 euro me vete, ndërsa u përmend se këtë situatë e kanë si taksë për Kishën e Përmetit. Policia greke e justifikon situatën me shumën monetare.

Ora 14:30-KONSULLI GREK NË GJIROKASTËR ZHBLLOKON SITUATËN NË KAKAVIJË
Pas kthimit të ndërsjellë që po u bëhej udhëtarëve shqiptarë dhe grekë nga palët kufitare përkatëse, situata ka marrë zgjidhje nga konsulli grek në Gjirokastër.
Pasi ka telefonuar drejtorin e Kufirit në Kakavijë, konsulli i ka bërë të ditur se: “nga momenti që flasim nuk do të ketë asnjë problem me shqiptarët”.

Konsulli ka sqaruar se kalimi do të bëhet thjesht me pasaporta biometrike kundrejt asnjë kërkese tjetër shtesë, sic janë eurot etj.
“Shpresojmë që e njëjta gjë të ndodhë dhe me grekët nga ana e palës shqiptarë”.

ORA 14:00-KAKAVIJË, PALA SHQIPTARE KTHEN NJË AUTOBUS ME 50 GREKË
Vijon të mbetet kaotike situata në Kakavijë. Pala shqiptare duke zbatuar marrëdhëniet e reciprocitetit të vendosura sot ka kthyer në pikën kufitare të Kakavijës një autobus me 50 grekë. Aktualisht në pikën kufitare presin 500 shqiptarë të kalojnë kufirin.

ZYBERI: EDHE NË KAPSHTICË GREKËVE DO U KËRKOJMË TË NJËJTAR GJËRA SI SHQIPTARËVE
Në një komunikim për NEWS 24 drejtori i Kufirit të Qarkut Korcë, Ylber Zyberi shprehet se edhe në këtë pikë do vendosen marrëdhëniet e reciprocitetit me shtetin fqinjë Greqinë.

“Do jemi rigorozë me shtetasit grekë. Do zbatojmë kriteret ligjore, do kërkojmë garanci në vlera monetare. Do kërkojmë prenotimet e hoteleve ku do qëndrojnë, pra me pak fjalë ato gjëra që u kërkohen dhe shqiptarëve”, tha ai.

KAKAVIJË, POLICIA VENDOS MARRËDHËNIE RECIPROCITETI ME GREQINË
Autoritetet kufitare të Kakavijës, kanë urdhëruar vendosjen e marrëdhënieve të reciprocitetit me shtetin fqinjë Greqinë, pas kthimeve masive të shqiptarëve në kufi.

Mësohet se autoritetet kanë urdhëruar që të mos lejohen të kalojnë shtetasit grekë nëse s’justifikojnë kalimin.

Për këtë urdhër është vënë në dijeni edhe pala greke, ndërkohë që deri më tani janë ndaluar 4 grekë të hyjnë në Shqipëri.

KTHIMET DJE
Ndërsa dje, emigrantët shqiptarë në pikën e kalimit kufitar të Kapshticës kanë denoncuar dje për NEWS 24, presionet e palës greke dhe kthimet në kufi duke përdorur si shkak largimin e kishës ortodokse në Përmet nga ambientet e Pallatit të Kulturës.

"Na kthyen. Kemi dy ditë këtu. Na kërkuan 1.500 euro dhe pastaj na thanë na morët Kishën e Përmetit. Na ofenduan mbi të gjitha. Ju jeni gomerë, ne nuk ju pranojmë më në vendin tonë. Nuk shkelni më, këto na thanë. Ishin shumë te egër dhe na kthyen mbrapsht. Kemi ardhur dy herë. Pala greke na shajnë, na ofendojnë, na kërkojnë lekë. Na thanë nuk do hynë më këtu për shkak të ngjarjes së Përmetit", - u shprehën emigrantët në prononcimet e tyre të dhëna dje për gazetaren e NEWS 24, Enkelejda Skënderasi.

Po dje, pala greke ndaloi për rreth 1 orë grupin e xhirimit të NEWS 24, dhe fshiu pamjet filmike të regjistruara në tokë neutrale.

(d.b/m.a/BalkanWeb)
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Re: Vendoset reciprociteti ne kufirin Shqiperi-Greqi

Post by Sally »

Mediat italiane: Shqipëri-Greqi, në “luftë diplomatike”. Mbyllen kufijtë

Ngjarjet e fundit të ndodhura në Përmet dhe përplasjet mes Shqipërisë dhe Greqisë, kanë ngjallur interes edhe tek fqinjët italianë. Mediat e këtij vendi shkruajnë se Shqipëria dhe Greqia janë në një “luftë diplomatike”, çka ka sjellë mbylljen e kufijve.

“Tensionet e forta të ditëve të fundit mes Greqisë dhe Shqipërisë kanë sjellë mbylljen e kufirit mes dy vendeve, që në mënyrë reciproke kanë refuzuar hyrjen e qytetarëve të njër-tjetrit. Shkak i “luftës diplomatike” është një çështje mes Kishës Ortodokse shqiptare, e lidhur ngushtë me Athinën dhe Bashkisë së qytetit të vogël të Përmetit, në jug të Shqipërisë, për pronësinë mbi një godinë publike”, shkruan një prej mediave më të rëndësishme në Itali, TGCom Mediaset./b.l

Image
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

At Nikolla Marku: Anastas Janullatos, hiq dorë nga provokimet në Përmet

AtNikollaMarkuKleriku At Nikolla Marku, prift i kishës “Shën Maria” në lagjen Kala në Elbasan i mirënjohur për qëndrimet e tij të përhershme të ashpra ndaj kryepeshkopit Anastas Janullatos në emër të të Kishës Autoqefale Shqiptare ka reaguar ndaj ngjarjeve më të fundit që kanë ndodhur në Përmet.Në një deklaratë për mediat, ai ka theksuar se shpreh hapur dhe me keqardhje qëndrimin e tij rreth çështjes së ngjarjeve të Përmetit që lidhen me Kishën. Sipas tij ‘një grup arrogantësh të mbledhur si helmi i gjarprit mes të cilëve edhe disa të veshur me rrobën e priftit , po ushtrojnë dhunë skandaloze ndaj punonjësve të veshur me uniformë policie. Kjo është e pashpjegueshme dhe me të drejtë pyesim se si është e mundur që qytetarët e Përmetit bëjnë sehir para një turpi të tillë”, vijoi më tej At Nikolla Marku deklaratën e tij.Ndërkaq, ai është shprehur se do të bëhet gjithçka që është e drejtë për tu mbrojtur vlerat e historisë së kombit tonë.

“Askush në Shqipëri nuk ka kërkuar dhe nuk kërkon që të Kisha me forcë dhe ën dëm të besimtarëve. Problemi I Përmetit zgjidhet nga Drejtësia dhe jo nga Konfliktet .Duke e cilësuar një shfaqje tejet të turpshme atë ka ndodhur e që po ndodh në Përmet , At Nikolla Marku kritikon edhe qëndrimin indiferent të Policisë së Shtetit, e cila duhet të parandalojë konfliktet sidomos këto që kanë në thelb edhe çështje pronësie ku palë në mes është edhe feja. Nuk mund të kuptohet kërcënimi i Kishës Ortodokse greke e cila i bën kërcënime të hapura edhe shtetit shqiptar .Me ç’të drejtë hyn në punët e shtetit shqiptar shteti fqinj i Greqisë .Çfarë synimesh kërkon të realizojë MPJ e Greqisë dhe shtypi grek me qëndrimet dhe deklaratat shoviniste të ditëve të fundit kundër institucioneve të shtetit shqiptar dhe atyre që mbrojnë ligjin, të drejtën e besimit dhe lirinë e pacënueshmërinë e Kishës Ortodokse të Pavarur Shqiptare ? Kush guxon ta trajtojë atdheun tonë si nëj provincë Greke? Sa e ndyrë dhe e pështirë është ajo shfaqe që bëjnë disa pseudo priftërinj në Përmet , të cilët janë kthyer në shërbëtorë të agjenturës shoviniste greke me në krye Anastas Janullatos si dhe autorët e veprimeve makabër në dëm të kombit shqiptar me ç’varrime dhe varreza memorial vorio-epiriote?”, – përfundon At Nikolla Marku.
(Avni Rustemi)
Adriana
Universe Member
Universe Member

Post by Adriana »

Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!

Adriana
Universe Member
Universe Member

Post by Adriana »

Tërhiqet Greqia: Nuk do ketë asnjë problem me shqiptarët

Pas tensionimit të situatës dhe vendosjes së reciproritetit nga ana e palës shqiptare, Greqia ka vendosur që të tërhiqet, duke lejuar kalimin e qytetarëve shqiptarë për në Greqi.

Kjo është konfirmuar nga ana e konsullit grek në Gjirokastër, i cili ka thënë se tashmë nuk do të ketë më probleme për qytetarët shqiptarë.

“Nga momenti që flasim nuk do të ketë asnjë problem me shqiptarët”, ka thënë konsulli grek.

Ai ka thënë se kalimi i shqiptarëve drejt Greqisë do të bëhet thjesht me pasaporta biometrike, kundrejt asnjë kërkese tjetër shtesë, siç janë eurot etj.

Ndërkohë, ai ka kërkuar që edhe pala shqiptare të tërhiqet.

“Shpresojmë që e njëjta gjë të ndodhë dhe me grekët nga ana e palës shqiptarë”, tha ai.

Për normalizimin e situatës ka negociuar ambasada greke në Tiranë, ndërkohë që qeveria greke është distancuar nga ndalimi i qytetarëve shqiptarë në kufi, duke thënë se nuk ka dhënë asnjë urdhër për këtë gjë.

Pas vendimit të palës greke, Policia e Gjirokastrës bëri me dije se do të heqë menjëherë ndailimin e kalimit të shtetasve grekë në Shqipëri.

Ndërkohë, po negociohet për zgjidhjen e situatës në pikën kufitare të Kaptshticës, duke qenë se lëvizja e qytetarëve për momentin është normalizuar vetëm në Kakavijë./b.l
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 »

Nderkohe, nuk kishte si te mungonte reagimi i drejtuesit te Forumit (anti)Shqiptar:

http://www.forumishqiptar.com/threads/1 ... e-Permetit

i cili, e ka te veshtire te pranoj nje identitet etnik shqiptar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Te gjithe Mitropolitet ne Greqi kane bere thirrje sot qe te vershojne ne Shqiperi per te mbrojtur Permetin "grek" dhe ortodoksit grek ne Shqiperi, shume provokative deri ne lufte i bejne thirrje MITROPOLITET GREK.

Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας: Σχέδιο Αλβανών κατά Ορθοδοξίας - Ελλάδας

Την αντίδραση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά προκάλεσαν τα βίαια επεισόδια κατά κληρικών και Ορθοδόξων πιστών στην Πρεμετή της Αλβανίας. Τα έκτροπα αυτά καταδεικνύουν ένα οργανωμένο σχέδιο για την απαγόρευση της Ορθόδοξης πίστης και το διωγμό των Ορθοδόξων από την Αλβανία.

«Δεν ανεχόμαστε πλέον Ναό Ορθόδοξο μέσα στην Αλβανία να ερημώνεται έτσι. Αυτό είναι προσβολή για την Ορθοδοξία. Είναι προσβολή για την πίστη και προσβολή για την Ελλάδα», δήλωσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο κ.κ. Κοσμάς εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τους Ορθόδοξους πολίτες της Αλβανίας.

Το ξέσπασμά και η ανησυχία που εκφράζει τόσο ο ίδιος όσο και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η τοπική Μητρόπολη Αργυρόκαστρου μετά τα επεισόδια στην Πρεμετή την επόμενη ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου απορρέουν από τη διαφαινόμενη προσπάθεια της Αλβανίας να εκδιώξει τους Ορθόδοξους.

Ασφαλώς και η εισβολή των δημοτικών υπαλλήλων με την κάλυψη ανδρών «ιδιωτικής εταιρείας» στον ιερό ναό της Παναγίας στην Πρεμετή, όπου απομάκρυναν τους ιερείς και τους πιστούς και άδειασαν στην κυριολεξία την εκκλησία δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Πρόκειται για συντονισμένες ενέργειες με την εμπλοκή ενδεχομένως και ξενόφερτων στοιχείων. Ίσως να συνδέεται και με όσα συμβαίνουν στη Συρία σε βάρος της Ορθοδοξίας, όπως επίσης και στην Αίγυπτο. Στη Συρία πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών Αλβανοί μισθοφόροι.

Ιδίως, αν συνδυαστούν με την πρόσφατη δήλωση Μπερίσα ότι «δεν υπάρχει ελληνισμός στη Χειμάρα» και άλλες αλυτρωτικές δηλώσεις και κινήσεις σε βάρος της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

Στις προσβολές και απειλές σε βάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού το υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να εκδώσει μία ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων στην Πρεμετή και ζήτησε… παρακολούθηση των εξελίξεων.

Κι αυτό όταν οι Αλβανοί φαίνεται πώς κινούνται στο δρόμο που άνοιξε ο Ε. Χόντζα γκρεμίζοντας εκκλησίες στη Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανίας, απαγορεύοντας την ορθόδοξη πίστη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

buron nga: defencenet.gr
(Avni Rustemi)
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Zeus10 wrote:Nderkohe, nuk kishte si te mungonte reagimi i drejtuesit te Forumit (anti)Shqiptar:

http://www.forumishqiptar.com/threads/1 ... e-Permetit

i cili, e ka te veshtire te pranoj nje identitet etnik shqiptar.
Papajt e Permetit ishin pikerisht ata qe bashkepunuan me andartet ne masakrat kunder shqiptareve dhe Ilirjan Papa, alias "Albo-boy" e di fort mire historine e gjysh-stergjysherve te tij te cilet kane lyer duart me gjak shqiptaresh. VLLENJTE Papa edhe sot vazhdojne rrugen qe ndoqen para ardhesit e tyre!
Image
Sally
Galactic Member
Galactic Member

Post by Sally »

Letra e Leka Zogu I, kundër Janullatosit

Image

Pas ngjarjes së Përmetit, ku një ndërtesë është kthyer në mollë sherri mes Kishës Ortodokse dhe shtetit, dhe reagimeve të Athinës, që kanë reflektuar menjëherë në mbarëvajtjet e kalimeve në kufirin shqiptaro- grek, një përgjigje vjen edhe nga përfaqësues të diasporës shqiptare. Bëhet fjalë për një deklaratë të Skënder Zogut, nip i Mbretit Ahmet Zog, me banim në Francë, i cili përveç qëndrimit të tij në lidhje me këtë çështje, ofron edhe një dokument, që dëshmon protestën e familjes mbretërore shqiptare ndaj shugurimit si kryepeshkop i Kishës Shqiptare Ortodokse, Anastas Janullatosin, në vitin 1992. Skënder Zogu shpreh indinjatën e tij ndaj problemeve që po u shkaktohen bashkatdhetarëve tanë në Greqi, por sipas tij çështjet fetare nuk do të mund t’i përçajnë shqiptarët dhe se Shqipëria ka ditur të jetë gjithnjë një shembull sa i përket bashkëjetesës mes besimtarëve të të gjitha feve.

PROTESTA

“Mbas rrëzimit të regjimit komunist, shteti shqiptar pranoi me vend pluralizmin politik dhe lirinë fetare. Vetëm në këtë çështje shteti shqiptar gaboi dhe nuk e respektoi vendimin kombëtar që me veprën e Imzot Fan Nolit dhe me Kushtetutën e vitit 1928, që deklaronte zyrtarisht Kishën Autoqefale Ortodokse Shqiptare. Në vitin 1992, i pari personalitet shqiptar që kundërshtoi Patrikanën e Stambollit për emërimin e Janullatosit, ishte Mbreti Leka I. Në Diasporë, shqiptarët i kanë mbajtur gjallë të tria fetë sipas lidhjes kombëtare dhe kanë vepruar vëllazërisht, pa nevojën e klerikëve të huaj”, shprehet Zogu. Për këtë ai sjell si shembull historik për diasporën datat 6-7 maj 1980, kur u shpall në Paris sheshi i Skënderbeut. Sipas tij, në ceremoni morën pjesë me qindra shqiptarë të tri besimeve, në krye të të cilave ishin patër Mark Shestani, Papas Sotir Ferrara, Imam Isa Hoxha, në Katedralen e Notre Dame të Parisit. Ishte Mark Lipa i Kishës Ortodokse Shqiptare në Boston, po ashtu kolonel Lazer Bojaxhiu (vëllai i Nënë Terezës) dhe zonja Nermin Vlora Falaschi. Sipas Zogut, tashmë është koha që në krye të Kishës Autoqefale Ortodokse të vendoset një klerik shqiptar.

LETRA

Në shtator të vitit 1992, kur Patrikana e Stambollit kishte emëruar si kryepeshkop të Kishës Autoqefale Shqiptare klerikun grek Anastas Janullatos, pretendenti për fronin e Mbretit të Shqipërisë, Princi Leka I, i dërgoi një letër-protestë arqipeshkvit Vasalomeos I. Në të ai e quan gabim emërimin e Janullatosit, duke shkelur kështu të drejtat që i takojnë Kishës Autoqefale Ortodokse Shqiptare. Të drejta këto të përcaktuara që me Kushtetutën e vitit 1928. Sipas tij, vendimi i takon Mbretit në konsultim me klerikët ortodoksë shqiptarë. Në këtë letër, ai shprehet se së shpejti Kisha Autoqefale Shqiptare do të ketë në krye të saj një klerik shqiptar.

Mund te me sqaroj dikush me shume per te drejtat qe kishte familja mbreterore shqiptare ne shqiperi ne vitin 1992, ishte thjeshte nje protest nga ana e tyre ( pra jo zyrtare ), apo ...?
(Avni Rustemi)
erix77
Star Member
Star Member

Post by erix77 »

familjes mbreterore i kishte ngelur koha ne vitet 30,ata thjesht bazoheshin ne ligjet e mbreterise qe i jepnin te drejte mbretit te thoshte fjalen e tij per emerimin e kryetarit te kishes.
Dhe e bëmë me besa besën ja të rrojmë ja të vdesëm!

Ishte thënë prej Zotit që të nderohen armët e Shqipërisë!
Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”