"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Endri Fuga, misteret e shefit të kabinetit sekret të Qeverisë Shqiptare

Sillni artikullin më të fundit që ju ka bërë më shumë përshtypje diskutoni rreth tij, argumentoni qëndrimin tuaj.

Moderator: bardus

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Endri Fuga, misteret e shefit të kabinetit sekret të Qeverisë Shqiptare

#1

Post by rrëqebull » Fri Dec 26, 2014 8:57 pm

[quote2="'"]Unë jam i vetëdijshëm se fakti që do të tregoj në fillim të këtij artikulli do t’ u ngjajë lexuesve si krejt i pabesueshëm, prandaj, për t’ i bindur lexuesit për vërtetësinë e faktit, unë kam zgjedhur që ta rrëfej atë, duke treguar sesi erdha unë në dijeni të këtij fakti. Në vitin 2008, me një bashkëpunim midis dy kanaleve televizive të Gjermanisë dhe Austrisë dhe me financimin e Bashkimit Europian, u bë një film dokumentar serial me dhjetë pjesë, me titull “Kthimi në Europë”. Filmi kishte nga një pjesë për çdonjërin nga dhjetë vende të Europës Juglindore, ndër të cilët edhe Shqipëria. Episodi për Shqipërinë kishte titullin “Rilindja Shqiptare”, me skenar të shkruar nga ESI (European Stability Initiative) një OJF ndërkombëtare europiane. Një nga “rilindasit” shqiptarë që paraqitet në film është Endri Fuga, për të cilin thuhet: “Gjatë krizës së refugjatëve të Kosovës Endri u ofrua si vullnetar për Kryqin e Kuq Shqiptar dhe Këshillin Rinor Shqiptar”. Endri Fuga, i cili në mars 1999 nuk i kishte mbushur ende 18 vjeç (ai ka lindur në 11 nëntor 1981), duke u ofruar si vullnetar bëri atë që bënë shumë bashkëmoshatarë të tij.

Por ndërsa bashkëmoshatarëve të tij të ofruar si vullnetarë iu dhanë detyra të thjeshta në kampet e refugjatëve, si të ndihmonin për ngritjen e çadrave, shpërndarjen e ushqimeve dhe të sendeve të tjera, pastrimin e mjedisit etj., Endri Fuga u gjykua si i aftë për të qenë drejtues i rangut të lartë. Ja se si e përshkruan vetë Endri detyrën që iu dha, duke folur në filmin “Rilindja Shqiptare”: “Në atë kohë unë isha duke drejtuar operacionet për hapjen e kampit pritës më të madh në Tiranë. Unë kujtoj ditën kur mijëra shqiptarë ishin duke ardhur nga Kukësi dhe ne së pari i pritëm ata në Pallatin e Sportit dhe pastaj ne i morëm ata në çadrat e kampit. Unë kujtoj fytyrat e njerëzve të cilët qenë të frikësuar por mirënjohës, kishin humbur gjithçka por tani mund të ndjeheshin të sigurt. Dhe pastaj unë kujtoj ditën kur ata lanë kampin për t’ u kthyer në Kosovë”. (Fjalët e mësipërme të Endrit mund t’ i lexoni edhe në tekstin e skriptit të filmit “Rilindja Shqiptare” që gjendet në faqen e parlamentit europian: www. europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/dsee_20080618_03_/DSEE_20080618_03_en.pdf


Si është e mundur që kjo detyrë me përgjegjësi të lartë, që kishte të bënte me jetën e mijëra e mijëra njerëzve, të ndodhur në një situatë emergjence të rëndë, i besohej një teenager-i cili në mars 1999 ishte vetëm 17 vjeç e katër muaj? Në mars 1999 Endri Fuga ishte ende maturant. Në Shqipëri në 1999 kishte shumë njerëz të aftë për ta kryer detyrën që iu besua Endri Fugës? Atëherë përse nuk u ngarkuan ata me këtë detyrë, por ajo iu besua këtij adoleshenti? Historia botërore na rrëfen për shumë raste të çuditshme kur talenti që zotëron një njeri zbulohet, falë situatave të caktuara në të cilat gjendet ai, qëkurse ky njeri është një adoleshent apo teenager, siç quhet në anglisht, është zbuluar në situata të caktuara. Endri Fuga e meriton që të konsiderohet si rast që duhet studiuar nga çdo studiues serioz i dukurive të tilla. Madje ndoshta si rasti më i çuditshëm. Talenti i Endri Fugës, ashtu si ai i gjenive të mëdhenj botërorë, u zbulua në një skenë të rangut botëror, që në rastin e Endrit ishte dyndja e madhe e shqiptarëve të Kosovës, të dëbuar prej serbëve në pranverën e vitit 1999. Nëse dikush do të më kishte treguar në mars të vitit 1999 atë që Endri Fuga rrëfeu me gojën e tij për veten, nëntë vite më pas, unë do ta kisha marrë për një sajesë, ose për një anekdotë. Një rast i ngjashëm me atë të Endri Fugës është ndoshta vetëm ai i Licio Gelli, shefit të llozhës masonike italiane P 2, i cili në qytetin e tij në Pistoia u ngarkua me detyrën e shefit të GUF (Rinia Universitare Fashiste), në një kohë që nuk kishte ende veçse diplomën e shkollës së mesme. Dhe në fakt Endri Fuga dhe Licio Gelli u përkisnin linjave të ngjashme.

Është interesante se në atë kohë të njëjtën aventurë si Endri e ka pasur dhe miku i tij, Erion Veliaj, i cili e përshkruan kështu këtë histori në një intervistë për “Gazetën Shqiptare”, në 2008, pra në kohën kur kjo gazetë ishte plotësisht në anënë e Edi Ramës dhe Erion Veliajt: “Qe viti 1999, kur kriza kosovare kish arritur kulmin dhe nëna, e cila po ndihmonte çdo ditë me refugjatët në Tiranë, po më luste të kthehesha të ndihmoja në Shqipëri më mirë. Një organizatë në Michigan (International Aid Inc.) po rekrutonte staf për të menaxhuar kampet e saj të refugjateve. Fillimisht nuk më pranuan, isha vetëm 18 vjeç e pa përvojë, ndërkohë që kërkonin dikë minimalisht 35, me Master e të paktën një dekadë punë në terren. Por duhet të kenë qenë shumë të dëshpëruar për të nisur dikë, sepse pas 24 orësh më takuan, kësaj herë me një biletë njëdrejtimëshe për Tirane. Në fund të 24 orëve të tjera e gjeta veten në Peshkopi për të bërë punën më të vështirë që kisha bërë gjer atëherë, menaxhimi i këtij super-operacioni qe shumë më i komplikuar se çdo gjë tjetër që kisha bërë më parë. Na duhej të përballeshim me njerëz të sëmurë, të humbur, të plagosur apo dhe disa që mbyllën jetën aty ato ditë. E gjithë ajo kohë më duket një ëndërr shumë e largët. Sot që jam i kthjellët e kuptoj që i hyra një aventure, por që fatmirësisht qe e suksesshme”. (“Gazeta Shqiptare”, 25 mars 2008, f. 20)

Nuk është e vështirë që të kuptohet se Erion Veliaj këtu gënjen trashë. Organizata amerikane që donte të ndihmonte për përballimin e krizës humanitare të të dëbuarve nga Kosova në Shqipëri, mund të kishte gjetur bashkëpunëtorë shqiptarë kur të vinte në Shqipëri dhe nuk kishte pse t’ i kërkonte që në SHBA. Operacionet për përballimin e krizës humanitare në Shqipëri, në pranverën e vitit 1999 drejtoheshin bashkërisht nga ndërkombëtarët e ardhur në atë kohë në Shqipëri dhe nga qeveria shqiptare. Emri i Endri Fugës u propozua njëkohësisht në të dy këto linja si përsoni që duhet të merrte detyrën për të cilën ai ka folur më lart. Në linjën ndërkombëtare emri i Endri Fugës u propozua falë ndërhyrjes së Soros. Në linjën qeveritare shqiptare emri i Endri Fugës u propozua nga ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sporteve të kohës, Edi Rama, një tjetër njeri i afërt i Sorosit në Shqipëri. Çfarë e lidhte adoleshentin Endri Fuga me Sorosin dhe Edi Ramën? E vërteta është se që në atë kohë Endri Fuga ishte ndër njerëzit të cilët trajtoheshin në mënyrë të privilegjuar nga Fondacioni “Soros” në Tiranë. Endri Fuga ka qenë në shkollën e mesme “Sami Frashëri”, ku ka bashkëpunuar ngushtë për projektet e Sorosit me Erion Veliajn, i cili ishte nxënës në këtë shkollë, një vit më lart se Endri. Si Erioni, ashtu dhe Endri, në jetëshkrimet evazive që kanë paraqitur kanë shënuar se kanë qenë pjesë e skuadrës fituese të shkollës “Sami Frashëri” në një konkurs mbi debatin që u zhvillua mes shkollave të mesme të vendit, por pa dhënë hollësi të mëtejshme. Në të vërtetë bëhej fjalë për një konkurs debati të organizuar dhe financuar nga Fondacioni “Soros” me nxënësit e shkollave të mesme të gjithë Shqipërisë, në vitin 1998, për çështjen e legalizimit të drogave të lehta. Shkollat e mesme duhet të formonin skuadra debati prej tre vetësh (si celulat e dikurshme ilegale komuniste), të cilat do të ballafaqoheshin deri në finale me një sistem eliminimi. Skuadra e gjimnazit “Sami Frashëri” e drejtuar nga Erion Veliaj, në krah të të cilit ishte dhe Endri Fuga doli në finale ku u ballafaqua me skuadrën e një shkolle të mesme të Shkodrës. Në finalen e konkursit, sipas skenarit të parapërgatitur, skuadra ku bënte pjesë Endri Fuga mbronte tezën e legalizimit të drogave të lehta, ndërsa skuadra shkodrane e kundërshtonte atë. Juria e konkursit përbëhej nga njerëz të Fondacionit “Soros”. Pjesëmarrja, siç bëri Endri Fuga në një konkurs-debat për çështjen e legalizimit të drogës, të organizuar dhe arbitruar nga Fondacioni “Soros”, ku të ka rënë për pjesë mbrojtja e tezës së legalizimit të drogës, është e njëjtë sikur të marrësh pjesë një një konkurs-debat për çështjen e ferexheve të organizuar nga Al-Qaeda. George Soros është kampion i legalizimit të drogës, jo vetëm të lehtë, dhe këtë çështje e ka bërë një nga angazhimet kryesore të tij. Kështu që i gjithë debati ishte një hipokrizi dhe synimi i tij ishte që t’ i shërbente Sorosit për të shtuar edhe Shqipërinë në listën e vendeve ku rinia do legalizimin e drogës. Kuptohet se fitorja e skuadrës së Endrit në debat ishte e paracaktuar. Tezat e përdorura nga Endri dhe shokët e tij në debat qenë ato që Soros ka elaboruar në librat dhe fjalimet e tij ku flet për çështjen e legalizimit të drogës. Kjo fitore e parë e Endrit, së bashku me Erionin është sinjifikative për të kuptuar karrierën e Endrit si një puppet on a string e George Soros në Shqipëri.

Me këtë rekord, të fituesit të konkursit të debatit mes gjimnazistëve për legalizimin e drogës Endri Fuga mori detyrën e tij të lartë në krizën humanitare të pranverës së vitit 1999. Në të vërtetë, ata që e ngarkuan Endrin me një detyrë me përgjegjësi të madhe në krizën humanitare të vitit 1999 e bënë këtë gjë që të vjedhin nëpërmjet firmës së këtij teenageri lumin e parave që vinte nga bota për të përballuar krizën humanitare të refugjatëve nga Kosova. Natyrisht se edhe vetë Endri nuk mbeti pa përfituar. Kështu, në pranverën e vitit 1999, Endri Fuga, ende pa mbaruar shkollën e mesme, ishte fabrikuar tashmë si një aktivist civil i shquar, të cilin e priste një e ardhme e madhe. Padyshim që Endri ishte një krijesë e Sorosit, por përse Soros kishte investuar tek ky teenager? Soros, që në fillim të veprimtarisë së tij në Shqipëri kishte një agjendë për mbështetjen e njerëzve me origjinë kriptoçifute në Shqipëri. Këta ishin çifutë të cilët kishin ardhur në Shqipëri në kohën otomane, pasiqë ishin dëbuar nga Spanja në fund të shekullit XV dhe nga Mbretëria e Napolit, në fillim të shekullit XVIII, pasiqë këtë e kishin marrë spanjollët. Një pjesë e këtyre çifutëve, ndryshuan religjionin dhe u bënë muslimanë ose të krishterë ortodoksë, për të fituar privilegje brenda sistemit otoman. Si muslimanë ata fituan të drejtën për të marrë poste shtetërore, ndërsa si të krishterë ortodoksë fitonin të drejtën për të bërë tregtinë midis Perandorisë Otomane dhe Perëndimit. Si çifutë ata kishin vështirësi për ta bërë këtë, për shkak të frymës së antisemitizmit që sundonte në Europë, ndërsa si shtetas otomanë, të krishterë ortodoksë, kishin mundësi për ta bërë këtë gjë. (Çifutët otomanë parapëlqyen fenë e krishterë ortodokse për t’ u konvertuar dhe jo atë katolike, për shkak se katolikëve nuk u ishte akorduar nga shteti otoman një status i privilegjuar siç u ishte dhënë të krishterëve ortodoksë). Por këta çifutë fekthyer vazhduan ta ruajnë fenë e tyre të parë dhe ta ushtrojnë në fshehtësi, duke mbetur kriptoçifutë.

Familja me mbiemrin e çuditshëm “Fuga” është një nga familjet çifute që erdhën në Shqipëri në kohën otomane nga Mbretëria e Napolit. Familja u vendos në Berat, ku kishte një komunitet të rëndësishëm çifut. Mbiemri “Fuga” të bën përshtypje. Ai është një version mesdhetar, një tjetërsim mesdhetar i mbiemrit të famshëm çifut Fugger, që ishte mbiemri i familjes së famshme të bankierëve çifutë gjermanë të Mesjetës, të cilët qenë huadhënësit e mbretërve dhe perandorëve europianë. Familja e Endri Fugës kishte lidhje fisnore me Enver Hoxhën. Gjyshja e Endri Fugës nga babai, Shpresa, ishte kushërirë e dytë e Enver Hoxhës. I ati i Shpresës, avokat Rasim Hoxha ishte kushëri i parë i të atit të Enver Hoxhës, Halilit. Enver Hoxha, në librin “Vite të Vegjëlisë” flet për familjen e gjyshes së Endri Fugës: Në Fier, duke punuar, për herë të parë fitova disa lekë, pikërisht 25. Ja si i fitova: Atje ishte avokat Rasim Hoxha, nga soji ynë, babai i Shpresës dhe i Muhametit. Muhameti ishte më i madh nga unë, ai mësonte në Francë. Si Rasimi dhe djemtë ishin fodullë. Vetëm Shpresa nuk ngjau fare me ta. Ajo doli partizane, u bë komuniste e mirë, luftoi me kurajë edhe kundër pjestarëve të familjes, të cilët nuk qenë me ne. (Enver Hoxha, “Vite të vegjëlisë”, Shtëpia botuese “8 nëntori”, Tiranë 1983, f. 212).

Vijon nesër[/quote2]
http://gazetatelegraf.com/kastriot-myft ... shqiptare/

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Endri Fuga, misteret e shefit të kabinetit sekret të Qeverisë Shqiptare

#2

Post by rrëqebull » Mon Dec 29, 2014 10:25 pm

Pjesa e dyte e shkrimit

[quote2="'"]Kushërirën e vet, Shpresa Hoxhën, e cila ishte armiqësuar me familjen e saj, Enver Hoxha vendosi që ta mbajë në rrethin e nomenklaturës së lartë, dhe ta përdorë për të krijuar lidhje fisnore me një djalë të fisit Fuga, i cili gjithashtu ishte bashkuar me lëvizjen komuniste: Myqerem Fugën. Enver Hoxha donte të kishte një fije që e lidhte me qarqet çifute ndërkombëtare. Enver Hoxha ishte në dijeni të origjinës çifute të familjes Fuga, jo vetëm për shkak të fjalëve që qarkullonin, por edhe se një nga dërgatat e para të Moskës në Shqipëri pas Luftës së Dytë Botërore ishte një grup special i NKVD (paraardhësja e KGB), detyra e të cilit ishte që të evidentonin kriptoçifutët në Shqipëri. Enver Hoxha u njoh me raportin e tyre dhe fitoi më tepër njohuri mbi atë se cilët qenë kriptoçifutët në Shqipëri. Myqerem Fuga, gjyshi i Endri Fugës do të mbante detyra të larta në kohën e regjimit komunist, duke qenë ministër i Industrisë së Lehtë dhe Ushqimore, si dhe kryetar i Komitetit Ekzekutiv të Këshillit Popullor të Rrethit të Tiranës. Pikërisht për Myqerem Fugën, gjyshën e Endri Fugës Ismail Kadare do të bënte dy vargje të famshme. Tek romani i Ismail Kadaresë “Koncert në fund të dimrit”, një personazh, shkrimtari Skën­der Bermema paraqitet duke shkruar këto vargje:

“Porsi çifuti i kthyer në fe tjetër,
Ia behu shiu i konvertuar në breshër”.

(Ismail Kadare: “Koncert në fund të dimrit”, Shtëpia botuese “Naim Frashëri”, Tiranë, 1988, f. 489) Shiu i konvertuar në breshër është një gjë tinzare, që të dëmton, duke të kapur në befasi. Krahasimi i tij me heb­reun e konvertuar aludon për çifutët e fshehtë, domethënë çifu­tët e konvertuar në fe të tjera, që e bëjnë këtë konvertim për të sunduar popujt e ndryshëm, ndërsa vazhdojnë të ushtrojnë në mënyrë sekrete ritet çifute. Ismail Kadare i ka thënë këto dy vargje në një tryezë te Hotel “Dajti”, duke pirë kafe, ndërsa Myqerem Fuga hyri në sallë. Edhe djali i Myqerem Fugës, Përparimi, i ati i Endrit, bëri një martesë në rrethin e nomenklaturës së lartë të regjimit komunist. Përparim Fuga u martua me vajzën e Iljaz Rekës, i cili ka mbajtur detyra të larta në kohën e regjimit komunist, si ministër, sekretar i parë i Komitetit të Partisë për Rrethin e Durrësit, kryetar i Kryesisë së Kuvendit Popullor etj. Ironikisht, filmi “Rilindja Shqiptare” për të cilin kam folur më lart, fillon me një tablo të diktaturës së Enver Hoxhës dhe të gjendjes ku ajo e çoi Shqipërinë. Më pas në film shfaqen të rinjtë që janë shpresa e Shqipërisë dhe që do ta bëjnë atë të rilindë. Një prej tyre është Endri Fuga. Pikërisht Endri Fuga, djali, nga i ati dhe nga e ëma, i një familjeje të ish-nomenklaturës së lartë, që është përgjegjëse për gjendjen ku e shpuri Shqipërinë komunizmi, siç përshkruhet në film! Me këtë nuk dua të them se pinjolli i një familjeje të tillë duhet të vuajë a priori përgjegjësitë e paraardhësve të tij, por duket qartë se fati që e ka ndjekur Endrin në karrierën e tij përrallore ka të bëjë me origjinën e tij. Këtu qëndron dhe ironia e situatës.

Në 1999, pas eksperiencës që Endri Fuga pati si drejtues teenager i operacioneve të mëdha humanitare, ai mori diplomën e shkollës së mesme, ai u dërgua për studime universitare jashtë vendit nga puppet-masters të tij. Endri Fuga shkoi të studiojë në Universitetin La Sapienza të Romës. Nuk është pa ironi situata që ai shkoi të studiojë në vendin prej nga kishin ardhur të parët e tij tre shekuj më parë. Por Endri nuk mund të duronte gjatë që të bënte thjesht studentin dhe të mos merrej me projekte të mëdha për të ardhmen e Shqipërisë. Sipas atyre që thuhen në filmin “Rilindja Shqiptare”, ku aktorët e ngjarjeve rrëfejnë vetë Endri Fuga u gjend në Shqipëri për pushimet dimërore të vitit 2002 dhe së bashku me mikun e tij Erion Veliaj dhe disa të tjerë, vendosën që të krijojnë organizatën “Mjaft”. Të bën përshtypje se në filmin “Rilindja Shqiptare” emri i Endri Fugës përmendet para atij të Erion Veliajt, kur përmenden themeluesit e Lëvizjes “Mjaft”. Në Lëvizjen “Mjaft” Erioni dhe Endri do të qenë dy drejtuesit kryesorë, duke qenë i pari drejtor ekzekutiv dhe i dyti drejtor i komunikimit. Lëvizja “Mjaft” ishte para së gjithash një skemë abuzive për të thithur paratë e donatorëve perëndimorë. Në shkurt 2006 unë isha i pari që denoncova në emisionin “Zonë e Lirë” të Arian Çanit se Lëvizja “Mjaft” i përdorte paratë e marra nga të huajt, ndër të tjera për të bërë orgji. Pas këtyre thënieve të mia, u publikuan dhe fotografi ku tregoheshin se si drejtuesit e Lëvizjes “Mjaft”, ndër të cilët edhe Endri Fuga merrnin pjesë në party homoseksuale të llojit të orgjive. Në atë kohë, shefi i “Mjaft” Erion Veliaj reagoi në një konferencë shtypi, duke thënë se këto ishin party normale ku kishin marrë pjesë dhe diplomatë të huaj. Nëse ky ishte kuptimi i Erionit dhe i Endrit për normalitetin, ai ende nuk është fiksuar nëpër fjalorë, ku këto gjëra definohen si orgji.

Bëmat e Endri Fugës në Lëvizjen “Mjaft” janë të ngjashme me bëmat e tij në kampet e pritjes së të dëbuarve nga Kosova gjatë krizës humanitare të vitit 1999. Endri Fugës nuk i mjaftoi që i vuri vetes një pagë të lartë në si drejtor komunikimi në Lëvizjen “Mjaft”, duke pasur përveç kësaj edhe përfitime të tjera si shpërblime dhe dieta të mëdha për udhëtime luksoze jashtë vendit, të llojit të turizmit të shoqërisë civile. Endri Fuga i përdori paratë e dhëna nga donatorët për Lëvizjen “Mjaft” dhe shoqatat në orbitën e “Mjaft” për të krijuar bizneset e tij private. Kështu kur në 2007-2008 Erion Veliaj dhe Endri Fuga vendosën që ta mbysin krijesën e tyre Lëvizjen “Mjaft”, se tani kishin plane të tjera për të ardhmen e tyre, ata me kontabilitetin-abrakadabra që përdornin zhdukën 300 mijë eurot e destinuara për kreditimin e biznesit rinor. Një pjesë e këtyre parave pastaj u shfaq si kapitali fillestar prej 100 mijë euro me të cilin Endri Fuga themeloi kompaninë e tij Albanian Communication Group, ku Endri Fuga i shënoi vetes 70% të aksioneve.

Në vitet 2004-2008, kur Endri Fuga ishte shumë aktiv për të bërë para në Lëvizjen “Mjaft” dhe në shoqatat e orbitës së saj, ai, sipas jetëshkrimit të tij zyrtar, supozohet të ketë kryer një master në Universitetin Ëebster, për komunikim. Por çdo gjë është e mundur për njeriun i cili në moshën 17 vjeç drejtonte operacione humanitare nga të cilat varej fati i mijëra e mijëra njerëzve. Në 2007, Endri Fuga mori një post nëe Bashkinë e Tiranës të drejtuar nga Edi Rama. Endri u bë këshilltar i kryetarit të bashkisë për marrëdhëniet me publikun. Në 2008 Endri Fuga u bë drejtor për median dhe komunikimin në Partinë Socialiste, post që e mban edhe sot e kësaj dite, duke qenë praktikisht shefi i atij që mund të quhet si kabineti sekret i Edi Ramës.

Anëtarët dhe votuesit e PS, të cilët irritohen nga fjalët që thotë Henri Çili nëpër studiot televizive, duhet të dinë pazarin që ka bërë Endri Fuga me Henri Çilin. Me ndërhyrjen e Endri Fugës, Henri Çili e bëri të atij e Endrit, Përparim Fugën, prorektor në Universitetin Europian të Tiranës. Një emërim i çuditshëm ky se Përparim Fuga është profesor në fizikë, dhe specialist në fizikën bërthamore dhe në UET nuk ka një departament të fizikës, aq më pak të asaj bërthamore. Por Henri Çili, si burrë i shkathët që është e ka rregulluar që Përparim Fuga të ligjërojë në UET për sigurinë kombëtare dhe statistikën, ndonëse profesor Përparim Fuga nuk ka asnjë specializim për këto lëndë. Por Henri Çilit aq i bën. Në fakt Henri Çili ka dashur që të blejë shërbimet e Endri Fugës nëpërmjet një rroge të mirë për të atin. Dhe Endri Fuga ia dha shpërblimin e parë Henri Çilit para dy vjetësh duke e emëruar atë pedagog në Akademinë Politike të ngritur pranë Partisë Socialiste. Por pazari është më i madh dhe Henri Çili e shikon qenien e profesor Përparim Fugës në UET si një CDS (Credit Default Swaps), siç quhen në tregun e derivateve financiare. CDS janë sigurime të një veprimtarie biznesi, duke përfshirë edhe kreditë. Henri Çili ka marrë 18 milion euro kredi bankare, të cilat shpresonte t’ ia paguante kryeministri Berisha në këmbim të shërbimeve mediatike të Çilit. Duke qenë se Henri dyshonte se Berisha mund të mos ishte më kryeministër pas zgjedhjeve të vitit 2013, ai mori në UET të atin e Endri Fugës si një CDS, që Endri Fuga të ndërhyjë që qeveria e re e PS të paguajë kredinë për llogari të Henri Çilit. Tekefundit kush më mirë se Endri Fuga mund t’ ia bëjë këtë shërbim Henri Çilit. A nuk u shfaq Edi Rama në rresht pas Endri Fugës?

Shfaqja në media e kryetarit të PS, në rresht pas Endri Fugës, ishte një veprim i llogaritur për të qetësuar kancelaritë ndërkombëtare që janë të shqetësuara për sjelljen e Edi Ramës si kryeministër, duke qenë se ai ka një natyrë ekcentrike dhe mund të bëjë gjëra të paparashikueshme. Edi Rama, me anë të fotos së famshme ku ai qëndron në rresht pas Endrit, u dha një mesazh kancelarive ndërkombëre, se nëse ato kanë dyshime për aftësitë e Edit për vetëkontroll, ja se ku është Endri Fuga që e ka nën kontroll atë. Dhe Endri Fuga është një njeri të cilin diplomacia e huaj në Tiranë e njeh mirë. Endri është mysafir i shpeshtë deri në orët e vona në Ambasadën e Israelit në Tiranë. Por Endrin e njohin mirë edhe në ambasadat e tjera, duke përfshirë dhe atë amerikane. Edi Rama në rresht pas Endri Fugës tregon në mënyrë simbolike se më në fund Çeta Plakë (po të përdor një fjalë që përdorej dikur për çetat e vjetra partizane) e Sorosit erdhi në pushtet në Shqipëri. Unë nuk do të kisha asnjë kundërshtim që çeta sorosiane të qeveriste Shqipërinë nëse financat ndërkombëtare çifute do t’ i jepnin qeverisë sorosiane të Shqipërisë disa miliarda euro që do të shkonin në dobi të Shqipërisë. Por nuk besoj se do të ndodhë kështu. Me treshen Edi-Erion-Endri, që përbën boshtin e ekipit të Rilindjes, duket se Rilindja socialiste është më tepër Rilindje e kriptoçifutëve të Shqipërisë. Vetë fjala “Rilindje”, siç e kam treguar më lart, është ideuar në skriptin e ESI-t, që në 2008 dhe është rimarrë në fushatën e vitit 2013.[/quote2]
http://gazetatelegraf.com/kastriot-myft ... qiptare-2/

Post Reply

Return to “Artikulli i ditës”