"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

Këtu mund të diskutoni për të gjithë fenomenet që shqetësojnë mbarë botën dhe që janë bërë objekt i shtypit dhe medias ndërkombëtare.

Moderator: ALBPelasgian

Post Reply
User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

#1

Post by Sally » Wed Feb 29, 2012 7:23 pm

Tregti me këmbim në Ballkan?


Në takimin e ministrave të Jashtëm të BE-së në Bruksel Rumania e bllokoi pranimin e kandidatutës së Serbisë për anëtarësim. Bukureshti kërkon nga Beogradi të njohë vllehtë si pakicë rumune në Serbi.
Qëndrimi bllokues i Rumanisë erdhi krejt papritur. Në nëntor të vitit të kaluar presidenti rumun Traian Basescu e pati siguruar homologun e tij serb Boris Tadiq gjatë një vizite në Beograd, se Rumania e mbështeste pa rezerva anëtarësimin e Serbisë në BE. Që më parë Rumania pati sinjalizuar disa herë mbështetjen e saj, pavarësisht prej progresit në dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës. Më shumë akoma: Rumania është njëri prej pesë vendeve të BE-së (së bashku me Spanjën, Sllovakinë, Greqinë dhe Qipron), të cilat refuzojnë njohjen e Kosovës si shtet.
Megjithatë, çështja e pakicës rumune në Serbi gjendet prej kohësh në rendin e ditës dypalësh rumuno-serb. Këtu nuk është fjala aq për rumunët në provincën veriore të Vojvodinës. Këtu në vendbanimet e populluara prej tyre rumanishtja njihet si gjuhë zyrtare, gjuha amtare ruhet në shkolla, kisha dhe medie. E njëjta gjë vlen edhe për pakicat e hungarezëve, kroatëve, sllovakëve dhe rusëve që jetojnë në Vojvodinë.

Vllehtë nuk pajtohen mes veti
Më saktë, është fjala për vllehtë që jetojnë në lindje të Serbisë (në të ashtuquajturën lugina Timok). Gjuha e tyre (arumanishtja) është një dialekt i gjuhës rumune, i dalë prej rumanishtes së vjetër. Bukureshti këmbëngul, që vllehtë të njihen si pakicë rumune. Serbia nga ana tjetër kërkon, që statusi i kësaj pakice të sqarohet rajonalisht, meqenëse vllehtë/aromunët nuk jetojnë vetëm në Serbi, po edhe në Greqi, Shqipëri, Kroaci dhe Maqedoni.
Rreth 100.0000 vllehtë e luginës Timok janë të përçarë. Rreth 30.000 pjesëtarë të kësaj pakice kërkojnë njohjen e tyre si rumunë në Serbi e kësisoj edhe të njëjtat të drejta si pakica rumune në Vojvodinë. Këto grupime presin një mbështetje aktive nga "mëmëdheu" i tyre Rumania. Mirëpo, të tjerët e shohin veten si pakicë e mëvetësishme dhe distancohen kategorikisht prej bashkëatdhetarëve të tyre pro-rumunë.

Përse pikërisht tani?
Mirëpo, përse e sjell në Bruksel Bukureshti të ashtuquajturën "çështje të vllehve", dhe e bën këtë pikërisht tani? Vëzhguesit në kryeqytetin rumun nisen nga disa hipoteza. Nga njëra anë, Rumania pati pritur lëshim më të madh prej Serbisë në këtë çështje, pasi Bukureshti nuk e ka njohur Kosovën si shtet. Tani synohet që Beogradi të bëjë lëshime detyruese nën trysninë e BE-së.

Nga ana tjetër, mund të ketë një lidhje midis qëndrimit të tanishëm të Rumanisë dhe shtyrjes së anëtarësimit të vendit në Schengen. Vonimi i pranimit në hapësirën e përbashkët evropiane pa kufij (para së gjithash Gjermania dhe Franca e patën bllokuar Rumaninë) e pati shtyrë Bukureshtin qysh para një viti që të mendohej për një bllokadë të anëtarësimit të Kroacisë në BE. Nga plani u hoq dorë me trysninë nga Brukseli. Pasi Gjermania dhe Franca qenë shprehur pro hyrjes së Rumanisë në Schengen, mbetet vetëm Holanda, që vazhdon të mos e dojë brenda Rumaninë (dhe Bullgarinë). Kësisoj, Bukureshti mund të ketë në plan një "tregti me këmbim": Holanda heq dorë nga qëndresa dhe Rumania hap rrugën për Serbinë.


Shumë zëra - jo siguri
Por pozicioni i papritur i Rumanisë mund të ketë edhe arsye politike të brendshme. Presidentit Traian Basescu synohet t'i krijohet rasti, që në samitin e BE-së të enjten dhe të premten në Bruksel të shpallë personalisht fundin e qëndrimit bllokues duke u pozicionuar kështu si mbrojtës i të gjithë rumunëve brenda dhe jashtë vendit. Në fund të 2012-s në Rumani ka zgjedhje parlamentare dhe partia qeveritare e liberaldemokratëve (PDL), magneti më fortë i së cilës është presidenti, renditet në anketime pas opozitës social-liberale. Një sukses i Basescut në politikën e jashtme mund ta fuqizonte PDL-në.

Mirëpo edhe për këtë skenar flitet në Bukuresht: Gjermania, e cila pas negociatash të vështira e mbështet tani zyrtarisht statusin e kandidatit për Serbinë, mund të përpiqet që nëpërmjet një të treti (në këtë rast nëpërmjet Rumanisë) të vonojë një vendim përfundimtar.
Mirëpo, cilado prej këtyre hipotezave qoftë e saktë: Edhe në Bukuresht janë të bindur, që Rumania do ta rishikojë pozicionin e saj dhe që Serbia do ta marrë statusin e kandidatit brenda kësaj jave.Autor: Robert Schwartz / Elert Ajazaj
Redaktoi: Esat Ahmeti
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

Rina
Honored Member
Honored Member
Posts: 369
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:03 pm
Gender: Female

Re: C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

#2

Post by Rina » Wed Feb 29, 2012 7:52 pm

Kjo Rumania eshte nje shtet berrllog dhe shume e vogel te beje nje loje te tille, perderisa fuqite e Europes po cirren me te madhe per t'ia dhene Serbise, statusin e kandidatit.
Cudia eshte, qe po keto te njejtat fuqi europiane, po deshtojne ne trysnine ndaj saj, per ta njohur Kosoven.

User avatar
Sally
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2062
Joined: Tue Jun 09, 2009 2:36 pm
Gender: Female

Re: C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

#3

Post by Sally » Fri Mar 02, 2012 1:20 pm

Vllehët - rumunë, serbë apo diçka tjetër?


Kushtëzimi i kandidaturës së Serbisë për anëtarësim në Bashkimin Evropian nga ana e Rumanisë ngriti çështjen e vllehëve, përkatësisht pakicës rumune veçanërisht në Serbinë lindore.
Problemi sigurisht që nuk është e ri pasi Bukureshti zyrtar në mënyrë të përsëritur ka protestuar në adresë të Beogradit. Vlladimir Iliqi nga Qendra e Zrenjaninit për zhvillimin e shoqërisë civile, organizatë joqeveritare, e cila në vazhdimësi merret me këtë problematikë, thotë për Deutsche Wellen se kemi të bëjmë me një problem të ndërlikuar:
"Problemi është shumë i ndërlikuar. Askush nuk e di se sa vllehë ka në Serbinë lindore. Mund të flitet për një numër gjashtëshifror, por sa prej tyre mund të deklarohen si të tillë varet nga shumë faktorë. Disa prej tyre kanë të bëjnë qartë me mundësinë e lirisë së shprehjes. Rritja e shpejtë e numrit të vllehëve nuk mund të shpjegohet me ndikimin e faktorëve demografikë. Në regjistrimet e popullsisë në 50 vitet e fundit, numri i tyre sillej nga 1500 në 102 000, çka natyrisht është e pamundur në aspektin demografik, por është i kushtëzuar nga faktorë të tjerë", thekson Iliq.
Sipas regjistrimit të popullsië në vitin 1991 kanë qenë te deklaruar 20 mijë vllehë, në vitin 2002, 40 mijë ndërsa në vitin 2011, 64 mijë. Përveç tyre është një numër i madh që janë deklaruar si serbë por si gjuhë amtare kanë deklaruar se e kanë gjuhën vllahe.


Kisha

Vlladimir Iliqi thekson se një problem shtesë paraqet edhe çështa e pozitës së kishës pravosllave rumune në Serbinë lindore.
"I ndërlikuar është edhe problemi i kishës pravosllave rumune, e cila është e pranuar në Vojvodinë, por nuk njihet në Serbi jashtë territorit të Vojvodinës, ku pozita e priftërinjve dhe besimtarëve varet nga rrethanat lokale. Kështu për shembull në Dioqezën e Braniçevës gjendja është shumë më e mirë pasi atje Peshkopi Ignatius i lejon priftërinjtë dhe besimtarët e kishës pravosllave rumune që të përdorin objektet fetare të Kishës Ortodokse Serbe, ndërsa në Dioqezën e Timokut, Peshkopi Justin provon të ushtrojë presion mbi priftërinjtë dhe besimtarët e kishës pravosllave rumune", thekson Iliq.
Radisha Dragojeviq, kryetar i Këshillit Kombëtar të vllehëve, vlerëson se kushtëzimi rumun për kandidaturën e Serbisë është i papërshtatshëm: "Të ju them menjëherë, problemi qëndron tek ata sepse këtu nuk ka probleme. Si pakicë ne jemi trajtuar si pakicat e tjera, me të drejta të barabarta. Pra, unë nuk mendoj se ne jemi të pambrojtur dhe na është shkelur e drejta e votës. Ne e konsiderojmë Serbinë si atdheun tonë ndërsa Rumania është mëmdheu i pakicës kombëtare rumune. Këto janë dy pakicat autoktone etnike, që ekzistojnë në Serbi. Gjuha jonë amëtare është vllehe e jo rumune", thotë Dragojeviq.


Gjuha

Këshilli kombëtar i vllehëve ka miratuar edhe drejtshkrimin e gjuhës vllehe. Slavoljub Gacoviq, historian dhe themelues i organizatës joqeveritare rumune "Ariadae filum" thotë se gjuha vllehe nuk ekziston por është fjala për një dialekt të gjuhës rumune.
"Në fakt, Rumania nuk këmbëngul se vllehët janë rumunë, por në atë që rumunët apo vllehët në Serbi në të vërtetë kanë të njëjtën gjuhë, dhe kjo gjuhë është rumune dhe nuk mund të jetë vllehe. Fjalët, fjalori ... janë të njëjta si nga kjo anë ashtu dhe ana tjetër e Danubit. Të kërkohet një gjuhë e re dhe të insistohet që të krijohet një minoritet i ri nuk është asgjë tjetër përveçse politikë dhe jo lingusitikë", vlerëson Dragojeviq.

Në përgjithësi, a kemi të bëjmë me një tjetër problem të identitetit në Ballkan?Autor: Dinko Gruhonjiq / Esat Ahmeti
Redaktoi: Auron Dodi
Nuk jam vrasës, jam student shqipëtar, vrava një tradhtar të Atdheut tim.
(Avni Rustemi)

User avatar
Stilian
Honored Member
Honored Member
Posts: 323
Joined: Wed Dec 07, 2011 10:57 am
Gender: Male

Re: C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

#4

Post by Stilian » Fri Mar 02, 2012 7:00 pm

ata per rumunet duhet te jene si arbereshet per ne!
"IN GOLD WE TRUST"

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

#5

Post by faon perrovarri » Sun Mar 04, 2012 11:43 am

Stilian wrote:ata per rumunet duhet te jene si arbereshet per ne!
Jo STILIAN ,jeni shume gabim.
Sic jane arbereshet per shqiptaret sot ,RUMUNET kane qene per RRËMËNËT ketu e 2000-1700 vjet me pare, archij ,etruske e kudi une tjeter kane qene per arbënët dhe armënët 5-6 mije vite me pare,latet per alb-et dhe bla-chet 15-20 mije vite pare.
Sigurisht per ata qe dine te argumentojne dhe pranojne konceptin e zhvillimit ne gjuhe.

User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Re: C'fare po ndodh ne ballkan, tregti me këmbim?

#6

Post by Adriana » Wed Mar 07, 2012 8:45 am

Bruxelles. La Romania blocca l’apertura all’Ue ai balcani e l’Olanda pone il veto per Schengen


Molte le motivazioni poste da Bucarest al veto ma a tutti sembra palese che la mossa dei politici romeni sia una ritorsione per il No all' ingresso nello spazio Schengen.

A sorpresa, nelle ore immediatamente precedenti all'inizio, sotto la presidenza di turno danese, del Consiglio dei Capi di Stato e di Governo dell'Unione europea, la Romania ha manifestato l'intenzione di porre il veto alla stipula dell'Accordo di Associazione dell'Europa a ventisette con la Serbia dopo che nei giorni scorsi questo era stato dato come già siglato dal Ministro degli Esteri francese Alain Juppè, rappresentante di un paese da sempre mentore di Belgrado.

Il Presidente della Romania Traian Basescu, la Romania è una repubblica semi-presidenziale, ha dichiarato alla stampa del paese carpatico di non poter assentire alla stipulazione dell'accordo giacchè la Serbia, o per meglio dire il suo governo, tuttora conculca i diritti della minoranza valacco-rumena presenti entro i confini del Paese che per decenni ha rappresentato il nerbo dell'ex Jugoslavia. Il Presidente serbo Boris Tadic ed il suo Ministro degli Esteri Jeremic, invece, giurano che la Serbia mai accetterà condizioni aggiuntive al suo cammino verso l'Unione europea dopo che la scorsa settimana aveva finalmentre riconosciuto, praticamente, l'autonomia della sua ex provincia meridionale del Kosovo stringendo con Pristina un importante accordo.

Per Jeremic i valacchi che abitano nel Banato serbo, cioè nei paesini che sorgono lungo la strada che collega la romena Timisoara con Belgrado, sono da considerarsi serbi a tutti gli effetti. Basescu, poi, spalleggiato dal neo- premier Ungureanu e dal Ministro degli esteri Cristian Diaconescu accusano Belgrado di aver riconosciuto, con gli accordi della fine di Febbraio, di fatto l'indipendenza unilaterale di Pristina, assentendo così ad un pericoloso precedente per l'Europa intera.

In pratica Bucarest teme che il precedente del Kosovo possa rimgalluzzire i movimenti separatisti filo-ungheresi che allignano sugli altipiani della Transilvania centrale nei distretti del Mures, di Harghita e di Covasna, e che, incoraggiati dal nuovo corso nazionalista di Budapest, sognano la riunificazione della storica regione compresa nell'arco dei Carpazi all'Ungheria. In realtà, però, le motivazioni addotte dalla Romania, che vorrebbe così bloccare per un po' di tempo l'allargamento dell'Unione europea ai Balcani appaiono facilmente aggirabili ed un po' risibili.

A proposito a Bucarest, addirittura, si vocifera di un clamoroso accordo tra i partiti al fine di bocciare la Legge Comunitaria che prevede l'ingresso nell'Europa Unita a metà 2013 della Croazia. Forse, però, si tratta solamente di mosse tattiche mascherate al fine di vendicarsi del veto olandese, Regno guidato da un governo minoritario sostenuto esizialmente in Parlamento dagli xenofobi del leader di estrema destra Geert Wilders, di origine indonesiana ed islamica, che individuano la Romania con una vera e propria Zingaria, all'ingresso di Bucarest nello spazio Schengen.

Il mese scorso il Ministro Diaconescu aveva espresso il desiderio di recarsi personalmente ad Amsterdam per cercare di sbloccare la situazione ma sinora nulla si è mosso. "Perché a croati, serbi, ed in prospettiva ad albanesi, macedoni e bosniaci, i Paesi dell'Unione europea permettono molte cose mentre nei nostri confronti esprimono solamente veti e chiusure?" si chiedono oggi i romeni.

L'Olanda dal canto suo ribatte che l'ingresso di Bucarest nello spazio Schengen pregiudicherebbe la sicurezza pubblica della ricca Europa occidentale giacché la proverbiale corruzione dei doganieri romeni farebbe entrare nel loro paese i mafiosi di mezzo mondo. In realtà Bucarest qualche sforzo nel combattere la corruzione della Pubblica Amministarzione lo sta facendo ed ha ottemperato a tutte le condizioni richiestele per entrare nello spazio Schengen. D'altronde, poi, ci si chiede come possa considerarsi Amsterdam più sicura ad affidare il controllo dei confini europei ai doganieri ungheresi, che spesso amano intascarsi tangenti considerata la situazione di progressivo impoverimento del Paese magiaro.

Recenti indagini giornalistiche, poi, hanno dimostrato che i nuovi flussi di clandestini diretti verso Italia, Francia, Germania e Benelux transitano da Macedonia, Serbia ed Ungheria proprio perché i trafficanti, in genere mafiosi turchi e kosovaro-albanesi, temono i nuovi rigorosi controlli romeni.


http://www.agoravox.it/Bruxelles-La-Rom ... cca-l.html
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Problematika nderkombëtare”