"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Arvanitet

Këtu mund të bashkohen për të shkëmbyer mendime, pjesëtarë të diasporës ose komuniteteve të ndryshme arbërore.

Moderator: Strokulli

Post Reply
elikranon
Honored Member
Honored Member

Re: Arvanitet

Post by elikranon »

Arbëri wrote:

Fundi , ate qe e postoi Arta nga Nikos Dimou , pse nuk e pyet ate , ai eshte edhe sot drejtor në or univerzitetin i Athines edhe eshte ''grek'' , po pse tha ai ashtu ''Neve flisnim Shqip '' ??
Nikos Dhimou eshte nje shkrimtar, asgje nga ato te tjera qe shkruan ti.
Eshte "A. Klosi" grek.
Tani te filloj dhe une me te thenat e Klosit?
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Nikos Dimou, born in 1935 in Athens, is a Greek writer. He worked in advertising and was a columnist for magazines and newspapers.
Biography

He graduated from Athens College where he studied French philosophy. From 1954 to 1960, he studied philosophy at the University of Munich in Germany. He had already started writing, publishing his first book in 1953.
In 1962, he started working in advertising as a copywriter. In 1965, he founded his own company. Other than trading commercials, the company created goodwill ads and public initiatives (e.g. Den xechno for Cyprus). In 1983, he withdrew from all business ventures in order to work full time as a writer. In 1979, Dimou started writing columns for magazines, including Epikaira (Current Issues), 4Trochoi (4 Wheels) , Tetarto (Quarter) and Photographos (Photographer) and newspapers including To Vima, Kathimerini, Kyriakatiki Eleftherotypia and Ethnos tis Kyriakis.
Dimou was the first Greek writer to host talk shows on TV. He started in 1979 with Mia Tainia - Mia Syzitisi (A Movie - A Discussion). He returned in 1987 in a show called Dialogoi (Dialogues), in 1987. He also ran Peripeteies Ideon (Adventures of Ideas) in 1991, and Megales Parexigiseis (Big Misunderstandings) in 1999. As for radio, he was part of the team that founded Athens 98.4 FM. Later, he had a show in Trito Programma on Era Radio. He has won two journalist awards (Abdi İpekçi and Botsis). In 1997, he became an honorary citizen of Ermoupoli, his mother's hometown. Dimou was awarded the Dimitris Mitropoulos award in 2000.
Dimou has published over 60 books, including The misfortune of being Greek (Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας), The New Greeks (Οι Νέοι Έλληνες), The Lost Social Class (Η Χαμένη Τάξη), Apology of an Anti-Hellene (Απολογία ενός Ανθέλληνα) etc.
He has done some photographic work, published two photo albums and has had three photo exhibitions.
He is currently a columnist in the Greek free press magazine LIFO.
During the European Parliament election in 2009 he was a candidate with the Greek party Drasi.
it is Nikos Dimou. One of his generation's most fertile minds, a legendary advertising man and a prolific writer, Dimou is best known as the author of The Misfortune of Being Greek-the book that earned him the label of an "anti-Hellene."

Dallimi i madhe ky dhe Klosi .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Arbëri wrote: Dallimi i madhe ky dhe Klosi .
Qe ta marri vesh elikranon, Klosi mbahet me teper per perkthyes te librave, por jo se eshte ndonje historian, mbasi edhe une kam me dituri nga historia kur vjen te krahasohem me Klosin!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
pirro
Senior Member
Senior Member

Post by pirro »

Image
pirro
Senior Member
Senior Member

Post by pirro »

Image
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Deklarate e deputetit te PASOK-ut arvanitasit Teodor Pangallos ne prezantimin e “Antologjise Arvanitase”.

Ne prezantimin e librit te Thanasi Moraitit kishte shume te pranishem midis tyre ishte dhe deputeti i PASOK-ut arvanitas Teodor Pangallos i cili pershendeti ne prezantimine Antologjise Arvanitase dhe tha;

’Per ne qe u lindem ne shtepi ku gjyshja jone fliste arvanitika, kete gjuhe qe nuk eshte sic degjojme te thone sot ca ‘’karafila’’, greqisht me ca fjale te tjera, por eshte shqip, shqipja e paster e shekullit 14-te dhe keta na e vertetojne edhe emigrantet e sotem shqiptare qe ndodhen ne Mesologjia dhe na thone; ‘’Ju flisni shqipen e vjeter’’. Dhe kjo eshte shume e llogjikshme nga pikpamja gjuhesore, pasi gjuha e shqiptareve qe u vendosen ketu ne shekullin 14-te, pane gjuhen e tyre te evoluoje ne greqishten dhe ajo qe erdhi deri ne ditet tona ishte idioma e vjeter e shqipes.
Per ne humbja e gjuhes arvanitase eshte si te kemi humbur atdheun, sepse permban nje kulture te cilen jo ne kushte e nje shtypjeje, sepse arvanitasit nuk munde t’i shtypte kush ne Greqi, ata udhehiqnin Greqine, ishin gjenerale, kryeministra, presidente dhe pronare te kryeqytetit, jo ne kushtet e nje shtypjeje pra, por vete ata e ‘’gelltiten’’ te shkuaren e tyre, sepse ne menyre fanatike qene te bindur se ishin greke, dhe me ndihmen edhe te mesuesve arriten ta zhdukin gjuhen arvanitase, te cilen askush nuk e flet sot, te pakten nga mosha ime poshte. Tani lavdi Zotit, na kane mbetur ende ca gjysher e gjyshe qe e flasin.

Mirepo eshte gjynah qe kjo gjuhe te humbase dhe besoj se puna qe ka bere Thanasis Moraiti ndihmon qe te mos jete arvanitia (arberishtja) nje atdhe i humbur. Duhet te dalin ne drite, gjuha, kultura, zakonet, doket, sepse perndryshe, po mbeti ne erresire do te jete vertete nje atdhe i humbur’’.

Eric Pratt Hamp, pedagog i gjuhesise ne Universitetin e Etikagos ka thene. ‘’Gjuha arvanitase ka nje kontribut unikal me pasuri te vecante ne shume drejtime te rendesishme, dhe Greqia eshte po aq me fat qe ka kete burim te pasur ne token e vet dhe ndermjet qytetarve te saj’’.
Shqiperim/Translation
Declaration of the deputy of PASOK arvanitas Teodor Panallagos in the presentation of the Arvanitas Antalogy.

In the presentation of this book of Thanasi Morait were many admirers there was also present the deputy of PASOK arvanitas Teodor Panallogos who congratulated the presentation of the Arvanitas Anthology by saying:

For us that were born in a house where our grandmother spoke arvanitika, this language that is not what we hear today like some "cloves" say is greek with other words, but is of that of the albanian language, the clean albanian of the 14th centry. This had been proved even from the immigrants of todays that are in Mesologia and say "You speak the old albanian". This is very logical from the language prospective, after the language of the albanians of 14th century, saw their language to evolve into the greek and it came until today was the idioms of the old albanian language.

For us the loss of the arvanites language, is like if we lost our nationality and culture, which makes a culture that has not been discriminated in Greece, because arvanitas hold the highest powers in the greek government, such as: Generals, Prime Ministers, Presidents etc, so they were not suppressed. They accepted their past, becasue in a fanatic way they were told that they were greeks and with the help of the greek teachers many of them made possible to erase somehow the arvanitas language, which is not widely spoken from my age and down.

Now Thank God, I have some grandparents who still speak the language, but is ashame that this language to be lost, and the work that Teodor Moraiti has done helps that the arvanitas (arberishtja) language not to be a dying language and nationality. This has to come to light, our language, culture, costumes, otherwise if we let it in the dark it will vanish.

Eric Patt Hamp, Professor of the linguists in the University of Chicago said:
"Arvanitas language has contributed uniquely with a richness in many important paths, and Greece is very lucky to have such a beautiful stream in their land among their civilians".
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Andrea Kryeziu (1813-1880)
Piktorët e mëdhenj të Greqisë me origjinë shqiptare
Image

Andrea Kryeziu (1813-1880)
Lindi në ishullin e Hidrës. Për pikturë studioi në Paris. Dhe kur u kthye në Greqi, u emërua mësues i vizatimit në gjimnazin Ermupoli në ishullin e Siros. Vepra të këtij piktori ka në Galerinë Kombëtare Greke, në Galerinë e Patrës dhe në koleksione private. Nga veprat më me vlerë të Andrea Kryeziut janë “Kapedani nga Psara, Mbërritja e mbretit Gjeorgjio në Greqi” dhe mjaftë tablo me tema detare, dhe portrete. Andrea Kryeziu vjen nga familje e shquara që i kanë dhënë shumë pavarësisë së Greqisë dhe kanë qenë aktiv në jetën politike të Greqisë. Fisi Kryeziu janë arvanitas dhe për herë të parë me dokumente të shkruara i ndeshim në shek. XVII në ishullin e Hidrës.

Edhe sot e kësaj dite në Kosovë , Maqedoni dhe viset tjera ndeshim mbiemrin Kryeziu i cili i përket mbiemrave të kuptimit në gjuhën shqipe, pra fjala Kryeziu apo Kriezis nuk ka kuptim në gjuhën greke.

Sipas dokumenteve, Dede Kryeziut u zu rob nga piratët në Kretë, ku aty mësoi teknikën detare dhe këtë teknikë e solli në ishullin e Hidrës. Në shek. XVIII kemi Mihal Kryeziun, i cili ishte tregtar dhe kapiten anije dhe solli nga Venediku hartat e para detare dhe busullat. Familja Kryeziu kishte në pronësi të saj anije të vogla dhe të mëdha. Pra, bëhet fjalë për një nga familjet e mëdha dhe të pasura arvanitasve të ishullit Hidrës. Në vitin 1781 Dimitri Kryeziu ishte sekretar i drejtorisë së Hidrës. Ai kishte shtatë djem, të cilët drejtoni shtatë anije të mëdha. Dy nga djemtë e Dimitër Kryeziut u vranë në Revolucionin e 1821. Pas shpalljes së pavarësisë së Greqisë Kryezitë u morën edhe me politikë. Një nga Kryezitë që pati karrierë të suksesshme në politikë ishte Andon Kryeziu, nipi i Dimitrit. Ai, më 1836 bëhet ministër i Marinës detare greke, më vonë bëhet krye kujdestar i oborrit të mbretit Otton dhe zgjidhet kryeministër më 1842-1844, dhe në vitin 1849-1854.

A Neoclassical Palace Designed by Greek Architect Andreas Kriezis in Athens, Greece
  The main residence is dated to the early nineteen hundreds and was designed by Andreas Kriezis, a famous Greek architect of the time. The building’s design refers to that of a neoclassical palace. It was originally built as the Hotel Ariadni which operated for fifty five years during which time it was renowned for its Royal balls.

Eighty years onwards, the present owner, a worldwide renowned artist, undertook the total renovation of the palatial building, and invited maestros from Italy, France and England in order to restore the building to its original glamour and beauty. Four years of constant work and hundreds of workers were required for this splendid result.  
ImageImage
ImageImage
  There is a lake with fishes and flowers, one swimming pool, two gazebos, one of them made of stone, and a huge covered walkway which surrounds the whole garden. The space is ideal for relaxation, entertainment and receptions. There is a considerable amount of its surface covered with handmade stones with geometrical patterns. The space is full of works of art and important pottery and ceramics from Italy.

PRICE 12.000.000€  
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

ΚΡΗΕΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (1813 - 1880)
Image
Ανδρέα Κρηεζή: "Ψαριανός καπετάνιος" λάδι σε μουσαμά.
  ΚΡΗΕΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (1813 - 1880)

Ο Ανδρέας Κρηεζής γεννήθηκε στην Ύδρα το 1813. Ζωγραφική σπούδασε στο Παρίσι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής του σχεδίου στο Γυμνάσιο της Ερμούπολης της Σύρου.
Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και σε ιδιωτικές συλλογές.
Από τα αξιολογότερα έργα του Ανδρέα Κρηεζή είναι εκτός από τον "Ψαριανό Καπετάνιο", η "Άφιξις του βασιλέως Γεωργίου στην Ελλάδα" και αρκετές θαλασσογραφίες και προσωπογραφίες. ("Λεξικό Ελλήνων ζωγράφων" - ΜΕΛΙΣΣΑ).  
http://www.arvasynel.gr/texnes_k.html
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Polikron Lebesi (1848-1913)
Image
Cilësohet sot si një ndër piktorët më të mëdhenj të Greqisë së Re. Ai lindi më 1848 në ishullin e Salaminës, por paraardhësit e tij kishin ardhur nga Parapungjia e Tebës. Kreu studimet në Mynih dhe atje punoi disa nga veprat më me emër të tij. Familja e Polikron Lebesit ishte shumë e varfër. Kur u kthye në Athinë të vetmit që i qëndruan në krah ishin fisi i Dragumëve dhe i Pavlo Melas që bënë përpjekje për rehabilitimin e Polikron Lebesit.
Polikron Lebesi vdiq në Athinë më 1913, tepër i varfër dhe i harruar, duke pikturuar për të nxjerrë bukën e gojës. Për të siguruar shpenzimet e varrimit të tij u shitën tablotë e tij me një çmim të ulët 2-5 dhrahmi copa në atë kohë. Plot 14 vjet pas vdekjes së tij, M. Velmos, nga faqet e revistës së tij “Fshikulli” do të shpërthejë kundra njerëzve që gjoja ishin bamirës të arteve; “O, sa e tmerrshme! Më i madhi piktor i Greqisë të mbetet i panjohur!...Ptuh, të pamend! Por jo! Mirë bëtë që e vratë një orë më parë Lebesin, sepse ju nuk jeni të denjë as t’i zini në gojë emrin!”. Polokron Lebesi ishte cilësuar “Papadiamanti i pikturës” dhe ishte dikur mik i Papadiamantit.
Veprat më të rëndësishme të Polikron Lebesit janë: “Portretet e plakut dhe të plakës Surbena”, “M. Dragumit”, “Fëmijë gjysmë i zhveshur”, “Fshatari në gomar”, “Vajza që ushqen pëllumbat” etj
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Nikola Voko(1861-1902)

Është një nga piktorët më të rëndësishëm i shekullit XIX. Ai lindi në ishullin e Hidrës. Nikolao Voko është nipi i arvanitasit të madhit Admiral Andrea Miauli, nga ana e mëmës. Nga babai e kishte origjinën nga Vokët ose Bokajt. Para ardhësit e Bokajve, sikurse dhe të Miaulëve, duket se kanë ardhur nga fshatrat arvanitase të Eubesë së Jugut në Hidra. Nikolao Voko, kur përfundoi studimet në Universitetin Politeknik të Athinës, fitoi në konkurs një bursë dhe vijoi studimet në Mynih. Pas studimeve Niko Voko krijoi shkollën e vet të pikturës në Mynih ku dha mësim, deri sa u sëmur dhe u rikthye në Greqi. Pas dy muajve vdiq më 1902. Nga veprat më të mira të Nikolao Vokos janë, e famshmja “Shitësi i peshkut” që fitoi çmim në ekspozitën ndërkombëtare në Çikago, dhe “Natyrë e qetë” që zbukuronte pallatin e nënmbretit të Bavarisë, Leopolit. Gjithashtu, piktor, shkrimtar dhe gazetar i madh ishte edhe vëllai i tij Gjerasim Voko.

Alqi Gjini(1933-?)

Lindi në Athinë më 24.8.1933. Është ndër piktorët më të rëndësishëm i brezit të ri, që premton shumë. Prindërit e Alqi Gjinit janë, nga Magula e Atikisë, dhe ai ruan lidhje të forta me atë vend. Studioi për pikturë në Athinë dhe që nga 1963-1966, në Londër. Surealizmi që lëvron Alqi Gjini bazohet në gjetjen origjinale që krijon një pamje fantastike. Alqi Gjini ka marrë pjesë me pikturat e tij në “Galerinë Kombëtare”, në Galerinë e Selanikut, Rodos, në Muzeun e Artit të Nju Jorkut.

Jani Kuçi(1860-1953)

Lindi në ishullin e Specas më 1860. Ishte një piktor-detar, vazhdues i vërtetë i piktorëve-detarë të mëparshëm, si Jani Altamura dhe Volonaqi, që atëherë ishte edhe mësues i tij. Ndoshta askush nuk mund të mendonte ecurinë e Jani Kuçit në pikturë. Sepse Kuçi ishte bir i një pronari dhe komandant anijesh dhe aftësia e tij në këtë drejtim i lanë pak kohë të merrej me pikturën. Vdiq më 11.2.1953 në Athinë. Vepra të tij ka në kishën familjare në ishullin e Specas, në muzeun detar në Pire, në Shoqërinë e Sigurimeve të anijeve dhe avionëve, dhe shumë në koleksionin vetjak të birit të Jani Kuçit.
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Taso Haxhi (1927-1994)

Image
Ishte një poet i ndjeshëm dhe ëndërrimtar-piktor. Lindi në Qeratea të Atikës më 1927. Studioi në shkollën e lartë të Arteve të Bukura në Athinë. Më vonë vazhdoi studimet në Paris, në Fakultetin e Dekuracionit. Botoi dy përmbledhje me skica nga Hidra dhe Zankintho. Nga viti 1968 u morr kryesisht me pikturë.
Ka marrë pjesë në shumë ekspozita në Greqi dhe jashtë saj dhe është lauruar me çmim në Festivalin Ndërkombëtar të pikturës të UNESCO në vitin 1969. Dhe nga Akademia e Athinës për drejtimin dhe hartimin e Albumit historik të Revolucionit grek të 1821. Në vitin 1963 ishte drejtor dhe pedagog në shkollën e pikturës të Athinës X.E.N. Vepra të Taso Haxhi gjenden në shumë koleksione të Galerive. Veprat e tij gjendet në muzeun e Bukureshtit në Rumani, në Universitetin e Selanikut, në Bankën Kombëtare në Selanik, në ministrinë e Arsimit, në ministrinë e Kulturës etj. Ai ishte autor i mbi 600 vepra arti. Vdiq më 17 shtator të 1994 në Athinë.

Stamati Lazaru(1915-....)

Me të drejtë cilësohet sot piktori më i madh popullor në ditët tona. Prindërit e Stamatit janë nga Methana. Familje puro arvanite, trashëguan shumë nga përparësitë e tyre tek i biri, që lindi më 1915 në Taburia të Pireut. Me malet e ashpra të fshatit të tij dhe me bashkatdhetarët e tij kishte kontakte të vazhdueshëm. Vetëm dy klasë shkollë mundi të mbaroi në gjimnazin e Pireut. Nevojat e ngutshme për të siguruar jetesën e familjes e detyruan të hidhet në luftën për bukën e përditshme. Në fillim punoi zdrukthëtar dhe mandej në një ofiçinë. Ato vite të luftës së jetesës u mor me fantazinë krijuese të pikturës. Punoi një morri veprash në dru, bakër dhe hekur. Luftërat e revolucionit të 1821 e frymëzuan gjithnjë Stamati Lazaru dhe nuk janë të pakta veprat me tema nga këto luftëra. Zbulojnë vlerën e veprave të tij dhe njëra ekspozitë ndjek tjetrën në Greqi dhe jashtë saj. Që nga viti 1964 u mor vetëm me pikturën, duke punuar mbi çdo lloj lënde. Do të afirmohet si piktori më i madh popullor sot dhe do të quhej “Teofili i ri” nga specialistët grekë dhe të huaj. Në moshën e të 70-ve do të punojë në kushte të vështira për shkak të një hemorragjie cerebrale. Do ta ndërpresë veprën e vet dhe gjesti i fundit i tij do të jetë ai që emocionoi së fundin gjithë opinionin grek, t’ia dhurojë veprat e veta Bashkisë së Pireut.
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

The Albanians: an ethnic history from prehistoric times to the present
By Edwin E. Jacques

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Gruaja Shqipetare Laskarina Bubulina

Gruaja Shqipetare Laskarina Bubulina
Albanian woman named Laskarina Bubulina Navy commander
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Popular Arvanitic surnames

-Arvanitis
-Arvanitakis
-Arvanitopoulos
-Arvanitidis
-Arvanitoglou
-Skourtis
-Trimis
-Manesis
-Kriezis
-Ginis
-Gliatis
-Alvanos
-Koukis
-Bardis
-Dorizas
-Chaikalis
-Chelmis
-Koryzis
-Pinis
-Gikas
-Giokas
-Gekas
-Toskas
-Pangalos
-Bouas
-Spatas
-Liosis
-Liapis
-Tzavaras
-Dokos
-Botsaris
-Bistis
-Tsamis
-Mathis
-Vakas
-Kemos
-Kollias
-Tsetas
-Gouras
-Drimeris
-Drimas
-Priftis
-Brakatsis
-Goutis
-Schizas
-Daras
-Katsepas
-Boras
-Bolokas
-Katsiapis
-Katsoulas
-Bouloutsos
-Vergos
-Biris

Links about the Arvanites
Arta
Sun Member
Sun Member

Post by Arta »

Image

TELEFTEA LEKSI TO KARAISKAQI

Πώς πέθανε ο Καραϊσκάκης; Και γιατί λέμε - θα το γράψεις έτσι όπως θα σ' το πω - γιατί λέμε "στ' αρχίδια μου"; Ο Καραϊσκάκης ήταν στρατηγός στον Περαία και ο Κουντουριώτης ήταν ναύαρχος. Τους άλλαξε λοιπόν ο Καποδίστριας μ' ένα στρατηγό που δε θυμάμαι τώρα τ' όνομά του και στη θέση του Κουντουριώτη έβαλε έναν άλλο ναύαρχο. Ο της ξηράς στρατηγός τού είπε του Καραϊσκάκη ότι μες στον Αγιο Σπυρίδωνα στον Περαία είναι τρακόσιοι Aρβανίτες μουσουλμάνοι και θα πας εκεί έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Ο Καραϊσκάκης τότε του είπε ότι "αυτό που μου λες το γράφω στ' αρχίδια μου". Ο άλλος τσαντίστηκε επειδή τσαντίστηκε ο Καραϊσκάκης. Σου λέει, στρατηγός είμαι κι εγώ, θα μου πεις πώς να πάω στον Αγιο Σπυρίδωνα στους Αρβανίτες που έχουν κλειστεί εκεί μέσα; Αφού Αρβανίτης ήταν κι ο Καραϊσκάκης. Οπότε ο στρατηγός ο άλλος έβαλε έναν Τούρκο και του 'ριξε μια σφαίρα στο αφτί και πέθανε ο Καραϊσκάκης. Το ξέρεις αυτό;».

To teleftea leksi pu ipe to enan greek prodotis, Karaiskaki imilise arvanite-albanian glosa "Te q....nenen!"( tha gamisu mana sou)
(^^^kjo eshte per elikranon nqs do te di sa Arvanit/shqiptar ishte Karaiskaki,,,, :lol: )

FJALET E FUNDIT TE KARAISKAQIT

Gjergj Karaiskaqi u ndrrua me detyre dhe ne vend te tij vune nje gjeneral tjeter grek. Keto makinacione beheshin nga greket per ti larguar arvanitasit qe shiheshin si heronj nga populli, dhe per ti zbehur sa te ish e mundur shklelqimin e tyre sfidues.Ndersa herojt arvanitas te Revolucionit e mbyllen luften me pavaresine e Greqie dhe me enderrimin per clirimin edhe te Shqiperise nga Osmanet, greket atehere nisen luften e tyre te vertete duke i vrare udheheqesit arvanitas siç bene me Kollokotronin qe e helmuan ne burg dhe tjere. Ky gjenerali grek qe zevendesoi, me qellim e urdheroi Karaiskaqin te shkoje tek Kisha e Shen Spiridonit ku ishin mbyllur si rober 300 arvanitas( shqiptare) musliman e te bente keshtu e ashtu... Karaiskaqi nuk pranoi. Gjenerali grek u grind me Karaiskaqin. Karaiskaqi, nje trim i çartur arvanitas, ju kthye e i tha: "Ate urdherin qe po me jep shkruaje ne k....tim!" pastaj ju kthye, ne te dy jemi me nje grade, gjeneral, si me jep urdhera ti mua? E si mund te shkoj une tek arvanitet musliman te mbyllur ne kishe? Kjo sepse ai vete qe arvanitas. Gjenerali grek qe e kishte derguar me qellim tek roberit musliman arvanitas, gjeti nje turko-grek dhe e porositi ta qellojne pas shpine gjeneralin Gjergj Karaiskaqi.. Ne momentin e fundit qe po binte, heroi arvanitas pa andej pas nga erdhi plumbi e i leshoi nje thirrme sa buçiti vendi "Te q....nenen!" ne gjuhen arvanite-shqiptare, dhe ra perdhe. Eshte koicidence qe njejten fjale, e te njejten situate, sipas protokollit te policise se Tiranes me deshmitaret, ka thene kur e qelluan per vdekja edhe Avni Rustemin ne 1924.

Monumenti i Karaiskaqit ne kale eshte ne nje shesh te Athines qe mban emrin e tij "Platia Karaiskaqi", e ku kalojne shpesh edhe emigrantet shqiptare, bashkpatriotet e tij. po ti pyesesh greket per heroin, te ushqyer qe ne femijeri e ne shkolla me idera te semura nacionaliste te thone se Gjergj Karaiskaqi ka qene grek e vetem grek. Por Karaiskaqi para se te vdiste tha ndryshe. E tha ne ate gjuhe qe ne Greqi eshte e mohuar dhe e ndaluar sa me demagogji aq me represion. Nderkohe qe Turqit e Ksanthit e kane shkollen turke, madje deputet e xhami, arvanitasin me gjuhen e tyre shqipe jane te ndaluar. Turpi i Europes qe lejon ende te tilla

ndalime. Fundja greket po ja shperblejne turqeve sepse edhe keta te fundit dikur kur na kishin te pushtuar, lejonin gjuhen e shkollen greke por e shuanin me zjarr e plumb gjuhen. E na shajne ne turko-albanian kur ata jane me turq se vete turqit, edhe te mos ua mohojme nje te vertete, ani pse lehin si cakej neper parada idiote, pshurren ne breke prej frikes se tyre.

©Copyright Traboini 2010
Trojan
Honored Member
Honored Member

Post by Trojan »

Ky Traboini ja paska futur P..dhes kot..

Ku e paska lexuar ky qe paska then Karaiskaki "Te q....nenen!" se po na habit....

Teksti qe e ka marre ketu Traboini i Takon nje Interviste qe i eshte bere Grigori Bithikocit(kengetar grek me origjine arvanite)...
Dhe ai jep ne interviste versjonin e tij te vrasjes se Karaiskakit..

Nuk behet fjale fare ne interviste per "Te q....nenen!"....
Post Reply

Return to “Diasporë dhe komunitete”