"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

Flisni për folklorin tonë të mrekullueshëm si gojëdhënat, legjendat, këngët e trimërisë, anegdodat popullore, kostumë popullorë, etj.

Moderators: uck_aksh, Strokulli

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Kenge Tradicionale Polifonike te Jugut (Labe)

#76

Post by rrëqebull » Wed May 20, 2015 2:27 pm

Musa Hoti u lind në Mitrovicë me 11 Korrik 1946 në një familje të njohur patriotike. Qe në fëmijëri, i edukuar me frymë dhe ndjenjë kombëtare nga babai, Daut Hoti, ish-luftëtar i brigadës së Shaban Polluzhës dhe më vonë i burgosur politik si dhe nga gjyshja Nurie, mbesë e Shaban Polluzhës. Musa Hoti i rritur dhe i edukuar në një vatër patriotike me ndjenjën e atdhedashurisë qysh në fëmijëri iu përkushtua leximit të literaturës asokohe të ndaluar, ku flitej për historinë e luftën shumëshekullore të Shqipërisë e të shqiptarëve për mbrojtjen e trojeve etnike, të lirisë dhe të drejtave kombëtare. Musa Hoti kishte një karakteristikë të veçantë që egziston tek njerëzit të cilët janë misionarë të shquar për veprimtari e vepra madhore. Atij i ishin rrënjosur në vetëdijë tregimet e babait për metodat, mynxyrët dhe torturat që politika shoveniste rankoviçiane i kishte bërë jo vetëm atij, jo vetëm bashkëluftëtarëve të Shaban Polluzhës, por mbarë popullit shqiptar. Mbas shkollimit e studimeve, Musa Hoti për një kohë punoi në arsim, mësues në shkollën «Rilindja» në fshatin Dritan të Drenasit, ku iu përkushtua edhe edukimit të nxënësve me ide e frymë atdhetare. Por krahas mësimdhënies merrej edhe me veprimtari praktike atdhetare.

Që heret Musa Hoti që në demostrat e vitit 1968 shquhet për tiparet e një lideri politik i nivelit shumë të lartë. Prandaj në Drenas qeveria e asaj kohe e kualifikoi atë si person të papërshtatshëm politikisht. I transferuar në shkollën «Migjeni» në Obiliq, pas një viti punë, për qëndresë e vendosmëri atdhetare, e larguan përfundimisht nga arsimi dhe nga puna. Prej asaj kohe filloi përndjekja, prandaj u arratis nga Shqipëria Veriore. Edhe në Bruksel, si emigrant politik, vijoi veprimtarinë, duke u organizuar në Lëvizjen Kombëtare për Republikën e Kosovës, ku u konsolidua, u njoh dhe u pranua si një lider politik në diasporen shqiptare.

Musa Hoti iu përkushtua kauzës së çlirimit të Shqipërisë Veriore nga pushtuesit sllavo-komunist serb dhe sherbëtorëve të tyre edhe me veprimtari të gjërë e të pareshtur gazetarike, duke organizuar e drejtuar për shumë kohë edhe një radiostacion në Gjuhën Shqipe. Por ai u bë i njohur, i shquar e respektuar nga bashkatdhetarët kur, në zemër të Brukselit, më 4 gusht 1981, në rrethanat e vetëmbrojtjes qëlloj kundër të të dërguarve të UDB-së famkeqe, duke vrarë njërin prej tyre, i veshur me rrobat e diplomatit dhe plagosi dy të tjerë. Krismat e pushkës së Musa Hotit në Bruksel u dëgjuan edhe në Beograd; bënë jehonë të madhe në mërgatën shqiptare në Evropë, që e krahasuan me krismat e pushkës së Avni Rrustemit kundër Esat Pashës në Paris. UDB-ja me të dërguarit e Beogradit dhe spiunët e saj e ndoqi këmba këmbës Musa Hotin derisa më 16 janar 2004 u vra prej tyre në Bruksel, duke u përjetësuar si një hero i Çështjes Kombëtare. Musa Hoti u varros me nderime të posaçme e ceremoni shtetërore në varrezat e dëshmorëve të Prishtinës.

http://sq.wikipedia.org/wiki/Musa_Hoti

Post Reply

Return to “Folklori shqiptar”