"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Buzmi - Mjedisi i dimrit - Mesdimri

Flisni për folklorin tonë të mrekullueshëm si gojëdhënat, legjendat, këngët e trimërisë, anegdodat popullore, kostumë popullorë, etj.

Moderators: uck_aksh, Strokulli

Post Reply
User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Buzmi - Mjedisi i dimrit - Mesdimri

#1

Post by rrëqebull » Wed Dec 24, 2014 10:56 pm

Image

24 dhe 25 dimëror (dhjetor), Kërshëndellat, Nata e buzmit - Nata e parë e buzmit
Hapja e Mesdimrit - Këndellja dimërore e diellit, solstici i dimrit

31 dimëror - 1 kallnor (dhjetor-janar), Viti i ri, Kryeviti, Motmoti - Nata e dytë e buzmit
Mirëseardhja e vitit të ri diellor – Ndërrimi i vitit në kalendar

5 dhe 6 kallnor (janar), Dita e benikut - Nata e tretë e buzmit
Festimet e mbylljes së Mesdimrit

Image
BUZM,~I m. sh. ~E, ~ET.
1. Kërcu i madh. Buzm i trashë (i rrumbullakët). I shëndoshë si buzm. Pres një buzm.
2. etnogr. Kërcu i trashë që vihej në zjarr natën e kërshëndellave. Nata e buzmit; nata e kërshëndellave. Buzmi bujar! - përshëndetje që përdorej natën e kërshëndellave.
3. Carani i vatrës.
Image

Kërshëndellat, Kryeviti, Beniku – Tri netët e buzmit
Riti i djegies së buzmit, kërshëndellit, kërcurit a benikut, si shenjë e këndelljes së diellit, dhe begatisë.

Në mëngjes herët para lindjes së diellit, burrat shkojnë në pyll dhe rrëzojnë një dru të ri ahu, lisi a peme tjetër karakteristike të zonës, që digjet mirë. Ata që e shohin drurin duke rënë, do të kenë mbarësi gjatë vitit të ri diellor. Me kthimin e burrave nga pylli gjindja e fshatit, krahinës a qytetit, mblidhen në hyrje të tij dhe në pritje përpiqen kush e kush ta shohë i pari bartësin e buzmit që vjen në banë.

Kërcuri i sjellë lihet në oborr apo jashtë pragut të shtëpisë, mbështetur mbi murin e kësaj deri në perëndimin e diellit.

Në të fundit të perëndimit, buzmi sillet në shtëpi, nga buzmari, njëri prej anëtarëve të familjes, i cili thërret me emër të zotin e shtëpisë duke ndjekur me: “...po vjen buzmi, me bukë e djathë e gjithë të mirat!” e shprehje të tillë karakteristike sipas krahinës. I zoti i shtëpisë sakaq ia pret “Mirë se të vijë!” a “Mirësevjen!”. Druri i buzmit futet në odën e miqve nga buzmari që hyn brenda duke e mbajtur drurin mbi shpinë, e ndërsa hyn, pritet me fjalët “Buzmi bujar!” që është dhe urimi i madh i shtillit të kërshëndellave, ku nieri i dëshiron nierit bukë e begati gjatë vitit të ri që po hyn me këndelljen e diellit.

Buzmi vendoset në shtëpi me kujdes që ana e prerë të shohë rrezet e diellit që perëndon. Mbi të vihet një vakt i plotë i mikut me haje e pije, në shenjë nderimi e mikpritjeje. Me të rënë nata, kërcuri ndizet në vatër, flijimi i diellit të vjetër që vdes për t’i lënë vendin diellit të ri. E kështu nis flakadani i kërshëndellave, i cili nuk duhet fikur deri në mëngjesin e të nesërmes. Me përfundimin e djegies hiri i mbledhur në vatër mblidhet e shpërndahet nëpër ara, ose buzë pemëve për të pasur prodhim të mbarë.

Buzmi ndizet natën e kërshëndellave, fiket, ndizet natën e kryevitit, fiket dhe ndizet natën e benikut e digjet me fund. Në tri mesnetët e buzmit shtihet me pushkë në ajër, ose hidhen fishekzjarre.

Në Shqipëri priftërinjtë e kanë luftuar ritin duke u përpjekur që ky të mos ushtrohej, me pretekstin e varfërisë së përgjithshme. Në shumë raste e kanë ndryshuar atë me sukses duke i hequr organikën e buzmit e duke e zëvendësuar me qiririn që duhej mbajtur ndezur gjatë natës.

Ky rit haset edhe në shumë vende të tjera të Evropës si fqinjët, Flandra, Gjermania, Suedia, Letonia, Franca, Anglia, etj. Rëndësi mes këtyre paraqet Letonia që ka festë të përafërt dhe më 6 janar...

Natën e parë të buzmit në Malësinë e Madhe theret dash. Një pjesë e mishit iu jepet të varfërve. Në përgjithësi gjatë netëve të buzmit jepet ushqim me zemër të hapur. Në Kelmend, lihen sende mbi varret e paraardhësve, të cilat vijnë e marrin gjatë natës së vonë ata që i kanë nevojë.

Për të pasur prodhim të mbarë në stinën e pemëve, kashta e nxjerrë nga poshtë tryezës së kërshëndellave preket me sëpatë. Më pas, i zoti i pemëve për të cilat kryhet riti e lidh kashtën rreth trungut të tyre, duke thënë: "Lidhni fryt, ose do t'ju pres me rrënjë!" me qëllim që pema të mos sjellë fryt para kohe. Riti ndiqet edhe sot në shumë fshatra shqiptare në Shqipëri lindore (Maqedoni perëndimore).

Në Shqipërinë veriore, kashta shpërndahet nëpër ara, në mënyrë që të korrat e ardhshme të vijnë të begata.

Në Rekën e Epërme, gjatë djegies së buzmit mbi vatër vihet një plor. Kjo bëhet që fara e grurit të mbjellë në vjeshtë të mbrohet nga ngricat e dimrit.

[…]

Këngët e kënduara me këtë rast janë këngë masive në kor. Ja si e gjejmë të pasqyruar në poezinë popullore:

Po vjen Buzmi bujar
me gjeth e me bar,
me edha,
me shtjerra,
mbas tyne vjen vera.


[…]

Sipas mendimit të studiuesve në festimet e buzmit ka praktika rite që të çojnë në mënyrë të qartë në trashëgimin kulturor ilir.

Image
burimi: fejashqiptare.org

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Tradita e Buzmit në trevën e Pukës

#2

Post by rrëqebull » Thu Dec 25, 2014 4:20 pm

[quote2="'"]Tradita e Buzmit në trevën e Pukës


Buzmi është një festë e vjetër pagane, që me kalimin e shekujve ka ardhur duke u zbehur, madje në disa popuj të tjerë indoevropianë është harruar. Mbeturina të riteve që përbënin ceremonialin e kësaj feste, në trevën e Pukës kanë arritur deri në shekullin tonë.
Në kalendarin popullor buzmi ka qenë festa e solsticit të dimrit. Me të fillonte viti i ri, siç thotë populli, «motmoti» ose «moti i ri». Në trevën e Pukës e më gjerë, në Shqipërinë e Veriut, kjo festë pagane kremtohej më 24 dhjetor. Këtë natë fshatarët e quanin «nata e kërshëndellave», sepse me kalimin e kohës u shfrytëzua nga kristianizmi, që futi në të disa elemente të kësaj feje. Kjo festë është festuar edhe nga myslimanët, por më zbehtë sesa te katolikët.
Si shumica e festave, edhe ajo e buzmit lidhej ngushtë me dëshirën për prodhim të mbarë e të bollshëm. Të gjitha ritet e kësaj feste pagane kanë pasur karakter të theksuar bujqësor e blegtoral, çka tregon edhe për drejtimet kryesore ekonomike të popullit tonë në të kaluarën. Ato janë karakteristike për atë shkallë të zhvillimit të shoqërisë, kur natyra dhe dukuritë e saj kishin pushtet të fortë mbi të gjitha veprimtaritë e njeriut. Si të tilla, ato kanë rëndësi për studimin e psikologjisë dhe botëkuptimit të kësaj shoqërie. Mbeturinat e kësaj feste tani nuk praktikohen më tek ne, por ruhen në treva të tjera, të banuara nga shqiptarë. Etnografi Mark Tirta në lidhje me buzmin thekson: «Fjala “buzm”, në kuptimin e këtij druri ritual ose edhe jashtë këtij kuptimi, E. Çabej e shpjegon si një fjalë autoktone të shqipes të trashëguar nga rrënja e një fjale të lashtë indoevropiane».

Nata e buzmit pritej me gëzim të madh dhe me një parapërgatitje të veçantë. Kjo festë popullore ishte më e rëndësishmja dhe kishte një ceremonial të caktuar, të ngurtësuar në shekuj. Fshatarët kallëzojnë se, që në shtator, ndaheshin 2-3 kg apo edhe më shumë arra të zgjedhura, sipas numrit të pjesëtarëve të familjes, të cilat futeshin në koshere dhe ruheshin për natën e buzmit. Në fshatrat ku kishte gështenja ruheshin edhe 4 kg gështenja të mira, të cilat, për t’u ruajtur, thaheshin më parë. Kur s’kishte gështenja, përdorej miell elbi, gruri a tërshëre, po asnjëherë miell misri. Arrat dhe gështenjat shërbenin për të bërë lakrorin. Thalbi i arrave shtypej në një enë druri, që në disa fshatra të Pukës edhe sot quhet «shtypës». Me gështenjat e bëra miell e të përziera me arrat, përgatitej brumi i petëve (20-30) të laknorit, pa bulmet e lëng mishi.

Buzmet nxirreshin në mëngjesin e datës 24 dhjetor nga një mashkull për çdo familje. Ky caktohej nga i zoti i shtëpisë. Kur familja s’kishte mashkull, i nxirrnin femrat e veja (vejaket). Kjo festë në disa fshatra është kremtuar më shumë e në të tjerat më pak. Në këtë shkrim jemi përqendruar më tepër në materialin e mbledhur në fshatrat: Mërkur-Guri, Firëz, Kçirë, Gojan, Korthpulë etj.
Atje buzmi përbëhej nga tre pipa (degë të drejta arre), kurse në disa fshatra përziheshin pipa arre e hardhie, qarri etj., dhe gjithnjë në numër tek, 5 ose 7. Pipat duhet të ishin të njomë. Këto copa druri janë buzme «të preme tkemas». Të vjetrit kallëzojnë se buzmet, pasi priteshin në mëngjes, fshiheshin në një mullar kashte jashtë shtëpisë, në një vend që s’e dinte askush. Ai që nxirrte buzmet, duhej të ishte i larë dhe me rroba të pastërta. Në mbrëmje, para darke, meshkujt, një ose disa veta bashkë, me ndonjë djalë të vogël, i merrnin buzmet, afroheshin në derë të shtëpisë dhe ai që ishte më i madhi në moshë, thërriste me zë mesatar:

- O i zoti i shtëpisë!
- O hajde, bujrum në konakun tem! – përgjigjej ky.

Buzmi mbahej në dorë të djathtë për ta nderuar. Për të thuheshin vargjet:

Po vjen buzmi bujar
me gjeth’ e me bar,
me drith’ e me far’,
me dhen e me dhi,
me lop’ e me qe,
me t’gjith’ t’mirat ku i ke.

Vargjet ndryshojnë nga një fshat në tjetrin dhe nga një trevë në tjetrën. Po japim variantin nga fshati Kçirë:

Po vjen buzmi bujar
me edha e kixha,
me lop’ e me viça,
cap, cap, cap,
e, ya-ha-ha-ha!


Këto vargje fëmijët i shoqëronin me fishkëllimë e me një farë melodie muzikore, duke i zgjatur sipas dëshirës së tyre. Sofra lihej gjithë natën shtruar. Në mëngjes i ndiznin prapë hunjtë e buzmit të djegur në mbrëmje, për të vazhduar pjesën tjetër të ceremonialit. Pastaj shkonin tek pemët e i lidhnin me kazhup (fije kashte). Në fshatin Firëz të Pukës janë gjetur edhe yshtje për buzmin.

- O i zoti i shtëpisë!
- Hajde bujrum!
- Po vjen buzmi bujar!
- Mirë se erdhe, o buzm!
- Po vij me t’gjitha të mirat e jetës.

Buzmet viheshin në zjarr dhe digjeshin nën kujdesin e të zotit dhe të zonjës së shtëpisë. Pranë sofrës uleshin të gjithë pjesëtarët e shtëpisë, hanin dhe pinin verë e raki, lakror, groshë etj., por jo mish dhe as bulmet. Nga ky ushqim i jepnin edhe buzmit. Veprimet shoqëroheshin me vargjet:

T’falem, buzmi bujar!
Me na dhanë drith’ e farë,
dhen e dhi,
edha e kisha,
lopë e kije.

Gjithashtu, thoshnin: «Merr ti para me pi e me ngranë e do t’marr unë mbrapa».
Kështu vazhdonin të gjithë pjesëtarët e familjes:

Me t’gjitha t’mirat tua,
me ty jena somotmot.

Kur nxirrte lëng buzmi, besohej se do të kishte bereqet dhe anasjelltas.

Të nesërmen herët (25 dhjetor), i merrnin pjesët e djegura të buzmit e i ngacmonin me njëra-tjetrën duke nxjerrë shkëndia e duke thënë: «gacë e karricë» (karricë – masë gruri a elbi, 80-okshe). Pastja shkonin në arë me fundin e bukës, me ibrikun e rakisë, goglën e djathit dhe lakrorin e mbetur nga nata e parë. Aty bënin me kashtë një rreth, brenda të cilit fillonin të hanin e pinin raki i zoti i shtëpisë me dy-tre fëmijë e një djalë i rritur. Nga ara shkonin tek vathi i bagëtisë dhe vazhdonin të përplasnin me njëri-tjetrin buzmet e ndezura, duke thënë:

Sa shkëndi
dhen e dhi.

Kështu vepronin disa herë, por gjithnjë në numër tek (3, 5, 7, 9 herë).

Dy djem, prej të cilëve njëri me kmesë në dorë, shkonin tek pemët, duke i folur njëri-tjetrit:

- A e pres?
- Mos e prej, se ban.
Kjo përsëritej tre herë. Njëri gërvishte pak me kmesë një degë të pemës e pastaj e lidhte me rabush.

Në fshatin Mërtur-Gur dhe në disa fshatra të tjera të Pukës kjo ditë festohet disi ndryshe. I zoti i shtëpisë në ditën e së kremtes çonte qysh herët një djalë për të prerë dy pipa arre dhe një shpardhi. Duheshin prerë me kmesë dhe të njoma, të gjata sa vetë oxhaku dhe një pëllëmbë tej caranit të tij. Pipat fshiheshin diku në oborr. Në mbrëmje i zoti i shtëpisë ulej në sofër me të gjithë anëtarët e familjes, ku shtronin lakrorin, groshë, verë e raki. Me urdhër të tij një ose dy djem dilnin e merrnin buzmin. Kur vinin te dera e shtëpisë, ai që mbante buzmin, thërriste:

- O i zoti i shpisë.
- Hajde bujrum! Ç’ban aty?
- Të mirat e pranverës, t’verës, t’vjeshtës e t’dimnit.
- Ardhsh me nafakë!
I dorëzonte të zotit të shtëpisë buzmin dhe takoheshin me gjithë pjesëtarët e familjes.

I zoti i shtëpisë i vendoste buzmet në zjarr. Dy, nji i arrës dhe një i shpardhit, vendoseshin paralel me tokën; një tjetër prej arre vihej pingul në drejtim të oxhakut.

Sofra ishte shtruar me gjithë të mirat: bulmetra, gjellë e pije, po nuk hahej. I zoti i shtëpisë merrte bereqet e ia hidhte buzmit. Edhe e zonja e shtëpisë bënte të njëjtën gjë. Pastaj ata i faleshin buzmit me shprehje stereotipe të ngurosura nga tradita. I zoti i shtëpisë ulej në gjunjë, merrte nga e zonja e shtëpisë një bukë çerepi të paprerë, një gogël djathi dhe pak tlyen (gjalpë) dhe, pasi këpuste prej secilës nga një kafshatë, i fuste në gojë, i përtypte pak e ia hidhte buzmit.
Ndërkohë ai thoshte tri herë vargjet:

T’falem buzmi bujar,
me t’mirat ç’m’ke ardhë.
Ma mir’ so’i vjet’ se sot,
me mashkuj e rob të gzimit
me gja e me mall.

E zonja e shtëpisë gjatë kësaj kohe e prekte me bukë në krye të zotin e shtëpisë.

Rreth sofrës vendoseshin duaj kashte edhe njerëzit uleshin në ta.
Një pjesë e duajve liheshin për të nesërmen, me 25. Pas darke çohej sofra. Një nga «robt e shpisë» (pjesëtarët) merrte një nga degët e buzmit dhe bënte «gacë e karricë». Mblidheshin gjithë njerëzit e shtëpisë, uleshin në gjunjë, kapeshin me duar në supet e secilit në formë rrethi, duke lëvizur djathtas e majtas. Lëvizja djathtas shoqërohej me këto thënie: «Ara mbarë, ara mbarë, ara mbarë»; ndërsa ajo majtas me fjalët: «Duj, duj, duj!».

Pas kësaj, sipas dëshirës, pjesëtarët e shtëpisë shpërndaheshin, ndërsa e zonja e shtëpisë merrte një kmesë dhe një thupër të hollë lajthie të përgatitur si buzmi dhe shkonte te pragu i odës së burrave. I zoti i shtëpisë e pyeste: «Ç’ban aty?» «Po pres shtrigën, bushtrën, sykeqen, ganecin, dergjen e rrushit, të arës, të kopshtijeve, ligësinë e njerëzve (sëmundjet)» - i përgjigje ajo duke prerë kështu copa-copa thuprën e lajthisë, që ishte një kut e gjysmë. Priste dhe dylbren e edhave (puçra në turinjtë e edhave).

Në datën 25, pa dalë drita, i zoti i shtëpisë merrte një mashkull me vete, me fundin e bukës ku vihej lakrori, djathi e rakia, duallin e misrit, copërat e ndezura të buzmit dhe shkonin në arë. Aty formonin me kashtë një katror, të cilin e ndanin në katër pjesë dhe përsërisnin fjalët: «gacë e karricë». Po të frynte veriu e të binte dëborë, hanin pak e pinin raki në anë, duke iu falur pipës së buzmit të ndezur. Pastaj shkonin të dy te pemët e reja dhe përsërisnin pyetjet e përgjigjet:

- A të pres?
- Jo, mos e pre, se ban.

Kush e kryente i pari ceremonialin e 25 dhjetorit, qëllonte me pushkë. Pastaj njerëzit bënin vizita tek njëri-tjetri dhe krijohej një atmosferë e gëzuar. Thuhej se në këtë datë dita fillonte të zgjatej «sa kcente gjeli tra më tra».
«Kultura popullore», 1/1989, Tiranë, f.

Sokol Zogu
[/quote2]
http://oshtima.org/postimi/87

Post Reply

Return to “Folklori shqiptar”