"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

Flisni për folklorin tonë të mrekullueshëm si gojëdhënat, legjendat, këngët e trimërisë, anegdodat popullore, kostumë popullorë, etj.

Moderators: uck_aksh, Strokulli

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#1

Post by TeuAL » Mon Feb 27, 2023 4:49 am

Nje valle e kenduar qe Lord Byron e pa gjate vizites se tij ne Shqiperi, ne vitin 1809, ishte zghedhja e tij per tu sjelle ne botimin e pare te vepres se tij poetike " Childe Harold's Pilgrimage " per te bere te njohur gjuhen dhe folklorin shqiptar tek lexuesit e vendit te tij. Kenga shqipe eshte ne fleten e librit qe po ngjis bashke me sqarime qe mendoj se ilustrojne cfare ka pare Lordi Byron, pra vallen qe permend, dhe qe per ta sjelle te plote mblodhi fjalet shqipe me mundim dhe i kemi edhe ne sot.
-------------------------- skeda e librit --------------------
Byron: Poetical Works

By George Gordon Byron, Frederick Page, John Jump
Contributor Frederick Page
Edition: 3
Published by Oxford University Press, 1970
925 pages
------------------------------------
shenim: 'kaliriote' mendoj quheshin nga shqiptaret valltaret mitike, 'menada, bakante' i quajne popuj te tjere.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#2

Post by TeuAL » Mon Feb 27, 2023 5:01 am

. . . vijon

Ne ngjitje ehte nje veper e artit pamor(rreth 1830) e frymezuar nga vallja shqiptare e Byronit tek " Childe Harold's Pilgrimage ".
------ Libri ------
Titulli: Byron
Autori: Frederick Raphael
Publ. : Thames and Hudson, 1982
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#3

Post by TeuAL » Wed Mar 01, 2023 12:10 am

TeuAL wrote:
Mon Feb 27, 2023 5:01 am
. . . vijon

Ne ngjitje ehte nje veper e artit pamor(rreth 1830) e frymezuar nga vallja shqiptare e Byronit tek " Childe Harold's Pilgrimage ".
------ Libri ------
Titulli: Byron
Autori: Frederick Raphael
Publ. : Thames and Hudson, 1982
Ndreqje gabimi ne shkrimin me siper. Emri i autorit eshte Frederic Raphael.

------ Libri ------
Titulli: Byron
Autori: Frederic Raphael
Publ. : Thames and Hudson, 1982
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#4

Post by TeuAL » Wed Mar 01, 2023 12:14 am

TeuAL wrote:
Mon Feb 27, 2023 4:49 am
Nje valle e kenduar qe Lord Byron e pa gjate vizites se tij ne Shqiperi, ne vitin 1809, ishte zghedhja e tij per tu sjelle ne botimin e pare te vepres se tij poetike " Childe Harold's Pilgrimage " per te bere te njohur gjuhen dhe folklorin shqiptar tek lexuesit e vendit te tij. Kenga shqipe eshte ne fleten e librit qe po ngjis bashke me sqarime qe mendoj se ilustrojne cfare ka pare Lordi Byron, pra vallen qe permend, dhe qe per ta sjelle te plote mblodhi fjalet shqipe me mundim dhe i kemi edhe ne sot.
-------------------------- skeda e librit --------------------
Byron: Poetical Works

By George Gordon Byron, Frederick Page, John Jump
Contributor Frederick Page
Edition: 3
Published by Oxford University Press, 1970
925 pages
------------------------------------
shenim: 'kaliriote' mendoj quheshin nga shqiptaret valltaret mitike, 'menada, bakante' i quajne popuj te tjere.
"Albanian" dhe "Callirhiote" perdoren si e njejta fjale ketu, veren nje tjeter autor. Po citoj nga libri:

. . . vendi perballe kroit quhet "callirhiotis" dhe banohet nga "Albanians" dhe nisur nga kjo "Albanian" dhe "Callirhiote" perdoren si e njejta fjale . . .

--------------- fleta 297 ------- Albanian = Callirhiote -------
Titulli: Travels in Greece and Albania, Volume 1
Autori: Thomas Smart Hughes
Edit. : 2
Publ. : H. Colburn and R. Bentley, 1830
---------------------------------------------------------------
https://books.google.co.uk/books?id=Q_k ... &q&f=false
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#5

Post by TeuAL » Wed Mar 01, 2023 12:35 am

. . . vijon

Arkeologet kane gjetur, ne Colchester_UK, nje pllake shkruar ne latinisht nga nje ushtar romak ku thote se ja dedikon perendise "Silvanus Callirius". Pra ushtari romak jep emrin e perendise romake "Silvanus"(muzikanti dhe valltari qe ruante pyjet dhe cfaqej ne koncerte prane burimeve) edhe ne gjuhen e tij qe eshte "Callirius". Ishte ushtari nga Iliria ? Nqse po kemi te bejme me shkrim nga nje ushtar ilir, ne latinisht, ne shekujt 1 -5 pas Krishtit. Emri "Callirius" nuk eshte emer perendie vendase dhe as romake.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#6

Post by TeuAL » Sun Mar 19, 2023 10:50 am

TeuAL wrote:
Wed Mar 01, 2023 12:35 am
. . . vijon

Arkeologet kane gjetur, ne Colchester_UK, nje pllake shkruar ne latinisht nga nje ushtar romak ku thote se ja dedikon perendise "Silvanus Callirius". Pra ushtari romak jep emrin e perendise romake "Silvanus"(muzikanti dhe valltari qe ruante pyjet dhe cfaqej ne koncerte prane burimeve) edhe ne gjuhen e tij qe eshte "Callirius". Ishte ushtari nga Iliria ? Nqse po kemi te bejme me shkrim nga nje ushtar ilir, ne latinisht, ne shekujt 1 -5 pas Krishtit. Emri "Callirius" nuk eshte emer perendie vendase dhe as romake.


. . . vijon

Colchester, UK : Tempull per nder te Silvanus Callirio(d)
---------------------------------------------------------------------
Pershkrim i gjetjeve arkeologjike ne tempullin e Silvanus Callirio(d) -it

1.
Salla e Tempullit( the temple-hall ): 18.6m x 8.7m (hyrja: 4.11m)
Vendi ku mblidheshin besimtaret e Silvanusit dhe kryenin ritualet fetare.
2.
Tempulli( the temple ): 6.4m x 9.2m
3.
Depozita(Pit) : vend i gërryer në gur për te marre çakëll dhe me tej perdorur per te depozituar hedhurina.
4.
Dy pllaka bronzi me dedikime per Silvanusin si vijon:
" Per perendine Silvanus Callirio(d) nga Cintusmus (bakerpunuesi) qe me vullnet dhe kenaqesi permbush detyrimin ",
" Per perendine Silvanus nga Hermes qe me vullnet dhe kenaqesi permbush detyrimin "
dhe nje figurine, dre, prej bronzi.

----------- Libri - skeda -----------
Titulli: Roman Colchester, by M.R. Hull with sections by M.A. Cotton [and others] and an introd. by I.A. Richmond.
Autor: Hull, Mark Reginald, 1897-1976.
Publ: Oxford : Printed at the University Press by Charles Batey for the Society of Antiquaries, London, 1958.
-------------------------------
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#7

Post by TeuAL » Sun Mar 19, 2023 10:54 am

TeuAL wrote:
Sun Mar 19, 2023 10:50 am
TeuAL wrote:
Wed Mar 01, 2023 12:35 am
. . . vijon

Arkeologet kane gjetur, ne Colchester_UK, nje pllake shkruar ne latinisht nga nje ushtar romak ku thote se ja dedikon perendise "Silvanus Callirius". Pra ushtari romak jep emrin e perendise romake "Silvanus"(muzikanti dhe valltari qe ruante pyjet dhe cfaqej ne koncerte prane burimeve) edhe ne gjuhen e tij qe eshte "Callirius". Ishte ushtari nga Iliria ? Nqse po kemi te bejme me shkrim nga nje ushtar ilir, ne latinisht, ne shekujt 1 -5 pas Krishtit. Emri "Callirius" nuk eshte emer perendie vendase dhe as romake.


. . . vijon

Colchester, UK : Tempull per nder te Silvanus Callirio(d)
---------------------------------------------------------------------
Pershkrim i gjetjeve arkeologjike ne tempullin e Silvanus Callirio(d) -it

1.
Salla e Tempullit( the temple-hall ): 18.6m x 8.7m (hyrja: 4.11m)
Vendi ku mblidheshin besimtaret e Silvanusit dhe kryenin ritualet fetare.
2.
Tempulli( the temple ): 6.4m x 9.2m

----------- Libri - skeda -----------
Titulli: Roman Colchester, by M.R. Hull with sections by M.A. Cotton [and others] and an introd. by I.A. Richmond.
Autor: Hull, Mark Reginald, 1897-1976.
Publ: Oxford : Printed at the University Press by Charles Batey for the Society of Antiquaries, London, 1958.
-------------------------------
vijon . . .
vijon pershkrimi i gjetjeve . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#8

Post by TeuAL » Sun Mar 19, 2023 11:00 am

TeuAL wrote:
Sun Mar 19, 2023 10:50 am
TeuAL wrote:
Wed Mar 01, 2023 12:35 am
. . . vijon

Arkeologet kane gjetur, ne Colchester_UK, nje pllake shkruar ne latinisht nga nje ushtar romak ku thote se ja dedikon perendise "Silvanus Callirius". Pra ushtari romak jep emrin e perendise romake "Silvanus"(muzikanti dhe valltari qe ruante pyjet dhe cfaqej ne koncerte prane burimeve) edhe ne gjuhen e tij qe eshte "Callirius". Ishte ushtari nga Iliria ? Nqse po kemi te bejme me shkrim nga nje ushtar ilir, ne latinisht, ne shekujt 1 -5 pas Krishtit. Emri "Callirius" nuk eshte emer perendie vendase dhe as romake.


. . . vijon

Colchester, UK : Tempull per nder te Silvanus Callirio(d)
---------------------------------------------------------------------
Pershkrim i gjetjeve arkeologjike ne tempullin e Silvanus Callirio(d) -it
3.
Dy pllaka bronzi me dedikime per Silvanusin si vijon:
" Per perendine Silvanus Callirio(d) nga Cintusmus (bakerpunuesi) qe me vullnet dhe kenaqesi permbush detyrimin ",
" Per perendine Silvanus nga Hermes qe me vullnet dhe kenaqesi permbush detyrimin "
dhe nje figurine, dre, prej bronzi.
4.
Depozita(Pit) : vend i gërryer në gur për te marre çakëll dhe me tej perdorur per te depozituar hedhurina.

----------- Libri - skeda -----------
Titulli: Roman Colchester, by M.R. Hull with sections by M.A. Cotton [and others] and an introd. by I.A. Richmond.
Autor: Hull, Mark Reginald, 1897-1976.
Publ: Oxford : Printed at the University Press by Charles Batey for the Society of Antiquaries, London, 1958.
-------------------------------
vijon pershkrimi i gjetjeve . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 745
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Kenge Shqipe mbledhur nga Lord Byron ne 1809

#9

Post by TeuAL » Sun Mar 19, 2023 11:28 am

TeuAL wrote:
Sun Mar 19, 2023 10:50 am
TeuAL wrote:
Wed Mar 01, 2023 12:35 am
. . . vijon

Arkeologet kane gjetur, ne Colchester_UK, nje pllake shkruar ne latinisht nga nje kolon, bakerpunues, romak ku thote se ja dedikon perendise "Silvanus Callirius". Pra koloni romak jep emrin e perendise romake "Silvanus"(muzikanti dhe valltari qe ruante pyjet dhe cfaqej ne koncerte prane burimeve) edhe ne nje gjuhe te njohur prej tij qe eshte "Callirius". Emri "Callirius" nuk eshte emer perendie vendase dhe as romake.


. . . vijon

Colchester, UK : Tempull per nder te Silvanus Callirio(d)
----------------------------------------------------------------
Pershkrim i gjetjeve arkeologjike ne tempullin e Silvanus Callirio(d) -it

Dy pllaka bronzi me dedikime per Silvanusin si vijon:
" Per perendine Silvanus Callirio(d) nga Cintusmus (bakerpunuesi) qe me vullnet dhe kenaqesi permbush detyrimin ",
" Per perendine Silvanus nga Hermes qe me vullnet dhe kenaqesi permbush detyrimin "
dhe nje figurine, dre, prej bronzi.

----------- Libri - skeda -----------
Titulli: Roman Colchester, by M.R. Hull with sections by M.A. Cotton [and others] and an introd. by I.A. Richmond.
Autor: Hull, Mark Reginald, 1897-1976.
Publ: Oxford : Printed at the University Press by Charles Batey for the Society of Antiquaries, London, 1958.
-------------------------------
vijon . . .
Vijon pamje e gjetjeve arkeologjike te lartpermendura ne tempull.

shenim:
1. Nga monedhat e gjetura duket qe tempulli eshte perdorur ne shekullin e dyte pas Krishtit, ne periudhen e perandoreve te Romes Hadrian dhe Antoninus Pius.
2. Emri Callirio(d), per Silvanusin romak, eshte ne gjuhen e nje etnie (jo romake dhe jo kelte por) pjese e perandorise romake.
3. "Callirio(d)" i tempullit te pershkruar me lart dhe "Calliriote(i)" e kenges nga Shqiperia te sjelle nga Lord Bajron ngjasojne shume.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Folklori shqiptar”