"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme Arkeologjike/Historike

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#331

Post by TeuAL » Sat Apr 03, 2021 4:54 pm

Mozaik i ngjashem me ate te pagezimores te Butrintit

Ngjitja tregon nje artikull ku flitet per zbulime arkeologjike ne Hadrianopolis(ne breg te Detit te Zi) dhe ne vecanti per mozaikun bizantin te zbuluar aty. Po aty une kam ngjitur(per krahasim) nje fragment nga mozaiku i baptisterit te Butrintit. Te dy keta mozaike me duken shume te ngjashem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#332

Post by TeuAL » Mon Oct 25, 2021 7:25 am

TeuAL wrote:
Tue Apr 16, 2019 9:32 am
TeuAL wrote:
Mon Apr 15, 2019 11:21 am
Bastioni më i hershëm i historisë boterore ndërtimore dhe arkitektonike ushtarake tek veliera ne Durres ?

- - - - - - - - - - - -
Artilulli i cituar me lart tregon per nje bastion mbrojtes bizantin(shek. 13) ne Durres dhe qe eshte shume prane portit detar. Dokumentet bizantine deshmojne qe perandoria bizantine kishte nje baze te fuqishme detare ne Durres dhe se prane portit ishte Kisha e Shen Andreas(mbrojtesi i detareve dhe tregtareve), kishe e cila kishte ne mbrojtje edhe bazen detare te lartpermendur.

Te jemi ne prag te zbulimit te portit bizantin me te gjithe kompleksin e objekteve qe e shoqeronin ?
Ne studimin " Ecclesiae Mercatorum and the Rise of Merchant Colonies " autori Vsevolod Slessareo permend Kishen e Shen Andreas te Durresit si perfaqesuese e Ecclesiae_Mercatorum pra kishe e tipit qe mbron nje qender tregetare detare te Bizantit. Baza detare bizantine e Durresit, me gjithe objektet e saj, ishin nen kujdesin e St. Adreas dhe prane saj, prane portit bizantin te Durresit. Behet fjale per ngjarje te shekujve 10 dhe 11.
Ne ngjitje jane dy pamje(nga www) qe une po i sjell bashke sepse verej qe "Tradita dhe Modernizmi", te dyja shume te bukura, mund te qendrojne fare mire prane njera tjetres. Pamja e pare eshte nga porti i Valetes dhe tregon hyrjen e anijes ne port qe pershendetet me te shtena te baterise se topave te keshtjelles shekullore sipas tradites. Pamja e dyte tregon nje ndertim modern, eshte nje terminal tragetesh ne nje port detar dhe mbi te eshte nje monument "veliere". Terminali(mbi nje bazament ne forme anije) dhe veliera harmonizohen hijshem.

Shenim: ky kombinim i tradites me modernen, nqse do te mundesoheshin tek veliera e Durresit duke e spostuar skeletin metalik ekzistues te velieres ne hapesiren ujore rreth portit, duke mundesuar zbulimin e bastioneve(tashme te mbuluara) te forteses se lashte, do te ishte mrekulli !
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#333

Post by TeuAL » Fri Oct 29, 2021 4:47 am

TeuAL wrote:
Fri Jan 24, 2020 6:00 am
Parimet Morale ne Librin e Moisiut
TeuAL wrote:
Thu Jan 09, 2020 7:02 am
Nje tjeter altar i zbuluar ne nje nga vendet e Bibles. Jane perdorur gure te pa perpunuar. Pamjet jane nga www.
Parimet Morale ne Librin e Moisiut

Profeti Joshua, ne shkrimet Biblike(shek.13 para Krishtit), flet edhe per parimet morale dhe per qendrimin e duhur kolektiv ndaj vesit dhe virtytit. Sipas udhezimeve, Joshua vendosi qytetin ne rreze te dy maleve ku njeri u zgjodh per tempullin e ritualit te bekimeve per virtytet dhe tjetri per tempullin e ritualit te denimeve per veset. Populli shikonte dhe aprovonte zbatimin e ligjit.

Duke u nisur nga pershkrimet, arkeologet(ne vitin 1980) mendojne se kane gjetur njerin nga dy tempujt qe permend profeti Joshua ne kroniken e tij.

Zgjedhja e vendit per qytetin ne rreze te dy maleve ose kodrave, si thuhet me lart, duket te jete nje tradite shume e lashte e popujve mesdhetare. Kemi Durresin, Apollonine, ndoshta Dimalin etj. qe jane vendosur rreze dy kodrave. Ne librin e Profesorit H. H. Scullard, "A H istory of the Roman World 753 to 146 BC", ne njeren nga hartat (ngjitur) paraqitet Durresi me tre emrat me te cilet eshte thirrur gjate shekujve ne fjale. Emri "DiMale" eshte i pari.
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#334

Post by TeuAL » Fri Oct 29, 2021 5:13 am

TeuAL wrote:
Fri Oct 29, 2021 4:47 am
TeuAL wrote:
Fri Jan 24, 2020 6:00 am
Parimet Morale ne Librin e Moisiut
TeuAL wrote:
Thu Jan 09, 2020 7:02 am
Nje tjeter altar i zbuluar ne nje nga vendet e Bibles. Jane perdorur gure te pa perpunuar. Pamjet jane nga www.
Parimet Morale ne Librin e Moisiut

Profeti Joshua, ne shkrimet Biblike(shek.13 para Krishtit), flet edhe per parimet morale dhe per qendrimin e duhur kolektiv ndaj vesit dhe virtytit. Sipas udhezimeve, Joshua vendosi qytetin ne rreze te dy maleve ku njeri u zgjodh per tempullin e ritualit te bekimeve per virtytet dhe tjetri per tempullin e ritualit te denimeve per veset. Populli shikonte dhe aprovonte zbatimin e ligjit.

Duke u nisur nga pershkrimet, arkeologet(ne vitin 1980) mendojne se kane gjetur njerin nga dy tempujt qe permend profeti Joshua ne kroniken e tij.

Zgjedhja e vendit per qytetin ne rreze te dy maleve ose kodrave, si thuhet me lart, duket te jete nje tradite shume e lashte e popujve mesdhetare. Kemi Durresin, Apollonine, ndoshta Dimalin etj. qe jane vendosur rreze dy kodrave. Ne librin e Profesorit H. H. Scullard, "A H istory of the Roman World 753 to 146 BC", ne njeren nga hartat (ngjitur) paraqitet Durresi me tre emrat me te cilet eshte thirrur gjate shekujve ne fjale. Emri "DiMale" eshte i pari.
vijon . . .
. . . vijon

Profesori Howard Hayes Scullard, ne librin " FESTIVALS AND CEREMONIES OF THE ROMAN REPUBLIC", tregon per Romen e periudhes para perandorake dhe permend faktin e zgjedhjes se vendit nga te paret (legjendaret Romolos dhe Romo) ne kodren Capitol, ne qafen ndermjet dy majave te saj. Ngjitja eshte nga ky liber. Pra kemi te bejme me nje tradite shume te lashte mesdhetare e cila haset edhe ne qytetet tona Durres, Apolloni, etj.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#335

Post by TeuAL » Fri Nov 12, 2021 11:52 pm

Pamje nga Butrinti

Ne fleten web te parkut te Butrintit(ne ngjitje), nder te tjera, eshte nje pamje ku duket nje si vaske. E kam rrethuar per ta vecuar nga pamjet e tjera. Eshte ndonje zbulim arkeologjik apo aktivitet industrial ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#336

Post by TeuAL » Thu Dec 16, 2021 1:13 pm

Historiani Titus Livius per Orikumin dhe Apolonine
Ne veren e vitit 214 para Krishtit, nenkonsulli romak ne Brindizi Marcus Valerius priti banore te Orikumit, qytet ky pa fortifikime ne ate kohe, qe i kerkonin ndihme per tu cliruar nga ushtria maqedonase. Te njejten gje kerkuan nga Valerius edhe banoret e Apolonise qe ishte e rrethuar nga maqedonet por qe rezistonte fale mureve rrethuese mbrojtese.

Ushtria e Filipit u mund nga ushtria romake. Markus Valerius dhe flota e tij dimeruan ne Orikum.
A ka deshmi arkeologjike qe mbeshtet historine e Livit?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#337

Post by TeuAL » Tue Dec 28, 2021 8:27 am

Pamje nga Butrinti ne nje skice te vitit 1860

Pamja ngjitur nga Butrinti ne vitin 1860 eshte nga fleta www:
http://www.lawrences.co.uk/Catalogues/F ... t2149.html

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#338

Post by TeuAL » Tue Dec 28, 2021 8:37 am

. . . vijon

Te dhenat per pamjen nga Butrinti te postuar me lart

Te dhenat jane nga fleta e ankandit te zhvilluar ne 2013 ku u ekspozua ky album:
" MEDITERRANEAN. An album of 43 amateur watercolours by 'L.C.V.', c.1860, including views of Valetta, Algiers, Zante, Santa Maria, Corfu, BUTRINTO, Greece, and Spain, mounted, 210mm x 145mm. "
lot2149-7, http://www.lawrences.co.uk/Catalogues/F ... t2149.html
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#339

Post by TeuAL » Tue Dec 28, 2021 8:45 am

. . . vijon
Adresa qe kam postuar me lart eshte transferuar tek www.lawrences.co.uk/sales/fine-art-sale ... -lot/2149/

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#340

Post by TeuAL » Mon Jan 03, 2022 4:44 pm

TeuAL wrote:
Fri Oct 29, 2021 5:13 am
TeuAL wrote:
Fri Oct 29, 2021 4:47 am
TeuAL wrote:
Fri Jan 24, 2020 6:00 am
Parimet Morale ne Librin e Moisiut
TeuAL wrote:
Thu Jan 09, 2020 7:02 am
Nje tjeter altar i zbuluar ne nje nga vendet e Bibles. Jane perdorur gure te pa perpunuar. Pamjet jane nga www.
Parimet Morale ne Librin e Moisiut

Profeti Joshua, ne shkrimet Biblike(shek.13 para Krishtit), flet edhe per parimet morale dhe per qendrimin e duhur kolektiv ndaj vesit dhe virtytit. Sipas udhezimeve, Joshua vendosi qytetin ne rreze te dy maleve ku njeri u zgjodh per tempullin e ritualit te bekimeve per virtytet dhe tjetri per tempullin e ritualit te denimeve per veset. Populli shikonte dhe aprovonte zbatimin e ligjit.

Duke u nisur nga pershkrimet, arkeologet(ne vitin 1980) mendojne se kane gjetur njerin nga dy tempujt qe permend profeti Joshua ne kroniken e tij.

Zgjedhja e vendit per qytetin ne rreze te dy maleve ose kodrave, si thuhet me lart, duket te jete nje tradite shume e lashte e popujve mesdhetare. Kemi Durresin, Apollonine, ndoshta Dimalin etj. qe jane vendosur rreze dy kodrave. Ne librin e Profesorit H. H. Scullard, "A H istory of the Roman World 753 to 146 BC", ne njeren nga hartat (ngjitur) paraqitet Durresi me tre emrat me te cilet eshte thirrur gjate shekujve ne fjale. Emri "DiMale" eshte i pari.
vijon . . .
. . . vijon

Profesori Howard Hayes Scullard, ne librin " FESTIVALS AND CEREMONIES OF THE ROMAN REPUBLIC", tregon per Romen e periudhes para perandorake dhe permend faktin e zgjedhjes se vendit nga te paret (legjendaret Romolos dhe Romo) ne kodren Capitol, ne qafen ndermjet dy majave te saj. Ngjitja eshte nga ky liber. Pra kemi te bejme me nje tradite shume te lashte mesdhetare e cila haset edhe ne qytetet tona Durres, Apolloni, etj.
Nga koleksioni i piktorit Paul Klee (1879-1940) me pershtypje nga udhetimet ne vendet mesdhetare, ne 1927, kam vecuar vepren e titulluar "Qyteti mbi Dy Kodra". Ngjitja eshte nga libri qe vijon.
------------------ Libri ----------------------
Klee
(Reprod.)
By Paul Klee, Robert Fisher
Publisher: Tudor Publishing Company, 1967
Editor: Theodore Reff
--------------------------------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#341

Post by TeuAL » Wed Jan 19, 2022 8:31 pm

ttps://www.balkanweb.com/ndarja-nga-jeta-e-the ... shqiperia/

Ndarja nga jeta e themeluesit të Fondacionit “Butrinti” Lord Seinsbëri i Preston Kandover
Richard Hodges | 19 Janar, 2022 10:43

Xhon Seinsbëri (John Sainsbury), i cili u nda nga jeta në 14 janar, në moshën 94 vjeç, kujtohet për aftësitë e tij në biznes, por ai kishte gjithashtu një interes të veçantë ndaj fushës së arkeologjisë dhe arteve. Në jetën e tij të gjatë dhe aktive, ai pati dy karriera: si një titan që transformoi firmën e familjes Seinsbëri në një ikonë të jetës së përditshme në Britani, dhe jo me pak me rëndësi, si një filantropist që promovoi çdo fushë të botës së artit – baletin, operan, artet e bukura, dhe arkeologjinë.
Babai im, pothuajse bashkohës i tij, i adhuronte aftësitë e tij në biznes. Kur Seinsbëri ndërtoi një supermarket të ri pranë shtëpisë sonë në Çipenham (Chippenham, Wiltshire) në hapat e tij të pare si CEO i kompanisë, babi im mendoi se dështimi i tij ishte i sigurtë. Dhjetra pronarë dyqanesh të vegjël në Çipenham ishin të revoltuar nga kjo ‘papërgjegjshmëri’. Brenda një dekade, siç do të thoshte babi im me shumë respekt, rreziku i marrë përsiper ia kishte vlejtur. Dyqanet e volga ishin mbyllur. Në Çipenham, ashtu si në shumë zona të tjera, Seinsbëri solli një cilësi biznesi të padiskutuesheme në Britaninë e pas-luftës.
Ishte i njëjti sens cilësie që Xhon kërkoi edhe në mbështetjen që i dha Baletit Mbreteror (Royal Ballet), Operas Mbretërore (Royal Opera), që ai bashkë me të vëllain mbrutjën në Pavionin Seinsbëri të Galerisë Kombëtare. Gjithçka është në detaje, do të thoshte ai. Në praktikë kjo do të thoshte se, kur ne vitin 1993 do të themelonte Fondacionin Butrinti bashkë me Lord Rothcaild (Rothschild), ai auditoi llogarite thellësisht, por edhe me thellësisht kënaqej në diskutimin e kuadrateve të gërmimeve arkeologjike – veçanërisht në zemrën tregtare të qytetit të Butrintit, në forumin romak. Me të njejtën disiplinë të nje investuesi serioz, ai ishte jo më pak i intriguar dhe kënaqur nga progresi i Shqipërisë nga një shtet paria, në një vend modern europian.
Vizitat e tij të përvitshme nga ngushtica e Korfuzit në Butrint bëheshin gjithnjë e më të gjata, të shoqeruara me peshk të freskët, verë vendi të bollshme dhe biseda të shtjelluara mbi arkeologjinë. Thesaret e thjeshtë nga shtresat e gërmuara dhe historitë që ato tregonin e magjepsnin atë. Jo me titani i botës së biznesit, ai dukej i çliruar teska kthehej në një student tërësisht i magjepsur nga tregtia nëpërmjet amforave romake, por edhe më tepër nga fakti që format dhe përmbajtja e këtyre kontenierëve prej qeramike (ambalazhe), dhe ndryshimet historike të akseve në tregtinë e detit Mesdhe mund te rindërtoheshin.
Do të më mungojë sharmi dhe humori i tij i palustruar ndërsa përpiqej të ndërlidhte amforat dhe objektet e tavolines nga Butrinti me narrativën e historisë romake. Këto ishin cilësi që kapërcenin dy botet e tij shumë të ndryshme. Këshillat e tij ishin frymëzuese dhe inkurajuese. Ato bëheshin me një shkelqim të pagabushem në sytë e tij, si për të thënë, dedikohu tërësisht, shijoje momentin, dhe ndiq ëndrrat e tua.
Arkeologjia, Shqipëria dhe Butrinti, sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s i detyrohen atij një borxh të madh.

Profesor Richard Hodges, OBE.
Ish-Drejtor Shkencor i Fondacionit Butrinti.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#342

Post by TeuAL » Tue Feb 08, 2022 10:43 am

TeuAL wrote:
Thu Dec 16, 2021 1:13 pm
Historiani Titus Livius per Orikumin dhe Apolonine
Ne veren e vitit 214 para Krishtit, nenkonsulli romak ne Brindizi Marcus Valerius priti banore te Orikumit, qytet ky pa fortifikime ne ate kohe, qe i kerkonin ndihme per tu cliruar nga ushtria maqedonase. Te njejten gje kerkuan nga Valerius edhe banoret e Apolonise qe ishte e rrethuar nga maqedonet por qe rezistonte fale mureve rrethuese mbrojtese.

Ushtria e Filipit u mund nga ushtria romake. Markus Valerius dhe flota e tij dimeruan ne Orikum.
A ka deshmi arkeologjike qe mbeshtet historine e Livit?
. . . vijon

Desha te ndalem tek disa ngjarje te ndodhura ne Iliri dhe Epir ne periudhen (214 BC - 196 BC) pra gjate luftes se pare dhe asaj te dyte Rome-Maqedoni, ashtu si rrefehen tek historia e Tit Livit. Libri i perdorur eshte ky qe vijon:
---------- Libri ----------------
Autor : Livy,
Titulli: History of Rome / Livy ; edited and translated by J.C. Yardley ; introduction by D. Hoyos,
Publ. : Harvard University Press,
Date: 2017-<2021>
Titulli i Serise : Livy ; V-XI [5-11]
Titulli i Serise : Loeb classical library ; LCL 233, LCL 295, LCL 301, LCL 313, LCL 355, LCL 367, LCL 381
[Based on outline of 1919 edition].
-----------------------------------

Ne postimin e cituar eshte folur per ngjarjet ne Orikum dhe Apolloni ne vitin 214 BC, ku nenkonsulli romak Marcus Valerius
ndeshet dhe fiton ndaj mbretit Filip V i Maqedonise. Pas kesaj lufte Apollonia dhe Orikumi shkeputen nga aleanca me Maqedonine dhe behen aleate te Romes.

Mbas ketyre ngjarjeve vjen nje periudhe ku Roma dhe Maqedonia ndeshen per aleanca me popujt e Ballkanit te cilet lidhnin aleanca ushtarake here me njeren pale dhe here me tjetren. Ne kete periudhe eshte edhe "mareveshja per paqe e Finiqit e vitit 205 para Krishtit" qe u arrit pas bisedimeve ndermjet komandantit romak Publius Sempronius Tuditanus, mbretit Filip V te Maqedonise dhe perfaqesuesve te popullsive qe bene kerkese per nje mareveshje paqe.

Desha te ndalem tek kjo mareveshje dhe te sjell te dhenat qe jep Livi per popullaten, prijesat dhe aleancat.

------- citoj nga fleta ngjitur ----
Epirotet, te lodhur nga periudha e gjate me luftime dhe duke pare edhe prirjen e romakeve, derguan ambasadore tek mbreti Filip
qe te kerkonin prej tij te vinte ne Finiq per te biseduar per paqe me komandantin romak Publius Sempronius(Tuditanus).

Filipi pranoi, shkoi ne Finiq dhe pasi bisedoi me tre magjistrate(praetors) Epirote qe quheshin Aeropus, Dardas dhe Filip(praetor) u takua me komandantin romak P. Sempronius. Te pranishem ne takim ishin edhe magjistrate te tjere nga Epiri dhe Acarnania si edhe Amynander-i, mbreti i Athamanian-eve.

I pari foli magjistrati Filip i Epirit dhe kerkoi nga mbreti Filip i Maqedonise dhe nga komandanti romak Sempronius qe te nenshkruanin paqe. Kushtet e vena nga Sempronius per paqe ishin:

1. Parthinet, Dimallum, Bargulum dhe Eugenium te ishin pa tjeter ne aleancen me Romen.

2. Atintania, te kalonte me Maqedonine vetem n.q.se ambasadoret e Filipit do te shkonin ta kerkonin kete nga senati i Romes dhe pasi senati te aprovonte kete kerkese te tyre.

3. Mbreteria e Bithynias e mbretit Prusias, Achæans, Boeotians, Thessalians, Acarnanians dhe Epirotet te ishin ne aleance me mbretin Filip.

4. Ilians, mbreti Attalus, Pleuratus, Nabis tirani i Lacedæmonians, Eleans, Messenians dhe Athenians te ishin ne aleance me Romen.
Paqja u miratua.
( shenim. Atintania: nje zone rreth 20 milje ne lindje te Durresit ?)

vijon . . . me ndeshjet ushtarake ne luginen e Vjoses gjate luftes se dyte Rome-Maqedoni ne periudhen 200-193 BC dhe me pas eshte nje fakt interesant ku flitet per Hannibalin i cili udhezon qe ushtare te aleances Maqedoni-Kartagjene te vendosen ne Bylis per te kontrolluar gjendjen ne jug.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#343

Post by TeuAL » Thu Feb 10, 2022 10:55 am

TeuAL wrote:
Tue Feb 08, 2022 10:43 am
TeuAL wrote:
Thu Dec 16, 2021 1:13 pm
Historiani Titus Livius per Orikumin dhe Apolonine
Ne veren e vitit 214 para Krishtit, nenkonsulli romak ne Brindizi Marcus Valerius priti banore te Orikumit, qytet ky pa fortifikime ne ate kohe, qe i kerkonin ndihme per tu cliruar nga ushtria maqedonase. Te njejten gje kerkuan nga Valerius edhe banoret e Apolonise qe ishte e rrethuar nga maqedonet por qe rezistonte fale mureve rrethuese mbrojtese.

Ushtria e Filipit u mund nga ushtria romake. Markus Valerius dhe flota e tij dimeruan ne Orikum.
A ka deshmi arkeologjike qe mbeshtet historine e Livit?
. . . vijon

Desha te ndalem tek disa ngjarje te ndodhura ne Iliri dhe Epir ne periudhen (214 BC - 196 BC) pra gjate luftes se pare dhe asaj te dyte Rome-Maqedoni, ashtu si rrefehen tek historia e Tit Livit. Libri i perdorur eshte ky qe vijon:
---------- Libri ----------------
Autor : Livy,
Titulli: History of Rome / Livy ; edited and translated by J.C. Yardley ; introduction by D. Hoyos,
Publ. : Harvard University Press,
Date: 2017-<2021>
Titulli i Serise : Livy ; V-XI [5-11]
Titulli i Serise : Loeb classical library ; LCL 233, LCL 295, LCL 301, LCL 313, LCL 355, LCL 367, LCL 381
[Based on outline of 1919 edition].
-----------------------------------

Ne postimin e cituar eshte folur per ngjarjet ne Orikum dhe Apolloni ne vitin 214 BC, ku nenkonsulli romak Marcus Valerius
ndeshet dhe fiton ndaj mbretit Filip V i Maqedonise. Pas kesaj lufte Apollonia dhe Orikumi shkeputen nga aleanca me Maqedonine dhe behen aleate te Romes.

Mbas ketyre ngjarjeve vjen nje periudhe ku Roma dhe Maqedonia ndeshen per aleanca me popujt e Ballkanit te cilet lidhnin aleanca ushtarake here me njeren pale dhe here me tjetren. Ne kete periudhe eshte edhe "mareveshja per paqe e Finiqit e vitit 205 para Krishtit" qe u arrit pas bisedimeve ndermjet komandantit romak Publius Sempronius Tuditanus, mbretit Filip V te Maqedonise dhe perfaqesuesve te popullsive qe bene kerkese per nje mareveshje paqe.

vijon . . . me ndeshjet ushtarake ne luginen e Vjoses gjate luftes se dyte Rome-Maqedoni ne periudhen 200-193 BC dhe me pas eshte nje fakt interesant ku flitet per Hannibalin i cili udhezon qe ushtare te aleances, pra,
maqedonas-kartagjenas-aetoliane-siriane te vendosen ne Bylis per te kontrolluar gjendjen ne jug.
. . . vijon

Periudha : 193 BC - 192 BC
Antiochus, mbreti i Sirise, bashke me mbeshtetesin e tij kartagjenasin Hannibal kerkoi te takohej me udheheqesit e aetolianeve
dhe me Amynandrin, mbretin e athamanianeve, ne Demetrias te Aetolise dhe te diskutonte me ta aleance ushtarake dhe bashkerendim veprimesh ne lufte kunder Romes. Mbreti kerkoi mendimin e Hanibalit per planin e luftes. Hanibali mbajti nje fjalim qe u pa se ishte shume bindes ndaj dhe u miratua shpejt nga te gjithe.

Hanibali vuri theksin tek domosdoshmeria e nje aleance lufte me Filipin e Maqedonise. Nqse ai nuk do pranonte aleance ajo duhej arritur duke derguar djalin e mbretit Antiok me ushtaret e tij ne kufijte e zoterimeve te Filipit duke shkaktuar deme dhe panik aty derisa Filipi te pranonte aleancen kunder Romes. Me tej, ai udhezoi qe trupa tokesore te aleances te vendoseshin ne Bylis dhe te kontrollonin sigurine e zonave ne jug te tij, etj.

Filipi nuk e pranoi aleancen me Antiochus-in dhe aetolianet, perkundrazi, ai beri aleance me konsullin romak Manius Acilius Glabrio dhe bashke u ndeshen me mbretin Antiochus ne Thyrmopyle dhe e munden. Edhe aetolianet pesuan humbje .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#344

Post by TeuAL » Fri Feb 11, 2022 3:33 pm

TeuAL wrote:
Thu Feb 10, 2022 10:55 am
TeuAL wrote:
Tue Feb 08, 2022 10:43 am
TeuAL wrote:
Thu Dec 16, 2021 1:13 pm
Historiani Titus Livius per Orikumin dhe Apolonine
Ne veren e vitit 214 para Krishtit, nenkonsulli romak ne Brindizi Marcus Valerius priti banore te Orikumit, qytet ky pa fortifikime ne ate kohe, qe i kerkonin ndihme per tu cliruar nga ushtria maqedonase. Te njejten gje kerkuan nga Valerius edhe banoret e Apolonise qe ishte e rrethuar nga maqedonet por qe rezistonte fale mureve rrethuese mbrojtese.

Ushtria e Filipit u mund nga ushtria romake. Markus Valerius dhe flota e tij dimeruan ne Orikum.
A ka deshmi arkeologjike qe mbeshtet historine e Livit?
. . . vijon

Desha te ndalem tek disa ngjarje te ndodhura ne Iliri dhe Epir ne periudhen (214 BC - 196 BC) pra gjate luftes se pare dhe asaj te dyte Rome-Maqedoni, ashtu si rrefehen tek historia e Tit Livit. Libri i perdorur eshte ky qe vijon:
---------- Libri ----------------
Autor : Livy,
Titulli: History of Rome / Livy ; edited and translated by J.C. Yardley ; introduction by D. Hoyos,
Publ. : Harvard University Press,
Date: 2017-<2021>
Titulli i Serise : Livy ; V-XI [5-11]
Titulli i Serise : Loeb classical library ; LCL 233, LCL 295, LCL 301, LCL 313, LCL 355, LCL 367, LCL 381
[Based on outline of 1919 edition].
-----------------------------------

Ne postimin e cituar eshte folur per ngjarjet ne Orikum dhe Apolloni ne vitin 214 BC, ku nenkonsulli romak Marcus Valerius
ndeshet dhe fiton ndaj mbretit Filip V i Maqedonise. Pas kesaj lufte Apollonia dhe Orikumi shkeputen nga aleanca me Maqedonine dhe behen aleate te Romes.

Mbas ketyre ngjarjeve vjen nje periudhe ku Roma dhe Maqedonia ndeshen per aleanca me popujt e Ballkanit te cilet lidhnin aleanca ushtarake here me njeren pale dhe here me tjetren. Ne kete periudhe eshte edhe "mareveshja per paqe e Finiqit e vitit 205 para Krishtit" qe u arrit pas bisedimeve ndermjet komandantit romak Publius Sempronius Tuditanus, mbretit Filip V te Maqedonise dhe perfaqesuesve te popullsive qe bene kerkese per nje mareveshje paqe.

vijon . . . me ndeshjet ushtarake ne luginen e Vjoses gjate luftes se dyte Rome-Maqedoni ne periudhen 200-193 BC dhe me pas eshte nje fakt interesant ku flitet per Hannibalin i cili udhezon qe ushtare te aleances, pra,
maqedonas-kartagjenas-aetoliane-siriane te vendosen ne Bylis per te kontrolluar gjendjen ne jug.
. . . vijon

Beteja e zhvilluar ne luginen e Vjoses gjate luftes se dyte Rome-Maqedoni (199 BC - 196 BC)

Libri XXXII
5.
Mbreti Filip i Maqedonise dergoi te gjithe ushtaret e tij me armatim te lehte, nen komanden e Athenagorit qe te shkonin, permes Epirit, ne Kaoni dhe te pushtonin kanionin e Vjoses prane Antigonese tek vendi i quajtur "ngushtice" ( (23):vendi ku Vjosa kalon ndermjet malit Meropus dhe malit Asnaus). Ai vendosi te kishte aty nje kamp te fortifikuar dhe urdheroi Athenagorin te qendronte ne malin 'Asnaus' dhe ta fortifikonte ate vend ndersa vete mbreti qendroi nga ana e malit 'Meropus'. Mbreti e vendosi tenden e tij mbi nje koder te ulet qe ishte vendi me i dukshem perpara ndertimeve mbrojtese.
6.
Konsulli romak per Maqedonine P. Villius Tappulus u njoftua per veprimet ushtarake te maqedonasve dhe udhetoi nga Kerkyra ne Kaoni per tu ndeshur me Filipin, rruges ndaloi dhe fortifikoi nje vend 5 milje larg nga kampi i mbretit ku la legjionet dhe vete vazhdoi te njihej me vendin. Diten tjeter beri mbledhje te diskutonte nese
- do shkonte drejt ngushtices, megjithe rrezikun qe paraqiste kjo rruge sepse diktohej lehte
apo
- do ti kalonte trupat nga rruga perqark, rruge te cilen e perdori konsulli P. Sulpicius Galba per te hyre ne Maqedoni nje vit me pare.

Disa dite vazhdoi te shqyrtonte kete ceshtje nderkaq mesoi qe Titus Quinctius ishte zgjedhur konsull dhe atij i ishte caktuar provinca e Maqedonise dhe ai po vinte nepermjet Kerkyres. Historiani Valerius Antias tregon qe Villius hyri ne ngushticen e Vjoses por mqse ai nuk mund te merrte rrugen direkte sepse zona mbahej nga trupat e mbretit, ai ndoqi luginen nga e cila vjen Vjosa, ndertoi me nxitim nje ure, kaloi ne bregun ku ishte vendosur kampi i mbretit Filip, dhe u ndesh me armikun sipas nje plani te miremenduar. Mbreti Filip e humbi kete beteje dhe u largua me shpejtesi nga kampi dhe me shume humbje. Antias shton se gjate betejes Villius u zotua te ndertonte nje tempull kushtuar Jupiterit ne rast suksesi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 633
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#345

Post by TeuAL » Sat Apr 30, 2022 10:18 pm

Nje njoftim nga Akademia e Studimeve Albanologjike dhe Instituti i Arkeologjisë. Prezantohet vëllimi më i ri studimor mbi kërkimet arkeologjike në Butrint.(2020) "Butrint 7"


Po citoj nga njoftimi i fletes http://asa.edu.al/site/?p=7923:

" Akademia e Studimeve Albanologjike dhe Instituti i Arkeologjisë organizojnë një takim mbi “Kontributin Shqiptaro-Britanik në Butrint” më datë 9 mars 2022, ora 17.00, në Pallatin e Kongreseve, Salla e Albanologjisë.

I ftuar në këtë takim është Profesor Richard Hodges, OBE, President Emeritus i Universitetit Amerikan në Romë dhe ish-Drejtor Shkencor i Fondacionit Butrinti, i cili me këtë rast do të prezantojë vëllimin më të ri studimor mbi kërkimet arkeologjike në Butrint.(2020) Butrint 7. Beyond Butrint: Kalivo, Mursi, Çuka e Aitoit, Diaporit and the Vrina Plain. Surveys and Excavations in the Pavllas River Valley, Albania, 1928–2015”.
--------------------------------------------
Eshte nje video ne youtube qe flet per aktivitetin:
http://www.youtube.com/watch?v=jcdrRSw5 ... l=ReportTV

Di kush ku mund te mesojme permbajtjen e diskutimeve ne prezantimin e librit "Butrint 7" ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”