Page 3 of 6

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Mar 14, 2010 12:07 am
by Arbëri
Image

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Mar 20, 2010 8:29 pm
by Arbëri
Një i afërm i imi e gjeti para ca ditësh këtë mbishkrim në fshatin Kamjan të Maqedonisë ,
Image
http://img524.imageshack.us/img524/4462/dardan.jpg
Sipas informatave të para mendohet që është nga shekulli III te erës sonë dhe u takon Dardanëve , por nuk është saktë asgjë .

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Mar 20, 2010 8:37 pm
by alfeko sukaraku
Arbëri wrote:Image
arberi

puna qe po bene niko stilo eshte mjafte e respektuar nga te gjithe shqiptaret,vetem se nuk mundesh te bindesh boten duke e lexuar p sh "f " si "d" a ku di une.

studimi i kesaj ceshtje ka nje rruge te shtruar prej kohesh , qe te kalojm nga f tek d duhet nje rrevolucion i madhe shkencore...ne shqip munde te kalojm lehte nga m tek b ose nga r tek l ose nga t tek d..sidoqofte urime edhe njeher stilos

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Mar 20, 2010 8:38 pm
by alfeko sukaraku
Arbëri wrote:Një i afërm i imi e gjeti para ca ditësh këtë mbishkrim në fshatin Kamjan të Maqedonisë ,
Image
http://img524.imageshack.us/img524/4462/dardan.jpg
Sipas informatave të para mendohet që është nga shekulli III te erës sonë dhe u takon Dardanëve , por nuk është saktë asgjë .
po i nxive pak germat ndoshta do ta kuptoj menjeher se ciles gjuhe i perket.keshtu sic eshte nuk dalloj asgje fare.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Mar 20, 2010 8:42 pm
by Arbëri
alfeko sukaraku wrote:
Arbëri wrote:Një i afërm i imi e gjeti para ca ditësh këtë mbishkrim në fshatin Kamjan të Maqedonisë ,
Image
http://img524.imageshack.us/img524/4462/dardan.jpg
Sipas informatave të para mendohet që është nga shekulli III te erës sonë dhe u takon Dardanëve , por nuk është saktë asgjë .
po i nxive pak germat ndoshta do ta kuptoj menjeher se ciles gjuhe i perket.keshtu sic eshte nuk dalloj asgje fare.
U mundova derman ta ris por nuk mundesha , ndoshta mundet dikush nga anëtaret e forumit ??
Është me shkronja ''greke'' të vjetër ..

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sat Mar 20, 2010 9:03 pm
by alfeko sukaraku
Arbëri wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Arbëri wrote:Një i afërm i imi e gjeti para ca ditësh këtë mbishkrim në fshatin Kamjan të Maqedonisë ,
Image
http://img524.imageshack.us/img524/4462/dardan.jpg
Sipas informatave të para mendohet që është nga shekulli III te erës sonë dhe u takon Dardanëve , por nuk është saktë asgjë .
po i nxive pak germat ndoshta do ta kuptoj menjeher se ciles gjuhe i perket.keshtu sic eshte nuk dalloj asgje fare.
U mundova derman ta ris por nuk mundesha , ndoshta mundet dikush nga anëtaret e forumit ??
Është me shkronja ''greke'' të vjetër ..
ne se e dalloj mire ω ..nuk duhet te jete edhe shume i vjeter mbishkrimi..pas shek III duhet te jete

po presim se mos na ndihmon ndonjeri me zbardhjen e germave.

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Mar 21, 2010 8:29 pm
by Arbëri
alfeko sukaraku wrote:
Arbëri wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Arbëri wrote:Një i afërm i imi e gjeti para ca ditësh këtë mbishkrim në fshatin Kamjan të Maqedonisë ,
Image
http://img524.imageshack.us/img524/4462/dardan.jpg
Sipas informatave të para mendohet që është nga shekulli III te erës sonë dhe u takon Dardanëve , por nuk është saktë asgjë .
po i nxive pak germat ndoshta do ta kuptoj menjeher se ciles gjuhe i perket.keshtu sic eshte nuk dalloj asgje fare.
U mundova derman ta ris por nuk mundesha , ndoshta mundet dikush nga anëtaret e forumit ??
Është me shkronja ''greke'' të vjetër ..
ne se e dalloj mire ω ..nuk duhet te jete edhe shume i vjeter mbishkrimi..pas shek III duhet te jete

po presim se mos na ndihmon ndonjeri me zbardhjen e germave.
Ishte edhe në gazetë Alfeko , ndoshta të ndihmon pak por personi që ka spjeguar këtë mbishkrim nuk besoj që është
edhe aq i saktë me të dhënat e tij:
dje
Posted by shqipmedia1 on Mar 20th, 2010
19 mars Prokla ja ngre këtë monument fëmijëve të saj në kujtim Ceka shpjegon se është një gur varri i fillimit të shek. III mbas Krishtit (rreth 220-230 mbas erës sonë) dhe paraqet katër personat e një familjeje.
Epitafi në rrasën e varrit që është gjetur në atarin e Kamjanit, na detyron të hulumtojmë se aty duhet të ketë edhe kishë e pse jo edhe ndonjë bazilikë paleokristiane
Në fshatin Kamjan të Komunës së Tetovës, më saktë në lokalitetin e quajtur Kubja e Zabelit është gjetur një rrasë e varrit, e cila daton nga shekulli i III të erës sonë. Gjetjen është bërë krejt rastësisht nga imami i fshatit Kamjan, Hamdi Izairi në afërsi të çezmës të cilën e ka ngritur vetë para një dekade.
Profesori i historisë Ismet Jonuzi-Krosi, i cili është nga ky vendbanim, shpjegon për historikun e Kamjanit dhe thotë se lokaliteti i quajtur Kubja e Zabelit, është fare i pandriçuar dhe se në të duhet të ketë një mori faktesh, që fragmentet e gjetura janë pasqyra, se kemi të bëjmë me një lokalitet antik, që ka vazhduar në mesjetë e deri më sot.
“Brengos fakti se ky lokalitet është lënë në mëshirën e kohës dhe me gjetjen e rrasës së varrit në muajin shkurt të 2010, sikur i ka nxituar gërmuesit e egër që të bëjnë kërdi duke kërkuar se gjoja do të gjejnë ndonjë fragment me vlera për të pasura që edhe e dëmtojnë tejmase këtë lokalitet”, shprehet i shqetësuar Krosi.
Sapo e ka gjetur rrasën e varrit menjëherë është dërguar në ekspertizë tek njohës të shquar të asaj kohe siç është edhe Neritan Ceka nga Shqipëria.
Prokla ja ngre këtë monument fëmijëve të saj në kujtim
Ceka shpjegon se është një gur varri i fillimit të shek. III mbas Krishtit (rreth 220-230 mbas erës sonë) dhe paraqet katër personat e një familjeje.
Sipas Cekës, mbishkrimi me siguri duhet t’i takojë një familjes vendase, e cila përdorë emra grekë, që ishin në modë atëbotë.
“Përndryshe komuna duhet të marrë një vendim për krijimin e këtij muzeu në një ambient publik dhe të sillen atje edhe objekte të tjera, që janë gjetur në luginën e Tetovës. Unë do të isha i gatshëm që të ndihmoja në përmbajtjen e këtij muzeu”, shprehet profesori Ceka.
http://www.shqipmedia.com/2010/03/epita ... ne-tetove/

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Mar 21, 2010 8:45 pm
by Zeus10
Te ben pershtypje ""kompetenca"" e Neritan Cekes:

Epitafi, dëshmi e antikitetit dardan në Tetovë
Posted by shqipmedia1 on Mar 20th, 2010 // No Comment

19 mars Prokla ja ngre këtë monument fëmijëve të saj në kujtim Ceka shpjegon se është një gur varri i fillimit të shek. III mbas Krishtit (rreth 220-230 mbas erës sonë) dhe paraqet katër personat e një familjeje.
Epitafi në rrasën e varrit që është gjetur në atarin e Kamjanit, na detyron të hulumtojmë se aty duhet të ketë edhe kishë e pse jo edhe ndonjë bazilikë paleokristiane
Në fshatin Kamjan të Komunës së Tetovës, më saktë në lokalitetin e quajtur Kubja e Zabelit është gjetur një rrasë e varrit, e cila daton nga shekulli i III të erës sonë. Gjetjen është bërë krejt rastësisht nga imami i fshatit Kamjan, Hamdi Izairi në afërsi të çezmës të cilën e ka ngritur vetë para një dekade.
Profesori i historisë Ismet Jonuzi-Krosi, i cili është nga ky vendbanim, shpjegon për historikun e Kamjanit dhe thotë se lokaliteti i quajtur Kubja e Zabelit, është fare i pandriçuar dhe se në të duhet të ketë një mori faktesh, që fragmentet e gjetura janë pasqyra, se kemi të bëjmë me një lokalitet antik, që ka vazhduar në mesjetë e deri më sot.
“Brengos fakti se ky lokalitet është lënë në mëshirën e kohës dhe me gjetjen e rrasës së varrit në muajin shkurt të 2010, sikur i ka nxituar gërmuesit e egër që të bëjnë kërdi duke kërkuar se gjoja do të gjejnë ndonjë fragment me vlera për të pasura që edhe e dëmtojnë tejmase këtë lokalitet”, shprehet i shqetësuar Krosi.
Sapo e ka gjetur rrasën e varrit menjëherë është dërguar në ekspertizë tek njohës të shquar të asaj kohe siç është edhe Neritan Ceka nga Shqipëria.
Prokla ja ngre këtë monument fëmijëve të saj në kujtim
Ceka shpjegon se është një gur varri i fillimit të shek. III mbas Krishtit (rreth 220-230 mbas erës sonë) dhe paraqet katër personat e një familjeje.
Sipas Cekës, mbishkrimi me siguri duhet t’i takojë një familjes vendase, e cila përdorë emra grekë, që ishin në modë atëbotë.
“Përndryshe komuna duhet të marrë një vendim për krijimin e këtij muzeu në një ambient publik dhe të sillen atje edhe objekte të tjera, që janë gjetur në luginën e Tetovës. Unë do të isha i gatshëm që të ndihmoja në përmbajtjen e këtij muzeu”, shprehet profesori Ceka.

Koha TV

Sa here qe ka shkronja dhe emra ""greke"", keta "profesore" nuk pyesin njehere veten:
'Po sikur kjo gjuhe dhe keto shkronja te mos jene greke dhe vetem greke'?

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Wed Mar 24, 2010 5:59 pm
by Arbëri
Arbëri wrote:Image
Image

NIKO STILLO ZBULIME ALBANOLOGJIKE 1


NIKO STILLO - NJERIU AKADEMI 2


NIKO STILLO - NJERIU AKADEMI 3

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Mar 28, 2010 9:36 pm
by Mallakastrioti
Desha te sillja nje mbishkrim te vjeter shkeputur nga libri:"The inscriptions of Kourion"-Terence Bruce Mitford

Cili ishte Kourion?
"Kourion (Greek: Κούριον), also Curias (Pliny v. 13) or Latin: Curium, was a city in Cyprus, which endured from antiquity until the early Middle Ages."

Por fakti interesant eshte cilet ishin qe e themeluan ate:

"Kourion was said to have been founded by the Argives.The region of Argos is known as the Argolis, Argolid, or Argeia. The inhabitants of Argos were known as Ἀργεῖοι or Argīvī in Latin, rendered Argives in English.

The name might be of pre-Greek ("Pelasgian")

Tani mbishkrimi qe eshte i shek. VI para Krishtit:
Image
Image
Image

Tani ky thote qe ka qene emer njeriu...emra dhe mbiemra te tille ne jug te Shqiperise kemi edhe ne ditet e sotme si Zoto-Zotaj-Zoti...etj

Cmendim keni?

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Apr 04, 2010 8:30 pm
by Mallakastrioti
Image
Image
Image

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Apr 04, 2010 8:40 pm
by alfeko sukaraku
Mallakastrioti wrote:Image
Image
Image
o derman
do te sjelle disa dokumente se shpejti nga dy dijetare te fuqishem ..akademik edhe filologe te gjuhes greke.Nuk mund te flasim per drejtues te Byllinve sepse kjo gjuhe qe shkruhet aty nuk flitej nga populli edhe as nga drejtuesit por flitej nga te shkolluarit-tregtaret edhe fetaret kryesisisht..respekte..edhe mos na i shite Bylisin tek greket se do te shkarkojm nga qarku i Fierit.Sipas Stefan Bizantinit Bylisin e ndertoj Neptolemi djali i Akilit..edhe eshte qytet pellazge, po keshtu edhe Apollonia deshmohet nga shek 12 p e s nga Apollodori...tjeter histori kjo historia e mbishkrimeve....edhe ne zemer te Athines nuk u fole kurre nga populli kjo gjuhe e mbishkruajtur...do te sjelle dokumente derman

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Apr 04, 2010 8:46 pm
by Mallakastrioti
alfeko sukaraku wrote:
Mallakastrioti wrote:Image
Image
Image
o derman
do te sjelle disa dokumente se shpejti nga dy dijetare te fuqishem ..akademik edhe filologe te gjuhes greke.Nuk mund te flasim per drejtues te Byllinve sepse kjo gjuhe qe shkruhet aty nuk flitej nga populli edhe as nga drejtuesit por flitej nga te shkolluarit-tregtaret edhe fetaret kryesisisht..respekte..edhe mos na i shite Bylisin tek greket se do te shkarkojm nga qarku i Fierit.Sipas Stefan Bizantinit Bylisin e ndertoj Neptolemi djali i Akilit..edhe eshte qytet pellazge, po keshtu edhe Apollonia deshmohet nga shek 12 p e s nga Apollodori...tjeter histori kjo historia e mbishkrimeve....edhe ne zemer te Athines nuk u fole kurre nga populli kjo gjuhe e mbishkruajtur...do te sjelle dokumente derman

hahahahaha...a jo nuk e shita ore i uruar por kisha nder duar librin e N.Cekes per Bylisin dhe ngaqe ishte edhe ky mbishkrim thashe ti beja scan dhe ta vendosja ketu...

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Sun Apr 04, 2010 8:54 pm
by alfeko sukaraku
Mallakastrioti wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Mallakastrioti wrote:Image
Image
Image
o derman
do te sjelle disa dokumente se shpejti nga dy dijetare te fuqishem ..akademik edhe filologe te gjuhes greke.Nuk mund te flasim per drejtues te Byllinve sepse kjo gjuhe qe shkruhet aty nuk flitej nga populli edhe as nga drejtuesit por flitej nga te shkolluarit-tregtaret edhe fetaret kryesisisht..respekte..edhe mos na i shite Bylisin tek greket se do te shkarkojm nga qarku i Fierit.Sipas Stefan Bizantinit Bylisin e ndertoj Neptolemi djali i Akilit..edhe eshte qytet pellazge, po keshtu edhe Apollonia deshmohet nga shek 12 p e s nga Apollodori...tjeter histori kjo historia e mbishkrimeve....edhe ne zemer te Athines nuk u fole kurre nga populli kjo gjuhe e mbishkruajtur...do te sjelle dokumente derman

hahahahaha...a jo nuk e shita ore i uruar por kisha nder duar librin e N.Cekes per Bylisin dhe ngaqe ishte edhe ky mbishkrim thashe ti beja scan dhe ta vendosja ketu...
Neritani i ben greket me te vjeter ne Apolloni se sa vete ne qytetin ku lindi gjuha e tyre teknike -greqishtja- ndaj eshte turp qe te merremi me ate o derman.

Vetem kaq thjesht edhe merre funde emri e sherbesa e tij ne dobi te grekve, mjafton te kujtojm se iliada edhe odisea u permblodhen per here te pare ne shek 5 p e s ne Athine edhe ne nje gjuhe te huaj..mjafton kaq qe te kuptojm se Athina qyteti i pare i greqishtes nuk qe grekezuar akoma..por Neritani sheh endrra me sy hapur plako....une them tja ndalojm hyrjen ne qarkun e Fierit si person nongrada hahahahhahah. respekte

Re: Mbishkrimet e vjetra.

Posted: Tue Sep 07, 2010 10:17 pm
by Patush
Image

Mbishkrim i gjetur ne Shkoder Loken.
http://www.muzeushkoder.org/