"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mbishkrimet e vjetra.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

lado666
Junior Member
Junior Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 01, 2011 8:29 pm
Gender: Male

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#46

Post by lado666 » Sat Jan 01, 2011 9:19 pm

alfeko sukaraku wrote:Ne festos eshte gjendur edhe disku misterioz qe mbetet ende i padeshifruar

A mund te them dicka jam i ri ne ket forum,dhe kam lexuar vtem pak vaergje,desha vetem te thoja qe mos e mytni veten ne zberthime doreshkrimesh te rremete te marra o nga kisha latine o nga ducumenta arab,po bazohuni vetem ne shkresa ne gur sic asht ajo ne kry e vendosur na zeus10. thanks
Ah se harrova Efestoja e ka Ephaistos qe do thot E paiste,o i paiste zotrat me arm e me vegla e mburoje.
tjeter ai disc asht ajo qe quhet tabela e mendelejevit me elemene chimic,ky asht e njejta gja discu i elementeve alchimice te atij qe ndertonte armet e zotrave, E PAISTOS!!!!

Miranda
Junior Member
Junior Member
Posts: 3
Joined: Thu Sep 30, 2010 1:03 am
Gender: Female

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#47

Post by Miranda » Sat Jan 01, 2011 9:31 pm

Ju mendoni se gjithe ato tekste jane falsifikime?

lado666
Junior Member
Junior Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 01, 2011 8:29 pm
Gender: Male

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#48

Post by lado666 » Sat Jan 01, 2011 10:12 pm

Miranda wrote:Ju mendoni se gjithe ato tekste jane falsifikime?
JO moj e dashur miranda -nono- !

Un e kisha fjalen,shum dukumente ne gjuhen e sotme greke jan perkthime shkrimeve latine dhe arabe,kshu qe nuk ka me te vertet dukumenta ne gjuhen greke dhe ato qe jan,jan perkthyer vetem me shqypen! KOmenti im ishte perkrahes ndaj djemve qe po punojne ne prova serioze (ne gur). ok

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#49

Post by Mallakastrioti » Sun Nov 20, 2011 10:19 pm

Ky mbishkrim ne pllake ndodhet ne muzeun e Janines dhe eshte datuar si i viteve 525-500 para Krishtit. Vendgjetja i perket atij qe kane klasifikuar si Tempulli i Dodones. Shkrimi lexohet nga e majta ne te djathte dhe nga e djathta ne te majte (pra ne te dyja krahet). Do ishte interesante te mund te zberthenim diçka nga ky mbishkrim edhe pse pershkruhet si gjasa grek, eshte interesant fakti se ende nuk eshte zberthyer çfare shkruhet ne te.

Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#50

Post by Mallakastrioti » Tue Nov 22, 2011 9:26 pm

Arkitekti anglez, Michael Ventris, njihet zyrtarsisht prej botes se sotme akademike si deshifruesi i Linear "B". Mund te kemi rezerva sigurisht lidhur menyres si e ka interpretuar ai, pra zberthyer, Linear "B". Figura qe po sjell ndodhet ne muzeun e Spartes, dhe ketu kemi ndarjen ne rrokje qe i ka bere Ventris fjales "VAJ ULLIRI" . interesant eshte ndaraja ne rrokje por mbi te gjitha prapashtesa. Siç lexojme kemi: "E-RA-VA" si dhe "E-RA-VO". Le te merremi se pari me prapashtesat "VA" dhe "VO". Ne se eshte e vertet qe fjalet monosillabe (siç jane ato te Linear "B"), me kalimin e kohes pesojne shnderrime, u shtohen zanore apo bashketingellore, dhe ne se do bejme te njejten gje per nje çast dhe ti shtojme shkronjen "J" do perfitonim fjalen e paster shqipe (te te dy dialekteve)-"VAJ" dhe "VOJ". rikthehemi monosillabes se pare dhe nuk kemi arsye perse ta mbajme te ndare ne dyrrokesh, pra "E-RA", por thjesht "ERA". Siç dime rotacizmi i shkronjave "R <--->L" eshte i njohur nder gjuhe te vjetra dhe shqipja nuk perjashtohet ne kete rast . Perfitojme "ELA", apo "ILA" ku edhe ketu ne se do mbeshteteshim ne rotacizem "E <--->I <--->Y <--->U" , dhe te zgjedhim njeren prej tyre, do perfitonim "ILA", "YLA", "ULA", pra thjesht fjala "ULLI".
Nese eshte e vertet qe sipas studiuesve kjo fjale do te thote "ELAION=VAJ ULLIRI", mjafton te merret shqipja si baze direkte pasi i ruan me paster keto arkaizma!

Image
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#51

Post by Zeus10 » Fri Dec 02, 2011 10:33 pm

Image

Po te shihet me vemendje, emri i Poseidonit ne te majte, nese do e transliterojme shkruhet:

POTISDAN
ku qartesisht, potis apo posis jane forma e elaboruar "greke", πόσις
e fjales πίν-ω, qe nuk eshte gje tjeter vecse folja shqipe pi(te pish) e cila "perkulet" ne greqisht ne kete menyre:

present πίνω,
future: πίομαι/πιοῦμαι (m)
aorist: ἔπιον,
perfect: πέποκα/πέπωκα
aorist passive: ἐπόθην

por pergjithesisht ajo ruan rrenjen shqipe pi(e nenvizuar), folje primitive(c-v) e cila ne vetvete, do te thote: me thith:

PI kal.
1. Thith me gojë dhe e kapërdij në stomak një lëng (ujë qumësht etj.) për të shuar etjen ose për t'u ushqyer, gëlltit një lëng; përdor si ushqim diçka të lëngshme. Pi ujë (çaj, kafe, raki, verë). Pi lëng mishi (lëng pemësh). Pi një shishe birrë (një gotë raki). Pi me gotë (me tas, me filxhan). E piu menjëherë (me një gllënjkë, me një frymë).
E piu me fund. E piu të gjithë. Pimë për shëndetin e... Piu ujë në çezmë (në burim). Hante e pinte mirë. Për të ngrënë e për të pirë. Pa ngrënë e pa pirë. Dua të pi diçka.
S'e pi të ngrohtë.

Pra vete fjala PO_T(h)IS, eshte nje fjale qe ne shqip mund te kete kuptimin e PI-rjes apo THI-thjes dhe vetem skolasticalizimi i gjuhes(greqishtja), na ka dhene nje forme qe ne dukje eshte e pakuptim.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#52

Post by Zeus10 » Fri Dec 02, 2011 10:47 pm

Pervec kesaj, nuk ka fare dyshim qe fjala POTIS, eshte nje fjale e mirrefillte shqip. Mjafton te hapesh fjalorin e arbereshve te Italise:
Poçar=enëtar
Poçarriqe-ja =enë balte e vogël=poçekerre-ja
Poçe=enë balte (e pjekur)
Poçerë=enë=poçerëz
Podhe-a=ana e poshtme e veshjes=rrëzë=cinë=ujëz=bordure=podhe-së
Podhi-a=prëhër=gji`
Pogë=shtreh=mbrojtje;mburojë=ubrih
Pohjtis-ënj=pres,strehoj=ubrihënj=kondisënj=pojar-ënj
Poj-ë=zaftë=fllad( i ftohtë)
Poka=pra
Polem-i=popull,gjindje
Polë=shtrirje,gjerësi e fushës
Poli-a =dhomë
Policë-a=koçele==vendi ku lihet hiri i vatrës
Polipsë=opolipsë=trimëri,virtut,aftësi
Poltis-ënj=preferoj,pranoj
Pollaqidhe-ja=konkubinë
Polliti-a=politikë
Pombari-a=lluksi ekzagjeruar,pompë
Poni-a=stimë,respect
Ponis-ënj=nderoj,respektoj
I,e ponimë=i respektueshëm,i stimueshëm=i ponisëm
Ponis-ënj=nderoj,respektoj
I ponistë=i nderuar
Ponogji-a=ceremoni liturgjike favorizuese me bekimin e grurit dhe bukës
Poni-poni=e gudulisur me majat e gishtave
Pop-ënj=me u ndie i aftë për të bërë diçka,psh.e popënj të bëj këtë punë
I,e pordhal=timid,frikacak=trëmbapordh
Pore-a=vadhele=kalim
Porseks-ënj=observoj,dalloj,njoh=ndikuroj
Porsili-a=vend me diell,diellëzim
Porsilis-ënj=me zënë dielli,me u djeg
Porsimë=urdhër,këshillë,instrukcione
Porsit-ënj=porosit-ënj=fufënj
Porr-i=bolla e ujit,fryrje
Porrs-i=trahea,molla e Adamit=arrëz;=zorra e drejtë
I,e potisëm=i ujitëm
Potis-ënj=vadhis-ënj=ujis-ënj
Poth-i=mall,kujdes=dishërim
Praftonj=mënonj=shtyj(kohën)
Pragmati-a=pramati-a=traktat=pakt
Prak=pëtrak
Prapë=pameta=papa`
I prasëm=i fundit,që vijon
Prat-i=zonë që i përket shtetit,e pakutivuar dhe larg qëndrave te banuara
Pratarem=fshihem apo mbrohem me lëvizje trupore(psh.mblidhem kruspull)
Pratarur-e=provokatore,tentatore
Pratëner-e terrren i largët,i pakultivuar
Pratëz-a=gërshetim fiqsh të thatë
Prejar-ënj=gëzonj
Prejveshtar-e=i pari,precursor=ballnik
Prematjot-e=aleat,mediator,intermediar
Preos-ënj=sufokoj=ngos-ënj=mbyt
Preps-ënj=meritoj
Prepsur-a=meritë(te prepsurat)
Presë=ca kohë=nxitim=pak kohë
Pratatur-i=provokator
Prëçthën`je-a=murmurim,peptone
Prëdhënës=përdhënës=tradhtar
Predhënsi-a=tradhti
Prëgjirit-ënj==fisnoj
Prëmë=mbrëmë
Prëmtonj=pregatis,mbledh,;premtoj
i,e prësihjyer=i neveritshëm
Prëzë=pranë
Prials-i=puls(kyçi dorës);zbukurim,pus=llore
Prier(prora,prir,prierë,prierrë)=kthej,thyej(faqen ),përkthej,përkul
i,e prierrë=i kthyer,i përkthyer=prjerrë
Prirem=kthehem,përkulem
Pris-i=i parardhur,prekursor
Prish-ënj=shkatarronj,frajisënj,kuvjasënj,kulludhjasënj= shëngullonj
Proftas-ënj=ndodh,ngjan=profthas-ënj
Proit-i=liman,lemënjë=port=gji deti,plazhë
Proitje-a=debarkim
Prokseni-t=lajmëtar=pedhot=tatar
Proks-ënj=lajmëroj
Proksoni-a=ambasadë,mesazh
Prome-ja=shpikje,simulim
Proseks-ënj=dalloj,vëre
Prosit-ënj=ndihënj
Prosopi-a=fytyrë
Prosqinis-ënj=adhuroj
Protoparë=antikisht
Proth-i=ndihmë,përdorim,fitim;pushim
i prothëm-i dobishëm
Proth-ënj=me përdor diçka
Pruanj=me ngrënë(lëkura)
Prullafaqe-ja=miser që kriset mbi prushë
Prunj=bie,sjell,prier,qellënj
i prunjtë=i përulur
i prurë=i sjellë
Prusharon-i=njeri i thjeshtë,naiv,i padjallëzuar=prushmartir-i;=qingj
Prush-ënj=ringjall zjarrin
Prut-i=gomar,gajdhur
Pruvllaq-i=tortë e pjekur në prush
Pruvllic-i=borimë=(it)nevischio
Prrar-i=pemë e vogël me gjemba
Psal-ënj=zyrtarizoj;shpall
Psar-ënj=e lyera me vaj të shenjtë
Psim-i=durim=vuajtje
Psodheps-ënj=harxhoj
Psonj=duroj,vuaj
Psorë=fat,destin
Psuame-ja=fatkeqësi,vuajtje
Psherëtinj=psherëtonj=ksinj,sherëtonj
Psho=me kërcim (it) al trotto
Puc-i=1.pus,2.puls=prials
Pucarem=shuaj etjen
Pucatë=pije
Puç-i=mbetja e cigars(it.cicca)
Puçer-i=qelq,enë
Pugare-ja=pullare,prrallë
Puhi-a=puhji-a=pojë=ahjt=aht=pujia=puhjizë
Pukë=kashta e mbetura e grurit=kreshtë,sullime,terraçinë,(it)pula
Puks-ënj=drejtoj,rregulloj,niveloj
Polkas-ënj=qep,duke përkulur anën e stofit
Pulmak-u=kallam,degë e thatë
Pulqer-i(it)police,gishti i math
Pullandi-a=pasuri,bollëk,prone
Pullar-i=pullistër,ganin=mëz
Pumbak-u=pambuk=mumbak
Pumbinj=mbys,vërshon (uji)=pumbjonj
Pundar-ënj=me ndalu,me prit=mënoj,pres
Punë=zënë=rëngë=ahjak
Punjë=zemërim,mëri
Pupit-ënj=flas nën zë=pipënj=murmurisënj
Pupthi=(it)a pie pari
Purar-ënj=prenotoj,paralajmëroj,punësoj
Puratë=qelb
i,e purdhë=i kalbur,i prishur,i vyshkur
Purqas-ënj=rritja e dendur e kafshëve ose bimëve
Purqë=bubuqe
Purqonj=çel (lulja)
i,e purth=i prishur,i zbutur,i vyshkur,=purdhë
Purtekë=purtekëz=shufër
Purriq-i=tumor,neoplazmë,e mbledhur me qelb
Pusturivë=argument i holluar,preteks,justifikim
Pushi-a=paqe,pushim,ngallim=qetësi
i pushëm=i kthjellët
Pushmonj=kthjell=qetësonj
Pushtronj=pështronj=mbuloj
Pushval-t=ushqim
Putërë=kurvë
Puturus=me gjallëri
i puxherë=i korruptuar,i papastër
Pyrgjë=kullë
Pylë=1.pyll,2.grykë mali
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#53

Post by Mallakastrioti » Wed Jun 20, 2012 9:38 pm

Dodone et ses ruines (1878)


Author: Carapanos, Constantin, 1840-
---

Lidhur asaj qe pagezuan si Dodona ja çna sjell arkeologu grek K. Karapanos


Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#54

Post by Mallakastrioti » Sun Jul 22, 2012 4:46 pm

Image

παρθένα


virgin, maiden (person who has never had sexual intercourse)
girl, young woman, maid, maiden

παρθενιά f (partheniá, "virginity")
παρθένος (parthénos, "virgin")
---

Kam patur perhere dyshime lidhur kesaj fjale qe na e nxjerrin me kuptimin "e virgjer,virgjereshe", pasi ne se do perdorim kete llogjike atehere i bie qe edhe ky fis ilir, pjese e Taulanteve, Παρθῖνοι te kene qene te ...virgjer? Bah!

Nuk ka qene Athina e "virgjer" (Αθηνά Παρθένος), por Athina e Bardhe, pasi do ishte qesharake te mendonim me dogmat kishtare lidhur virgjerise ne antikitet, pasi virgjeria ne antikitet nuk ishte e nje rendesie paresore!
Image

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#55

Post by bardus » Tue Jul 24, 2012 8:00 pm

Mallakastrioti wrote: Kam patur perhere dyshime lidhur kesaj fjale qe na e nxjerrin me kuptimin "e virgjer,virgjereshe", pasi ne se do perdorim kete llogjike atehere i bie qe edhe ky fis ilir, pjese e Taulanteve, Παρθῖνοι te kene qene te ...virgjer? Bah!

Nuk ka qene Athina e "virgjer" (Αθηνά Παρθένος), por Athina e Bardhe, pasi do ishte qesharake te mendonim me dogmat kishtare lidhur virgjerise ne antikitet, pasi virgjeria ne antikitet nuk ishte e nje rendesie paresore!
Ke te drejte Mallkastriot,me poshte del qarte se ka te beje me fjalen Bardhe.
Shkrimi eshte interpretuar nga Iakovo Thomopulo 1912 dhe i perket shek. 7-5 p es. eshte gjetur ne Krete.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#56

Post by Mallakastrioti » Fri Jul 27, 2012 10:01 pm

Faleminderit Bardus.

Ja edhe diçka interesante prej fjalorit te Boçarit.

paghos < παγώνω
pandëh < παντέχω
papaghds < παπαγάς = παπαγάλος
paradhlhmë < παράδειγμα
parakalës < παρακαλώ
ραταηοτη'ι < παρανομία
parastis < παρασταίνω
parighori < παρηγοριά
parthëne < παρθένος
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#57

Post by Mallakastrioti » Wed Sep 19, 2012 7:24 pm

Imazhi i bashkangjitur shkeputur prej librit:
Introduzione all'artigianato della Puglia antica: dall'età coloniale all'età ...
Autor: Luigi Todisco
hena.jpg
Autori kete Perendi te lashte Mesape e lidh me ate Ilire, pikerisht me Thana.
Por personalisht nuk jam dakort me autorin i cili e lidh me perendeshen Romake Diana, perendeshe e gjuetise, pasi sipas autorit ku eshte gjetur ky mbishkrim, aty perreth jane gjetur eshtra kafshesh dhe kryesisht kaprolli qe flijoheshin ne nder te perendeshes Thana. Gjetja e eshtrave nuk mendoj se perben nje fakt bindes per mendimin tim dhe nuk mund te merret per baze.
Ideja qe perendesha Thana, Ilire dhe Mesape, eshte ekuivalente e Diana te romakeve eshte hedhur fillimisht prej Stipçeviç, por edhe njehere kemi te bejme vetem me nje teze te Stipçeviç.
Per mendimin tim kjo Perendi Mesape dhe Ilire duhet te kete patur nje rendesi tjeter, me te madhe, pasi duke iu referuar besimeve ilire, kaprolli ka qene kafshe toteme dhe lidhej me kultin e diellit. Pra si Iliret ashtu edhe Mesapet ne se e nderonin kete kafshe, nuk besoj se mund ta flijonin ne te njejten kohe.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#58

Post by Arbëri » Mon May 06, 2013 9:36 pm

Kongresin e 14 boteror te Epigrafise Greko-latine qe u organizua nga Akademia e shkencave te Berlinit- Brandemburgut ne Berlin, Gjermani,
NGA STUDIUSI BAJRAM DOKA

Image
Image


C.Ndreu.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#59

Post by Arbëri » Sat Jun 15, 2013 2:29 pm

Mbishkrimi i përket shekullit të 3-të para erës së re!
Image
http://i41.tinypic.com/fawqhu.jpg
Ana Afrodita... ?
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
illyrianboyful
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 286
Joined: Thu May 30, 2013 9:22 pm
Gender: Male

Re: Mbishkrimet e vjetra.

#60

Post by illyrianboyful » Sat Jun 15, 2013 4:00 pm

Arbëri wrote:Kongresin e 14 boteror te Epigrafise Greko-latine qe u organizua nga Akademia e shkencave te Berlinit- Brandemburgut ne Berlin, Gjermani,
NGA STUDIUSI BAJRAM DOKA

Image
Image

Shumë bukur FLM për këtë postim.

Kam vetëm një vërejtje për përkthyesit sa i përket fjalës RAZEADOM = RAZEA+DOM

DOM = DAM sakt

Por RAZEA sipas meje ka gabuar traduktori, ashtu siç e ka shpjeguar, kam një shpjegim më interesant.

RAZEA = RA+ZEA, ZEA = ZIJA = e zeza, prandaj RAZEA+DOM = RA E ZEZA BËRI DAM e jo mëkat.

fjala RAZIA e fregjishtës vjen dhe na ndihmon këtu: LA RAZIA = përdoret për të thënë: TURBULLIRA = gjëra të të zeza
. për mu frengjishtja është shumë e ngat me etruskishten pra shqipen


C.Ndreu.
Nuk është i forti ai që ngadhënjen njerëzit, por i forti është ai që ngadhënjen vetëvehten!!!

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”