"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Vllahët

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Vllahët

#31

Post by Arbëri » Mon Feb 22, 2010 12:58 am

Nomadic shepherds of the Balkans
In modern Greece, Macedonia, and Bulgaria there are nomadic peoples speaking a Latin language similar to Romanian, but separate to the Romanian of the northern Vlachs. These southern Balkan Vlachs call themselves Aromani (meaning Romans). Serbs and Albanians use the term Tsintsars from the sound of the Armani speech. The term Wallach, from the Germanic for stranger, occurs in many languages. This gives us Slavic term Vlach and the Greek Kutsovlakhi or just Vlakhi. But to add to the confusion the term Vlach can be used for any non Slav and Vlakhi can mean any shepherd. Without any substantiated evidence we could describe the Vlachs as slight build; white skin or Latin complexion as compared with Greeks or Slavs. Hair is usually dark brown, but sometimes fair, especially in youth.
Unlike other nations with shepherds the whole of the Vlach people are nomadic and have long been shepherds and muleteers. The Vlachs are not the only surviving nomadic people, the Sarakatsani are Greek speaking peoples living in northern Greece and southern Bulgaria. The Sarakatsani are either a native tribe that adopted the Greek language, in the same way the Vlachs adopted Latin, or they are an early Greek speaking tribe that entered the Balkans in the early Bronze age
http://www.eliznik.org.uk/RomaniaHistor ... -south.htm
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Vllahët

#32

Post by Zeus10 » Mon Feb 22, 2010 1:52 pm

arise6327 wrote:
Zeus10 wrote:Cfare te ben ty te sigurt te deklarosh qe Iliret nuk e njihnin fare Apollonin?
Thashe qe e kane muarre nga greket ! Edhe keshtu eshte ! Apolloni nuk ekziston mes perendive ilire ! Shfaqet shume me vone se perendite ilire(mes ilireve) !
Cfare te ben ty te sigurt te deklarosh qe tregtaret e Korinthit te quajtur "Greke", ishin te paret qe vendosen guret e themeleve te Apollonise?
Me jep nje reference historike ose arkitektonike qe te demostroje qe Apollonia nuk u themelua nga greket ? Deri tani eshte greke em referenca , kur te provohet e kunderta atehere mund te thuhet ndryshe ! Sipas historise qyteti u themelua nga greket ! Qe i vune edhe emrin e nje perendie greke . Gjithashtu arktitektura e qyteti deri ne themel eshte greke ! PIKE !
Cfare te ben te sigurt ty te ndash me thike ne dy etni te ndryshme Iliret dhe Helenet, duke perdorur standarte bashkekohore ne percaktimin e etnive, gje qe eshte e pavlefshme per rastin e "popujve" te antikitetit?
Helenet flisnin gjuhe kentum . Iliret nuk eshte shume e qarte ! Domethene eshte si te thuash qe Tosket flasin shqip , kurse geget nuk dihet mire , por aman edhe keta jane shqiptare(<<<shembull banal) . Ka kuptim ? JO ! FAKTET E BEJNE TE VERTETEN ! Faktikish iliret flisnin gjuhe tjeter nga greket po ashtu edhe nga maqedonet ! Mbaj mend nje reference qe tregon per perdorjen e perktheysve mes gjeneraleve maqedon edhe ilir per traktet qe beheshin , madje edhe sesi greket tregonin per perdorjen e perkthyesve per tregti me iliret .
A e di ti qe jeta "helenike" e Apollonise nuk i kaperxen 300-350 vjete?
Di qe ky qytet eshte themeluar nga greket edhe ngeli grek edhe gjate pushtimit romak ! Edhe familjet romake qe u vune aty u greqizuan !
A e ke shqyrtuar ndonjehere mundesine qe zotat e heleneve te jene jo vetem te tyre, por dhe te Ilireve, Thrakasve Epiroteve?
Kulturalisht eshte e veshtire ti ndash greket nga epirotet , gjithesesi mendoj se greket kane adoptuar shume perendi, Zeus duhet ta kene muarre nga popuj para greke , Zeus > Dweus PIE "perendi" . Aris ishte perendi trak etj.

A e di ti qe termi helen eshte shume i mjergullt, ai nuk percakton nje etni, por nje bashkesi individesh nen sundimin e nje aristokracie te caktuar, per nje periudhe kalimtare ne histori?
Keta njerez flisnin nje gjuhe te vetme , kishin nje alfabet , e quanin te gjithe veten greke . Te vrisnin per njeri tjetrin ! Edhe ishin krenar per emrin e tyre .
A e di ti qe termi helen u "rishpik" vetem ne shek e 19 , per qellime politike te fuqive te medha?
Nuk kam thene kurre se "greket modern" jane pasardhes te grekeve te lashte ! E di sesi muarri jete kombi greke "modern" . Gjuha u shpik nga tregtaret cifut te izmirit , qe vete flsinin rusisht per arsye tregtie ! E di se te gjithe udheheqesit edhe financuesit e "grekeve modern" jane danez , gjerman etj. E di se u gjenociduan popullsi shqiptare , sllave edhe turke ne "greqine moderne" , edhe aty u vune me se shumti armene dhe arab te krishtere , qe ju mesua "greqishtja moderne" edhe ju blen shpirtrat me leket e evropes perendimore !
Helene eshte quajtur nje popullsi pagane e lashte, qe ashtu si u shfaqen ashtu dhe humben ne histori, dhe qe ndryshon kryekeput nga ata qe ti nenkuptove me ate shprehje, duke u vetequajtur te tille.
Nuk mendoj se jane zhdukur kurre ! Shqiptaret antropologjikisht jane dorik , ne mesjete jemi quajtur rrace greke , duke u dalluar nga ortodokset e tjere qe quheshin "greke vetem nga feja(ortodokse)" .

QARTESO MENDIMET , EDHE MOS SHKRUAJ ME NERVA EDHE ME PARAMENDIM !
Nese do te besh debat gjej temen e pershtatshme per ate subjekt, mos paragjyko bashkebiseduesin dhe mos i parashtro (mos)njohurite e tua modeste si themelin e dijes. Pastaj mundesisht ktheji pergjigjet me heret se 2 muaj sepse debati humb kuptimin.

Une do te sjell vetem nje citim duke ju pergjigjur vetem njerit prej komenteve tuaj, per te te bere me dije se termi Helen i lashtesise jo vetem qe skishte kuptim etnik te pakten ne dimensionin e sotem, por dhe ne ate shpirteror dhe fetar, helenet nuk paten asnjegje origjinale, pervecse adoptuan besimin e te tjereve, dhe keta te tjere ishin pellazget, qe jo vetem ua transmetuan ato heleneve, por zotat themelore vazhdonin ti kishin nen "vartesine" e tyre shpirterore.

Herodotus Book 2: Euterpe 52
Now the Pelasgians formerly were wont to make all their sacrifices calling upon the gods in prayer, as I know from that which I heard at Dodona, but they gave no title or name to any of them, for they had not yet heard any, but they called them gods from some such notion as this, that they had set in order all things and so had the distribution of everything. Afterwards, when much time had elapsed, they learnt from Egypt the names of the gods, all except Dionysos, for his name they learnt long afterwards; and after a time the Pelasgians consulted the Oracle at Dodona about the names, for this prophetic seat is accounted to be the most ancient of the Oracles which are among the Hellenes, and at that time it was the only one. So when the Pelasgians asked the Oracle at Dodona whether they should adopt the names which had come from the Barbarians, the Oracle in reply bade them make use of the names. [color=#000080][b]From this time they sacrificed using the names of the gods, and from the Pelasgians the Hellenes afterwards received them[/b][/color]:ἔθυον δὲ πάντα πρότερον οἱ Πελασγοὶ θεοῖσι ἐπευχόμενοι, ὡς ἐγὼ ἐν Δωδώνῃ οἶδα ἀκούσας, ἐπωνυμίην δὲ οὐδ᾽ οὔνομα ἐποιεῦντο οὐδενὶ αὐτῶν· οὐ γὰρ ἀκηκόεσάν κω. θεοὺς δὲ προσωνόμασαν σφέας ἀπὸ τοῦ τοιούτου, ὅτι κόσμῳ θέντες τὰ πάντα πρήγματα καὶ πάσας νομὰς εἶχον. [2] ἔπειτα δὲ χρόνου πολλοῦ διεξελθόντος ἐπύθοντο ἐκ τῆς Αἰγύπτου ἀπικόμενα τὰ οὐνόματα τῶν θεῶν τῶν ἄλλων, Διονύσου δὲ ὕστερον πολλῷ ἐπύθοντο. καὶ μετὰ χρόνον ἐχρηστηριάζοντο περὶ τῶν οὐνομάτων ἐν Δωδώνῃ· τὸ γὰρ δὴ μαντήιον τοῦτο νενόμισται ἀρχαιότατον τῶν ἐν Ἕλλησι χρηστηρίων εἶναι, καὶ ἦν τὸν χρόνον τοῦτον μοῦνον. [3] ἐπεὶ ὦν ἐχρηστηριάζοντο ἐν τῇ Δωδώνῃ οἱ Πελασγοὶ εἰ ἀνέλωνται τὰ οὐνόματα τὰ ἀπὸ τῶν βαρβάρων ἥκοντα, ἀνεῖλε τὸ μαντήιον χρᾶσθαι. ἀπὸ μὲν δὴ τούτου τοῦ χρόνου ἔθυον τοῖσι οὐνόμασι τῶν θεῶν χρεώμενοι· [color=#0000FF][b]παρὰ δὲ Πελασγῶν Ἕλληνες ἐξεδέξαντο ὕστερον.[/b][/color]
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
arise6327
Member
Member
Posts: 32
Joined: Sat Jan 23, 2010 10:22 am
Gender: Male

Re: Vllahët

#33

Post by arise6327 » Mon Feb 22, 2010 6:03 pm

Zeus10 wrote:Herodotus Book 2: Euterpe 52
Now the Pelasgians formerly were wont to make all their sacrifices calling upon the gods in prayer, as I know from that which I heard at Dodona, but they gave no title or name to any of them, for they had not yet heard any, but they called them gods from some such notion as this, that they had set in order all things and so had the distribution of everything. Afterwards, when much time had elapsed, they learnt from Egypt the names of the gods, all except Dionysos, for his name they learnt long afterwards; and after a time the Pelasgians consulted the Oracle at Dodona about the names, for this prophetic seat is accounted to be the most ancient of the Oracles which are among the Hellenes, and at that time it was the only one. So when the Pelasgians asked the Oracle at Dodona whether they should adopt the names which had come from the Barbarians, the Oracle in reply bade them make use of the names. [color=#000080][b]From this time they sacrificed using the names of the gods, and from the Pelasgians the Hellenes afterwards received them[/b][/color]:ἔθυον δὲ πάντα πρότερον οἱ Πελασγοὶ θεοῖσι ἐπευχόμενοι, ὡς ἐγὼ ἐν Δωδώνῃ οἶδα ἀκούσας, ἐπωνυμίην δὲ οὐδ᾽ οὔνομα ἐποιεῦντο οὐδενὶ αὐτῶν· οὐ γὰρ ἀκηκόεσάν κω. θεοὺς δὲ προσωνόμασαν σφέας ἀπὸ τοῦ τοιούτου, ὅτι κόσμῳ θέντες τὰ πάντα πρήγματα καὶ πάσας νομὰς εἶχον. [2] ἔπειτα δὲ χρόνου πολλοῦ διεξελθόντος ἐπύθοντο ἐκ τῆς Αἰγύπτου ἀπικόμενα τὰ οὐνόματα τῶν θεῶν τῶν ἄλλων, Διονύσου δὲ ὕστερον πολλῷ ἐπύθοντο. καὶ μετὰ χρόνον ἐχρηστηριάζοντο περὶ τῶν οὐνομάτων ἐν Δωδώνῃ· τὸ γὰρ δὴ μαντήιον τοῦτο νενόμισται ἀρχαιότατον τῶν ἐν Ἕλλησι χρηστηρίων εἶναι, καὶ ἦν τὸν χρόνον τοῦτον μοῦνον. [3] ἐπεὶ ὦν ἐχρηστηριάζοντο ἐν τῇ Δωδώνῃ οἱ Πελασγοὶ εἰ ἀνέλωνται τὰ οὐνόματα τὰ ἀπὸ τῶν βαρβάρων ἥκοντα, ἀνεῖλε τὸ μαντήιον χρᾶσθαι. ἀπὸ μὲν δὴ τούτου τοῦ χρόνου ἔθυον τοῖσι οὐνόμασι τῶν θεῶν χρεώμενοι· [color=#0000FF][b]παρὰ δὲ Πελασγῶν Ἕλληνες ἐξεδέξαντο ὕστερον.[/b][/color]
Pse cfare thashe une ?

Disa nga perendite greke kishin origjina jo greke , Zeusi , Arisi etj.
[i]Nuk jam katolik Italian, nuk jam mysliman turk e as nuk jam ortodoks grek, por jam ateist shqiptar.[/i]

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Vllahët

#34

Post by Zeus10 » Mon Feb 22, 2010 6:41 pm

arise6327 wrote:
Zeus10 wrote:Herodotus Book 2: Euterpe 52
Now the Pelasgians formerly were wont to make all their sacrifices calling upon the gods in prayer, as I know from that which I heard at Dodona, but they gave no title or name to any of them, for they had not yet heard any, but they called them gods from some such notion as this, that they had set in order all things and so had the distribution of everything. Afterwards, when much time had elapsed, they learnt from Egypt the names of the gods, all except Dionysos, for his name they learnt long afterwards; and after a time the Pelasgians consulted the Oracle at Dodona about the names, for this prophetic seat is accounted to be the most ancient of the Oracles which are among the Hellenes, and at that time it was the only one. So when the Pelasgians asked the Oracle at Dodona whether they should adopt the names which had come from the Barbarians, the Oracle in reply bade them make use of the names. [color=#000080][b]From this time they sacrificed using the names of the gods, and from the Pelasgians the Hellenes afterwards received them[/b][/color]:ἔθυον δὲ πάντα πρότερον οἱ Πελασγοὶ θεοῖσι ἐπευχόμενοι, ὡς ἐγὼ ἐν Δωδώνῃ οἶδα ἀκούσας, ἐπωνυμίην δὲ οὐδ᾽ οὔνομα ἐποιεῦντο οὐδενὶ αὐτῶν· οὐ γὰρ ἀκηκόεσάν κω. θεοὺς δὲ προσωνόμασαν σφέας ἀπὸ τοῦ τοιούτου, ὅτι κόσμῳ θέντες τὰ πάντα πρήγματα καὶ πάσας νομὰς εἶχον. [2] ἔπειτα δὲ χρόνου πολλοῦ διεξελθόντος ἐπύθοντο ἐκ τῆς Αἰγύπτου ἀπικόμενα τὰ οὐνόματα τῶν θεῶν τῶν ἄλλων, Διονύσου δὲ ὕστερον πολλῷ ἐπύθοντο. καὶ μετὰ χρόνον ἐχρηστηριάζοντο περὶ τῶν οὐνομάτων ἐν Δωδώνῃ· τὸ γὰρ δὴ μαντήιον τοῦτο νενόμισται ἀρχαιότατον τῶν ἐν Ἕλλησι χρηστηρίων εἶναι, καὶ ἦν τὸν χρόνον τοῦτον μοῦνον. [3] ἐπεὶ ὦν ἐχρηστηριάζοντο ἐν τῇ Δωδώνῃ οἱ Πελασγοὶ εἰ ἀνέλωνται τὰ οὐνόματα τὰ ἀπὸ τῶν βαρβάρων ἥκοντα, ἀνεῖλε τὸ μαντήιον χρᾶσθαι. ἀπὸ μὲν δὴ τούτου τοῦ χρόνου ἔθυον τοῖσι οὐνόμασι τῶν θεῶν χρεώμενοι· [color=#0000FF][b]παρὰ δὲ Πελασγῶν Ἕλληνες ἐξεδέξαντο ὕστερον.[/b][/color]
Pse cfare thashe une ?

Disa nga perendite greke kishin origjina jo greke , Zeusi , Arisi etj.
Jo disa por te gjitha. Helenet ishin nje dege e pellazgeve, dhe brenda ketyre te fundit benin pjese dhe traket epirotet, maqedonet etj, keshtu qe asnje prej degeve nuk origjinoi gjithshka bile dhe gjuhen qe ti e cileson "greke".
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Vllahët

#35

Post by Arbëri » Mon Feb 22, 2010 7:44 pm

Interesant -waiting-
Vlera universale ne veri te Danubit
Natiunea rumune dhe kombi shqiptar
„Kosova eshte motra binjake e Besarabise, nje shtet qe shkon duke u bere i pavarur, me kufinj te hapur ndaj Shqiperise, Serbise dhe Europes”.

E perjavshmja independente Natiunea e Bukureshtit, pos vlerave politike, publicistike, shkencore dhe kulturore rumune, prezanton edhe vlera universale. Fale kontributeve te dr. Xhelku Maksutit dhe Tiberius Puiu, kjo reviste i ka hapur shtyllat edhe per prezantimin e historise dhe kultures shqiptare ne gjuhen rumune. Duke shfletuar faqet e saj te perkujtohet nje sintagme qe afron e afirmon: Natiunea e Bukureshtit dhe kombi shqiptar, nje gazete e admiruar sic ishin Gazeta de Transilvania dhe Curierul Romanesc, te cilat qysh para 150 vitesh (me 1845), e prezantonin Naum Veqilharxhin, autorin e abetares se pare shqipe, iluministin e pare shqiptar per te cilin shkruanin me admirim drejtoret e ketyre tribunave te para rumune, Ion Heliade Rãdulescu dhe Gheorghe Bariþiu.

Image
Ne kuadrin e kronikes Timpul poeziei (Koha e poezise), autori D. Ciobanu e kosnideron poezine e Ibrahim Kadriut si nje festerim. Fjala eshte per librin e tij S’mbet kohe per kremte qe e ka pare driten e botimit ne Bukuresht. „Koekzistojne ne menyre harmonike, ne krijimtarine e ketij poeti kosovar, nota te optimizmit, por edhe nje tragjizem i theksuar si pasoje e pengesave ekzistenciale. Ne planin ideatik, metaforik, autori eshte nje novator real, nje kreator vlerash, apo me mire thene, nje rikrijues imagjinatash dhe koncepcionesh. Po qe se do te citonim vetem vargjet ne te cilat „shiten dhe blihen dashuri te pluhurosura”, apo „metafora te myshkura”, kemi parasysh forcen e imagjinates se poetit. Fale dhuntise se tij, Ibrahim Kadriu arrin te „ciftezoje” nocione, dukshmerisht banale me mbiemra, por me konotacione aluzive, rezultati duke qene nje poezi me nje qartesi dhe kapshmeri qe te mahnit. As vargu i shkurte nuk i eshte i huaj poetit, nje krijim qe mund te behet lakonik dhe sintetizues, pa iu shmangur dhe pa e e haruar vokacionin e tij prej nje „vjershetori me rruge te gjate”. Poemat e Ibrahim Kadriut kane nje kadence dhe nje ritem muzikor te vecante, rezonancat e mesazheve te tyre duke qene absolutisht te rendesishme”.
Po shtojme me kete rast faktin, se ne numrin e saj me te ri, Natiunea e Bukureshtit i jep nje vend te konsideruar edhe vellimit tone Ferri i rruges per ne Parajse te autorit te ketij shkrimi, si dhe dhe antologjise se poezise shqipe te Kosoves Ishulli i Pavdeksise, qe e pa driten e botimit ne Bukuresht, ne kuadrin e Muzeut te Letersise Rumune, nje vellim antologjik ne te cilen vend qendror zene frymezimet lirike te Ali Podrimjes, Sabri Hamitit, Sali Bashotes, Ibrahim Berishes dhe Basri Capriqit. „Ishte kjo nje antologji e domosdoshme thekson autori i kronikes, duke e konsideruar Ali Podrimjen si nje poet shqiptar i hatashem, i perkthyer ne nje numer te konsideruar gjuhesh te huaja, mjeshter i simbolit, faktor qe din te dinamizoje atmosferen, krijues metaforash te permbushura me nje domethenie te thelle: Ne hijen e plepave, kolibeve, rokaqiejve, Hyn populli, kur kthehet nga fushat, fabrikat, universitetet. Sabri Hamiti, nje tjeter poet i shquar shqiptar i perfshire ne kete liber, praktikon nje gjuhe, nje fjalor metaforik me transparent, me te permbushur me kuptime te papritura, te cilat te nxisin edhe ty te thuash me fjale te tjera, se ne boten e kujtimeve varem duke klithur, varem ne vetveten time dhe prekja me mund. (Baki Ymeri)

Image
Keshtu, vetem ne numrin e fundit te saj, (Natiunea, nr 423-2007), jep nje faqe te tere me studimin tone Popullata shqiptaro-vllahe ne Kosove, me argumente te panumerta shkencore mbi prezencen mesjetare te etnosit shqiptar dhe vllah ne kete zone, e cila sipas Enciklopedise se Jugosllavise te Zagrebit, „Fusha e Mjellmave, vendi ne te cilin pat ngjare beteja ndermjet koalicionit te krishtereve te Ballkanit dhe ushtrive osmane, ishte nje vend i Shqiperise”. Ne kuadrin e ketij shkrimi behet fjale per ngritjen e manastireve mesjetare ne Kosove nga mjeshtrit shqiptare dhe vllahe, manastire te cilat posedojne elemente te krishterimit perendimor, te pajisura me vone me mbishkrime ikonografike serbe, pergjate pushtimeve sistematike qe i pat ushtruar ekspansioni sllav ne Kosove. Kishat serbe ne Kosove jane ato qe i kane ngritur pushtuesit pas shek. XVIII e kendej. Sic duket, perfundon autori i keti shkrimi, gjaku uje nuk behet. Kosova eshte motra binjake e Besarabise, nje shtet qe shkon duke u bere i pavarur, me kufinj te hapur ndaj Shqiperise, Serbise dhe Europes”.
Image
„Vellimi i Rozi Theoharit eshte nje perpunim artistik i kultit te nje miti. Ideja e ndertimit, gjesti fisnik i ngritjes se nje keshtjelle me vlera te perjetshme historike, duket se eshte nje karakteristike e hapsires legjendare te Ballkanit. Gjesti per te hyre ne boten e pavdekesise, per ti dhene njerezimit dhunti hyjnore permes ngritjes se nje keshtjelle, me shume apo me pak fatlume, relevon nje mentalitet te panjohur te krishterimit mesjetar. Vargjet e Rozi Theoharit evokojne nder ne legjenden e Mjeshtrit Manole, sakrificen supreme permes murosjes se gruas gjate ngritjes se nje konstrukcioni legjendar”.
„E denje per te perkujtuar ne kete vellim, vazhdon autori Ciobanu, eshte ekuilibrimi i shprehjes, njefare „alkimie” e versifikacionit te shquar, ne kuadrin e te cilit gershetohet ne menyre simbiotike pershkrimi i peisazheve, gjendja shpirterore, veprat sublime si dhe dialogu, refleksionet filozofike, psikologjike, etj. Ne kete kontekst shquhen transponimi ne gjuhen rumune dhe angleze i valencave lirike te Rozi Theoharit, grafikat e jashtezakonshme te ballinave, ilustrimet e brendshme, cilesia e botimit. Fale shtepise botuese Ararat, lexuesit rumune gjenden ne pikenisjen e nje rruge e cila synon njohjen e kultures dhe qyteterimit te botes shpirterore te popullit shqiptar, nje bote me te cilen, permes traditave dhe historise, na lidhin disa mijera fije”.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Vllahët

#36

Post by Arbëri » Tue Feb 23, 2010 12:17 am

European ethnic groupethnonyms Aromani and Arman, also called Macedo-Romanian, Macedo-Vlach, Kutzo-Vlach, and Tsintsar

European ethnic group constituting a major element in the populations of Romania and Moldova and a smaller proportion of the population in the southern part of the Balkan Peninsula and south and west of the Danube River. The name Vlach derives from a German or Slav term for Latin speakers.

The Vlachs, who call themselves Aromani or Arman, first appear in the historical record during the Middle Ages, primarily in the region south of the Balkans. They traditionally claim to be descendants of the Romans who in the 2nd century bce occupied ancient Macedonia and what is now northern and northeastern Greece and who by the 2nd century ce occupied Dacia, a Roman province located in Transylvania and the Carpathian Mountains of present-day Romania. After the Romans evacuated Dacia (271 ce), the area was subjected to a series of barbarian invasions. According to some scholars, the Romanized Dacians remained in the area, probably taking refuge in the Carpathian Mountains. They remained there for several centuries as shepherds and farmers, until conditions settled and they returned to the plains.


http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631511/Vlach
Grup etnik evropian që përbëjnë një element të madh në popullatat e Rumanisë dhe Moldavisë dhe një pjesë të vogël të popullsisë në pjesën jugore të Gadishullit Ballkanik dhe në jug dhe në perëndim të lumit Danub. Vllehe Emri rrjedh nga një gjerman ose term sllave për folësit Latine.

Vllehë, që e quajnë veten Aromani ose Arman, së pari paraqiten në histori gjatë Mesjetës, kryesisht në rajonin në jug të Ballkanit. Ata tradicionalisht pretendojnë të jenë pasardhës të Romakëve të cilët në shekullin e 2 p.e.s pushtuar Maqedonia antike dhe çfarë është tani veriore dhe verilindore të Greqisë dhe që nga ce pushtuan shekullin e 2 Dacia, një krahinë romake e vendosur në Transilvani dhe Malet Karpate e sotme Rumani. Pas Romakëve evakuuar Dacia (271 er), zonë ishte subjekt i një sërë dyndjet barbare. Sipas disa dijetarëve, Dakët e Romanizur të mbetur në zonë, ndoshta duke u strehuar në malet Karpate. Ata kanë mbetur atje për disa shekuj si barinj dhe bujq, deri në kushtet e vendosur dhe ata u kthyen në fusha.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3819
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Vllahët

#37

Post by Arbëri » Tue Feb 23, 2010 12:27 am

The Vlachs in Bosnia

by Noel Malcolm

Editor's Note: The turmoil in the Balkan Peninsula in recent years has led some of the world's sharpest minds to focus on the history of that tragic region. Their discoveries are of interest to all who are concerned with the Balkans, including the Vlachs, as the following excerpt shows.

Although there are many recorded cases of Catholics being converted to Orthodoxy in sixteenth- and seventeenth-century Bosnia, it is clear that this spread of the Orthodox Church did not happen by conversion alone. In the areas where Orthodoxy made its most striking gains, especially in northern Bosnia, the same period saw a large influx of settlers from Orthodox lands. It was evidently deliberate policy on the part of the Ottomans to fill up territory which had been depopulated, either by war or by plague. There are signs in the earliest defters (Turkish tax records) of groups of Christian herdsman, identifiable as Vlachs, being settled in devasted areas of eastern Hercegovinia.

In the defters of the 1470s and 1480s they can be seen spreading into central and north-central Bosnia, in the regions round Visoko and Maglaj: soon after 1476, for example, roughly 800 Vlach families were settled in the Maglaj district, accompanied by two Orthodox priests. The number of Vlachs in north-central and north-east Bosnia continued to grow over the next fifty years, and they began to spread into north-west Bosnia too.

During the wars of the early sixteenth century more areas of northern Bosnia became depopulated as Catholics fled into Hapsburg territory. Since it was particularly important for the Ottomans not to leave land empty close to the military border, there were large new influxes of Vlach settlers from Hercegovina and Serbia. Further movements into this area took place throughout the sixteenth century; plague, as well as war, left demographic gaps which needed to be filled.

As early as 1530, when the Habsburg official Benedict Kuripe?ic travelled through Bosnia, he was able to report that the country was inhabited by three peoples, One was the Turks, who ruled "with great tyranny" over the Christians. Another was "the old Bosnians, who are of the Roman Catholic faith." And the third were "Serbs, who call themselves Vlachs . . . They came from Smederovo and Belgrade." So important was the Vlach element in the creation of this Bosnian Orthodox population that, three centuries later, the term "Vlach" was still being used in Bosnia to mean "member of the Orthodox Church."

Of course, non-Vlach Serbians and Hercegovinans also took part in this process of settlement. The problem of distinguishing them, and of saying what the term "Vlach" meant during this period, will be discussed below. But it is clear that Vlachs, as a distinctive ethnic and cultural group, played a major role. The Vlachs were particularly suitable for the Ottoman government's purposes, not only because they were mobile (their typical occupations were shepherding, horse-breeding and organizing transport for traders), but also because they had a strong military tradition. Special arrangements were made to induce them to move to the Ottoman-Habsburg border: the tax on sheep was reduced for those living in the border region, and their leaders were granted large timars (land holdings). Although they received no military salary, they were entitled to carry arms and expected to fulfil a military role; in place of a salary, they were permitted to plunder enemy territory. Known by the terms "martolos" or "vojnuk", they became the most feared element in the Ottoman military machine.

At the same time, Vlachs and Serbs who had fled northwards from the Ottoman advance in the fifteenth century, and who had similar military traditions, began to be organized by the Habsburgs on the other side of this fluid and shifting border. Vlachs from inside Bosnia also crossed the border to join them; the three reasons given by Benedict Kuripesic for the depopulation of Bosnia in the early sixteenth century were plague, the devshirme (collection of male Christian children), and the flight of the Serb-Vlach martolosi across the border. In 1527, after his election as King of Hungary and Croatia, Ferdinand I of Austria established a formal system of land-holdings and military duties for them. They were free of feudal obligations, permitted a share of booty, allowed to elect their own captains (vojvode) and magistrates (knezovi), and free to practise Orthodox Christianity. In this way, a special system of land tenure and military organization grew up under the Habsburgs, the so-called Militargrenze or vojna krajina (military border), which was eventually to involve a strip of territory twenty to sixty miles wide and a thousand miles long. The borderers or Grenzer on the north and north-western frontier of Bosnia, equally renowned for their military prowess and ferocity, were known as "Vlachs" or "Morlachs", and in 1630 their privileges were re-established by Ferdinand II in a document known as the "Law of the Vlachs" -- "Statuta Valachorum". Apart from the big set-piece compaigns, the military struggle between Ottoman and Habsburg on this border consisted mainly, year in, year out, of Vlachs fighting Vlachs.
In the early records the Vlachs are often a rather shadowy, passing presense. They moved from area to area, speaking the local language and merging into the local population: there are references in late Byzantine documents to "Bulgaro-Albano-Vlachs" and even "Serbo-Albano-Bulgaro-Vlacs". Other names for them include the Byzantine Greek "Mavrovlachos", "black Vlach", from which "Morlach" was derived, and the modern Greek "Koutsovlachos", literally "limping Vlach", which may be a folk-etymologized version ot the Turkish kucuk eflak, "little Vlach". the word "Vlach" itself comes from a term used by the early Slavs for those peoples they encountered who spoke Latin or Latinate languages: hence also "Wallachian", "Walloon" and and (by a more roundabout application) "Welsh".


There is no definite historical record of the Vlachs before the late tenth century. Before that, the only evidence which can be drawn on is linguistic. The Vlach language is a Latin language, very closely related to Romanian: linguists call it "Macedo-Romanian", and the Romanian of Romania "Daco-Romanian". Obviously it was the product of the Roman colonization of the Balkans, and had a continuous existence there, being encountered by the Slavs on their arrival in the sixth and seventh centuries. But the Roman empire in the Balkans covered a wide area, and this has given plenty of scope for modern nationalist historians to locate the origins of the Vlachs in whichever area they prefer: thus Greeks claim that the Vlachs are Romanized Greeks, Bulgarians say they are Romanized Dacians (and/or descendants of Roman legionaries in Dacia: it does not matter which, so long as they were there before the arrival of the Hungarians).


http://www.farsarotul.org/nl16_1.htm
Shënim i redaktorit: trazirat në gadishullin e Ballkanit në vitet e fundit ka çuar disa nga mendjet më të mprehta në botë për të përqëndrohen në historinë e atij rajoni tragjike. Zbulimet e tyre janë me interes për të gjithë ata që janë të shqetësuar me Ballkanin, duke përfshirë vllehët, si në vijim tregon ekstrakt.

Edhe pse ka shumë raste të regjistruara të katolikëve të konvertuar në Orthodoxy in gjashtëmbëdhjetë dhe shtatëmbëdhjetë-shekullit Bosnje, është e qartë se kjo përhapjen e kishës ortodokse nuk kishte ndodhur vetëm me konvertim. Në zonat ku Orthodhoksia bërë fitimet e saj më mbresëlënëse, veçanërisht në Bosnje e veriut, të njëjtën periudhë pa një fluks të madh të banorëve nga tokat ortodokse. Ishte qartë politikë e qëllimshme nga ana e otomanëve për të mbushur deri territorin e cila kishte qenë depopulated, ose nga lufta ose nga murtaja. Ka shenja në defters më të hershme (regjistrat turk taksave) të grupeve të bari krishterë, të identifikueshme si vllehët, duke u vendosur në zona devasted e Hercegovinia lindore.

Në defters e 1470s dhe 1480s ata mund të shihet përhapur në qendër dhe në veri-Bosnja qendrore, në Visoko rajone të rrumbullakta dhe Maglaj: së shpejti pas 1476, për shembull, rreth 800 familje vllehe ishin vendosur në distriktin Maglaj, i shoqëruar nga dy priftërinjve ortodoksë. Numri i vllehëve në veri-qendrore dhe veri-lindje Bosnje ka vazhduar të rritet gjatë viteve pesëdhjetë e ardhshme, dhe ata filluan të përhapur në veri-perëndim Bosnje shumë.

Gjatë luftrave të fillim të shekullit të gjashtëmbëdhjetë fusha të tjera të Bosnjë e veriut u bë depopulated si katolikë u larguan në territorin Hapsburg. Që nga ajo ishte veçanërisht e rëndësishme për osmanët që të mos lënë vend bosh afër kufirit ushtarak influxes, ka qenë i madh të reja e të ardhurve vllehe nga Hercegovina dhe Serbia. Lëvizjeve të mëtejshme në këtë fushë u zhvillua gjatë gjithë shekullit të gjashtëmbëdhjetë, murtaja, si edhe të luftës, u largua nga mangësitë demografik që nevojiten për të mbushur.

Qysh si 1530, kur Benedikti zyrtare Habsburge Kuripe? Ic udhëtuar përmes Bosnjës, ai ishte në gjendje të raportojë se vendi ishte i banuar nga tre popujt, Një ishte turqit, i cili vendosi "me tirani e madhe" mbi të krishterët. Një tjetër ishte "boshnjakët e vjetër, të cilët janë të besimit katolik romak." Dhe të treta qenë "Serbët, që e quajnë veten e tyre vllahë... Ata erdhën nga Smederevo dhe Beogradit." Pra, i rëndësishëm ishte element vllehe në krijimin e kësaj popullate ortodokse të Bosnjes që, tre shekuj më vonë, termi "Vllah" është ende duke u përdorur në Bosnje për të thotë "anëtar i Kishës Ortodokse."


Në shënimet e hershme vllehët janë shpesh mjaft i paqartë, prania e kalon. Ata lëvizur nga zona në zonë, duke folur gjuhën lokale dhe shkrirjen në popullsinë lokale: atje janë referenca në dokumentet e vonë bizantine të "Bulgaro-Albano-vllehët" dhe madje "serbo-Albano-Bulgaro-Vlacs". Emra të tjerë për ta përfshijnë bizantine greke "Mavrovlachos", "vllehe e zezë", nga i cili "Morlach" u rrjedhin, dhe moderne greke "Koutsovlachos", fjalë për fjalë "i çalë vllahe", i cili mund të jetë një popull-etymologized ot version turk Kücük eflak, "vllehe pak". Fjala "vllehe" vetë vjen nga një term i përdorur nga sllavët e hershme për ata që kanë hasur në popujt që fliste latinisht apo gjuhë të Latinate: kështu edhe "Wallachian", "valon" dhe dhe (nga një aplikim më të tërthorta) "Uellsit".

Nuk ka rekord caktuar historik e vllehëve para në fund të shekullit të dhjetë. Para se, provat e vetme e cila mund të nxirren Më gjuhësore. Gjuha vllehe është gjuha latine, shumë e ngushtë të lidhura në rumanisht: gjuhëtarë e quajti atë "Maqedo-rumun", dhe rumun e të Rumanisë "Daco-rumune". Padyshim ajo ishte produkt i kolonizimit romak e Ballkanit, dhe kishte një ekzistencë të vazhdueshëm atje, duke hasur nga sllavët në arritjen e tyre në shekujt e gjashtë dhe e shtatë. Por perandori romak në Ballkan mbuluar një zonë të gjerë, dhe kjo ka dhënë shumë hapësirë për historianët moderne nacionaliste për të gjetur origjinën e vllehëve në çfarëdo zone që ata preferojnë, ashtu grekëve pretendojnë se vllehët janë Romanized grekët, bullgarët, thonë se janë të Romanized Dakët (dhe / ose pasardhësit e legionaries romak në Dakia: nuk ka rëndësi që, aq sa ata ishin atje para ardhjes së hungarezët).
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Vllahët

#38

Post by Phoenix » Mon Mar 15, 2010 9:50 pm

Duke qenë se shkrimi ruhet nga të drejtat e autorit po jua sjell me fail të bashkëngjitur!
Janë 2 studime rreth arumune. Besoj se mund t'iu hyjnë në punë.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

lado666
Junior Member
Junior Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 01, 2011 8:29 pm
Gender: Male

Re: Vllahët

#39

Post by lado666 » Sun Jan 02, 2011 12:23 am

Zeus10 wrote:Kjo temë ju kushtohet atyre njerezve, shume te ngjashem me shqiptaret ne çdo aspekt etnik, por qe historia i derrmoi padrejtesisht, duke ju mohuar token, bazen prej te ciles ata mund te shprehnin kulturen e tyre te sterlashte. Vllehet jane ndoshta pasardhesit e atij populli, qe ne lashtesi perbente nje nga popujt kryesore te Europes, me nje kulture te shkelqyer, me tradita te persosura. Tani te shperndare dhe perndjekur per tu asimiluar sidomos ne greke, ngjajne me nje hije te zbehte te kultures se dikurshme.
Ata jane si ne, shqiptare, vete emri i tyre e thote kete, shume prej tyre i kane dhene kesaj toke shpirtin, ata meritojne respektin tone dhe ne si shqiptare kemi detyrimin te ruajme traditat, kulturen e tyre dhe mbi te gjitha ti ndihmojme te ruajne gjuhen, qe megjithese eshte e ndryshme nga e jona sot, eshte variant i nje gjuhe te lashte te panderhyre.


ITU JA KE FUT KOT PLAKO!!!!!!! -bravo-
Ata jan pa fymje perfaqsues se gabeleve(cigan) e quajn veten arrumun,jan te bardhe e perbejne sot ma shum se gjysen e rrumanis dhee greqis.Ne shqypni jan pak(perfatemir),por egziston rreziku i ndonje fatkeqit qe mund te perzihet me ta. un e vlersoj shum punen tentde se ka shum koh qe te ndjek (dielli2),por kam ecur pertej! Akoma nuk e ke kuptuar QE ATA JAN GREKET SOT,ata ne periullen e osmaneve kan hyr ne tokat e greqis(shqiperis se atehershme)!
Vlleh,vllah=VlACH ose rrumelia ,kur u kriua greqia kishte brenda ne menyr predominante vlleh(CIGAN SKLLAV) the arvanitas(shqyptar) dhe ne vend qe tu quante shteti ArvanitoVlachia u quajt greqi! edhe sot ata po gezojn historin ton e ti po na i ben edhe vellezer! -ohno-
ITA jan propaganduesit e keqi,lexo Samiun nese nuk me beson!

E MOS I PERMENDI ME, SE A TURP ME I LITH ME NE! :oops:

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Vllahët

#40

Post by faon perrovarri » Sun Jan 02, 2011 4:03 pm

Zotnia JUEJ lado, vellau asht ai qi dyqind vite pare kish shtypshkronje,akademi ,ne jeten e tyre te perditshme kishin adoptuar aktivitete sociale qi sot i konsiderojme ''socialdemokraci'',ndersa ty me menyren tende te te shprehurit tregon se ende spaske zbrit bjeshkes nemuna.

lado666
Junior Member
Junior Member
Posts: 4
Joined: Sat Jan 01, 2011 8:29 pm
Gender: Male

Re: Vllahët

#41

Post by lado666 » Mon Jan 10, 2011 12:31 am

faon perrovarri wrote:Zotnia JUEJ lado, vellau asht ai qi dyqind vite pare kish shtypshkronje,akademi ,ne jeten e tyre te perditshme kishin adoptuar aktivitete sociale qi sot i konsiderojme ''socialdemokraci'',ndersa ty me menyren tende te te shprehurit tregon se ende spaske zbrit bjeshkes nemuna.
ME bahet qefi qe edhe gabelt paskan msu me shkru dyqin vitet e fundit!
SE ne pellazgt skena msu me shkru akoma! E kan ardh kta te ndriturit e viteve te fundit me na dhan dije!http://www.arberiaonline.com/posting.ph ... 73&p=23036#
Asht e vertet qe tokat e mia jan bjeshket e namuna!
UN SI PURO SHQYPTAR nuk pranoj si vellezer popuj skllav!
PO te tregoj etimologin e fjales vlleh : ne shqyp kur shef dicka me perqmim goja te nxjerr nje tingull vlleh(schifo)!!!!
Gjithsesi nese vazhdon me mendu qe vlleht jan vellezerit tuaj,shko ban naj kontroll adn-je e gjej origjinen!

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Vllahët

#42

Post by land » Mon Jan 10, 2011 3:00 pm

faon perrovarri wrote:Zotnia JUEJ lado, vellau asht ai qi dyqind vite pare kish shtypshkronje,akademi ,ne jeten e tyre te perditshme kishin adoptuar aktivitete sociale qi sot i konsiderojme ''socialdemokraci'',ndersa ty me menyren tende te te shprehurit tregon se ende spaske zbrit bjeshkes nemuna.
Nese di dicka me shpjego nje gje lol, pse ne rumani akoma dhe tani, ju dhe romet jeni popullsia me e diskriminuar, tek e fundit rumunet jane vellezerit tuaj gjuhesore dhe rracore, edhe atje ju quajne ciobani me percmim...per romet e kuptoj, sepse jane te percmuar kudo, po ju?
E dyta:
Mos na trego akademite ne, gjuha juaj ka nja dy tre shekuj qe po vdes pak e nga pak sepse nuk eshte nje gjuhe e shkruar, ne shqiperi e flasin vetem disa pleq, dhe ate cobance qe dine gjysma eshte shqip.
dhe nje rrace kur i vdes gjuha e di ti cndodh.
Hajd se i njoh dhembe e dhemballe cobenjve, i kam pasur ne lagje dikur, i zbriti partia e punes nga malet shipckes ne qytet.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Vllahët

#43

Post by faon perrovarri » Mon Jan 10, 2011 5:19 pm

Ajo qe ju zoterinj nuk jeni te aftesuar te kuptoni eshte, se ,anonimiteti i mediave elektronike eshte nje testim publik falas(padashur) i parametrave biofizike te gjuhes te cilit i nenshtrohet cdokush qe publikon dijen e tij.Menyra e te shprehurit eshte nje kriter makroskopik i vleresimit te cekuilibrimeve te ketyre paraametrave.
Ata te cilet ndergjegjesishte jane inkuadruar ne kete forum per ti sherbyer shqiptarizmes nuk kane nevoje te kene bashkebiseduse perjashtime te natyres, Mjaft vuajten shqiptaret copetimin ,percarjen .Ju nuk keni dije per qenien tuaj .Nuk kane nevoje shqiptaret per 'kolona te.... ne gjirin e tyre .NUK na duhen me 'hamzate,esate toptanet etj etj. Ne shqiptaret kemi nevoje per dije,te ndergjegjesohemi per te kaluaren e hidhur dhe as nje gjysme prej nesh nuk tepron.
Qofshit te lumtur ne guacken tuaj.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Vllahët

#44

Post by Mallakastrioti » Mon Jan 10, 2011 5:24 pm

Terheq vemendjen anetareve "land" dhe "lado666" te mos kalojne ne ekstrem ne menyren e diskutimit.

Faleminderit.
Image

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Vllahët

#45

Post by land » Mon Jan 10, 2011 5:30 pm

Ajo qe dime dhe kuptojme ne eshte se:
Vllehet kane qene dhe jane barinj nomade te paafte te shkruajne gjuhen e tyre dhe sipas rastit ne territoret ku kane shkuar si nomade jane greqizuar, sllavizuar, shqiptarizuar me deshire neper shekuj.
tani keto dy dekadat e fundit vihet re nje fenomen i cuditshem, vllehe te shqiptarizuar tani po greqizohen me shpejtesi,,,jo shaka, race pragmatiste, por e destinuar te ngordhe lol
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”